Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Dr. Mercola:
Az akné hat eredményes házi ellenszere

Fordította:Mezei Elmira

Forrás: Dr. Mercola: Six Powerful Home Remedies for Acne

Az akné az egyik leggyakoribb bőrrendellenesség, ami a 12 és 24 év közötti korosztály közel 85%-t érinti. A kutatások azt állítják, hogy a magas cukor- és finomított szénhidrát tartalmú étrend szó szerint táplálja az aknét, míg a tejtermékek, magas hormontartalmuk miatt szintén hozzájárulnak a kialakulásához. Az akné valamilyen egyensúlytalanság jele a szervezetben, és leghatékonyabban étrendi és életmód váltással lehet javítani rajta.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Az akné az egyik leggyakoribb bőrrendellenesség, ami a 12 és 24 év közötti korosztály közel 85%-t érinti. A kutatások azt állítják, hogy a magas cukor- és finomított szénhidrát tartalmú étrend szó szerint táplálja az aknét, míg a tejtermékek, magas hormontartalmuk miatt szintén hozzájárulnak a kialakulásához. Az akné valamilyen egyensúlytalanság jele a szervezetben, és leghatékonyabban étrendi és életmód váltással lehet javítani rajta.

Az akné az egyik leggyakoribb bőrprobléma, ami a 12 és 24 év közötti korosztályt érinti.1

Az akné nem csak fizikai, hanem lelki hegeket is okoz: szorongást, depressziót és alacsony önértékelést. Emily Goldberg, az Atlantic egyik munkatársa így írja le a krónikus akné problémáját:2

"Az évek során elkezdtem személyes kudarcként tekinteni az aknéra. Valami nem stimmelt a bőrömmel, de én úgy éreztem, hogy velem nem stimmel valami, hiszen nem tudtam megoldani a problémát. És ami a legrosszabb volt: ezt a kudarcot nem lehetett takargatni. Meg voltam róla győződve, hogy ez az első dolog, amit az emberek észrevesznek, amikor rám néznek, mert én ezt láttam először, amikor magamra néztem."

Nekem is személyes tapasztalataim vannak az aknéval, és át tudom érezni a fizikai és pszichológiai fájdalmat is, ami vele jár. Tinédzser koromtól egészen a késő húszas éveimig cisztás aknéval küzdöttem, ami egy súlyos, nagy, fájdalmas sebekkel járó forma.

A legtöbb tizenéves az ún. akné vulgarisban szenved, ami megjelenhet az arcon, a háton, a mellkason, a nyakon és a vállakon. Az aknéval kapcsolatos leggyakoribb hiedelem, hogy akkor keletkezik, amikor a bőr pórusai eltömődnek az olaj (sebum) és az elhalt bőrsejtek által, ami bakteriális túlszaporodást és gyulladást okoz.3

Azzal ellentétben, amit eddig mondtak önnek, az akné több, mint esztétikai probléma. Az akné a szervezetben, pontosabban a bélrendszerben fennálló egyensúlytalanság jele. Sok orvos siklik át az akné-bél kapcsolat felett és erős gyógyszerekkel, felületi problémaként kezeli. Ezek a megközelítések időigényesek, drágák, és kevés hosszútávú hatásuk van. Mivel az aknéra nincs instant megoldás, megéri felfedezni az étrendben és az életmódban keresendő olyan rejtett elemeket, amelyek minden valószínűség szerint hozzájárultak a kialakulásához.

Az akné kezelése nagy biznisz

Az akné az egyik leggyakoribb bőrprobléma, amivel az emberek felkeresik a bőrgyógyászokat, és egyben az egyik leginkább félreértett és félrekezelt kondíció is. A külsődleges megoldások előtérbe helyezése létrehozta az akné kezelés iparágát, aminek a léptékét az USA-ban jelenleg 3 milliárd dollárra becsülik.4

Ha valakinek enyhe aknéja van, a konvencionális kezelés első lépésben valamilyen krémet vagy gélt fog javasolni, amely elvileg lecsökkenti az olaj termelődést, kidugítja a pórusokat, felgyorsítja a sejtek anyagcseréjét és kiirtja a baktériumokat, tehát csökkenti a gyulladást. (Ilyen szer lehet a benzoil peroxid, a szalicilsav, vagy egyéb, tretinoin, adapalin vagy tazarotin tartalmú szerek.)

Ha valakinek közepes vagy súlyos aknéja van, a külsődleges kezelések valószínűleg hatástalanok lesznek. Ekkor az orvos valószínűleg szájon át szedhető antibiotikumot javasol. Ezek közé tartozik a doxycyclin, az eritromicin, a minocyclin és a tetracyclin.5 Ne felejtsük el, hogy bár az antibiotikum kiiarthatja az aknét tápláló baktériumok egy részét, a belekben élő hasznos baktériumokat is tönkreteszi. Ezek elvesztése többek között gombás fertőzéshez, illetve rezisztens baktériumtörzsek kialakulásához vezethet.

Az antibiotikum rezisztencia továbbra is súlyos és egyre növekvő mértékű probléma. Például az eritromicin egy gyakran használt antibiotikum aknéra. Ahogy egyre több baktériumtörzs adaptálódik rá, egyre kevésbé hatékony. Vannak orvosok, akik az antibiotikum rezisztencia miatt korlátozták a szedésük időtartamát, míg mások teljesen visszaléptek a használatuktól.


A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Toxikus gyógyszerek képezhetik az akné kezelés alapját

Súlyos akné esetén a sztenderd gyógyszeres kezelés eddig egy erős és potenciálisan káros, Accutane (isotretinoin) nevű készítmény volt. Számos tanulmány hozta összefüggésbe az Accutanet különböző súlyos káros mellékhatásokkal, beleértve a születési rendellenességeket, a Crohn betegséget és az öngyilkosságot.6 Amikor 2009-ben lejárt a szabadalma, a svájci Roche gyógyszergyártó cég abbahagyta a gyártását.

Bár maga az Accutane azóta nincs a piacon, számos isotretinoin hatóanyagú megfelelője viszont igen (pl. Amnesteem, Claravis, Myorisan and Sotret).7 Az isotretinoin rendkívül veszélyes a várandós nők számára, ezért nagyon körültekintően alkalmazzák.

A premenstruációs időszakban fellángoló, illetve a közepes súlyosságú aknéra ezen kívül még alacsony dózisú ösztrogéntartamú fogamzásgátló tablettát is fel szoktak írni.8 Goldberg megerősíti, hogy míg sok aknétól szenvedő ezek valamelyikét vagy mindegyiket kipróbálja a fent említett kezelésekből, gyakran nem oldódik meg a probléma.9

"A fürdőszobaszekrényem évekig a különféle bőrápolószerek temetője volt, tele különféle arcszappanok, lemosók, tonikok és bőrradír paszták szellemeivel. Ezeket a termékeket egymás után temettem el, miután nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeimet. Egyik sem gyógyította meg az elcsúfított arcomat."

"Két évvel és néhány bőrgyógyásznyival később egy halom, csak receptre kapható termék is csatlakozott a fürdőszobaszekrényem mélyén eltemetett, haszontalan szerekhez. Krémek, antibiotikumok, semmi sem használt."

Bár az orvosa megpróbáhatja önt rábeszélni a fent tárgyalt kezelési opciók egyikére, remélem, hogy nem fog megelégedni ezekkel, amelyek csak a bőr kezelését célozzák meg. Jobban jár, ha az aknéját belülről kifelé kezdi kezelni.

Vajon az akné gyökerei a silány nyugati étrendben keresendők?

A gyorsételekre fókuszáló nyugati étrend közelebbi vizsgálata felveti, hogy a cukor és az egyéb finomított szénhidrátok, valamint a tejtermékek kiválthatják az akné kitörését. Elképzelhetjük, hogy ahogy a szénhidrátdús és tejtermékekkel teli nyugati étrend belopózott a világ társadalmaiba, úgy jelent meg egyre inkább az akné probléma is. Ellenben az Adolescent Health Medicine and Therapeutics (A serdülőkori egészség orvoslása és terápiái) című lapban megjelent egy tudományos cikk, amelyben a kutatók így írnak:10

" … Vannak a nyugati étrendtől tartózkodó dokumentált populációk is, amelyek nem fogyasztanak gabonákat és tejterméket. Ennek eredményeképpen az akné vulgaris náluk nem létezik."

A kutatások szerint a magas cukor- és szénhidráttartalmú étrend - illetve a magas glikémiás indexű étrend - szó szerint táplálja az aknét:11 "Az étkezés és az akné közötti kapcsolatot nem lehet tovább figyelmen kívül hagyni. Meggyőző bizonyítékok vannak rá, hogy a magas glikémiás terhelésű étrendek súlyosbíthatják az aknét. A tejtermékek fogyasztása csak gyenge asszociációt mutat az aknéval."

Mi köze a gabonaalapú szénhidrátoknak az aknéhoz?

Mint azt már esetleg tudja, a szervezet a zöldség- és nem a gabonaalapú szénhidrátokat preferálja. A zöldségekben található szénhidrátok lassan bomlanak le egyszerű cukrokká és ezért minimális hatással vannak az inzulinszintre. Másfelől a gabonaalapú szénhidrátok megemelik az inzulin és az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) szintet. A magasabb IGF-1 szint megnövekedett férfihormon, pl. tesztoszteron szinthez vezethet, ami a pórusokat több sebum termlésére serkenti.

A sebum egy zsíros anyag, ami beágyazza az akné kialakulását elősegítő baktériumokat a bőr felszínén. Az IGF-1 a bőrsejtek, az ún. keratinociták szaporodásához is vezet, és ez a folyamat szintén összefügg az aknéval. Bár a tejtermékeknek relatíve alacsony a glikémiás indexe, mégis megemelik az IGF-1 szintet a vérplazmában, amivel ugyanazt a hatást váltják ki, mint amiről az imént beszéltem.12

Ezen kívül a tejtermékek hormonálisan nagyon aktívak, a hímnemű nemi hormokat serkentik, (a tesztoszteron és az androgének különböző formáját) és a cukorhoz és keményítőkhöz hasonlóan fokozzák az inzulin termelést, megemelik a szintjét.13 A magas glikémiás indexű ételek illetve a tejtermékek a bőrre tett hatásukon kívül a szervezet gyulladásszintjét is megnövelik. A gyulladás nem csak az aknét válthatja ki, hanem a bélbaktériumok egyensúlyában is pusztítást okozhat.

Változtassa meg az étrendjét az akné kontrollálásához

Talán örömhír lehet, hogy már a silány gyorsételek elhagyása is nagy lépés lehet az akné kontrollálásához. Tűzzön ki egy szerény célt és csökkentse a cukros szénhidrátok, pl. a péksütemények fogyasztását (bagelek, kenyerek, kekszek, muffinok). Helyettük fogyasszon teljes értékű, magas tápanyagtartalmú ételeket, pl. legeltetett állatok húsa, biozöldségek, és jó minőségű zsírok.

Ezután kezdje el csökkentei a gabonák, pl. a kukorica, a zab, a rizs és a búza bevitelét. Ha ön rendszeresen eszik tésztát és burgonyát, különösen sült krumplit, akkor vegye számításba, hogy ezek az élelmiszerek hozzájárulhatnak az akné fenntartásához és lehet, hogy el kell hagynia őket.

Ahogy csökkenti a problémás élelmiszereket, úgy fogja észrevenni, hogy javul az aknéja. Szinte azonnal azt fogja tapasztalni, hogy csökken a gyulladás és ritkábbak a fellángolások. Ha elhagy, majd visszavesz egy-egy problémás ételt az étrendjéből, valószínűleg észrevehető lesz a változás, mindkét irányban.

Idővel egyre inkább érezni fogja, hogy képes kontrollálni, hogy mit eszik, és ezzel a tisztább bőr és a kevesebb akné fellángolás iránti vágyát szolgálni. Ha azt tapasztalja, hogy bizonyos ételek minden esetben kiváltják az aknét, akkor dönthet úgy, hogy ezeket permanensen elhagyja az étrendjéből.

A fent említett ételjavaslatok mellett tanácsos még elhagyni a gyümölcsleveket, a szénsavas üdítőket, és az egyéb cukros italokat. Ha még nem vette fel azt a szokást, hogy mindig elolvassa egy terméken az összetevők listáját, akkor most kezdje el. Lehet, hogy meg lesz lepve, hogy eddig mennyi cukrot és üres kalóriát fogyasztott. Különösen kerülje a kukoricaszirupot és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmazó ételeket és italokat, valamint a cukrot úgy általában.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az akné kordában tartásához teljeskörű módszer szükséges

A bőr a szervezet legnagyobb kiválasztó szerve. Mivel a toxinok eliminálása részben a bőrön keresztül történik, fontos megértenünk az üzenetet, amit az akné próbál közvetíteni.

Amikor a bőr száraz, gyulladt, szivárog, vörös vagy foltos, akkor olyan mögöttes problémákra hívja fel a figyelmet, amelyekkel foglalkozni kell. A legtöbb konvencionális akné kezelés csak a bőrfelületre koncentrál, de sokkal hatékonyabb a teljes testre koncentrálni, és belülről táplálni és gyógyítani a bőrt. Alább néhány esszenciális faktor, amelyet hosszútávon érdemes beiktatni az akné kezelésébe:

Kerülje a keményítő tartalmú szénhidrátokat, cukrot, gabonákat és a tejtermékeket: mint ahogy már említettem, az étrend megváltoztatása valószínűleg a legfontosabb lépés a bőr egészségének javításához. Cserélje le az aknét súlyosbító ételeket teljes értékű ételekre és egészséges zsírokra, mint pl. az avokádó, a legeltetett állatok vaja, a kókuszolaj, az olíva bogyó és az extra szűz olíva olaj.

Egyensúlyozza ki a baktériumok szintjét: fermentált ételek beiktatásával és jó minőségű probiotikum készítmények szedésével vissza lehet egyensúlyozni a baktérium flórát. A megfelelő baktérium egyensúly különösen fontos antibiotikum szedés után, mert ezek a gyógyszerek kiirtják a belekben élő hasznos baktériumokat, amelyek nélkülözhetetlenek az erős immunrendszerhez.

Igyon több vizet: a szervezet hidratálása tiszta, szűrt vízzel, segíti az egészséges sejtek növekedését és regenerálódását, a salakanyagok eliminicióját és a bőr tónusának javítását. Minden nap igyon annyi vizet, hogy a vizelete halványsárga színű legyen. Ha a vizelete élénksárga, akkor valószínűleg nem iszik eleget, (hacsak nem B vitaminokat szed, mert azok önmagukban is élénksárgára festik a vizeletet).

Fogyasszon állati eredetű omega-3 zsírsavakat: ezek segítik normalizálni a bőrlipideket, csökkentik a gyulladást és megelőzik a sejtek dehidratációját. A zsírsav hiány sokféle módon nyilvánulhat meg, de a bőrproblémák, mint pl. az ekcéma, a bőrmegvastagodás és a berepedt sarok igen gyakoriak. Egy vizsgálatban 45 enyhe és közepes súlyosságú aknéjú résztvevő kapott 10 héten keresztül naponta omega-3 kiegészítést, ami szignifikánsan csökkentette az aknéjukat.14

Legyen elegendő D vitaminja: e nélkül a szervezet nem képes megküzdeni a fertőzésekkel, a bőrön vagy máshol sem. A D vitamin szint optimalizálásának legjobb módja, ha a bőr nagy felületen érintkezik a napfénnyel, de lehet szedni is.

Hagyjon időt a mozgásra: a sok magas intenzitású edzés javítja a vérkeringést, szabályozza a hormonokat, és csökkenti a stresszt. Mindez segít az akné elleni küzdelemben. Ha elérhető egy infraszauna, akkor az segít méregteleníteni, mert az izzadás segít kimosni a szervezetből a nemkívánatos méreganyagokat.

Kezelje a stresszt: az én kedvenc stresszcsökkentő módszerem az Emotional Freedom Technique vagy röviden EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája), amelynél a test energia meridiánjain lévő pontokat "kopogtatjuk", ezáltal eltávolítjuk az érzelmi blokkokat és helyreállítjuk a test-szellem egyensúlyát. Egyéb bizonyítottan stresszcsökkentő módszerek a meditáció és a jóga.

Tegye prioritássá az alvást: Tudta ön, hogy a jó éjszakai alvás csökkenti a stresszt és tisztább bőrhöz vezet? A szervezet legfontosabb gyógyulási és regenerációs ideje az éjszakai alvás közben van. Ilyenkor újítja meg a bőrt is.

Hat természetes szer az akné fellángolások átmeneti enyhítésére

Ha ön éppen egy akné fellángolás kellős közepén tart és átmeneti enyhülést keres, próbálja ki az alább felsorolt házi módszerek egyikét vagy akár egyszerre többet is.15

Aloe Vera

Egy kanál segítségével kaparjuk ki az aloe levelében lévő gélszerű anyagot és kenjük fel a problémás bőrfelületre. Naponta egyszer-kétszer alkalmazzuk.

Almaecet

Keverjünk össze egy rész almaecetet három rész vízzel (vagy több vízzel, ha a bőr nagyon érzékeny), és vattával vigyük fel a keveréket az érintett bőrfelületre. Várjunk 20 másodpercig, öblítsük le és óvatosan szárítsuk fel. Ismételjük ezt a folyamatot naponta szükség szerint egyszer vagy kétszer.

Zöld tea

Készítsünk zöld teát: hagyjuk állni forró vízben 3-4 percig, szűrjük le és hűtsük ki. Vigyük fel a bőrre egy spriccelőüvegből vagy vattával. Hagyjuk megszáradni, öblítsük le, és óvatosan szárogassuk meg.

Mézes-fahéjas maszk

Készítsünk pasztát 2 evőkanál mézből és 1 teáskanál őrölt fahéjból. Kenjük fel a keveréket az érintett bőrfelületre, hagyjuk hatni 10-15 percig, öblítsük le és óvatosan szárogassuk meg.

Teafa olaj

Keverjünk el egy rész teafa olajat kilenc rész vízzel. Vattával vigyük fel az érintett bőrfelületre. Ismételjük naponta egyszer-kétszer, vagy igény szerint. (A teafa olaj erős szer, mindig csak higítva alkalmazzuk!)

Egyen több cinkben gazdag ételt!

Az alacsony cinkszint összefüggést mutat a súlyos aknéval16, tehát ha azt gyanítja, hogy hiánya van ebből az elemből, akkor egyen több cinkben gazdag ételt, pl. legeltett tehén vaját, bárányt, kapirgálós csirkét, tökmagot, gombát és spenótot. (10 egységnyi cink mellé feltétlen szedjen 1 egységnyi rezet, különben rézhiánya lesz! szerk. megj.)

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre