Medicalexpress:
A koronavírus-mutációk és az oltások hatásossága

Fordította: Szendi Gábor

Forrás: Forrás: Columbia University Irving Medical Center, 2021. 03. 8. https://medicalxpress.com/news/2021-03-coronavirus-variants-virus-evolving-current.html

A koronavírus mutálódik, az oltások veszítik el a hatásosságukat. Mondhatni, ez a dolgok természetes rendje. De ez azt jelenti, hogy még egyáltalán nem dőlhetünk hátra.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Az angol és dél-afrikai koronavírus mutációk vizsgálata arra mutat, hogy a jelenlegi oltások kevésbé hatásosak ezen változatoknak a semlegesítésében, ami felveti annak a lehetőségét, hogy az újrafertőzés kockázata sokkal valószínűbb.

A vizsgálatot 2021 március 8-án publikálták a Nature szakfolyóiratban (Wang és mtsi., 2021). A lektorálás előtti változatot 2021 jan. 26-án jelentették meg a BioRxiv preprint online folyóiratban. A vizsgálat jóslata mára beigazolódott a Novavax vakcinával kapcsolatban közölt első eredmények által, közölte David Ho a jelen vizsgálat vezető kutatója. A Novavax január 28-án jelentette be az angol klinikai vizsgálat eredményét, miszerint az eredeti koronavírussal szemben közel 90%-ban hatásos, de a dél-afrikai klinikai vizsgálatban, amelyben a legtöbb megbetegedést a B.1.351 (azaz dél-afrikai) mutáció okozta, csak 49.4%-os volt a hatékonyság.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Egy másik előzetes jelentés szerint az angol mutációval szemben a J & J oltása 86%-os, míg a dél-afrikai változattal szemben 60%-os védettséget nyújt (Mahase, 2021).

"Vizsgálatunk és az új klinikai adatok azt mutatják, hogy a vírus olyan irányban fejlődik, ami azt eredményezi, hogy azok a vakcinák és kezelési eljárások, amelyek a vírus csúcsfehérjéje (a vírus ezzel jut be a sejtekbe) ellen irányulnak, hatástalanokká válnak", mondja Ho az Aaron Diamond AIDS Kutatóközpont igazgatója és Helen Wu a Columbia Egyetem professzora.

"Ha ez a rohamos vírusterjedés folytatódik és sokkal veszélyesebb mutációk halmozódnak fel, akkor arra vagyunk ítélve, hogy folyamatosan az újabb és újabb variánsok ellen fejlesszünk, ahogy ezt már az influenzavírus esetében megszoktuk", mondja Ho. "Ez a lehetőség azt igényli, hogy a különféle védekezési módszereinkkel és az átoltottság véghezvitelével állítsuk meg a vírus terjedését olyan gyorsan, amilyen gyorsan lehetséges." Oltás után az immunrendszer reagál és antitesteket termel, amelyek semlegesíthetik a vírust.

Ho és csapata úgy találta, hogy a Moderna vagy a Pfizer vakcinával már beoltottak vérében található vírus ellenes antitestek kevésbé hatásosak két variánssal, a szeptemberben Angliában megjelent B.1.1.7-tel és a dél-Afrikában 2020 végén kialakult B.1.351 mutánssal szemben. Az angol mutánssal szemben a semlegesítő hatás durván a felére csökkent, míg a dél-afrikai mutánssal szemben 6.5-8.5-ször kisebb az oltások védőhatása. "Az angol mutánssal szembeni, közelítőleg felére csökkent semlegesítő aktivitásnak valószínűen nincs negatív hatása, mivel a sok semlegesítő antitestnek csillapító hatása van", mondja Ho, "és ezt tükrözi vissza a Novavax 85.6%-os hatásossága az angol variással szemben".

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ho-ék azon eredményei, miszerint az oltások hatékonysága lecsökkent a dél-afrikai változattal szemben, sokkal aggasztóbbak. "A dél-afrikai mutációval szembeni semlegesítő hatás lecsökkenése jelentős és ezt láthatjuk a Novavax eredményéből is, azaz az oltás védőhatásának lecsökkenéséből", mondja Ho.

Az új kutatás nem vizsgálta az újabban jelentkező Brazil variánst (B.1.1.28), de mivel a brazil és a dél-afrikai mutánsok csúcsfehérjéjének mutációja hasonló, az oltás ezzel szemben is hasonlóan kell viselkedjen.

"Meg kell állítsuk a vírus szaporodását, ami azt jelenti, hogy gyorsabban kell oltsunk és ragaszkodnunk kell a védekező eszközeink használatához, úgymint a maszkhoz és a távolságtartáshoz. A vírus terjedésének megakadályozása megakadályozza az újabb mutációk kialakulását", mondja Ho. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy bizonyos - gyógyításban felhasznált - un. monoklonális antitestek hatástalanok lehetnek az dél-afrikai változattal szemben. A korábban megfertőződött és felgyógyult betegek plazmájával végzett vizsgálatok alapján ezek a betegek a dél-afrikai vírusvariánstól újrafertőződhetnek.

Az új vizsgálat a mutációk átfogó analízisét jelenti

Az új vizsgálat a két SarsCov-2 mutáció kiterjedt elemzését végezte el, összehasonlítva más újabb vizsgálatok hasonló eredményével.

Az a kutatás a két variáns csúcsfehérjéjének minden mutációját megvizsgálta. (Az oltások és a monoklonális antitestes kezelések mind azon alapulnak, hogy felismerik a SarsCov-2 csúcsfehérjéjét.) A kutatók SarsCov-2 álvírusokat készítettek (olyan vírusok ezek, amelyek rendelkeznek csúcsfehérjével, de nem okoznak fertőzést) az angol változat mind a 8 és a dél-afrikai 9 csúcsfehérje mutációjából. Ezek után megvizsgálták, hogyan reagálnak ezek az álvírusok a kezelésben használt monoklonális antitestekre, a gyógyult betegek vérplazmájára és a Moderna és Pfizer vakcinával oltottakból nyert vérplazmára. (Ezekben a korábbi fertőzésből vagy az oltásból fakadóan már antitestek voltak a SArsCov-2 ellen.)

Következtetések a monoklonális antitest kezelésekre nézve

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A vizsgálatban mérték 18 különböző monoklonális antitest vírussemlegesítő hatását, beleértve az USA-ban kezelésre engedélyezett két monoklonális antitestet is. Az angol variással szemben két fejlesztés alatt álló monoklonális antitestet kivéve a többi hatásosnak bizonyult, ennek a kettőnek a hatásossága viszont csökkent volt.

A dél-afrikai variással szemben azonban négy monoklonális antitest teljesen vagy jelentősen hatástalan volt. Ebben a négyben benne volt a bamlanivimab (LY-CoV555, az USA-ban engedélyezett), amely teljesen hatástalan volt a dél-afrikai variással szemben, és a casirivimab, amely egyike annak a két antitestnek, amelyek egy törzskönyvezett koronavírus ellenes antitest koktélt (REGN-COV) alkotják: ennek 58-szor gyengébb volt a semlegesítő hatása a dél-afrikai variánssal, mint az eredeti vírussal szemben. A koktél másik eleme, az imdevimab megőrizte vírussemlegesítő hatását és így a koktél is működik.

"Ezeknek a kezeléseknek a hatásossága nagyban függ attól, adott helyen mennyire elterjedt a dél-afrikai és brazil variáns", mondja Ho,"aláhúzva annak a fontosságát, hogy a vírus genomját folyton figyelni kell és az antitest fejlesztésnek a vírus előtt kell járnia".

Az újrafertőződéssel kapcsolatos következmények

A korábbi koronavírus fertőzésből felépültek vérszéruma 11-szer kisebb védőhatást mutatott a dél-afrikai és 4-szer kisebbet az angol variással szemben.

"Az aggály itt az, hogy az újrafertőződés sokkal valószínűbb lehet, ha valaki ezekkel, különösen a dél-afrikai variással találkozik", mondja Ho.

Mindebből sajnos az a következik, hogy a fizikális védekezést továbbra is komolyan kell venni, mert ha széles körben elterjednek ezek -és esetleg a még újabb- mutánsok, akkor az oltás vagy a korábbi fertőzésből való felgyógyulás sem nyújt védelmet.

Az oltások azonban ugyanolyan fontosak maradnak, hiszen azok az egyelőre uralkodó vírussal szemben mégiscsak védelmet jelentenek. Az a következő feladat lesz, hogy a mutánsokkal hogyan bánjunk el.

Ám mindezek fényében különösen fontos volna az igen magas D-vitaminszint és más szóba jöhető gyógyszeres védekezési módok alkalmazása is.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

Mahase E. Covid-19: Novavax vaccine efficacy is 86% against UK variant and 60% against South African variant. BMJ. 2021 Feb 1;372:n296.

Wang, P., Nair, M.S., Liu, L. et al. Antibody Resistance of SARS-CoV-2 Variants B.1.351 and B.1.1.7. Nature (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-021-03398-2