Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Az alkohol már mérsékelt fogyasztástól is elbutít és rákot okoz

Fordította:Czárán Judit

Források:Alanna Ketler: What alcohol consumption does to your brain. és How alcohol damages DNA and increases cancer risk

Az alkohol tényleg öl és tényleg butít, s mellesleg nyomorba is dönthet. Az új vizsgálatok megerősítik a régi tapasztalatokat, megtetézve azzal, hogy a moderált ivás is veszélyes, nem csak a mértéktelen. El kéne már felejteni a "jó magyar bort" meg a hungarikumnak kinevezett pálinkát.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Alanna Ketler:
Mit művel az alkohol az agyunkkal?

Bár rendszeresen publikálok (azaz Ketler) a témában, úgy tűnik, mindig vannak új információk, amelyek fontosak, és amelyekről a legtöbben még nem is hallottak. Társadalmunk sokat tesz azért, hogy az emberek ne tudják, mi az igazság az alkohollal kapcsolatban, vagy csak azt hallják meg, amit meg akarnak hallani. Azok az információk, amelyeket most szeretnék megosztani Önökkel, engem kifejezetten sokkoltak, és jó lett volna, ha ezeket annak idején, mikor még én is fogyasztottam alkoholt, velem is megosztja valaki. Azzal persze mindenki tisztában van, hogy az alkohol árt az egészségnek, de hogy mennyire, azt sokan nem is sejtik. Például az alkoholos italok címkéjén semmi nem hívja fel a figyelmet az alkoholfogyasztás veszélyeire, legfeljebb arra, hogy terhesség alatt ne igyunk alkoholt.

Az is megdöbbentő, hogy milyen kevéssé törődnek az emberek az alkohol káros hatásaival, különösen a többi, sokszor lényegesen kevésbé ártalmas tudatmódosító szerekhez képest. Először is jó lenne, ha az alkoholt annak hívnánk, ami: drognak. Ugyanis akár hiszik, akár nem, az alkohol igenis drog, annak ellenére, hogy sokan nem tekintik annak. Hogy miért nem? Mert a mi társadalmunkban és kultúránkban az alkoholfogyasztás annyira elterjedt és elfogadott, hogy sokan nem is értik, hogy vannak emberek, akik egyáltalán nem isznak alkoholt.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ám szerencsére egyre több az egészségtudatos ember, egyre többen vannak tisztában az alkoholfogyasztás veszélyeivel, és változtatnak korábbi szokásaikon. Kezdik ugyanis megérteni, hogy az alkohol súlyosan karcinogén anyag, és ennek megfelelően kell viszonyulni hozzá.

A British Medical Journal-ban 2017 júliusában megjelent egy cikk arról, hogy az alkohol milyen mértékben rombolja az agy bizonyos területeit.

A vizsgálatban 550 férfi és nő vett részt, akiknek 30 éven keresztül követték nyomon az agyi struktúrájukban, illetve az agyműködésükben bekövetkező változásokat annak megállapítása céljából, hogy a hosszú távú alkoholfogyasztás hogyan befolyásolja a memóriát, és azt találták, hogy az elfogyasztott alkohol mennyiségével egyenes arányban nő a sorvadás az agyi hippokampuszban, amely egy csikóhal formájú struktúra az agyban, és amelynek az emlékek tárolásában van szerepe. A legnagyobb kockázatnak azok voltak kitéve, akik heti 17 vagy több egységnyi alkoholt fogyasztottak, de már a mérsékelt alkoholfogyasztóknál is nőtt a kognitív funkciók romlásának a kockázata.

A hippokampusz fontos agyterület, amely szerepet játszik a szervezet limbikus rendszerének és a memóriának a szabályozásában - ez az oka, hogy a részeg ember sokszor érthetetlenül beszél, koordinálatlanul mozog, nem emlékszik dolgokra, vagy néha teljes emlékezetkiesésben szenved.

Ez a tanulmány arra a fontos tényre hívja fel a figyelmet, hogy a rendszeres ivók hippokampusza folyamatosan zsugorodik, vagyis az évek során az alkohol káros hatása összeadódik, ami idősebb korra súlyos egészségkárosodáshoz vezet.

Ahogy a kutatási módszerek tökéletesednek, egyre többet tudunk arról, milyen kognitív változásokat idéz elő agyunkban a rendszeres alkoholfogyasztás, márpedig rendszeres alkoholfogyasztó több van, mint gondolnánk. Ezt azért kell hangsúlyoznunk, mert a mi kultúrákban a mérsékelt alkoholfogyasztást tulajdonképpen még mindig ártalmatlan dolognak tekintik, sőt, széles körben elterjedt téveszme az is, hogy az alkoholnak kis mennyiségben számos pozitív hatása is van.

"Ahogy a kutatási módszerek finomodnak, és egyre többet tudunk az alkoholfogyasztás és az egészség összefüggéséről, az alkoholnak egyre kevesebb előnyös tulajdonsága marad."

Mi az oka, hogy az alkoholt szinte rátukmálják a társadalomra?

Ha megnézzük, hány természetes és biztonságos egyéb drog használata tilos mind a mai napig, akkor óhatatlanul felmerül a kérdés, mi az oka, hogy az alkohol nemcsak hogy legális, hanem egyenesen tukmálják a fogyasztását az emberekre. Ám, ha belegondolunk, hogy egy krónikus betegségekben szenvedő, folyamatosan hanyatló egészségi állapotú lakosság mekkora üzletet jelent a különböző egészségügyi intézményeknek, akkor már jobban érthető ez a fajta korrupció. Az első lépés ennek tudatosítása, csak ezután jöhet a változás. Ha mindenki birtokában van a megfelelő ismereteknek, ezek alapján maga dönthet arról, hogy fenn akarja-e tartani ezt a rendszert, vagy inkább vigyáz az egészségére.


A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Hogyan károsítja az alkohol a DNS-t és növeli a rák kockázatát

Kutatások bizonyítják, hogy az alkohol károsítja az őssejtek DNS-ét, ezért az alkoholfogyasztás növeli a rák kockázatát. Az egyik ilyen kutatásról egy részben az angliai Rákkutató Intézet által finanszírozott és 2018. január 31-én a Nature-ben megjelenő tanulmány számol be.

A korábbi vizsgálatokat, amelyek azt próbálták kideríteni, hogy pontosan milyen mechanizmus alapján okoz az alkohol rákot, többnyire sejtkultúrákon végezték. Ám ebben a kutatásban a tudósok egereken bizonyították, miként okoz az alkoholfogyasztás folyamatos genetikai károsodást.

A Cambridge-i Egyetem mikrobiológiai MRC Laboratóriumának kutatói telített alkoholt, kémiai nevén etilalkoholt adtak egereknek, majd kromoszóma vizsgálatnak, illetve DNS szekventálásnak (DNS térképet készítettek) vetették őket alá, hogy megnézzék, milyen genetikai károsodást okozott náluk az acetaldehid nevű ártalmas vegyület, amely alkohol hatására termelődik a szervezetben Azt találták, hogy az acetaldehid széttördelheti és károsíthatja a vér őssejtekben lévő DNS-t, ami a kromoszómák átrendeződéséhez és a DNS folyamatos módosulásához vezet.

Fontos, hogy megértsük, hogyan károsodik az őssejtekben levő DNS lenyomat, mert ha az egészséges őssejtek károsodnak, az elindíthatja a rákos folyamatot.

Ezek az új kutatási eredmények tehát segítenek megérteni, hogy az alkoholfogyasztás milyen mechanizmus alapján járulhat hozzá hétféle rák, többek közt olyan gyakori ráktípusok, mint a mellrák és a vastagbélrák kialakulásához.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ketan Paten, a Cambridge-i Egyetem mikrobiológiai MRC Laboratóriumának professzora, a tanulmány első szerzője a következőket mondta:

"Bizonyos rákfajták kialakulásában komoly szerepet játszik az őssejtek DNS állományának a károsodása. Bár vannak olyan DNS-hibák, amelyek véletlenül alakulnak ki, a kutatási eredményeink azt bizonyítják, hogy az alkoholfogyasztás növeli ezen károsodás kockázatát".

A tanulmány arra is kitér, hogy a szervezet hogyan próbál védekezni az alkohol okozta károsodások ellen. Az első védelmi vonalat az aldehid dehidrogenáz (ALDH) enzimcsalád alkotja. Ezek az enzimek a káros acetaldehideket acetáttá bontják le, amelyet a sejtek energiaforrásként tudnak használni.

Ám a világon sok millió olyan ember él, különösen Dél-kelet Ázsiában, akiknek a szervezetében vagy nincs ilyen enzim, vagy annak valamilyen hibás változata van jelen. Ezért ha ők alkoholt isznak, az acetaldehid nem bomlik le, ami bőrpírhoz és rossz közérzethez vezet.

Ha a vizsgálat során olyan egereknek adtak alkoholt, amelyeknek a szervezetéből hiányzott a kritikus ALDH enzim - az ALDH2 -, akkor ezeknél az egereknél négyszer nagyobb valószínűséggel fordult elő DNS-károsodás, mint azoknál, amelyek rendelkeztek jól működő ALDH2 enzimmel.

A sejtek második védelmi vonalát a DNS-helyreállító rendszerek alkotják, amelyek kijavítják, illetve visszafordítják a különböző DNS-károsodásokat. Ám ezek nem mindig működnek, és bizonyos emberek olyan mutációkat hordoznak, amelyek lehetetlenné teszik, hogy a sejtek hatékonyan elvégezzék ezeket a DNS-reparáló folyamatokat.

Ahogy Patel professzor mondja: "A tanulmányunk arra is rávilágít, hogy akinek a szervezete nem képes hatékonyan lebontani az alkoholt, az még jobban ki van téve az alkohol okozta DNS-károsodás veszélyének, és ezzel bizonyos rákfajtákban való megbetegedés kockázatának. Ám fontos tudnunk, hogy az alkohollebontó, illetve a DNS-helyreállító rendszerek nem tökéletesek, és más módokon az alkohol azoknál is okozhat rákot, akiknek a sejtszintű védekező rendszere egyébként érintetlen.

Linda Bauld professzorasszony, az angliai Rákkutató Intézet rákmegelőzéssel foglalkozó szakembere így értékeli a cikket:

"Ez a rendkívül gondolatébresztő tanulmány megmutatja, milyen romboló hatással van az alkohol a sejtjeinkre, aminek adott esetben súlyosabb következményei is lehetnek egy kellemetlen másnaposságnál". Továbbá: "Tudjuk, hogy az alkohol az Egyesült Királyságban évente több mint 12 ezer rákos megbetegedésért felelős, úgyhogy el kellene gondolkodnunk rajta, nem lenne-e érdemes csökkenteni az alkoholfogyasztásunkat."

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre