Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Loren Cordain
Étrend és akne - Új felfedezések

Forrás: Loren Cordain: Diet and Acne: New Findings

Fordítás, kivonat: Mezei Elmira

Jól ismert, hogy a paleolit táplálkozás hatására a csúnya pattanásosság és az arcon-háton növekvő aknék általában elmúlnak. Loren Cordainnek úttörő szerepe volt abban, hogy korábbi összefoglalójában rámutatott az akne és a nyugati étrend kapcsolatára. Mostani összefoglalójában az újabb bizonyítékokat veszi szemügyre.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A 2002-ben, az Archives of Dermatology-ban megjelent publikációnk után, amelyben kimutattuk, hogy az akne problémája ismeretlen két nem-nyugati táplálkozást folytató népnél (a Pápua Új Guineai kitavaiaknál és a paraguayi Acheknél), újra feléledt az érdeklődés az étrend szerepével kapcsolatban e betegség kialakulásában. Az elmúlt két évben három vizsgálat mutatta ki az étrend és az akne összefüggését. Ezek azért fontosak, mert az elmúlt 35 évben nem készült más, jól kontrollált, modern vizsgálat, és mert eredményeik ellentmondanak annak a hosszú ideje fennálló álláspontnak, miszerint az étrend nem függ össze az aknéval.

Egy retrospektív követéses vizsgálatban 47355 nő részvételével, Adebamowo és mtsai pozitív összefüggést találtak az akne előfordulása és a sovány tej fogyasztása között. Egy másik vizsgálatban 6094, 9-15 év közötti lányt követtek három évig, és az eredmény pozitív összefüggést mutatott mindenfajta tej (teljes, zsírszegény és sovány) és az akne között.

Mann és mtsai nemrég fejeztek be egy randomizált, kontrollált vizsgálatot, amelyben az alacsony glikémiás telítettségű és magas fehérjetartalmú étrend aknéra tett hatását vizsgálták 18 éven felüli alanyoknál. A résztvevőket randomizáltan osztották két különböző csoportba: az egyikben az energiabevitel 25%-t fehérjéből és 45%-t alacsony glikémiás telítettségű szénhidrátokból fedezték, a kontroll csoport pedig folytatta az addig megszokott, nyugati típusú étrendjét. A 12 hét utáni mérések kimutatták, hogy a megváltozott étrendű csoportban szignifikáns mértékben lecsökkentek a gyulladásos léziók, és javult a hormon profil.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A mögöttes fiziológiai mechanizmusok

Az akne hat különböző közvetlen faktor eredménye:

1. A bazális keratinociták (bőrsejtek) megnövekedett burjánzása a faggyúmirigyben.
2. Késleltetett keratinocita apoptózis (programozott sejthalál miatti sejtpusztulás).
3. A korneociták (elszarusodott sejtek) tökéletlen elválasztódása és a faggyúmirigy eldugulása.
4. Az androgén (férfias jelleg) által közvetített növekedés a faggyútermelésben.
5. A szaruréteg által fedett, zárt, fehér mitesszerekben a Propionibacterium acnes baktérium elszaporodása.
6. A mitesszerek belsejének illetve környezetének gyulladása.

Annak ellenére, hogy általános nézet az étrend potenciális szerepének tagadása, ma már nagymennyiségű bizonyíték van arra, hogy bizonyos élelmiszerek negatívan befolyásolhatják a hormonokat és a citokineket (sejtek közötti kommunikációban szerepet játszó jelzőmolekulák), amelyek a fenti felsorolásból 5 közvetlen kiváltó okra hatással vannak.

A glikémiás index

A glikémiás indexet (GI) eredetileg 1981-ben fejlesztették ki, és a különböző élelmiszereknek a vércukorszint emelő hatását fejezi ki egy 1-100-ig skálán. 1997-ben megszületett a glikémiás telítettség koncepciója (glikémiás index x egy adag szénhidráttartalma), ami egy élelmiszer vércukorszint emelő hatását jelöli, a szénhidráttartalom minősége és mennyisége alapján is.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A finomított gabonák és cukrok majdnem mindig sokkal magasabb glikémiás telítettségűek, mint a zöldségek, gyümölcsök. (A glikémiás telítettség koncepciója azért jött létre, mert megfigyelték, hogy két, azonos mennyiségű szénhidrátot tartalmazó étel másképpen hat a vércukorszintre.) Hormonális szempontból a GI és a GL fontossága az, hogy mindkettő közeli kapcsolatban van az inzulinválasszal. Ez alól a tejtermékek képeznek kivételt, amelyeknek alacsony a GI-ük és GL-ük, de közel olyan magas inzulinválaszt váltanak ki, mint a fehérkenyér.

A magas glikémiás indexű/telítettségű, és magas inzulinválaszt kiváltó élelmiszerek a nyugati étrend gyakori elemei és az USA-ban az egy főre jutó energiabevitel 47,7%-át teszik ki.

Az 1.-es ábra megmutatja, hogy a magas glikémiás indexű/telítettségű és inzulinválaszt kiváltó ételek hogyan indítanak el egy olyan hormonális eseménysorozatot, amely akne kialakulásához vezethet.


Az akne kialakulását eredményező magas glikémiás telítettségű étrend miatti hormonális változások

A tejtermékek és az akne: új eredmények

Egy közelmúltban készült, 24 nyolc éves fiú részvételével történt táplálkozási intervenciós vizsgálat kimutatta, hogy a sok tejet fogyasztóknál már hét nap alatt inzulinrezisztencia alakult ki. Amint azt az 1.-es ábra kimutatja, az inzulinrezisztencia pedig hozzájárulhat az akne kialakulásához.

A tej lényegében szűrt vér, és mint ilyen, a vér teljes hormonállományát tartalmazza. A hagyományos álláspont szerint a tehéntej fogyasztása több okból sem eredményezi a tehénhormonok átvitelét az emberi keringésbe. Először is, az iparosodott országokban a tej több órával a fejés után kerül fogyasztásra. Sok hormon, mint pl. az inzulinserkentő GIP és GLP-1, nagyon rövid ideig élnek (10 percnél kevesebb), ezért a kommersz tejben nincsenek jelen. Másodsorban, a pasztörizáláshoz használt hő (65 Celsius fok), lebonthatja vagy inaktiválhatja a hőérzékeny hormonokat, illetve a gyomorsav és a vékonybélben lévő peptidáz enzimek ugyancsak megnehezítik a tehéntejben lévő peptid hormonoknak, hogy érintetlenül, teljes biológiai aktivitással a belekbe érjenek. Végezetül, a legnehezebb feladat a sértetlen peptid hormonok számára a bélbarrier áthatolását jelentené, ami normális esetben megakadályozza a fehérjék és nagyméretű peptidek bejutását a bélrendszer falát alkotó hámsejtekbe.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az epidermális növekedési faktor receptor (Epidermal Growth Factor Receptor, vagy röviden EGF receptor)

Pusztán 12 rövid év telt el azóta, hogy felfedezték, hogy az emberi emésztőrendszerben létezik egy hormonális receptor, az EGF receptor. Ez a hormonális receptor nagyon rendhagyó, mert nem a véráram, hanem a belek belseje felé néz. Ez a receptor évek óta töprengésre késztette a tudósokat, nem értették, hogy miért néz befelé, és mi a funkciója?

Mivel a hormonok mindig a vérkeringésből érkeznek a szövetekhez, miért irányulnak az EGF receptorok a belek tartalma felé, amely lényegében a testen kívül található? Kiderült, hogy az EGF receptorok elsődleges funkciója a bélrendszer épségének megőrzése, a gyógyulás stimulálása. Az emberben az EGF hormon elsődleges forrása a nyál. A bélben az EGF hormon hozzákötődik az EGF receptorhoz. Tehát a nyál lenyelése segíti a bélhámsejtek épségének megőrzését és gyógyítását. Az EGF receptor többfunkciós, mivel nemcsak egy hormont köt meg, hanem a hormonoknak egy egész családját, többek között a bétacellulint (BTC). A tehéntejben nincs EGF, viszont magas koncentrációban tartalmaz BTC-t (akár 1,930 ng/litert). A BCT elég stabil, így túléli a pasztörizációt, és a sajtban is ugyanúgy megtalálható. A belek alacsony pH értéke nem akadályozza meg a BCT receptorainak kötődését. Összefoglalva, a BTC minden olyan fizikai tulajdonsággal rendelkezik, ami alkalmassá teszi arra, hogy érintetlenül, teljes biológiai aktivitással megérkezzék a bélrendszerbe. Ennél is fontosabb, hogy képes áthatolni a bélbarrieren és bekerülni a véráramba a sejtek közötti EGF-R útvonalon, amit a 2.-es ábra mutat be.


A BTC vérkeringést elérő útvonalai

Ha egyszer már bejutott a keringésbe, a BTC képes hozzákötődni az EGF receptorokhoz a hámsejtekben, beleértve a keratinocitákat (bőrsejteket). A BTC meg tudja kötni a 3.-as ábrában ábrázolt specifikus receptorokat.


Az epidermális növekedési faktor receptorok négy családja (ErbB1, ErbB2, ErbB3 and ErbB4). A négyféle receptor párt alkot egy különbözővel, vagy önmagával. A 10 hormont, ami a különböző receptorokhoz kötődik, a receptorok feletti négyzetekben ábrázolják.

A bevitt tehéntejből származó BTC hozzájárulhat az akne kialakulásához, azáltal, hogy megnöveli a bőrsejt burjánzást és lecsökkenti a sejthalálozás mértékét.

A jövőbeni vizsgálatok képesek lesznek megvilágítani ezeket a témákat, és "az étrend és az akne nem függ össze" mítosz egy nap hamis orvosi dogmaként a szemétbe kerül.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre