Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

A kutatási eredmények szerint
az SSRI használat túl nagy rizikót jelent a terhességre

Fordította: Mezei Elmira

Forrás: Too Much Risk Associated With SSRI Usage and Pregnancy, Research Suggests. Science Daily (Oct. 31, 2012)

A vetélés, a koraszülés, az újszülöttek egészségi komplikációi, valamint a hosszú távú neuroviselkedési abnormalitások (beleértve az autizmust) emelt rizikója arra világít rá, hogy az antidepresszánsok egy bizonyos csoportját (SSRI = szelektív szerotonin visszavétel gátlók) csak nagyon körültekintő és óvatos módon, teljes körű tájékoztatás után szabadna felírni teherbeesést tervező depressziós nőknek - állítják a Beth Israel Deaconess Orvosi Központ, a Tufts Orvosi Központ, és a MetroWest Orvosi Központ kutatói.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A vetélés, a koraszülés, az újszülöttek egészségi komplikációi, valamint a hosszú távú neuroviselkedési abnormalitások (beleértve az autizmust) emelt rizikója arra világít rá, hogy az antidepresszánsok egy bizonyos csoportját (SSRI = szelektív szerotonin visszavétel gátlók) csak nagyon körültekintő és óvatos módon, teljes körű tájékoztatás után szabadna felírni teherbeesést tervező depressziós nőknek - állítják a Beth Israel Deaconess Orvosi Központ, a Tufts Orvosi Központ, és a MetroWest Orvosi Központ kutatói.

"A depresszió és a terméketlenség két bonyolult állapot, amely gyakran együtt jelentkezik. És nincs konkrét kezelési útmutató" - mondja Alice Domar bostoni intézetvezető szülész-nőgyógyász, a tanulmány elsőszámú szerzője. "Szeretnénk egy hasznos elemzést átnyújtani a rendelkezésre álló adatok alapján, hogy a nők és gondozóik több információ alapján dönthessenek."

Domar és kollégái áttekintették azokat a megjelent vizsgálatokat, amelyek a depressziós tüneteket mutató, terhesség alatt antidepresszánst szedő nőkről készültek. Az eredmények október 31.-én kerülnek fel az internetre, a Human Reproduction (Humán szaporodás) című szaklapban.

"Három fő szempont van, amely kitűnik az e témával kapcsolatos tudományos vizsgálatok általunk készített áttekintéséből - mondja Adam Urato szülész-nőgyógyász. "Először is: egyértelmű, és aggodalomra okot adó bizonyíték van a várandós nők SSRI antidepresszáns használatának rizikóival kapcsolatban. Bizonyított tény, hogy ezek a gyógyszerek rosszabb terhességi kimenetelhez vezetnek. Másodsorban, nincs bizonyíték arra, hogy használnak, hogy ezek a gyógyszerek az anyák és a babák számára jobb terhességi kimenetelhez vezetnek. Harmadrészt, mindenképpen úgy érezzük, hogy a pácienseknek, a nőgyógyászati gondozó egységeknek, és a nyilvánosságnak tisztában kell lennie ezzel az információval."

Az elmúlt 20 év alatt az antidepresszánsok használata 400 %-kal emelkedett. Az antidepresszánsok jelenleg az Egyesült Államokban a 18 és 44 év közötti korosztálynak, tehát pl. a termékeny életkorban lévő nőknek leggyakrabban felírt gyógyszerek. És ahogy a nők elérik a 30-as éveik végét, 40-es éveik elejét, valószínűbben tapasztalnak terméketlenséget.

"A Centers for Disease Control szerint az USA-ban évente született csecsemők több, mint 1 %-a IVF, azaz embrió transzfer eredménye - írják a szerzők..

"És a legtöbb nő beszámol depressziós tünetekről a mesterséges megtermékenyítés időszakában, különösen a sikertelen kezelési ciklusokat követően."

A mesterséges megtermékenyítésen átesett nők 11%-a szed valamilyen SSRI-t a depressziós tünetek legyőzésére, de Domar és kollégái nem találtak bizonyítékot a jobb terhességi kimenetelre az antidepresszánsok szedése miatt, sőt, valójában ennek pont az ellenkezőjét találták. Sok ellentmondást is találtak az SSRI hatékonyságával kapcsolatban. Számos vizsgálat eredménye szerint az SSRI-k egyáltalán nem, vagy csak épphogy hatásosabbak a depresszió kezelésében, mint a placebo. "Lényegében kevés bizonyíték van a termékeny korban lévő nők számára felírt antidepresszánsok előnyeire, viszont bőséges bizonyíték van a rizikóra, amit hordoznak." - írják a szerzők.

Először is, egyre több bizonyíték van arra, hogy az SSRI-k lecsökkenthetik a sikeres teherbeesés esélyét a mesterséges megtermékenyítés alatt álló nőknél. Ezen kívül számos vizsgálat eredménye következetesen kimutatja, hogy az antidepresszánsokat szedő nők gyakrabban vetélnek el. Ugyancsak szembetűnő a veleszületett rendellenességek jelentkezése, melyekből a legismertebb a Paxil (paroxetin hidroklorid) nevű antidepresszáns használata és a szívrendellenességek közötti összefüggés. Emiatt 2005-ben az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet) felkérte a Paxil gyártóját, a GlaxoSmithKline gyógyszergyárat, hogy változtassák meg a Paxil rizikófaktorának besorolását C-ről D-re, mert a D kategória jelzi, ha egy gyógyszer bizonyítottan rizikót jelent a magzatra nézve.

"A legsürgetőbb nőgyógyászati komplikáció talán a koraszülés." - írják a szerzők. Több mint 30 vizsgálatban mutatták ki a koraszülés emelt rizikóját az antidepresszánsokat szedő nőknél. "Ez egy szignifikáns eredmény, mert tudjuk, hogy a 37.-ik hét előtt született csecsemőknél számos rövid- és hosszú távú egészségi probléma rizikója áll fenn." - mondja Urato. "A koraszülött csecsemők ellátása több milliárd dollárba kerül az egészségügyben."

A rendelkezésre álló adatok alapján ugyancsak megállapítható, hogy az antidepresszánsok használata, különösen, ha ez túlnyúlik az első trimeszteren, a terhesség okozta magas vérnyomás, illetve a preeclampsia (terhességi toxémia) emelt rizikójához vezet. "Mivel a terhességi magas vérnyomás fontos szerepet játszik az anyai és újszülött rendellenességekben és halálozásban, és a terhesség alatti antidepresszáns szedés széles körben elterjedt, e terület további vizsgálata kulcsfontosságú." - írják a szerzők.

Ezen kívül, az SSRI-k kapcsolatba hozhatók az alacsony születési súllyal, illetve a légzési nehézségekkel.

Az antidepresszánsok használatával kapcsolatos egészségi problémák átnyúlhatnak a gyermekkorba, sőt, még azon túl is. Egy 2006-ban készült tanulmány kimutatta, hogy az antidepresszánsoknak méhen belül kitett magzatoknak 30 %-kal nagyobb esélye van a Newborn Behavioral Syndrome, vagyis az Újszülött Viselkedési Szindróma kialakulására, amelynek tünetei a kitartó sírás, az ijedősség, idegesség és a nehezen etethetőség. Ritkábban a szindróma görcsrohamokat és légzési nehézségeket okozhat, ami intubációhoz (a légutak szabaddá tétele) vezethet. Bizonyos vizsgálatok kimutatták a késedelmes motoros fejlődést babáknál és kisgyermekeknél. "Egy Kaiser Permanente vizsgálat kimutatta, hogy az autizmus spektrum rendellenességek rizikója kétszeresére nő az anya terhesség alatti SSRI antidepresszáns szedésével, különösen az első trimeszter alatt."

"Elég bizonyíték van ahhoz, hogy erősen ajánljuk az alapos körültekintést mielőtt egy SSRI antidepresszáns felírásra kerül egy várandós, vagy várandósságot tervező nőnek, attól függetlenül, hogy mesterséges megtermékenyítésben részesül-e vagy sem." - mondja Domar. "Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a depressziós tüneteket komolyan kell venni, és nem szabad elhanyagolni a várandósságot megelőzően vagy az alatt, de léteznek más megoldások, amelyek ugyanolyan hatásosak lehetnek, vagy még hatásosabbak, mint az SSRI-k, a velejáró rizikó nélkül."

Domar és csoportja áttekintették az általános népesség körében végzett, a depresszió különböző kezelési módjait elemző vizsgálatokat, beleértve a pszichoterápiát, a sportot, a relaxációs gyakorlatokat, a jógát, az akupunktúrát és a táplálék kiegészítőket. Míg eme opciók közül számosnak van pozitív hatása, a pszichoterápia, különösen a kognitív viselkedésterápia mutatkozik a legígéretesebbnek. "Kétségtelen bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a kognitív viselkedésterápia hatékonysága egyenlő az antidepresszáns gyógyszerekével, az enyhe/mérsékelten súlyos depresszió esetében, és az újabb eredmények azt mutatják, hogy a súlyos depresszió kezelésében is." - írják a szerzők.

Egy 2008-as vizsgálat lenyűgöző eredményeket hozott a kognitív viselkedésterápia hatékonyságáról mesterséges megtermékenyítési procedúrán áteső depressziós nőknél. Az eredmények kimutatták, hogy a kognitív viselkedésterápián résztvevő nők 79%-a számolt be a tünetek javulásáról, míg a gyógyszert szedő nők csupán 50%-a tapasztalt javulást.

"Ezek az alternatív kezelési módok talán nem mindenki számára megfelelőek, mégis úgy gondoljuk, hogy a várandósságot fontolgató antidepresszánst szedő nőknek fontos átbeszélni az orvosukkal a gyógyszerszedés folytatásának rizikóit és előnyeit." - mondja Domar. " Mert pillanatnyilag nincs adat a várandósság alatt szedett SSRI-k előnyeiről, és a kutatások mind a megnövekedett rizikóra mutatnak."

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre