Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

John Cannell:
Autizmus és D-vitamin

Fordította: Szendi Gábor

Forrás: Forrás: John Cannell: Autism and vitamin D. Life Extension Magazine, 2014 január pp:32-38.

A 19-20. században megjelent agyi működészavarokhoz köthető betegségekben (autizmus, Alzheimer, depresszió, bipoláris betegség, stb.) egyre nyilvánvalóbb, hogy a gyulladásos folyamatok főszerepet játszanak. Ezért nem meglepő, hogy a D-vitaminhiány a felsorolt betegségekben súlyosbító tényező. John Cannell a D-vitamin Tanács elnöke, nevéhez fűződik a D-vitamin és influenza hipotézis modernkori újraélesztése, és a D-vitamin autizmusban játszott szerepének vizsgálata. "The athletes's edge. Faster, quicker, stronger with vitamin D" könyvében a D-vitamin sportban és izomerőben betöltött szerepéről írt.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Mostanság derült ki, hogy enyhe autizmusban szenvedek (mármint John Cannel). Ez sok mindent megmagyaráz, miért tudok olyan szenvedélyes lenni dolgok kapcsán. Az elmúlt 11 évben megszállottja lettem a D-vitaminnak, és az utóbbi négy évben megszállottja lettem a D-vitamin és autizmus kapcsolatának.

Először akkor kezdtem érdeklődni a D-vitamin iránt, amikor megtudtam, hogy nem is vitamin. Valójában egy szteroid típusú idegrendszerben ható hormon (azaz neurohormon). Funkciója, hogy ki- és bekapcsoljon géneket. Azaz, annyi különböző mechanizmusban vesz részt, ahányfélét az általa szabályozott gének irányítanak. A D-vitamin több száz, ha nem több ezer gén működését szabályozza.

Az elmúlt néhány évben egyre több bizonyíték gyűlt össze, amelyek támogatják azt a hipotézist, hogy a D-vitamin hiánya kapcsolatban áll az autizmus járvánnyal.

Hogyan befolyásolja a D-vitamin az autizmust?

Gyulladáscsökkentő hatás

Autoimmun hatás

Legalább 80 autoimmun betegség van, s a lista egyre csak növekszik (21). Számos saját szövet elleni antitestet azonosítottak autista gyerekek agyában, ezért gondolják sokan azt, hogy az autista esetek egy jó része autoimmun eredetű (22,23). Erősíti ezt, hogy ezeknek az antitesteknek a szintje közvetlen kapcsolatban van az autizmus súlyosságával (24,25). Egy friss vizsgálat szerint az egyik ilyen neuronokat támadó antitest (anti-MAG) az autista betegek 70%-ban emelkedett szintű (26). A vizsgálat azt igazolta, hogy minél magasabb az anti-MAG szintje, annál alacsonyabb a D-vitaminé (26). Ugyanennek a vizsgálatnak az eredménye szerint minél alacsonyabb a D-vitaminszint, annál magasabb a pontszám a Gyermekkori Autizmus Osztályozó Skálán. A nagyobb pontszám súlyosabb autizmust jelez (26).

Neurotrofinok

A neurotrofinok egy fehérjecsalád, amelyek serkentik a neuronok fejlődését, működését és növelik életképességüket. A D-vitamin több mint ötszörösére fokozza a neurotrofinok, mint pl. az NGF (Ideg Növekedési Faktor) vagy a GDNF (Glia Eredetű Neuronnövekedést Serkentő Faktor) szintjét (27-29).

Antioxidánsok

Számos kutatócsoport arról számolt be, hogy a D-vitamin fokozza az antioxidáns glutation szintjét az agyban (30,31). A glutation részt vesz az agy méregtelenítésében, mivel részt vesz az oxidatív melléktermékek eltakarításában és a nehézfémek kelát formában való ürítésében (31-33). A glutation védi az idegsejteket és az idegvezetést - melyek alapvetőek a mentális folyamatokban- az olyan toxinoktól, mint a higany (33). Más kutatócsoportok azt mutatták ki, hogy számos olyan más gén működését is serkenti a D-vitamin, amelyek antioxidánsok termelődéséért felelősek (34). Ilyen pl. a thioredoxin reduktáz-1 és a szuperoxid diszmutáz; mindkettő antioxidánsként és méregtelenítő anyagként viselkednek.

Pusztán teoretikusan nézve...

Világos, hogy számos elfogadható mechanizmus létezik, melyek révén a D-vitamin segíthet autista gyerekeknek. Legyen az gyulladáscsökkentő hatás, autoimmun folyamatokat csökkentő hatás, a neurotrofinok szintjét emelő vagy az antioxidáns folyamatokat serkentő hatás, a D-vitamin megfelelő adagja (mely elég ahhoz, hogy a vérben a D-vitamin szintje elérje az 50-80 ng/ml-t) lehetséges kezelési módja lehet némely autista gyermeknek. Ez a kijelentés azonban elméleti következtetés. Nincsenek vizsgálatok, sem esetbeszámolók, amelyek bizonyítanák a D-vitamin autizmust javító hatását. De még ha nincsenek is a jótékony hatást igazoló vizsgálatok, a D-vitamin bizonyított biztonságossága és előnyei, továbbá az a tény, hogy a D-vitamin számos, az autizmusban fontosnak látszó folyamatban jótékony hatásúnak bizonyult, alkalmassá teszi a D-vitamint arra, hogy kezelési opció legyen autizmusban. A szülők, akik ki szeretnék ezt próbálni, tudatában kell legyenek, hogy egyelőre nincsenek bizonyítékok, csupán elméleti okokból tételezzük fel, hogy kell legyen ilyen gyógyhatás.

Hogyan kezdjük gyermekünk D-vitaminnal való kezelését?

A siker kulcsa, hogy elérjük a vérben a 80 ng/ml szintet. Ennyit érnek el a legmelegebb hónapokban az úszómesterek.
Minden vizsgálat azt mutatja, hogy autista gyerekekben nagyon alacsony a D-évitaminszint, tehát induláskor fölösleges megméretni a D-vitaminszintet. Az első lépés a D-vitamin pótlás megkezdése, minden testsúly kilogrammra 100 NR D-vitamint számolva. Ez 40-60 ng/ml szintet szokott létrehozni, de egyes gyerekek magasabb szintet érnek el ilyen dózisra. A gyermeknek K2 vitamint is kell adni kilogrammonként 6 mikrogrammot, mivel a K2 nélkül a D-vitamin nem hasznosul jól. (Fontos magnéziumot is pótolni, mert ez szintén szükséges a D-vitamin hasznosulásához. -Sz.G. megjegy.) Három hónap múltán érdemes ellenőrizni a D-vitaminszintet. Ha a gyermek D-vitaminszintje 80 ng/ml fölött van, akkor az addigi D-vitaminadagolás megfelelő, ha alatta van, kilogrammonként 50 NE-gel növeljük meg az adagot.
Három hónap múlva ismét méressük meg a D-vitaminszintet, és ha 100 ng/ml fölött van, csökkentsük a D-vitamin adagot annyiszor 10%-kal, amennyiszer 10 ng/ml-el haladta meg a vérszint a 100 ng/ml-t. A 100 ng/ml fölötti érték nem jelent túladagolás és "mérgezést", mivel a tünetmentes magas kalciumszint 200 ng/ml alatt igen ritka, és 200 ng/ml szintet pedig igen nehéz elérni D-vitamin szedésével. Ha ezen mégis izgulna, méresse meg gyermeke kalciumszintjét is, és látni fogja, hogy nem haladja meg a 10.5 mg/dl szintet. (Ujjból vett vérből is lehet D-vitaminszintet mérni, a teszt elérhető a www.vitamindcouncil.org -on).
Tapasztalataim szerint az autista gyerekek 75%-ja javulást mutat a magas D-vitaminszintre.

A javulás mértéke

Eddigi megfigyeléseim szerint azok a gyerekek reagálnak legvalószínűbben a D-vitaminpótlásra, akik az alábbi kategóriák valamelyikébe esnek:

1, Azok a gyerekek, akiknek állapota a nyári napozások után nyár végén a legjobb és tél végén a legrosszabb.
2, Azok a gyerekek, akiknek egy ideig normál volt a fejlődése szemben azokkal, akik már csecsemő korukban mutatták az autizmus jeleit
3, Az enyhe és közepes autizmus jeleit mutatók jobban reagálnak
4, A 8 év alattiak jobban reagálnak, mint az idősebbek.

Ha a gyermek egyik kategóriába sem esik, az még nem zárja ki a D-vitamin pozitív hatását. A D-vitamin egyéb előnyei miatt akkor is érdemes megpróbálni, ha végül magán az autizmuson nem is javítana.
Sajnos, tapasztalataim szerint a gyerekek 10-20%-a, akik ismert genetikai rendellenességekben szenvednek (Rett szindróma, törékeny X kromoszóma szindróma, tuberous sclerosis, mitokondriális károsodás, hiányos vagy kettőzött DNS-t vagy kromoszómát hordoznak), nem reagálnak a D-vitaminra.

Összességében, mivel a D-vitaminnak megannyi haszna van az egészségmegőrzésben, semmit nem kockáztat az a szülő, aki kipróbálja autista gyermekén a D-vitamin hatását. Ha az autizmus nem is javulna látványosan, ezer más pozitív hatása lesz hosszú távon a D-vitamin szedésének.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

 

Irodalom

 

11. El-Ansary A, Al-Ayadhi L. Neuroinflammation in autism spectrum disorders. J Neuroinflammation. 2012 Dec 11;9:265.
12. Depino AM. Peripheral and central inflammation in autism spectrum disorders. Mol Cell Neurosci. 2013 Mar;53:69-76.
13. Guillot X, Semerano L, Saidenberg-Kermanac'h N, Falgarone G, Boissier MC. Vitamin D and inflammation. Joint Bone Spine. 2010 Dec;77(6):552-7.
14. Olliver M, Spelmink L, Hiew J, Meyer-Hoffert U, Henriques- Normark B, Bergman P. Immunomodulatory effects of vitamin D on innate and adaptive immune responses to Streptococcus pneumoniae. J Infect Dis. 2013 Nov;208(9):1474-1481. Epub 2013 Aug 6.
15. Baeke F, Takiishi T, Korf H, Gysemans C, Mathieu C. Vitamin D: modulator of the immune system. Curr Opin Pharmacol. 2010 Aug;10(4):482-96.
16. Krishnan AV, Feldman D. Molecular pathways mediating the antiinflammatory effects of calcitriol: implications for prostate cancer chemoprevention and treatment. Endocr Relat Cancer. 2010 Jan 29;17(1):R19-38.
17. Tamiji J, Crawford DA.The neurobiology of lipid metabolism in autism spectrum disorders. Neurosignals. 2010;18(2):98-112. Epub 2011 Feb 4.
18. Liu X, Nelson A, Wang X, et al. Vitamin D modulates PGE2 synthesis and degradation in human lung fibroblasts. Am J Respir Cell Mol Biol. 2013 Aug 13.
19. Ziats MN, Rennert OM. Expression profiling of autism candidate genes during human brain development implicates central immune signaling pathways. PLoS One. 2011;6(9):e24691.
20. Chen Y, Zhang J, Ge X, Du J, Deb DK, Li YC. Vitamin D receptor inhibits nuclear factor B activation by interacting with I B kinase protein. J Biol Chem. 2013 Jul 5;288(27):19450-8.
21. Available at: http://autoimmune.pathology.jhmi.edu/faqs.cfm. Accessed October 10, 2013.
22. Singh VK, Rivas WH. Prevalence of serum antibodies to caudate nucleus in autistic children. Neurosci Lett. 2004 Jan 23;355(1- 2):53-6.
23. Cabanlit M, Wills S, Goines P, Ashwood P, Van de Water J. Brainspecific autoantibodies in the plasma of subjects with autistic spectrum disorder. Ann N Y Acad Sci. 2007 Jun;1107:92-103.
24. Mostafa GA, Al-Ayadhi LY. Increased serum levels of anti-ganglioside M1 auto-antibodies in autistic children: relation to the disease severity. J Neuroinflammation. 2011 Apr 25;8:39.
25. Goines P, Haapanen L, Boyce R, et al. Autoantibodies to cerebellum in children with autism associate with behavior. Brain Behav Immun. 2011 Mar;25(3):514-23.
26. Mostafa GA, Al-Ayadhi LY. Reduced serum concentrations of 25-hydroxy vitamin D in children with autism: Relation to autoimmunity. J Neuroinflammation. 2012 Aug 17;9(1):201.
27. Neveu I, Naveilhan P, Jehan F, Baudet C, Wion D, De Luca HF, Brachet P. 1,25-dihydroxyvitamin D3 regulates the synthesis of nerve growth factor in primary cultures of glial cells. Brain Res Mol Brain Res. 1994 Jul;24(1-4):70-6.
28. Orme RP, Bhangal MS, Fricker RA. Calcitriol imparts neuroprotection in vitro to midbrain dopaminergic neurons by upregulating GDNF expression. PLoS One. 2013 Apr 23;8(4):e62040.
29. Holtzman DM, Mobley WC. Neurotrophic factors and neurologic disease. West J Med. 1994 Sep;161(3):246-54.
30. Garcion E, Thanh XD, Bled F, et al. 1,25-dihydroxy vitamin D3 regulates gamma-glutamyl transpeptidase activity in rat brain. Neurosci Lett. 1996 Oct 4;216(3):183-6.
31. Garcion E, Wion-Barbot N, Montero-Menei CN, Berger F, Wion D. New clues about vitamin D functions in the nervous system. Trends Endocrinol Metab. 2002;13(3):100-5.
32. Sears ME. Chelation: harnessing and enhancing heavy metal detoxification--a review. ScientificWorldJournal. 2013 Apr 18;2013:219840.
33. James SJ, Slikker W 3rd, Melnyk S, New E, Pogribna M, JerniganS. Thimerosal neurotoxicity is associated with glutathione depletion:protection with glutathione precursors. Neurotoxicology.
2005 Jan;26(1):1-8.
34. Halicka HD, Zhao H, Li J, Traganos F, Studzinski GP, Darzynkiewicz Z. Attenuation of constitutive DNA damage signaling by1,25-dihydroxyvitamin D3. Aging (Albany NY). 2012 Apr 11.
35. Heaney RP. Assessing vitamin D status. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2011 Sep;14(5):440-4.