Melinda Wenner Moyer:
Aki be van oltva, az már bármit csinálhat?

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Melinda Wenner Moyer:Okay, I'm Vaccinated. Can I Do All the Things?

Hogyan élvezzük az életet, és legyünk mégis biztonságban ebben a felemás időszakban, amikor az emberek egy része már be van oltva, más része azonban nem.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A múlt héten a közösségi médiához fordultam, hogy megtudjam, milyen kérdések foglalkoztatják az embereket a Covid-19 elleni oltás utáni élettel kapcsolatban. Perceken belül több tucat komment érkezett a posztomra. "Mikor ölelhetem magamhoz az édesapámat? Mert ez hiányzik a legjobban." - írta valaki. "Mehetek-e vendéglőbe? Repülhetek-e?" - kérdezte valaki más. Olyan kérdéseket is kaptam, hogy biztonságos-e zárt térben találkozni olyanokkal, akik szintén be vannak oltva, és hogy vajon a beoltott, tünetmentes emberek terjeszthetik-e a vírust, és hogy mi van akkor, ha a család bizonyos tagjai be vannak oltva, mások meg nem.

Ezek mind nagyon jó kérdések. Csak sajnos közülük sokra nem adható egyértelmű válasz. Részben mert ehhez még mindig nem áll rendelkezésre elegendő adat, részben meg azért, mert az egyes emberek helyzete és kockázata nagyon különböző lehet. Azért én felhívtam öt szakembert, két infektológust, egy immunológust és két járványügyi szakembert, hogy megtudjam, ők mit gondolnak ezekről a dolgokról. Nos, ők azt hangsúlyozták, hogy az oltásra nem szabad úgy gondolnunk, mint ami után tiszta lappal indul minden, inkább úgy kell tekintenünk rá, mint az egyik kétségtelenül nagyon hasznos eszközre a járvány elleni védekezésben. És minél több lábon áll a védekezésünk, annál nagyobb biztonságban leszünk.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Terjeszthetik-e oltott emberek a covidot?

Ez a kérdés azért fontos, mert az erre adott válasz érinti az összes többi kérdésre adandó választ. Az Egyesült Államokban engedélyezett két vakcina, melyeket a Moderna és Pfizer gyártanak, továbbá a Johnson & Johnson oltóanyaga, amelyet most vizsgál az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA), csak olyan klinikai vizsgálatokon mentek át, ahol azt nézték meg, hogy alkalmasak-e ezek a szerek a beoltott személy egészségének a megvédésére. És szerencsére ebből a szempontból mindhárom vakcina kiválóan teljesített. Azoknál, akiket a Moderna (1) vagy a Pfizer (2) vakcinájával oltottak be, a klinikai vizsgálatok során 94, ill. 95%-kal kisebb valószínűséggel léptek fel a Covid-19 tünetei, mint azoknál, akiket nem oltottak be. A Johnson & Johnson esetében az oltottaknak 66%-kal volt kisebb az esélyük a középsúlyos vagy súlyos megbetegedésre, de ami a legfontosabb, attól mindhárom vakcina megvédi az embert, hogy kórházba kerüljön, vagy belehaljon a betegségbe.

Amire ezek a vizsgálatok nem terjedtek ki, az az, hogy vajon a beoltott emberek terjeszthetik-e a Covid-19 vírust. (Pedig sok kutató gondolja úgy, hogy a gyógyszergyáraknak ezt is vizsgálniuk kellett volna, hiszen ennek nem lett volna semmi akadálya). Lehet, hogy ön most csodálkozik: ugyan hogyan terjeszthetné a vírust egy beoltott ember, akinek nincs semmi baja? Tudom, hogy ez minden intuíciónak ellentmond, de sajnos előfordul, hogy egy vakcina csak a tünetek kialakulását akadályozza meg, magát a fertőzést nem. Például az inaktivált vírust tartalmazó gyermekbénulás elleni vakcina (IPV), amit minden gyerek megkap az Egyesült Államokban, nem véd meg attól, hogy a beoltott személyben is szaporodni tudjon a vírus, amely a széklettel tovább is terjedhet, csak attól véd meg, hogy az illető megbetegedjen (4).

Ezzel együtt a szakemberek azt valószínűsítik, hogy a Covid-vakcinák a vírusürítést is csökkentik. "Nagyon meg lennék lepve, ha ez nem így lenne" - mondja Jennifer Dowd, PhD, az angliai Oxford Egyetem közegészségüggyel és demográfiával foglalkozó adjunktusa. A kérdés csak az, hogy mennyivel. Ez az, amit egyelőre nem tudunk pontosan. De szerencsére "már folynak az ezzel kapcsolatos vizsgálatok, úgyhogy hamarosan erre a kérdésre is választ fogunk tudni adni" - mondja Angela Shen, a Philadelphiai Gyerekklinikán működő Vakcina Felvilágosító Központ vendégkutatója. Még nem lehet tudni, mikorra várhatók az első eredmények, de a szakemberek szerint akár már pár hét vagy pár hónap múlva megérkezhetnek.

Ami azt illeti, azért vannak már ígéretes jelek. A Moderna vizsgálatok során a kutatók letesztelték azokat, akik a második oltásra érkeztek (5), és azt találták, hogy az első oltáson már túlesett 15 210 vizsgálati személy közül csak 15 egyébként tünetmentes személynek az orrváladékában volt kimutatható a SARS-CoV-2 vírus, míg a nem oltott 15 210 személy közül 39-ében. Ez más szóval azt jelenti, hogy a vakcina a tünetmentes fertőzés kockázatát is 62%-kal csökkentette. "És ez nagyon jó hír" - mondja Dowd.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A hónap elején egy még nem ellenőrzött vizsgálatban izraeli kutatók a PCR teszteredmények alapján megnézték, hogy mennyi vírus termelődik 12- 28 napon belül azokban, akik az első Pfizer-oltáson már túlestek, de mégis pozitív lett a tesztjük (6), és azt találták, hogy a beoltott személyeknél negyedannyi vírusrészecske volt kimutatható, mint a covid-fertőzött nem oltottaknak. Ez is azt mutatja, hogy azok, akiket beoltottak Covid-19 ellen és mégis megkapták a fertőzést, kevésbé fertőznek, mint azok, akiket nem oltottak be.

Az ez év február 18-i Lancet-ben arról számolnak be a kutatók, hogy az izraeli egészségügyben dolgozók, akiket rendszeresen teszteltek Covid-19-re, 15-28 nappal az első dózis Pfizer megkapása után 75 százalékkal kisebb valószínűséggel kapták el a fertőzést, mint a nem oltott kollégáik (7). Egy február 22-én publikált pre-printben angol tudósok arról számolnak be, hogy a második Pfizer oltás után az egészségügyi dolgozóknak 85 százalékkal kisebb eséllyel lett pozitív a Covid-19 tesztjük (8). Mindkét eredmény arra utal, hogy a Pfizer vakcinájával beoltottaknál tünetmentes fertőzés ugyan előfordulhat, de ritka. (A pontosság kedvéért megjegyezzük, hogy bizonyos cikkek akár 89,4 százalékos csökkenésről is beszélnek, de más kutatók szerint ez az adat nem megbízható, és valószínűleg erősen túlbecsült (10).)

Vagyis a tudomány jelenlegi állása szerint a beoltott személyek is megkaphatják és tovább is adhatják a Covid-19 fertőzést, de ennek valószínűsége sokkal kisebb, mint a nem oltott emberek esetében. De mivel a kockázat nem nulla, nyilvános helyeken a beoltott embereknek is maszkot kell viselniük és tartaniuk kell a szociális távolságot (11).

Ha beoltottak, akkor az új Covid-19 variánsokkal szemben is védett vagyok?

Nos, ez is olyan kulcskérdés, amire egyelőre nincs egyértelmű válasz. A tudósokat jelenleg három Amerikában terjedő vírusváltozat aggasztja a legjobban: a B.1.1.7 számú angol, a P.I. nevű brazil és a B.1.351 számú dél-afrikai változat. Ezeknek a mutánsoknak ugyanis nagyobb a fertőzőképességük, és az első adatok szerint az angol változat valószínűleg halálosabb is, mint az eredeti (12).

Az előzetes kutatások arra utalnak, hogy az Amerikában jóváhagyott vakcinák különböző mértékben védenek ezek ellen a vírusváltozatok ellen. Az egyik, még nem lektorált vizsgálatban a Moderna és az Amerikai Egészségügyi Intézetek Szervezetének kutatói a Moderna vakcinájával beoltott emberek vérét olyan vírus-szerű molekuláknak tették ki, amelyekbe beleépítették a vírusváltozatokban talált kulcs mutációkat (13). Az eredményeik arra utalnak, hogy a vakcina az angol változat ellen is ugyanúgy véd, mint a SARS-CoV-2 eredeti változata ellen, viszont kevésbé véd azok ellen a vírusok ellen, amelyek a dél-afrikai mutációt tartalmazzák. A Moderna mégis azt állítja, hogy azért valamennyi védelmet az utóbbi ellen is nyújt (14).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ez részben azért van, mert a vakcina jóval erősebb védelmet biztosít, mint amire az eredeti vírus ellen szükség van, úgyhogy egy kis csökkenés a hatékonyságban még nem okozhat komolyabb problémát. A vakcinát a brazil változatban található legfontosabb mutánsok ellen nem tesztelték, de ez részben ugyanazokat a mutánsokat tartalmazza, mint a dél-afrikai, így valószínűleg az eredmények nagyon hasonlóak lennének (15).

Egy még nem ellenőrzött vizsgálatban a Pfizer is azt állapította meg, hogy az ő vakcinájuk is jól működik az angol vírustörzs ellen (16). Egy, a Nature Medicine-ben publikált vizsgálatban a kutatók azt nézték meg, hogy a Pfizerrel beoltott emberektől vett vér hogyan reagál az olyan vírusokra, amelyekbe beleépítették a legfontosabb angol és dél-afrikai mutánsokat, illetve néhányat a brazil vírusváltozat mutánsai közül is (17), és azt találták, hogy a Pfizerrel beoltott vér nagymértékben védett volt az angol mutációt tartalmazó vírussal szemben, és valamivel kevésbé a dél-afrikai és a brazil változat ellen - de a különbség az utóbbinál is olyan kicsi, hogy vélhetőleg azok ellen is véd a vakcina.

A Johnson & Johnson vakcinája nem biztos, hogy ilyen hatékony a többi vírusváltozat ellen. Egy klinikai vizsgálat adatainak februári elemzése szerint a vakcina 95%-ban hatékony az eredeti vírustörzzsel, 86%-ban az angol és 60%-ban a dél-afrikai mutánssal szemben (18). (A brazil vírusváltozatra a vakcinát nem tesztelték.) De senki, aki megkapta az oltást nem halt meg és nem is került kórházba akkor sem, ha valamelyik mutánst tartalmazó vírustörzzsel fertőződött meg.

Hogy ez mit jelent? Nos, azt, hogy nem tehetünk mást, minthogy "figyelünk, várunk és remélünk" - mondja Gigi Kwik Gronvall, PhD, immunológus a Johns Hopkins Egészségközpont vezető tudósa. A laboratóriumi adatokból ítélve a Pfizer és a Moderna vakcinái valószínűleg az új vírusváltozatok ellen is védenek. De végső soron nem az számít, hogy "mit csinál a vakcina a kémcsőben, hanem az, hogy hogy teljesít a való életben" - mondja Hana Akselrod, MD, a George Washington Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Intézetének infektológusa. De az eredmények szerinte összességükben reménykeltőek.

Ha a nagyszüleinket már beoltották, akkor meglátogathatjuk őket akkor is, ha mi még nem vagyunk beoltva?

Egy szóval a válasz az, hogy igen. "Ha a legfontosabb szempont az, hogy megvédjük a nagyszüleinket, akkor - ha a nagyszülők már megkapták mindkét oltást - szerintem összejöhet a család" - mondja Down. Még akkor is, ha a gyermekeik vagy az unokáik közül valaki covidos, és őket is megfertőzi a látogatás alatt. Ugyanis szinte biztos, hogy a nagypapa és a nagymama ebben az esetben sem fog komolyan megbetegedni.

Természetesen az oltás nyújtotta védelem soha nem 100 százalékos, mindig vannak kivételek. És "az idősebb ember immunrendszere már nehezebben emlékezik, és nehezebben tudja mobilizálni a szervezet védelmi rendszerét" - állítja Akselrod, ezért elképzelhető, hogy a 95 éves beoltott nagyszülőt kevésbé védi az oltás, mint a 75 éveset.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ezzel együtt komoly Covid-19 megbetegedés az oltás után nagyon ritka. És ne felejtsük el, hogy annak is van veszélye, ha nem találkozunk a családtagjainkkal. "A Covid nemcsak a testi, hanem a lelki egészségünket is fenyegeti, engem a járvánnyal járó izoláció és magány is nagyon aggaszt" - mondja N. Malani, MD, A Michigeni Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó intézetének vezető tisztiorvosa. (Egyébként az ölelés Akselrod szerint kevésbé veszélyes, mint a csók)

De azért a nagyszülők meglátogatásakor érdemes arra a veszélyre is gondolni, ami minket fenyeget, különösen ha a nagymama és a nagypapa azzal ünnepelték meg hogy megkapták az oltást, hogy elmentek egy vendéglőbe vagy találkoztak a barátaikkal, akik között ugyancsak lehetett valaki covidos, és így a nagyszülők az őket meglátogató rokonaikat is megfertőzhetik (bár ennek a kockázata nem túl nagy). "Szerintem most az 50-65 év közöttiek helyzete a legaggasztóbb, ők ugyanis még nincsenek beoltva, de náluk már komoly kockázata van annak, hogy súlyosan megbetegszenek" - mondja Dowd.

Ha ön ebbe az életkori kategóriába esik - vagy egyéb okokból a nagy kockázatú csoportba tartozik - akkor tegyen meg mindent a látogatás alatt, hogy minimálisra csökkentse a fertőzés kockázatát: töltsenek minél több időt a szabadban - különösen ha együtt is étkeznek -, ha viszont beszorulnak a lakásba, akkor kapcsolják be a légkondicionálót, hogy folyamatosan cserélődjön a levegő - javasolja Gronvall. De ezeket az egyszerű óvintézkedéseket akkor is érdemes betartani, ha az ember nem tartozik a nagy kockázatú csoportba. Ezenkívül a látogatást megelőző két hétben érdemes minimalizálni a megfertőződés kockázatát. A lelki nyugalmunk érdekében akár le is teszteltethetjük magunkat előtte. A maszkviselésről mindenkinek magának kell döntenie, a szakemberek, akikkel beszéltem, ebben nem foglalnak egyértelműen állást. De ha van valaki a csoportban, aki nincs beoltva és magas kockázati csoportba tartozik, annak mindenképpen érdemes megfontolnia a maszk viselését.

Ha a nagyszülők szociális otthonban vagy nyugdíjasházban laknak, akkor különösen nagy körültekintéssel kell eljárnunk. Ilyen esetekben "még ha az idős emberek be is vannak oltva, lehet, hogy van köztük olyan, aki már túlságosan rozoga ahhoz, hogy a szervezete megfelelően reagáljon a vakcinára, úgyhogy célszerű ugyanolyan óvatosnak lenni, mint az előtt, hogy beoltották volna őket" - figyelmeztet Akselrod. Más szavakkal: hordjunk maszkot, ügyeljünk a szociális távolságtartásra, és ha megoldható, maradjunk a szabadban.

Ha be vagyok oltva, lehetek-e együtt zárt térben maszk nélkül olyan barátokkal, akik szintén be vannak oltva?

Az attól függ. Ha egyedül él vagy az ugyancsak beoltott partnerével, és egyébként nem találkozik sok emberrel, akkor beoltott barátokkal összejönni valószínűleg biztonságos. "Ez ellen igazából nehéz lenne érvelni" - mondja Dowd. "Mert még ha valahogy meg is fertőzik egymást, lehet, hogy ez ki sem fog derülni soha."

De a válasz mégsem egyértelműen igen. Ugyanis ha mi magunk be vagyunk ugyan oltva, de például a többi velünk egy háztartásban élő családtag, vagy azok, akikkel együtt dolgozunk vagy más okból rendszeresen találkozunk, és/vagy valamiért különösen fogékonyak a betegségre, nincsenek beoltva, akkor elképzelhető (bár nem valószínű), hogy valamelyik beoltott barát megfertőz minket és mi továbbadhatjuk a fertőzést a partnerünknek, a gyerekeinknek (bár a gyerekek nagyon kis eséllyel lesznek komolyan betegek, hacsak nincs valami krónikus betegségük) vagy másoknak (19).

Viszont ha a további vizsgálatokból is az derül ki, hogy a beoltott emberek nagyon kis eséllyel terjesztik a betegséget, akkor ez nem lesz komoly probléma.

Ha be vagyok oltva és megtudom, hogy együtt voltam valakivel, aki covidos, akkor karanténba kell-e vonulnom?

Ha megkapta a második oltást is, és azóta eltelt már legalább két hét, de még nem telt el három hónap, és nincs semmilyen Covid-19 tünete, akkor nem. Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) is azt mondja, hogy ilyen esetben nem kell karanténba vonulni (20). Ha viszont vannak tünetei, akkor el kell végeztetnie egy Covid-19 tesztet. És ha be van ugyan oltva, de a második oltás óta nem telt még el két hét, illetve ha három hónapnál több telt el, akkor a CDC irányelvei szerint karanténban kell maradnia (21).

Ha be vagyok oltva, akkor utazhatok?

Igen, de itt is mérlegelni kell a körülményeket, illetve meg kell próbálni a minimálisra csökkenteni az utazással járó kockázatokat. Maga a repülőút elég biztonságosnak mondható, a "nagyobb problémát a repüléssel együtt járó többi dolog jelenti" - mondja Shen. Próbáljunk minél kevesebb emberrel kapcsolatba kerülni a repülőtérre menet, és a repülőtérről jövet, a repülőtéren valamint az étkezéseknél.

Ha azt fontolgatja, hogy a repüljön-e vagy menjen inkább autóval, akkor gondoljon arra, hogy egy hosszú autóútnak is vannak veszélyei. Autóbalesetek gyakrabban fordulnak elő, ha az ember fáradt vagy stresszes, ami ma nagyon sok ember esetében fennáll. A kutatások szerint hiába van most kevesebb autó az utakon, az ütközések és különösen a halálos balesetek száma nőtt a járvány alatt (22). Ha messzire kell utaznia, akkor "azt javaslom, hogy aki teheti, inkább repüljön" - mondja. Egy 2020-ban a Journal of the American Medical Association-ban megjelent cikkben az olvasható, hogy annak az esélye, hogy a repülőn kapjuk el a Covid-19-et, "kisebb, mint bármilyen középületben, iskolában, szupermarketben vagy az elővárosi vasúton." (23) És ha be van oltva az ember, akkor a kockázat természetesen tovább csökken.

Mérlegelje a kockázatokat. Ha egyedül utazik vagy olyanokkal, akik szintén be vannak oltva, az sokkal biztonságosabb, mintha például nem oltott családtag is utazik önnel. A Covid-19 fertőzések száma pillanatnyilag nagyon magas, úgyhogy pár hónap múlva valószínűleg biztonságosabb lesz utazni, mert addigra vélhetőleg csökken a fertőzésszám és többen lesznek beoltva.

Ha be vagyok oltva, járhatok-e vendéglőbe és edzésre?

Valószínűleg igen. "Annak, aki be van oltva, biztonságosabb vendéglőben étkezni" - mondja Dowd, de "még mindig ez az egyik legkockázatosabb dolog, amit az ember csinálhat most, amikor ilyen sok a fertőzött." Még ha be is van oltva, egy vendéglői étkezés során megkaphatja a Covid-19 fertőzést, amit aztán továbbadhat a családtagjainak vagy másoknak. "Talán jobb, ha egyelőre kitalálunk valami mást vendéglőzés helyett" - mondja Akselrod.

Másfelől viszont ha tényleg csak olyanokkal élünk együtt, akik be vannak oltva, másokkal pedig alig vagy egyáltalán nem érintkezünk, akkor akár a vendéglőbe járás is lehet biztonságos - bár Dowd azt mondja, ő a maga részéről várna a zárt térben való közös evéssel, amíg nem csökken a fertőzések száma.

És ez vonatkozik más, a járvány szempontjából magas kockázatot jelentő tevékenységekre is, ilyen például az edzőterembe járás. "Én is nagyon mennék már sportolni, és nagyon vágyom egy jó kis masszázsra is" - mondja Dowd. "De ha csak én lennék vagyok beoltva… hát nem tudom. Akkor biztos aggódnék, hogy megfertőzöm a férjemet. Szóval szerintem mindenki gondolja végig a saját helyzetét, mielőtt dönt."

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Összefoglalva, az oltás a súlyos betegségtől megvédi az embert, de a fertőzéstől nem feltétlenül. Bár annak esélye, hogy egy oltott személy terjessze a vírust, nem túl nagy, de teljesen nem is zárható ki. Úgyhogy amíg nem áll rendelkezésre ezzel kapcsolatban még több adat, addig jobb az óvatosság. Ez nem jelenti azt, hogy ne találkozhatnánk a rokonainkkal, vagy ne csinálhatnánk olyan dolgokat, amikre nagyon vágyunk, de ne tekintsük az oltást csodaszernek. Mindig vegyük figyelembe, hogy ki az a rokonaink vagy ismerőseink közül, aki még fogékony lehet a betegségre, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy őket - és a közösségünk többi tagját is - megvédjük a fertőzéstől.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2035389

2. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2034577

3. https://www.jnj.com/johnson-johnson-announces-single-shot-janssen-covid-19-
vaccine-candidate-met-primary-endpoints-in-interim-analysis-of-its-phase-3-ensemble-trial

4. https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/pages/news/news/2016/04/poliomyelitis-polio-and-the-vaccines-used-to-eradicate-it-questions-and-answers#whyipv

5. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2035389

6. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.06.21251283v1.full.pdf

7. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00448-7/fulltext

8. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3790399&download=yes&redirectFrom=true

9. https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-israel-vaccine-int/israeli-studies-find-pfizer-covid-19-vaccine-reduces-transmission-idUSKBN2AJ08J

10. https://twitter.com/ZoeMcLaren/status/1363582050775744515?s=20

11. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/faq.html

12. https://www.nytimes.com/live/2021/02/13/world/covid-19-coronavirus/the-variant-first-detected-in-britain-is-most-likely-deadlier-than-the-original-virus-variants-scientists-say

13. https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.01.25.427948v1.full.pdf

14. https://investors.modernatx.com/news-releases/news-release-details/moderna-covid-19-vaccine-retains-neutralizing-activity-against

15. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/cases-updates/variant-surveillance/variant-info.html

16. https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.01.18.426984v1.full.pdf

17. https://www.nature.com/articles/s41591-021-01270-4

18. https://www.bmj.com/content/372/
bmj.n296?ijkey=422df137d826c4de5aeb389bc92f4f12fe47b9b0&keytype2=tf_ipsecsha

19. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/children/symptoms.html

20. https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/info-by-product/clinical-considerations.html

21. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/if-you-are-sick/quarantine.html

22. https://www.easternct.edu/news/_stories-and-releases/2020/11-november/research-finds-increase-in-car-crashes-with-decrease-in-traffic-during-pandemic.html

23. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2771435