Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
Aki jobb oldalán alszik, az baloldalán lesz rákos?

Természetesen nem, ez csak egy érdekes teória. De az viszont tény, hogy nem vagyunk szimmetrikusak, és ennek következményei vannak a rák szempontjából is.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Úgy húsz éve lázasan érdekelt a féltekei lateralitás, ez az, ami úgy csapódott le a közvéleményben, hogy a jobbfélteke a kreatív, a balfélteke meg a racionális. Ennek kapcsán sok mindennel találkoztam. A testi aszimmetriák elég különös dolgok. A kezünk, a lábunk, a nők melle, a férfiak heréje nem egyforma méretű, s az eltérés attól függ, mennyi tesztoszteron és ösztrogén ért minket a magzati életben. A féltekei aszimmetriák is részben ennek tulajdoníthatók, bár az agy eleve nem szimmetrikus: általában a jobb homloklebeny nagyobb, mint a bal, és viszont a bal fali és tarkólebeny nagyobb, mint a jobb. Ugyanez érvényes a belsőszervekre is: a páros szerveink nem egyforma méretűek. Allergiateszt esetén a bal és jobb karon nem azonos erősségű a reakció. És napszakonként is eltérő erősségű, de ez más téma.

A rák és a testi aszimmetriák kérdésébe a '90-es években ütköztem, amikor Thomas Sandon és két munkatársa egy különös eredményről számoltak be: a mellrákos nőknek szignifikánsan gyakrabban fordított az agyi aszimmetriájuk, mint az egészséges kontrolloknak. Azaz, a bal homloklebenyük és a jobb fali-tarkólebenyük a nagyobb (Sandon és mtsi., 1992). A jobb homloklebeny a kontrollok 65%-nál, a mellrákos betegeknél csak 32%-ban volt nagyobb, az agy hátsó része a baloldalon a kontrollok 72%-nál volt nagyobb, mint a jobb, míg a mellrákosoknál ez csak 29%-ban volt így. A másik érdekesség, amit a szerzők megemlítettek, hogy a mellrák baloldalon gyakoribb és hogy a balkezesek közt a baloldali mellrák fiatalabb korban jelentkezik. Mindez megragadt a fejemben, és 20 év után az érdeklődésem most újra feltámadt, mikor kezembe került Örjan Hallberg és Olle Johansson "Aludjon a jobb oldalán - kapjon rákot a baloldalán?" című tanulmánya (Hallberg és Johansson, 2010). A két szerző abból indult ki, hogy a melanóma is és a mellrák is gyakoribb a test baloldalán. Pl. 1970 és 2006 között a Svéd mellrákos eseteknél a férfiaknál 13%-kal, a nőknél 7%-al volt gyakoribb a rák a baloldalon. Hallberg tudományos körökben arról volt ismert (mert sajnos 2016-ban meghalt), hogy az FM (frekvencia moduláló) sugárzás egészségre gyakorolt hatását kutatta. Szerinte pl. a melanóma gyxakorisága azért kezdett az ötvenes évektől nőni, mert ekkor tértek át az AM sugárzásról az FM-re. Találtak arra adatokat, hogy az FM adótornyok körzetében gyakoribb a melanóma és a mellrák, és hogy a két rák gyakorisága együtt nő vagy csökken. A fejlett országokban a 87-108 MHz a szokásos, míg Japánban 76-93 MHz. Japánban -szerintük részben ezért- nincs baloldali túlsúly a mellrákokban. A japán melanóma esetek száma a svéd előfordulásnak 3%-a, a mellrák a nyugati előfordulás 40%-a. Mivel az ágymatracokban (a szerzők szerint) fémrugók vannak, ezért, aki a jobb oldalán alszik, annak jobb oldalát jobban védi a matrac a sugárzástól, mint a baloldalát. A japán ágyakban nincs fémrugó, ezért sincs laterális különbség a mellrákban. A szerzők bevallják, hogy mindent nem tudnak megmagyarázni, ugyanis a tüdőrák és a hererák jobb oldali túlsúlyt mutat. Ráadásul, az emberek éjszaka forgolódnak, hol egyik, hol másik oldalukon alszanak, és a rugós matracok is mennek ki a divatból. De az aszimmetria akkor is érdekes.

David Brewster és csoportja a melanómák oldaliságát mérte fel hat országban (Brewster és mtsi., 2007):

 

baloldali esetek

jobboldali esetek

bal/jobb arány

Ausztrália

6531

6034

1.08

Anglia

10,345

9267

1.12

Finnország

943

864

1.09

Hollandia

6504

5839

1.11

Skócia

1667

1410

1.18

USA

25,348

23,469

1.08

Total

51,338

46,883

1.10

Azaz, országonként eltérő arányban, 8-18% közt mozgott a baloldali túlsúly, de mindegyik országban fennállt. Az amerikai mintában az áttétet okozó melanomák 20%-kal gyakoribbak voltak baloldalon. Magyarázat? Aszimmetrikus napozás? Badarság, nem a napozás okozza a melanómát. Esetleg a melanociták aszimmetrikusan vándorolnak magzati korban? Ez sem stimmel, a szerzők nem ismernek adatot arra, hogy az anyajegyek száma bal oldali túlsúlyt mutatna.

Rahul Roychoudhuri és munkatársai 261 ezer rákos esetet feldolgozva vizsgálták a mell, a tüdő, a vese, a here és a petefészek oldaliságát (Roychoudhuri és mtsi., 2006). Mind férfiaknál, mind a nőknél, a jobboldali tüdő súlya 100 grammal több volt, mint a bal. Férfiaknál 12%-al, nőknél 16%-al gyakoribb a tüdőrák a jobboldalon. Férfiaknak a jobb heréje átlag 2 cm3-el nagyobb, és 13%-ban gyakrabban rákosodik el. A petefészek ráknál elsősorban a petesejtekből kiinduló rák mutatott 14%-os jobboldali túlsúlyt. A jobb vese átlagban 2 grammal nagyobb és 4%-kal gyakoribb a veserák jobb oldalon. Mellráknál a már elemzett aszimmetriát találták.

Régóta ismert, hogy a két félteke eltérően befolyásolja az immunrendszert, a balfélteke a sejtes immunitást serkenti (ami pl. a rák elleni védelemben fontos NK sejteket is érinti), a jobb pedig a humorális immunitásban játszik fontosabb szerepet (lásd. allergiák). Nem meglepő módon a stresszválasz hormonális részét (ACTH, kortisol, stb.) a jobbfélteke irányítja. A jobb és balkezesek betegséghajlamai is eléggé eltérnek.

De vajon az, hogy a "központban" eltérő immunológiai funkciója van a bal és jobb féltekének, abból következik-e, hogy a két testfél is különbözőképpen reagál és betegszik meg?

Például a herpesz fertőzés általában féloldali, és nőknél sokkal gyakoribb baloldalon (Dane és mtsi., 2001). Egy vizsgálatban a sejtes immunitást tesztelő tuberkulin próbában a bal kézen szignifikánsa nagyobb piros folt jelentkezett (20%-nak a jobb oldalon volt nagyobb) (Dane és mtsi., 2001). A két eredményt Teoman Erdem és kollégái vizsgálata köti össze: igazolták, hogy a tuberkulin próbára adott reakció (azaz az immunválasz) gyengébb azon az oldalon, amelyik oldalon a herpesz kialakult (Erdem és mtsi., 2003). Magyarán, azon az oldalon alakul ki a herpesz, amelyik oldalon gyengébb az immunválasz. A test jobbfelén kicsit magasabb a testhőmérséklet, ami összefügg az immunaktivitással is. A makrofágok, miközben megeszik a baktériumokat és produktumaikat, testhőmérsékletet emelő anyagokat bocsájtanak ki. Mivel aktívabb jobb oldalon az immunrendszer, itt magasabb a testhőmérsékletet emelő anyagok kibocsátási szintje (Demirel és mtsi., 2016). Az is ismert, hogy jobb oldalon több nyirokcsomó található (Ghezzi és mtsi., 2006), viszont a baloldaliak nagyobbak. A jobb oldali nagyobb számú hasi nyirokcsomó szám összefügg azzal, hogy az áttétes nőgyógyászati rákok gyakoribbak jobb oldalon. Egy nagy betegszámú vizsgálatban az eltávolított hasi nyirokcsomók rákosak voltak76%-ban jobb oldalon, és 23.9%-ban baloldalon (Ghezzi és mtsi., 2006). Mellrákosoknál ugyanezt találták; akinek jobb oldalon volt a mellrákja, több nyirokcsomóba képződött áttét (Dane és mtsi., 2008). Egy új vizsgálat adatai szerint a baloldali vastagbélrákosok túlélési ideje kétszerese a jobboldali vastagbélrákban szenvedőkhöz képest (The ASCO Post, 2016).

A sztrókkockázat sem egyforma a két féltekére nézve. A balféltekében gyakrabban alakul ki sztrók, 8%-kal gyakrabban, mint a jobbféltekében, és a balféltekei sztrók gyakran súlyosabb és gyakrabban vezet halálhoz (Hedna és mtsi., 2013).

Az emberi testet szimmetrikusnak szokás gondolni, de mint látjuk nem az. Sem az immunrendszerben érintett szervek (csecsemőmirigy, mellékvese, hipotalamusz) nem szimmetrikusak, sem a hormonális rendszer és hatásai sem azok. Mivel az aszimmetria kialakulása a magzati életben kezdődik, valószínűsíthető, hogy a különféle aszimmetriával összefüggő betegséghajlamok ekkor rögzülnek (Wilting és Hagedorn, 2011). Az evolúciós pszichológia régóta megfogalmazta, hogy a párválasztáskor ösztönösen vonzódunk a szimmetrikusabb egyedekhez. Erről külön fejezetet írtam A nő felemelkedése és tündöklése könyvemben (Szendi, 2016). A szimmetria mindig a "jó génűség", a jobb immunrendszer, jobb szaporodási képesség jele. A szimmetria a fejlődési stabilitás mutatója. Azaz, az ember több millió éve sejti, hogy az aszimmetria fokozott betegséghajlamot jelent. Csak hát, aki aszimmetrikus, az mit tud ezzel kezdeni?

Mindenesetre nyugodtan alhatunk bármelyik oldalunkon, ezzel nem rontunk az esélyeinken.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

Irodalom

 

Brewster DH, Horner MJ, Rowan S, Jelfs P, de Vries E, Pukkala E. Left-sided excess of invasive cutaneous melanoma in six countries. Eur J Cancer. 2007 Dec;43(18):2634-7.

Dane S, Erdem T, Gumustekin K. Cell-mediated immune hypersensitivity is stronger in the lef side of the body than the right in healthy young subjects. Perceptual and Motor Skills 2001; 93: 329-332.

Dane S, Yildirim S, Koc M, Aktan M, Gundogdu C. Asymmetries in breast cancer lateralization and both axillary lymph node number and metastatic involvement. Lymphology. 2008 Jun;41(2):75-9.

Demirel H, Bahar A, Gokgoz N, Arslan M, Dane S. Right-sided lateralization of skin temperature in healthy young persons. Clin Invest Med. 2016 Dec 1;39(6):27515.

Erdem T, Dane S, Kadi M. Cell-mediated immune hypersensitivity is stronger on noninvolved side than involved side in patients with herpes zoster. Int J Neurosci. 2003 Aug;113(8):1081-6.

Ghezzi F, Cromi A, Uccella S, Giudici S, Franchi M, Bolis P. Lef-right asymmetry in pelvic lymph nodes distribution: Is there a right-side prevalence? European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology 2006; 127: 236-239.

Hallberg, Ö; Johansson. O: Sleep on the right side-Get cancer on the left? Pathophysiology 17 (2010) 157-160

Hedna VS, Bodhit AN, Ansari S, Falchook AD, Stead L, Heilman KM, Waters MF. Hemispheric differences in ischemic stroke: is left-hemisphere stroke more common? J Clin Neurol. 2013 Apr;9(2):97-102.

Roychoudhuri R, Putcha V, Moller H. Cancer and laterality: a study of the five major paired organs (UK). Cancer Causes Control. 2006 Jun;17(5):655-62.

Sandson TA, Wen PY, LeMay M. Reversed cerebral asymmetry in women with breast cancer. Lancet. 1992 Feb 29;339(8792):523-4.

Szendi G: A nő felemelkedése és tündöklése. Jaffa, Bp. 2016. 2. javított kiadás

The ASCO Post: Left- vs Right-Sided Primary Tumor Location Predicts Survival in Metastatic Colorectal Cancer. web: http://www.ascopost.com/News/40569

Wilting J, Hagedorn M. Left-right asymmetry in embryonic development and breast cancer: common molecular determinants? Curr Med Chem. 2011;18(36):5519-27.