Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Dr. Malcolm Kendrick:
A sztatinok és az amiotrófiás laterálszklerózis

Fordította:Mezei Elmira

Forrás:Dr. Malcolm Kendrick: Statins and Amyotrophic Lateral Sclerosis

Ki hitte volna, hogy a koleszterincsökkentő sztatinok súlyos izomsorvadást tudnak okozni? De tudnak, és az a baj, hogy a sztatinoknak - mint annyi más életmentőnek beállított gyógyszernek- más sincs, csak mellékhatása

 

A Google adatkezelési elvei

 

'Primum non Noncere' - Soha ne árts!

2007-ben küldtek nekem (Dr.Kendrick-nek) egy linket egy WHO tanulmányról, amely erről számolt be:

'A WHO Alapítvány Nemzetközi Gyógyszerellenőrző Kollaborációs Központja számos olyan esetbeszámolót kapott, amelyben a HMG-CoA reduktáz inhibitor gyógyszerek (sztatinok) használata izomkárosodások megjelenésével volt összefüggésbe hozható, beleértve a rhabdomyolysist, és a perifériás neuropátiát. Újabban aránytalanul sok beszámoló érkezik a felső motoneuron sérülésekről.1

Ez a riport azóta is ott motoszkált a hátsó agyamban. Kevés borzalmasabb betegség van a "felső motoneuron betegség / amiotrófiás laterálszklerózisnál". A Wikipédiából idézem:

"Az amiotrófiás laterálszklerózis (röviden ALS), ami motoneuron betegségként (MND) és Lou Gehrig kórként is ismert, az akaratlagos izomműködést kontrolláló neuronok pusztulásához vezet. Az ALS-t izommerevség, izomrángások, és fokozatosan romló gyengeség jellemzi, ami az izmok méretcsökkenése miatt lép fel. Ez beszéd-, nyelési és légzési nehézségeket okoz.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Az esetek 90-95%-ban ismeretlen a kiváltó ok. A maradék 5-10%-nál öröklődik valamelyik szülőtől. Ezeknek a genetikai eseteknek a fele egy vagy két specifikus génnek köszönhető. A mögöttes mechanizmusban az alsó és a felső motoneuronok károsodása is benne van. A diagnózist a tünetek, illetve bizonyos tesztek alapján állítják fel.

Az ALS gyógyíthatatlan. Egy riluzole nevű gyógyszer két-három hónappal meghosszabbíthatja a beteg életét. A nem-invazív gépi lélegeztetés eredményezheti az élet minőségi javítását és meghosszabbítását. Bármilyen életkorban kialakulhat, de általában 60 év körül, öröklött esetekben pedig 50 év körül kezdődik. A diagnózistól számított átlagos túlélés 2-4 év. Kb. 10% él még több mint tíz évig. A legtöbben a légzőrendszer összeomlása miatt halnak meg. A világ nagy részén ismeretlen az ALS statisztika. Európában és az Egyesült Államokban a betegség évente minden százezerből két-három embert érint".

ALS-ben az agy érintetlen marad, miközben a test meghal. Az ALS-ben szenvedők azok, akik gyakran folyamodnak a Legfelsőbb Bírósághoz a törvény megváltoztatása iránti kérelemmel, hogy részesülhessenek az asszisztált öngyilkosság kegyelmében mielőtt megfulladnának. Az Egyesült Királyságban a bíróságok mindeddig érzéketlenek maradtak az alapvető törődés, az emberiesség iránt. [Ebből következtethetnek arra, hogy mi az én álláspontom a kérdéssel kapcsolatban].

Sok-sok éve tudom, hogy a sztatinok károsíthatják az idegsejteket. Valószínűleg a koleszterin szintézis gátlásával egy közvetlen hatáson keresztül. A szinapszisok elsősorban koleszterinből épülnek fel. A neuronokat körülvevő és védelmükre szolgáló myelin hüvelyek egészségének fenntartásához koleszterinre van szükségünk. Az agy glia sejtjei saját koleszterin szintézissel tartják fenn a myelin hüvelyeket.

Tudva, hogy a neuronok egészségéhez mennyire fontos a koleszterin, mindig aggódtam, hogy a sztatinok könnyen az idegsejtek károsodásához vezethetnek. Ezért kongatott nálam vészharangot az a 2007-es beszámoló.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Két hete a következő, a Gyógyszerbiztonság Magazinban megjelent tanulmányt küldték el nekem: "A sztatinhasználattal összefüggő amiotrófiás laterálszklerózis - aránytalansági elemzés az FDA (Amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal) mellékhatásokat bejelentő rendszeréről."2

Alább a főbb eredmények. Változtatás nélkül másoltam ide őket.

"Az ALS relatív esélyhányadosa (a nem szedőkhöz képest hányszoros a kockázat) minden sztatinnál emelkedett volt, a leginkább a zsíroldékony sztatinoknál. A relatív esélyhányados (ROR) 9.09 és 16.2 között mozgott a rosuvastatinnál és a pravastatinnál (vízben oldódók) 17.0, 23.0, és 107 az atorvastatinnál, a simvastatinnál, és a lovastatinnál (zsírban oldódók). A simvastatinnál, a motoneuron betegségnél külön 57.1 volt".

Az esélyhányados alapvetően azt jelenti, hogy az átlag kockázathoz képest valaminek a kockázata megnövekedett (vagy csökkent). Ha valaminek az esélyhányadosa kettő (2), az azt jelenti, hogy kétszer olyan valószínű, hogy meg fog történni. Ha kilenc (9), akkor kilencszer olyan valószínű, vagyis ez 900% megnövekedett rizikót jelent.

Alább látható ezeknek az értékeknek táblázatban való megjelenítése. Bizonyos sztatinok valószínűbben hatolnak be az agyba, mint mások, mert lipofílek, vagyis a lipidekhez vonzódnak, (atorvastatin, simvastatin és lovastatin).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az amiotrófiás laterálszklerózis megnövekedett kockázata (ROR) a különböző sztatinoknál

SZTATIN

ROR

KONFIDENCIA INTERVALLUM

Rosuvastatin

9.09 (909%)

6.57 – 12.6

Pravastatin

16.2 (1602%)

9.56 – 27.5

Atorvastatin

17.0 (1700%)

14.1 – 20.4

Simvastatin

23.0 (2300%)

18.3 – 29.1

Lovastatin

107 (10 600%)

68.5 – 167

A két leggyakrabban felírt sztatin a simvastatin és az atorvastatin.

Gyakran halljuk, hogy az együttjárás nem jelent okozati összefüggést. Azonban ez csak egy bizonyos pontig igaz. A legtöbb statisztikus egyetért abban, hogy a 6 fölötti esélyhányados ok-okozati összefüggést bizonyít. Amikor az atorvastatint szedőknek 17-szeres kockázata van az ALS-re, az bizonyított okozat. A hatás túl nagy ahhoz, hogy bármi másnak legyen betudható.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Tehát mit jelent mindez a valós világban? Évente minden 100.000-ből 2-3 ember betegszik meg ALS-ben. Ha ezt 17-szeresére emeljük, az negyven plusz embert jelent.

Az Egyesült Királyságban kb. 7 millió ember szed sztatint. Az USA-ban hétszer annyi, vagyis kb. 47 millió. Az egyszerűség kedvéért mondjuk azt, hogy összesen 50 millió.

Először lássuk, hogy 50 millió sztatint nem szedő emberből hánynál alakulna ki ALS?

Emberek száma = 50.000.000

ALS-ben megbetegedők száma = 50.000.000/100.000 x 2,5 = 1.250

Tehát 50 millió sztatint nem szedő emberből évente kb. 1.250 betegszik meg ALS-ben.

Másrészről, ha ugyanennyi ember sztatint szed, akkor ez a szám kb. 20-szor nagyobb lesz, vagyis 25.000. Azt gondolhatnánk, hogy ez annyi ember, hogy valakinek biztosan fel kell tűnnie. Pedig egy ilyen mértékű növekedést valószínűleg senki nem fog kiszúrni.

Nagy Britanniában kb. 50.000 körzeti orvos van. Egyenként 16 évente kb. egy, maximum két extra ALS esettel találkoznak.

Ezen kívül még hogy lehet észrevenni a növekedést? Hát, lehet, hogy nem fogják elhinni, de az ALS betegek száma nem pontosan regisztrált. Még ha valaki, akinek ALS-e van, meg is hal, nem biztos, hogy a halál elsődleges okaként az ALS-t jelölik meg. Lehet, hogy légzőszervi fertőzést jelölnek meg elsődleges okként és az ALS-t másodlagosként.

Idézet az Amerikai ALS Társaságtól: "Az ALS nem egy kötelező bejelentés alá eső betegség, így nehezen biztosítható, hogy az USA-ban minden újonnan diagnosztizált eset nyilván legyen tartva". Röviden szólva, nem igazán tudjuk, hogy hány embernek van ALS-e.

Én körülnéztem, hogy léteznek-e az ALS gyakoribbá válásának bizonyítékai és úgy tűnik, hogy igen. Finnországban a sztatinok megjelenése után megháromszorozódott az ALS esetek száma 3. Nagy-Britanniában szintén meredeken megemelkedett, de a '90-es évek közepe óta kiegyenlítődött. Norvégiában is megduplázódott az 1990-es években4. Az USA-ban is egyre több megbetegedés van, de a hivatalos szervek ezt a jobb diagnosztikának és adminisztrációnak tudják be.

Ausztráliában is megnőtt az ALS megbetegedések száma. "2015-ben 758 ember halt meg motoneuron betegségben, míg 2001-ben 592. Az emelkedés oka többnyire ismeretlen." 5

Tehát számos országban az ALS diagnózisok meredek emelkedésének konkrét jelei vannak. Ok és okozat? Ha a Gyógyszerbiztonsági beszámoló helytálló, akkor a sztatinok állnak a háttérben.

Őszintén szólva nem gondolom, hogy az általam becsült 50 millió helytálló szám. Sokan egyszerűen abbahagyják a sztatin szedést egy év után. A reális szám tehát az USA-ban és Nagy-Britanniában inkább 10-20 millió, aki rendszeresen szedi. Akkor az ALS esetek száma kb. 10.000.

Azonban fel kell tennünk magunknak a kérdést: ha a sztatinok csak az USA-ban és Nagy-Britanniában évente 10.000 ALS megbetegedést okoznak, nem kellene azonnali felülvizsgálatot követelnünk? Mert az orvoslás első számú törvénye, hogy ne árts!

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre