Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
Most sírjunk, vagy nevessünk?

Az új D-vitaminajánlásról

Az új D-vitaminajánlás forradalminak tűnhet, de a közölt 'normál' vérszint felső határa még mindig a vitaminelégtelenség tartományába esik. Az alsó érték pedig a D-vitaminhiányt jelenti.

 

A Google adatkezelési elvei

 

2012. február 23-án tartották az első D-vitamin napot, amit a résztvevő tizenkét, D-vitaminhiány hatásában érintett orvosszervezet vezetői figyelemfelhívásnak szántak egy súlyos népegészségügyi kérdés ügyében. Számomra különös egybeesése a dátumoknak, hogy pontosan ezen a napon, adtam le a Jaffa kiadónál a D-vitaminról írott könyvem kéziratát. A könyv májusban jelenik meg. Könyvemben mély felháborodásomnak adtam hangot, amiért a világ orvosszervezetei, beleértve a magyarokat is, tétlenül nézik évek óta, hogy az emberek megbetegedjenek és meghaljanak egy olyan nevetséges, könnyen orvosolható problémába, mint a D-vitaminhiányba. A világra vonatkozó becsléseket hazánkra vetítve évente 8-10 ezer ember hal meg Magyarországon rákban azért, mert nem jut hozzá a napi minimálisan szükséges D-vitaminjához. Könyvemben visszatérő kérdésem: Ismer bárki olyan onkológust, aki valaha is ajánlotta betegének, hogy szedjen nagy dózisban D-vitamin a már kialakult rákja vagy annak kiújulása ellen? Mert olyat ismerünk, aki egyenesen megtiltotta a D-vitamin, vagy bármilyen más vitamint szedését. Ismer valaki olyan diabetológust, aki ajánlotta és felírta volna betegének a D-vitamint, hogy serkentse hasnyálmirigye működését és csökkentse inzulinrezisztenciáját? Ismer valaki olyan kardiológust, gasztroenterológust, nőgyógyászt, …soroljam fel az összes érintett ágazatot?

Pontosan egy hónappal a D-vitamin-nap előtt, a Kossuth rádió Napközben műsorában megkérdeztek a D-vitaminadagolásról, s mikor elmondtam, hogy a csecsemőknek 2000 NE volna szükséges, a D-vitamin napon résztvevő szervezetek egyikének vezetője telefonon hozzászólva közölte, hogy Magyarországon az ötvenes években kétezer NE D-vitamintól meghaltak csecsemők. A professzor közlése sajnos úgy igaz, mint a jereváni viccek: a hír igaz, de nem Magyarországon, hanem Angliában, s nem a 2000 NE D-vitamintól, hanem Williams szindrómától haltak meg a csecsemők. Csak ezt akkor még nem tudták és a hiperkalcémiát tévesen a D-vitaminnak tulajdonították. A professzor rémhírét persze hallgatta egymillió, vagy ki tudja hány ember, és azok most jól eszükbe vésték, hogy "na csak lassan a testtel a D-vitamin esetében, a professzor is megmondta". Amikor megjegyeztem, hogy a D-vitaminszintet a vérből lehet mérni, és innen tudjuk, mennyi D-vitamint lehet biztonságosan szedni, akkor a professzor közölte, hogy ilyen vizsgálatok nincsenek, majd melegen ajánlotta nekem az amerikai Orvosi Intézetnek azt a D-vitaminajánlását, amit aztán most a konferencián meg lesöpörtek az asztalról. Nem azért panaszkodom, mert hülyét próbált csinálni belőlem a professzor. Attól tartok, a dolog sokaknál fordítva sült el, mert akik ismerik korábbi cikkeimet és könyveimet, amelyekben évek óta vastagon idézem a D-vitaminkutatás eredményeit, azok az ilyen hamis tekintélyektől sok jót eddig sem vártak. Nem is sértettségemben idéztem az esetet, hanem mert az eset is jól példázza az orvosszakma D-vitamin kérdésben mutatott kétlelkűségét. Eddig mélyen hallgattak, a napi praxis szintjén sok orvos kifejezetten ellenségesen kezelte a D-vitamin felírását kérő betegeket, majd hirtelen nagyon fontossá vált számukra valamiért a kérdés. De most ebben sincs sok köszönet. Amikor konzervatív gondolkodók hirtelen reformerek akarnak lenni, legvadabb álmaik is messze járnak még a realitásoktól. Az origo.hu-n közreadott új konszenzus egy lépés előre, két lépés hátra. Egy lépés előre, mert kinyögi végre, hogy a D-vitaminhiány népbetegség, de aztán olyan alacsony dózist és vérszint-intervallumot ad meg, amely máris, melegében reformra szorulna. A mostani ajánlás ismét egy téves ajánlás bebetonozása lesz.

Ezentúl ugyebár majd télen egy felnőtt embernek 1500-2000 NE D-vitamint ajánlanak, holott a szakirodalomban 5-10 ezerről is bizonyították, hogy biztonságosan szedhető, és ez véd komolyan a különféle D-vitaminhiány okozta problémák ellen. Terhes anyáknak 2000-et ajánlanak, holott éppen mostanság jelent meg egy komoly vizsgálat arról, hogy napi 4000-el lehet elérni, hogy a terhesség utolsó 1-2 hónapjában már elégséges szintet érjen el a vérben a D-vitamin. Azaz a 4000 is inkább csak minimális dózis. Az utolsó csepp a pohárban a vérszintre megadott "normál" tartomány: 30-60 nmol/l. Hacsak nem írtak el valamit az Origónál, akkor elég komoly a baj. Eszerint, ha valakinél 30 nmol/l szintet mérnek majd, megnyugtatják, hogy ez már jó. Valójában 30 nmol/ml egyenlő 12 ng/ml-el, ami a D-vitaminhiány tartománya. A 60 nmol/l szint 24 ng/ml-nek felel meg, ami bizony az elégtelen D-vitaminszint tartományába esik. A normálnak megállapított intervallum valójában csak a hiányállapotot fogja konzerválni. A valóban modern kutatások egzakt mérésekkel mutatták ki, hogy a parathormonszint 35-40 ng/ml D-vitaminszintnél optimális, azaz az elégséges D-vitaminszint ettől az értéktől kezdődik. Vagyis, ahol a mostani forradalmi ajánlás "normál" intervalluma véget ér, onnan egy nyíllövésnyire kezdődik a szükséges D-vitaminszint. Gratulálok, megérte 10 évet várni. Még tíz év, és elérjük a valódi szükséglet szintjét is.


És persze hátravan még az az aprócska kínos kérdés, hogy ki is gátolta és gátolja meg a mai napig a magyar embert abban, hogy beszerezze D-vitaminszükségletét? Hát pontosan az az orvosszakma, amely anakronisztikusan évtizedek óta receptkötelesnek minősíti a D-vitamint, s most meg szeretné felhívni az emberek figyelmét arra, hogy ami ellen eddig kézzel-lábbal hadakozott, az mostantól kívánatos. Kívánatos, de továbbra is receptköteles? Továbbra is az orvos akarja eldönteni, ki mennyit szedhet? Az emberek kiscsoportos óvodásként való kezelése megalázó, és semmi nem indokolja. A szakirodalomban nagyítóval kell keresni a túladagolásos eseteket, s az ilyen esetek is csak véletlen balesetként fordulnak elő. De ezek az esetek tanulsággal is szolgálnak. Heteken át, napi egymillió NE D-vitamin szedése sem vezetett soha sem halálhoz, de még maradandó károsodáshoz sem.

Ajánlott olvasmány:

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre