Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Stevenson, H:
A vény nélkül kapható fájdalom- és lázcsillapítók gyilkolnak, csak a hatóságok és az orvosok nem vesznek erről tudomást

Fordította:Szabó-Velvárt László

Forrás: Heidi Stevenson: Over-the-Counter NSAID Kills, But Docs & Regulators Ignore Evidence

A diklofenákról régóta tudott, hogy életveszélyes, legalább annyira, mint a Vioxx, amelynek használata különböző becslések szerint csak az USA-ban 50-500 ezer ember életébe került. Az utóbbival ellentétben azonban a diklofenák egy vény nélkül kapható, szabadforgalmú gyógyszer, amelyet az orvosok is változatlan előszeretettel írnak fel/ajánlanak pácienseiknek, a hatóságok pedig nemhogy nem tesznek ez ellen semmit, de még csak nem is figyelmeztetik az embereket a veszélyre. De nem sokkal jobb a helyzet az e gyógyszercsalád többi tagjával sem.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A diklofenák egy olyan nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer (NSAID), amely a többi NSAID-hez képest sokkal nagyobb arányban okoz halált. Nagyon úgy néz ki, hogy még a hírhedt Vioxxnál is veszélyesebb, amely utóbbi a hivatalos adatok szerint is több tízezer ember életét követelte, és amelyről a Gaia Health nevű tényfeltáró szervezet ennél is jóval ijesztőbb képet fest, azt állítva, hogy szedésébe félmillió amerikai halt bele.

Míg azonban a Vioxx egy vényköteles gyógyszer volt, addig a diklofenákot orvos is felírhatja, és vény nélkül is beszerezhető egyes gyógyszertárakban és élelmiszer-áruházakban, a gyártása pedig olyan jövedelmező, hogy száznál is több néven kerül forgalomba, ami megdöbbentően sok.

A Gaia Health figyelmeztetett a diklofenák veszélyeire "A diklofenák okozta halálesetek száma mellett eltörpülhet a Vioxx katasztrófa - hála az egészségügyi szervezeteknek" c. cikkében. Körülbelül másfél évvel ezelőtt egy, a PLoS (Public Library of Science, azaz Nyilvános Tudományos Könyvtár) oldalain megjelent írás arról számolt be, hogy a diklofenák szedése 1,4-szeresére növeli a szívinfarktus kockázatát [1].

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Az új tanulmány

Ma már rendelkezésünkre állnak a valóságra rávilágító PLoS jelentések. A fent említett tanulmány több vizsgálat eredményeit elemezve határozta meg a különböző NSAID-ek szedésével járó relatív kockázatot [1]. A szerzők azt találták, hogy valamennyi általuk vizsgált NSAID megnöveli valamilyen mértékben a szívinfartkus kockázatát.

Az etoricoxib hatására több, mint duplájára emelkedett a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, és az etodolac is másféleszeresére növeli azt. Ezek azonban vényköteles gyógyszerek, és náluk sokkal aggasztóbb a diklofenák. Láthajuk, hogy a rofecoxib, amely a Vioxx hatóanyaga, majdnem ugyanúgy szerepelt, mint a diklofenák.

És ha figyelembe vesszük, hogy a diklofenákot a gyógyszertárak és az élelmiszerüzletek milyen szinten ráerőltetik az emberekre, abból csak az következhet, hogy a diklofenák jóval több áldozatot szed, mint a Vioxx valaha szedett - és az utóbbit éppen e kockázata miatt vonták ki a piacról!

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A "bizonyítékokon alapuló orvoslás" nevű átverés

"A szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát növelő nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek piaci arányának vizsgálata az eladási listák és az alapvető gyógyszerek listái alapján alacsony, közepes és magas jövedelmű országokban" c. PLoS tanulmányból egyértelműen kiderül, hogy:

"A vizsgált országokban széles körben alkalmaznak olyan NSAID-eket, amelyek jelentősen megnövelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A diklofenák és az etoricoxib együtt az összes eladás kb. egyharmadát teszi ki ezekben az országokban. Ebből a szempontból nincs különbség a különböző jövedelmű országok között. A diklofenák magasan a legnépszerűbb NSAID annak ellenére, hogy a szedésével járó relatív kockázat (RR) ugyanakkora, mint a rofecoxib esetében, amelyet 8 évvel ezelőtt kivontak a világ piacairól szív- és érrendszeri toxicitása miatt. A diklofenák szív- és érrendszeri kockázataival kapcsolatos információk legalább öt éve hozzáférhetők a hatóságok, az irányelvek megfogalmazói, az alapvető gyógyszerek listáinak összeállítói és az orvosok számára, és betiltásukat több felhívás is szorgalmazta. A 2011-es, tehát meglehetősen friss eladási adatokból viszont azt látszik, hogy a fenti információknak semmilyen foganatja nem volt. Igaz, Angliában, Ausztráliában és Kanadában 2006. óta valamivel ritkábban írják fel e gyógyszert, de az továbbra is népszerű mindhárom országban, különösen Angliában, ahol a leggyakrabban felírt NSAID a diklofenák [2]." (A vastagbetűs részt a szerző emelte ki.)

Kérem, figyelmesen olvassa el a fenti megállapítást, amelyből világosan kiderül, hogy az évek óta ismert kockázatok ellenére lényegében semmi sem változott a diklofenák felírási gyakorlatában.

Akkor mire alapozza a modern orvostudomány oly büszkén hangoztatott állítását, mely szerint gyakorlatát bizonyítékokra alapozza? Tudják, arról a mantráról beszélek, hogy a bizonyítékokon alapuló orvoslás tudományos kutatásokon alapul.

Az igazság az, hogy a modern orvoslást összességében nem a tudomány irányítja, hanem a profit. A tudományt a gyógyszeripar óriása mindenek előtt arra használja, hogy termékeit minden elképzelhető módon ránk erőltesse. Folyamatosan végeznek hatásosság és biztonság tekintetében hamis eredményeket kihozó látszatvizsgálatokat.

És ez a gyakorlat nem változik. Ahányszor egy új gyógyszer piacra kerül egy igen költséges és hatásos, minden lehetséges legális médiára kiterjedő (és ez az USA-ban mindent jelent) marketingkampány kíséretében, egyik napról a másikra alakult álcivil szervezetek és betegek önszerveződő csoportjai csatlakoznak az új termék elfogadtatásának és elterjesztésének ügyéhez, az orvosok pedig szinte azonnal síkra szállnak, termékmintákat és vényeket osztogatva jóformán minden jelentkezőnek.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Aztán egy idő után elkezdenek napvilágot látni a gyógyszer káros hatásairól szóló hírek. Ezeket azonban kezdetben "véletlen egybeeséseknek" titulálják. A gyógyszeripar kiáll terméke mögött, és anyagi lehetőségeivel is visszaélve minden elképzelhető eszközt bevet annak érdekében, hogy a mérget minél tovább a piacon tartsa. Az orvosok a bizonyítékokon alapuló orvoslás mantráját szajkózva kitartanak amellett, hogy a szer alkalmazásának alacsony a kockázata, teljesen figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a gyógyszeripar gyakran elferdíti a valóságot olyan eszközök segítségével, mint pl. a saját maga által finanszírozott kutatások eredményeinek meghamisítása, az eredmények egy részének elhallgatása, a statisztikák eltorzítása és saját sajtókiadványaiban megalapozatlan kijelentések tétele.

Mindez nem téríti jobb belátásra az orvosokat, akik továbbra is a bizonyítékokon alapuló orvoslás álságos dicshimnusza mögé bújva folytatják az ártalmas gyógyszer felírását betegeiknek. Még az sincsen rájuk hatással, hogy pácienseik a gyógyszer káros hatásairól és a kezelendő problémával szembeni hatástalanságáról számolnak be nekik. És ha ez még nem volna elég: figyelmen kívül hagyják a gyógyszer kockázatairól szóló kutatási eredményeket is. K. Srinath Reddy és Ambuj Roy, a PLoS munkatársai így vélekednek erről:

"A gyakorló orvosoknak kötelességük az általuk gyakran felírt gyógyszerekre vonatkozó tudásukat folyamatosan frissíteni." [3]

Az orvosok azonban nem törődnek a fenti problémákkal.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

 

Irodalom

 

1. Cardiovascular Risk with Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs: Systematic Review of Population-Based Controlled Observational Studies, PLoS, Patricia McGettigan, David Henry; doi:10.1371/journal.pmed.1001098

2. Use of Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs That Elevate Cardiovascular Risk: An Examination of Sales and Essential Medicines Lists in Low-, Middle-, and High-Income Countries, PLoS, Patricia McGettigan, David Henry; doi:10.1371/journal.pmed.1001388

3. Cardiovascular Risk of NSAIDs: Time to Translate Knowledge into Practice, PLoS, K. Srinath Reddy and Ambuj Roy; doi:10.1371/journal.pmed.1001389