Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
A veszélyes grapefruit

Ki hinné, hogy a grapefruit fogyasztásba akár még bele is lehet halni. Ehhez persze még kell egy gyógyszer, ami interakcióba lép a grapefruit hatóanyagaival, ám az ilyen gyógyszer nem is olyan ritka, úgyhogy van min aggódnunk.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A grapefruit egy egészséges mindennapos gyümölcsnek számít, nagy vitamintartalma miatt sokan fogyasztják ill. isszák gyümölcslé formájában. Maga a gyümölcs alig 300 éves múltra tekint vissza, feltevések szerint a pumello nevű ősi gyümölcsből nemesítették. Először 1823-ban kezdték termeszteni Floridában (Bressler , 2006). A gyümölcs ártatlanságát akkor veszítette el, amikor egy ma is forgalomban lévő kalciumcsatorna blokkoló, azaz vérnyomáscsökkentő gyógyszer (felodipin, Magyarországon Plendil, Presid, Felodipi-ratiopharm néven forgalmazzák) alkohollal mutatott kölcsönhatását vizsgálták (Bailey és mtsi., 1989). Mivel placebo kontrollos volt a vizsgálat, az alkohol ízét grapefruit lével álcázták, s ennek kapcsán derült fény arra, hogy a grapefruit jelentősen megemeli a gyógyszer vérben mért szintjét.A grapefruittal bevett vérnyomáscsökkentőnek ötször magasabb volt a vérben mért szintje, mint a vízzel bevett gyógyszernek (A grafikonon az y tengely nem egyenletesen növekvő skála!)

A grapefruit hasonlóan hat számos e vegyületcsaládbóll származó kalciumcsatorna blokkoló esetén is (Ilyenek a nicardipin, nifedipin, nimodipin, nisoldipin hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentők).

A jelenség magyarázata az, hogy a grapefruit gátolja egy a májban és bélben jelenlévő fontos enzim (Cytochrome P450 3A4) működését, amely számos gyógyszer gyógyhatásában szerepet játszik. Egy másik hatás a P-glycoproteinen keresztül történik, amely a gyógyszermolekulák szállításában vesznek részt, pl. a P-glycoproteinek aktivitása határozza meg, mennyi jut be a sejtekbe, ill. mennyit választ ki a szervezet a gyógyszerből vagy annak bomlástermékéből. Amikor a grapefruit gátolja Cytochrome P450 3A4 aktivitását, egyben gátolja a P-glycoproteinek működését is. Egyetlen grapefruit vagy 2-3 deciliter grapefruit lé elfogyasztása akár három napra is jelentősen csökkentheti ezen enzim és fehérje hatását. A forgalomban lévő gyógyszereknek legalább a felénél ez az enzim játszik fontos szerepet (Bressler, 2006). A kölcsönhatások számos gyógyszer hatását akár életveszélyes mértékben is felfokozhatják, más gyógyszerek hatását viszont csökkentik, ami szintén komoly veszélyeket rejt magában.

Például az amiodarone (Magyarországon Cordarone van forgalomban) vérszintje grapefruit hatására átlagosan 50%-kal nő meg, de a gyógyszer vérben mért legmagasabb szintje 84%-kal volt magasabb. Mivel ez a gyógyszer dózisfüggően okozhat pajzsmirigy alul és túlműködést, cisztás fibrózist, emésztőrendszeri és májproblémákat, végtagi neuropátiát, ezért az akaratlanul megnövelt szintje nem csak a szívre gyakorolt hatását fokozza, hanem a mellékhatások kockázatát is megnöveli.

A terfenadin hatóanyagú allergiagyógyszer (nálunk Caradonel és Teldane néven van forgalomban) 1996-ig 125 dokumentált halálesetet okozott (Flockhart, 1996). A vizsgálatok igazolták, hogy ezt a grapefruit együttes fogyasztása okozta.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A midazolam és triazolam hatóanyagú altatók vérszintjét 40%-kal emeli meg, ami fokozott álmosságot és gondolkodási zavarokat okozott a betegeknek másnap (Bailey és mtsi., 1998).

A cyclosporin gyakran használt immunszupresszáns szervátültetés utáni kilökődés kivédésére. A hatásos dózis és a már veseleállást okozó mennyiség közt kicsi a különbség. Két vizsgálatban önkénteseknél 43% és 60%-kal nagyobb vérszintet mértek a vízzel bevett gyógyszerhez képest.

Számos antidepresszánsnak is jelentősen megemeli a vérszintjét. Ilyen pl. a Zoloft (50% növekedés a vérben), Fevarin (30-60%-os növekedés), Spitomin (4-9-szeres hatás) (Bressler, 2006). Ez a kölcsönhatás elősegítheti az életveszélyes szerotonin szindróma kialakulását, de a dózisváltozást követő rosszabbodást valószínűleg átéli a beteg.

Igen veszélyes lehet a koleszterincsökkentő sztatinok szedése alatt grapefruitot fogyasztani, mert a megemelkedett sztatinszint megnöveli az izomfájdalmak és az izomsejt-szétesés kockázatát (utóbbi halálos mellékhatás is lehet). Némelyik sztatinnak 9-20-szorosára nőhet a vérben a szintje (Bressler, 2006; Bailey és mtsi., 1998).

A dextromethorphan hatóanyagú köhögéscsillapítók (pl. Rhinathiol, Robitussin, Tussopront) vérszintjét ötszörösére emeli a grapefruit fogyasztás (Bressler, 2006).

Számos, a szívritmus szabályozására vagy a vérnyomás csökkentésére adott béta-receptor blokkoló esetében a grapefruit, de egyes vizsgálatokban a narancslé is, 40-80%-kal csökkenti a hatást (Bailey, 2010). A L-thyroxin (pajzsmirigy hormon pótlásra adott gyógyszerek egy része) hasznosulása ugyancsak csökken grapefruit fogyasztásra, ami alulműködéses tüneteket okozhat (Bailey, 2010).

A sildenafil, a tadalafil és a vardenafil hatóanyagú (pl. Viagra) erekciót javító készítmények vérszintjét tartósan megemeli a grapefruit fogyasztása, ami komolyan megnövelheti a mellékhatásokat (pl. vakságot is okozhat a szer) (Bailey és mtsi., 2004).

A verapamilt magas vérnyomásban, klaszter fejfájásban, angina pectorisban, szívritmus zavarban szokták használni. Egy esettanulmány egy 42 éves hölgy esetét ismerteti, aki migrénje ellen napi 3 szem verapamilt vett be, de mivel grapefruitot fogyasztott közben, súlyos mérgezést okozott neki a gyógyszer normál dózisa. A vérszintje ötszöröse volt a normálisnak, s kezdetben öngyilkossági kísérletre gyanakodtak (Pillai és mtsi., 2009).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ismeretes, hogy a fogamzásgátlók szedésének egyik kockázata a trombózis. Lucinda Grande és munkatársai egy 42 éves nő esetét ismertették, akinek (Leiden V mutáció miatt) fokozott kockázata volt trombózisra. A nő fogyókúrába fogott, és három napon át minden reggel megevett egy húszdekás grapefruitot. Ennek hatására a vérében hatszorosára nőtt az ösztradiol szintje, és ez okozta a súlyos trombózist (Grande és mtsi., 2009).

Számos más gyógyszerrel mutat interakciót a grapefruit, egyes esetekben a narancs, a lime és a gránátalma is. Mivel szinte már alig van felnőtt, aki nem szed valami gyógyszert, legjobb alaposan utánanézni, szabad-e grapefruittal együtt szedni a gyógyszert, vagy legjobb hanyagolni a grapefruitot. Ne feledjük, egyetlen grapefruit elfogyasztása is akár három napra is befolyásolhatja - csökkentheti vagy növelheti a gyógyszerhatást.

Megjegyzés

Bordás Barna vegyész a következőkkel egészítette ki a cikket:
(1) Vizsgálták, hogy a grapefruit mag extraktum (GME) is tartalmaz e olyan cytochrom P450 enzimeket (CYP2C9 és CYP3A4) gátló anyagokat, amelyek fékezik a gyógyszer hatóanyagok lebomlásának a sebességét, és így vezethetnek e veszélyes gyógyszer túladagoláshoz. H. Brandin et. al. tanulmánya szerint az általuk vizsgált három kereskedelmi GME minta effektíve gátolta a véralvadásgátló warfarin lebontásáért felelős CYP2C9 és CYP3A4 enzimek aktivitását. A minták alaposabb vizsgálata azonban arra utalt, hogy azok nem tartalmaztak autentikus GME-t. [Helena Brandin, Olle Myrberg, Torgny Rundlöf, Ann-Kristin Arvidsson, Gunilla Brenning. Adverse effects by artificial grapefruit seed extract products in patients on warfarin therapy. Journal of Clinical Pharmacology. 2007 Jun;63(6):565-570.] A szerzők azt valószínűsítették, hogy maga a tartósítószerként hozzáadott benzethonium-chlorid (BTC) gátolja a warfarin lebontását végző cytochrom p450 enzime(ke)t; (2) Meglepő módon maga a GME egyáltalán nem antimikrobiális (fertőtlenítő) hatású. A gyógyszertárban kapható GME készítmények fertőtlenítő hatása a tartósítás céljából hozzájuk kevert szintetikus antimikrobiális hatóanyag(ok)nak, például a BTC-nek tulajdonítható [von Woedtke T, Schlüter B, Pflegel P, Lindequist U, Jülich WD. Aspects of the antimicrobial efficacy of grapefruit seed extract and its relation to preservative substances contained. Pharmazie. 1999 Jun;54(6):452-6.]

Ebben a file-ban megtalálja azoknak a gyógyszereknek a hatóanyagát, amelyek interakcióba lépnek a grapefruittal, gránátalmával, nonival.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

 

Irodalom

 

  • Bailey DG, Dresser GK. Interactions between grapefruit juice and cardiovascular drugs. Am J Cardiovasc Drugs. 2004;4(5):281-97.
  • Bailey DG, Malcolm J, Arnold O, Spence JD. Grapefruit juice-drug interactions. Br J Clin Pharmacol. 1998 Aug;46(2):101-10.
  • Bailey DG, Spence JD, Edgar B, Bayliff CD, Arnold JM. Ethanol enhances the hemodynamic effects of felodipine. Clin Invest Med. 1989 Dec;12(6):357-62.
  • Bailey DG. Fruit juice inhibition of uptake transport: a new type of food-drug interaction. Br J Clin Pharmacol. 2010 Nov;70(5):645-55.
  • Bressler R. Grapefruit juice and drug interactions. Exploring mechanisms of this interaction and potential toxicity for certain drugs. Geriatrics. 2006 Nov;61(11):12-8.
  • Flockhart DA. Drug interactions, cardiac toxicity, and terfenadine: from bench to clinic? (editorial) J Clin Psychopharmacol. 1996;16:101-103.
  • Grande LA, Mendez RD, Krug RT, Verschuyl EJ. Attention--grapefruit! Lancet.2009 Apr 4;373(9670):1222.
  • Pillai U, Muzaffar J, Sen S, Yancey A. Grapefruit juice and verapamil: a toxic cocktail. South Med J. 2009 Mar;102(3):308-9.