David Tomen:
Alfa-liponsav

Forrás:David Tomen: Alpha-Lipoic Acid

Fordította: Czárán Judit

Az alfa-liponsav fokozza az acetilkolin termelést, javítja a kognitív teljesítményt és a memóriát, továbbá erős antioxidáns hatással bír

 

A Google adatkezelési elvei

 

Az alfa-liponsav (ALA) egy kéntartalmú zsírsav, amely természetes formában megtalálható az emberi szervezetben is. A liponsav az antioxidánsok közt egyedülálló módon vízben és zsírban is oldódik.

Liponsavhoz kisebb mennyiségben az étrendünkből is hozzájuthatunk, liponsavat tartalmaz például a spenót, a kelkáposzta, a brokkoli, a marhahús és az organikus húsok.

Sajnos a kor előrehaladtában csökken a szervezetünk liponsav szintje, ezért ha azt akarjuk, hogy elegendő álljon belőle a rendelkezésre az optimális működéshez, akkor kívülről kell bevinnünk.

Mivel a liponsav egyedülálló módon bármilyen sejtkörnyezetben képes működni, nagyon alkalmas arra, hogy semlegesítse a szabadgyököket. Márpedig a sejtoxidáció során keletkező káros szabadgyökök sokféle időskori betegség kialakulásában szerepet játszanak.

A liponsav képes bárhova eljutni a testben, még a vér-agy gátat is át tudja törni.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Az alfa-liponsav rendkívül hatékonyan véd az olyan kognitív, illetve idegrendszeri betegségségektől, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a depresszió.

Az alfa-liponsav

Védi az idegsejteket. Az alfa-liponsav hatékonyan képes semlegesíteni az oxidatív stressz káros hatásait. Vizsgálatok tanúsága szerint akár még egy stroke utáni agykárosodás enyhítésében is segít.[i]

Serkenti a neurotranszmitterek termelődését. A liponsav fokozza az acetilkolin- termelést és az agy glükóz felvételét. Ez roppant ígéretes az Alzheimer-kór megelőzése, illetve kezelése szempontjából.[ii]

Felturbózza az agyi energiákat. Az ALA segít feltölteni más antioxidánsok (a C- és E-vitamin vagy a glutathion) kimerülőben levő készleteit, illetve újrahasznosítani a CoQ10-et. Csökkenti a gyulladást és megszabadítja a szervezetet a nehézfémektől. Növeli a sejtenergiát és javítja a memóriát.

Áttekintés

Az alfa-liponsav egy olyan antioxidáns, amit kisebb mennyiségben az emberi szervezet is előállít. A táplálékaink közül megtalálható a spenótban, a kelkáposztában, a brokkoliban a marhahúsban és az organikus húsokban.

Az alfa-liponsav (ALA) egyedülálló antioxidáns, mivel vízben és zsírban egyaránt oldódik. Ez azt jelenti, hogy bármilyen emberi sejtben képes működni. Minél nagyobb mennyiségben van jelen a szervezetben, annál több előnyét élvezhetjük antioxidáns hatásának.

A szervezetünknek azért is nagy szüksége van az alfa-liponsav hatására, mivel az ALA képes más antioxidánsokat is regenerálni, amelyekből a szervezet készletei a szabadgyökökkel vívott állandó harcban egy idő után kezdenek kimerülni. Lehetővé teszi, hogy újra és újra fel tudjuk használni a testünk rendelkezésére álló C-, E-vitamint, glutathiont, valamint CoQ10-et.

Az alfa-liponsav roppant hatékony abban, amit csinál, felturbózza a sejtek energiakészletét, csökkenti a gyulladást és megszabadítja őket a nehézfémektől.

Az alfa-liponsav serkenti az acetilkolin nevű neurotranszmitter termelődését az agyban és növeli az agy glükóz felvételét, amely így több szellemi energiával tud ellátni minket.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Alfa-liponsavra az egész szervezetünknek szüksége van. Az ALA növeli az inzulinérzékenységet, ezáltal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ezen kívül a metabolikus szindróma ellen is felveszi a harcot, amely szív- és érrendszeri betegségeket, cukorbetegséget és elhízást okoz.

Alfa-liponsav vs. S-liponsav vs. R-liponsav

A liponsav alfa-liponsavként (ALA) illetve thioctic savként is ismert. A táplálék-kiegészítőként kapható alfa-liponsav általában 50-50%-ban tartalmaz R-(természetes) és S-(nem természetes) eltérő térszerkezet változatokat. Ez tükörképe a másiknak és racém elegynek hívják.

A legtöbb kereskedelemben kapható alfa-liponsav S-formát, vagyis nem természetes liponsavat is tartalmaz. Ezt a vegyületet először 1952-ben szintetizáltak, és a természetben nem fordul elő.

A feltételezések szerint a két eltérő térszerkezetű változat biológiailag különbözik egymástól. Ám az elmúlt 30 évben végzett kutatásokat nagyrészt az alfa-liponsav racém változatával végezték, mivel az R-formához a kereskedelemben nem lehetett hozzájutni.

Az S-liponsav (a természetben nem előforduló eltérő térszerkezetű változat) azonban valószínűleg nem rendelkezik a liponsav legfontosabb tulajdonságaival, például azzal, hogy képes interakcióba lépni fehérjékkel, enzimekkel és génekkel.

A liponsav természetes változata, az R-liponsav ezzel szemben mind emberekben, mind növényekben és állatokban megtalálható. Ez az egyetlen olyan formája a liponsavnak, amely az energiatermelésben résztvevő mitokondriális enzimek kofaktoraként működik.

Jó, ha tudjuk, hogy a legtöbb kereskedelemben kapható alfa-liponsav S-liponsavat és R-liponsavat is tartalmaz. Az alfa-liponsavat elegyként állítják elő, mivel az R-liponsav az S-forma nélkül könnyen lebomlik, illetve hamar megromlik, ami alkalmatlanná teszi arra, hogy étrend-kiegészítőként forgalmazzák.

Kevés cég hajlandó végigcsinálni azt a bonyolult és költséges eljárást, amelynek során a szintetikus S-ALA eltávolítható az R-ALA-ból. Ezért hacsak nincs ráírva a dobozra, hogy 100% R-ALA-t tartalmaz, akkor biztosak lehetünk benne, hogy 50-50%-os keverékkel van dolgunk.

De azt is tudnunk kell, hogy az R-ALA akár 12-szer is hatékonyabb, mint az S-ALA.

Hogyan működik az alfa-liponsav az agyban?

Az alfa-liponsav számos módon javítja az agyműködést, de kettőt közülük külön ki kell emelnünk.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


1. Fokozza az acetilkolin nevű neurotranszmitter termelését, amelynek fontos szerepe van az agy egészséges működése és a memória szempontjából. Ezt azáltal teszi, hogy aktiválja a kolin acetiltranszferázt, illetve hogy növeli a glükóz felvételt. Így több acetil-CoA fog rendelkezésre állni az acetilkolin előállításához. [iii]

2. Az alfa-liponsav ígéretes fegyver az olyan neurodegeneratív betegségek elleni küzdelemben, amilyen az Alzheimer-kór. Az oxidatív stressznek kulcsszerepe van a kognitív rendellenességek kialakulásában, mivel az idegsejtek nagyon érzékenyek a szabad gyökök káros hatásaira.

Egy nemrég publikált vizsgálat rámutat, hogy a liponsav lassíthatja az Alzheimer-kór progresszióját, mely betegségnek eddig egyetlen nagy gyógyszergyár sem találta meg az ellenszerét. A vizsgálatban 43 demens betegnek adtak napi 600 mg alfa-liponsavat 4 éven keresztül. A kutatók a vizsgálat eredményéből arra következtettek, hogy "az alfa-liponsav valószínűleg sikeres 'idegrendszert védő' terápiás eszköz lehet Alzheimer-kórban szenvedő betegek kezelésében." [iv]

Így romlanak el a dolgok:

Az öregedéssel változik az agyunk kémiája és anyagcseréje.

↓ csökken az acetilkolin szint

↓ az oxidatív stressz (szabadgyökök) károsítják az idegsejteket

↓ a sejtekben felhalmozódnak a nehézfémek

Ezek a korral járó változások nagymértékben hozzájárulnak az időskori neurodegeneratív betegségek, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a demencia kialakulásához. Ám az alfa-liponsav akkor is segíthet, ha nem vagyunk érintettek ezekben az időskori problémákban.

Az alfa-liponsav jótékony hatásai

Kutatások százai bizonyítják, hogy az alfa-liponsav

  • növeli az acetilkolin termelést
  • javítja a memóriát és a tanulási képességet
  • helyreállítja az idegsejtek egészségét
  • javítja az Alzheimer-kórban szenvedő betegek kognitív teljesítményét és a memóriáját

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az alfa-liponsav mind vízben, mind zsírban jól oldódik, és a bevételt követően gyorsan átjut a vér-agy gáton.

Az ALA az acetilkolin termelés közvetlen fokozása révén javítja az agyműködést és a tanulási képességet.

Az alfa-liponsav segít regenerálni a szervezet fontos antioxidánsait, amilyen a C- és az E-vitamin, a glutathion és a Q10 koenzim.

Azáltal, hogy csökkenti a gyulladást illetve a nehézfémek mennyiségét az agyban, javítja a kognitív működést és a gondolkodási képességet.

Milyen érzés, ha van alfa-liponsav a szervezetben?

Az alfa-liponsavat nem érzi az ember. Hacsak nem cukorbeteg vagy Alzheimer-kóros. Az emberek ezen speciális csoportjaiban ugyanis az alfa-liponsav enyhíti az idegfájdalmat, valamint javítja a memóriát és a szellemi teljesítményt.

Az alfa-liponsav azért van jó hatással az agyműködésre, mert serkenti az acetilkolin termelést. Ezért kortól és nemtől függetlenül mindenkinek javítja a kognitív teljesítményét.

Az ember testét, még a DNS-ét is, folyamatosan támadások érik. Ez lehet bármi, az egészségtelen táplálkozástól a szennyezett környezetig. Az agysejtjeink naponta több ezerszer vannak kitéve szabadgyökök támadásának. Az oxidáció pedig károsítja a sejtjeinket.

Az antioxidánsok felveszik a harcot a szabadgyökökkel. Ha az ember alfa-liponsavat szed, azzal nemcsak a földkerekség leghatékonyabb szabadgyök-pusztítóját veszi magához, hanem a szervezetében levő más antioxidánsok, a C- és E-vitamin, a glutathion és a Q10 koenzim regenerálódását is segíti,[v] amelyek ezután az alfa-liponsavval vállvetve ugyancsak a szabadgyökök ellen fognak küzdeni.

A kutatások

Az alfa-liponsav létfontosságú a sejt azon része, a mitokondrium, számára, amely az energiát termeli és tárolja. Az Emory Egyetem Orvostudományi Karának kutatói rájöttek, hogy az ALA képes stimulálni a telomerázt, azt az enzimet, amely meghosszabbítja a telomereket.

Számos krónikus betegség a telomerek megrövidülésére vezethető vissza. (A telomerek a DNS kromoszómáinak a végén található "kupakok"). Minden olyan kezelés, amely képes helyreállítani a telomerek egészségét, segítséget jelenthet a krónikus betegségek elleni küzdelemben. Ebben a vizsgálatban a kutatók kimutatták, hogy az alfa-liponsav fokozza a PGC1-alfának, annak a telomeráznak a termelését, amely meghosszabbítja a telomereket. És teszi ezt mindössze egy nap kezelés után. [vi].

Az alfa-liponsav kisimítja a ráncokat

Egy másik vizsgálatban önkéntesek 5% alfa-liponsavat tartalmazó oldattal kenték az arcukat. A kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat végére a vizsgálati személyek arcán kevesebb volt a mély ránc, a finom ráncaik pedig szinte teljesen eltűntek. Ezenkívül javulást figyeltek meg az arcbőrük színében és textúrájában is.[vii]

Az alfa-liponsav kulcsszerepet játszik a sejtenergiában

Minden, ami a testünkben történik, a sejtenergiára vezethető vissza. Ez alól az agyunk sem kivétel. De sejtenergiára van szükségük az izmainknak, hogy mozogni tudjanak, sejtenergia kell ahhoz, hogy új sejtjeink termelődjenek, hogy begyógyuljanak a sebeink, illetve hogy gondolkodni tudjunk.

Az energia forrása a sejtekben található mitokondrium. Az ezekben zajló folyamatos energiatermelést Krebs-ciklusnak nevezzük. Az alfa-liponsav a Krebs-cikluson belül két kulcsfontosságú enzimatikus reakcióban is részt vesz.

Egyszerűen fogalmazva: ALA nélkül nincs sejtenergia. Sejtenergia nélkül pedig nincs élet. [viii]

A memóriavesztés alfa-liponsav és acetil-L-karnitin (ALCAR) adagolásával visszafordítható

Ha az agysejtek mitokondriuma folyamatos oxidatív károsodásnak van kitéve, az végül idegrendszeri és kognitív működési zavarokhoz vezet. Egy patkánykísérletben kimutatták, hogy ALCAR és alfa-liponsav pótlással a memória javítható, mivel hatásukra csökken az oxidatív károsodás és javul a mitokondriumok működése. [ix]

Adagolás

Ha az alfa-liponsavat étkezés közben vesszük be, akkor rosszabb a biológiai hasznosulása, ezért azt javasoljuk, hogy inkább éhgyomorra (1 órával étkezés előtt) vegyük be. A legtöbb alfa-liponsav étrend-kiegészítő az R-LA és S-La 50/50 százalékos elegye. Azok a készítmények, amelyekről azt állítják, hogy csak R-LA-t tartalmaznak, általában jóval drágábbak. A tisztaságukkal kapcsolatos információk viszont gyakran nem elérhetők.

Az R-LA maximális koncentrációját a vérben 40-50%-kal magasabbra mérték, mint az S-LA-ét, ami azt jelenti, hogy az R-LA-t a szervezet jobban hasznosítja, mint az S-LA-t. [x]

  • Az alfa-liponsav adagolása a kognitív teljesítmény fokozására napi 2-600 mg.
  • Az ALA adagolása diabéteszes neuropátia esetén napi 800 mg 2 részre elosztva.
  • Az alfa-liponsav adagolása antioxidánsként napi 50-100 mg.

Mellékhatások

Az alfa-liponsav étrend-kiegészítőnek ritkán van mellékhatása. De elvétve okozhat hasmenést, fáradékonyságot, álmatlanságot vagy bőrkiütést.

Az alfa-liponsav csökkentheti a vércukorszintet. Úgyhogy, ha valaki cukorbeteg, vagy túl alacsony a vércukorszintje, az csak orvosi felügyelet mellett szedje az alfa-liponsavat.

Az alfa-liponsav pótlás csökkentheti a pajzsmirigy hormon szintjét. Úgyhogy, ha ön szedi az ALA-t, akkor rendszeresen ellenőriztesse a pajzsmirigyműködését, és ennek megfelelően állíttassa be mind a pajzsmirigy gyógyszerének, mind az ALA-nak a dózisát.

Az alfa-liponsav csökkentheti a B1 vitamin (tiamin) szintjét, ami veszélyes lehet alkoholbetegek, vagy rosszul táplált egyének esetében. Nekik javasolt az ALA mellé B1 vitamint is szedni.

A biotinnak hasonló a kémiai felépítése, mint az alfa-liponsavnak, és vannak arra utaló jelek, hogy az ALA talán versenyben áll a Biotinnal a sejtmembránokon való átjutásért. Úgyhogy lehet, hogy ha alfa-liponsavat szed az ember, akkor célszerű mellé több biotint szedni.

A NootropicsExpert ajánlása

Napi 50-600 mg alfa-liponsav

Az alfa-liponsav agyserkentő táplálék-kiegészítő használata erősen javasolt.

A szervezetünk maga is termel alfa-liponsavat, illetve a táplálékunkból is hozzájutunk valamennyihez. De a tudomány egyértelműen amellett foglal állást, hogy az ALA pótlásnak előnyös antioxidáns hatása van, ezen kívül fokozza az acetilkolin termelést.

Az alfa-liponsav meghosszabbíthatja a telomereket, ami nagyon jót tesz a meglevő idegsejteknek, illetve az új idegsejtek termelődésének.

Az ALA ezen túlmenően segíti a szervezetünkben levő elhasznált antioxidánsok regenerálódását, illetve a nehézfémek eltávolítását a sejtekből. Vagyis az alfa-liponsav pótlás kettős haszonnal is jár. Az ALA maga is antioxidáns vegyület.

Az alfa-liponsav ezenkívül segíti az acetilkolin termelését, amely acetilkolin javít minden kognitív funkciót, a memóriát, a figyelmet, a fókuszálás és koncentrálás képességét.

Az ALA pótlás különösen ajánlott cukorbetegségben szenvedőknek. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az alfa-liponsav enyhíti a diabéteszes neuropátiát és az idegfájdalmat. De óvatosságra is szükség van, mivel az ALA csökkentheti a vércukorszintet. Ezért a szedése előtt érdemes orvossal konzultálni.

Azt javasoljuk, hogy kezdje napi 400 mg-mal, amit szükség esetén napi 600 mg-ig emelhet, két adagra elosztva. Az ALA gyakran kölcsönhatásba lép a B-vitaminokkal.

Megjegyzés (Sz.G. részéről): az ALA un. fémkelátor is, azaz pl. a higanyt és más nehézfémeket képes eltávolítani a sejtekből. Az a feltevés azonban, hogy - mivel 3 óra alatt lebomlik - a megkötött nehézfémeket ismét "elengedi", azaz a megkötött nehézfémet csak újra elosztja a testben. Ezért, akinek amalgám tömései vannak, vagy csak nemrég távolították el, annak azt tanácsolják, hogy ne szedjen ALA-t. E nézetek szerint a higanymérgezés igen elterjedt. Ennek alapján valójában senkinek nem volna szabad ALA-t fogyasztani, miközben az ALA-nak számos pozitív hatását tapasztalják a vizsgálatokban. Sajnos az un. amalgám-betegségnek olyan általánosak a tünetei, hogy az bárkire ráillik (hormon egyensúlyhiány, fejfájás, agyköd, memória problémák, neurológiai problémák, élelmiszer-allergia vagy -érzékenység, gyulladás/fájdalom, a tünetek súlyosbodása nagy dózisú kelátképző szerek, például ALA után).

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

[i] Panigrahi M., Sadguna Y., Shivakumar B.R., Kolluri S.V., Roy S., Packer L., Ravindranath V. "alpha-Lipoic acid protects against reperfusion injury following cerebral ischemia in rats." Brain Research. 1996 Apr 22;717(1-2):184-8.

[ii] Holmquist L., Stuchbury G., Berbaum K., Muscat S., Young S., Hager K., Engel J., Münch G. "Lipoic acid as a novel treatment for Alzheimer's disease and related dementias." Pharmacology and Therapeutics. 2007 Jan;113(1):154-64.

[iii] Ahmed H.H. "Modulatory effects of vitamin E, acetyl-L-carnitine and ?-lipoic acid on new potential biomarkers for Alzheimer's disease in rat model." Experimental Toxicologic Pathology 2012 Sep;64(6):549-56

[iv] Hager K., Kenklies M., McAfoose J., Engel J., Munch G. "Alpha-lipoic acid as a new treatment option for Alzheimer's disease-a 48 months follow-up analysis." Journal of Neural Transmission. Supplementum. 2007;72:189-93.

[v] Biewenga G.P., Haenen G.R., Bast A. "The pharmacology of the antioxidant lipoic acid." General Pharmacology 1997 Sep;29(3):315-31.

[vi] Shiqin Xiong, Nikolay Patrushev, Farshad Forouzandeh, Lula Hilenski, R. Wayne Alexander. PGC-1? Modulates Telomere Function and DNA Damage in Protecting against Aging-Related Chronic Diseases.Cell Reports, 2015; DOI: 10.1016/j.celrep.2015.07.047

[vii] Sherif S., Bendas E.R., Badawy S. "The clinical efficacy of cosmeceutical application of liquid crystalline nanostructured dispersions of alpha lipoic acid as anti-wrinkle." European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics 2014 Feb;86(2):251-9.

[viii] Berg J.M., Tymoczko J.L., Stryer L. "The Citric Acid Cycle Oxidizes Two-Carbon Units" Biochemistry. 5th Edition WH Freeman, New York; 2002

[ix] Liu J., Head E., Gharib A.M., Yuan W., Ingersoll R.T., Hagen T.M., Cotman C.W., Ames B.N. "Memory loss in old rats is associated with brain mitochondrial decay and RNA/DNA oxidation: partial reversal by feeding acetyl-L-carnitine and/or R-alpha -lipoic acid." Proceeding of the National Academy of Sciences of the United States of America 2002 Feb 19;99(4):2356-61.

[x] Hermann R., Mungo J., Cnota P.J., Ziegler D. "Enantiomer-selective pharmacokinetics, oral bioavailability, and sex effects of various alpha-lipoic acid dosage forms" Clinical Pharmacology 2014; 6: 195-204.

[xi] Carlson D.A., Smith A.R., Fischer S.J., Young K.L., Packer L. "The plasma pharmacokinetics of R-(+)-lipoic acid administered as sodium R-(+)-lipoate to healthy human subjects." Alternative Medicine Review2007 Dec;12(4):343-51.