Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Agysérültek újszerű,
sikeres kezelése természetes anyagokkal

A Grady kórház Morehouse sebészei
áttörő gyógymódot fedeztek fel a baleseti agysérültek kezelésére

Fordította: Váradi Judit

Forrás: Grady/Morehouse surgeons discover breakthrough treatment for traumatic brain injuries On Common Ground News, Health & Wellness Dec 15, 2012

A súlyos agysérültek felépülése nagyban múlik azon, az agy rendelkezésére bocsájtják-e azokat a nélkülözhetetlen építőelemeket, amelyekből a sérült idegsejtek újraépülhetnek. Megdöbbentően egyszerű volna sok embert visszahozni az életbe, csak tudomásul kéne venni az emberi agy szükségleteit.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Lacy Adamson, 17 éves lány, anyukája szerint egy két lábon járó csoda. A Newton County-ban lakó tinédzserlány az egyik percben még hazafelé hajtott a városka kétsávos útján az iskolai cheerleading (hajrázó) csapat edzéséről. A következő percben furgonja megpördült és egy tehénlegelőn landolt. A mögötte haladó motoros rémülten nézte végig, ahogy Lacy furgonja többször is megpördült, miután egy kátyúba hajtott. Lacy kirepült a járműből és olyan súlyosan megsérült, hogy repülővel szállították el az atlantai Grady Memorial Kórházba. Ott a Dr. L. Ray Matthews által vezetett Morehouse trauma csoport keményen küzdött az életéért, mivel súlyos fejsérülést szenvedett.

"Visszanyerte az emlékezetét, újra jön-megy, beszél és edz, mintha semmi sem történt volna." mondja édesanyja. "Tudom, hogy csoda történt."

Hat hónap telt el azóta, hogy Lacy Adamson súlyos sérüléseket szerzett fejétől a talpáig. A mellkasa, a szíve, a tüdeje, a gerince és az agya is komoly zúzódásokat szenvedett el. A júliusban történ baleset után Lacynek újra kellett tanulnia járni, beszélni, sőt még nyelni is, mondja el édesanyja.

Lori Adamson, az édesanya, aki képzett ápolónő, elmondta, hogy amíg Lacy az intenzív kezelés alatt állt, D3-vitamint, omega-3 zsírsavakat, glutamint (egy aminosav) és progeszteront tartalmazó étrenden volt, amelyet Matthews írt elő, és amely a gyógyulás útjára állította a lányt.

"Amíg a kórházban volt, minden egyes nap láttuk a javulást." mondta el az anya, aki férjével együtt Lacy mellett volt a kórházban, majd az Egleston Children's Hospital rehabilitációs osztályán.

"A Lacy-éhez hasonló fejsérülések 50 százalékában a sérültek nem élik túl a balesetet. Ezek a sérülések a Diffuse Axonal Injury (DAI) néven ismertek." mondta el Matthews. "További 47 százalék tartós kómában van, vagy élete hátralévő részében súlyosan nyomorék lesz. 3 százaléknál is kevesebben nyerik vissza eszméletüket és képesek környezetükkel kommunikálni." Matthews elmondta, hogy az elejétől fogva tudta, Lacy agysérülését összetett gyógyszerterápiával kell kezelni, csak úgy lehet esélye a túlélésre és a gyógyulásra.

Amint Lacy a kórházba érkezett, a trauma team egy D3-vitamint, omega-3 zsírsavakat, glutamint és progeszteront tartalmazó keverékre állította őt, amelyet orr-nyelőcső szondán keresztül alkalmaztak. E gyógyszerek együttesen szabályozzák a gyulladást, a sérült agysejteket ellenállóbbá teszik stressznek, a traumának, az oxygén-hiánynak, a hőmérséklet-ingadozásnak, a magas vagy alacsony glukózszintnek.

"Az agy az emberi szervezet legbonyolultabb szerve. Tudjuk, hogy a csupán egyetlen gyógyszeren alapuló terápia az agysérülések esetében nem működik, egy nemrégiben végzett citicolin (agyműködést serkentő gyógyszer) vizsgálat is ezt erősítette meg. Nagy sikereket értünk el a gyógyszer-kombinációs terápiával a Lacy-hez hasonló betegeknél, akik a kezelés hatására csaknem a normális életvitelükhöz tudtak visszatérni. Ez Igazi áttörés." mondta el Matthews.

Matthews szerint az omega-3 zsírsavak az agysérültek számára azért is fontosak, mivel az agy 30 százaléka omega-3 zsírsavakból épül fel. Állítása szerint az amerikaiak 80 százaléka omega-3 zsírsav és D3-vitamin hiányos.

"Ha az omega-3 zsírsavak és D3-vitamin hiányzik a szervezetből, az lelassítja az agy öngyógyító képességét a traumás agysérülések esetében. Ahogy egy beomlott téglafal újjáépítéséhez téglákra - és nem szalmára - van szükség, a traumás agysérülés gyógyításához is omega-3 zsírsavakra van szükség." mondta el Matthews. Hozzátette, hogy a D3-vitamin is rendkívül fontos a szervezetnek.

Az omega-3 zsírsavakhoz hasonlóan, a D3-vitamin szabályozza a gyulladást és segít az immunrendszernek, hogy legyőzze a fertőzést, a baktériumokat, a vírusokat, a gombákat, a ráksejteket, a tüdőgyulladást, a megfázást és az influenzát. A D3-vitamin a glutaminnal (a stressz elleni küzdelemben nélkülözhetetlen aminosav) együtt Heat Shock Proteint (HSP) állít elő, ami a sérült agysejteknek segít bárminemű stressz elhárításában. A több HSP-t tartalmazó agysejtek nem pusztulnak el, hanem helyreállíthatók.

Matthews és kutató team-je öt éve tanulmányozza a D vitamint. Matthews azt állítja, hogy sok amerikai nem termel elegendő D-vitamin hormont, mivel nem jut elég napfényhez. Magas dózisban ad D3-vitamin hormont a traumát szenvedett betegeknek, a különböző egészségi problémákkal küzdő, valamint sport-embereknek annak érdekében, hogy teljesítményüket javítsa.

"D3-vitamin előállításunk kilencven százaléka a bőrünket érő napsugárzásból származik. A D3-vitamint Isten csodálatos vitaminjának nevezem." magyarázza Matthews.A traumás agysérülések kezelésében elengedhetetlenül szükséges gyógyszer-kiegészítés, mivel több szinten is működik.Az emberi szervezet 30.000 génjéből 3000-et kontrollál. Az összes emberi gén 10 százalékát irányító anyag rendkívül hatékony és tiszteletet érdemel.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre