Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

CHD Team:
Az angol HPV ellen oltott fiatalok közt növekszik a méhnyakrák gyakorisága

Fordította:Czárán Judit

Forrás: Children's Health Defense Team: Bombshell Study Questioning HPV Vaccine Efficacy Appears as the UK's Cervical Cancer Rates Rise in Young 2020 febr.

A HPV oltást a kezdetektől méhnyak rák elleni oltásként propagálták, holott ilyen hatást sohasem igazoltak. Mára kiderült, hogy nemhogy csökkentené, de növeli az oltottak körében az invazív méhnyak rák gyakoriságát. A statisztikák legalábbis ezt mutatják.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A Human Papillomavirus (HPV) oltás a 2000-es évek közepén robbant be a piacra. A közegészségügyi szervezetek a kezdetektől lelkesen támogatták a HPV oltást, mint amely a „legjobb védelmet nyújtja fiatal embereknek bizonyos típusú rákokkal szemben a későbbi életükben”. Azonban egy aggasztó, angol kutatók által publikált új vizsgálat  és az új adatok is azt mutatják, hogy a méhnyak rák gyakorisága megugrott az angol 25-29 évesek közt, amely számos kérdést vet fel a hivatalos túlzó optimista állításokkal kapcsolatban. A vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy még egyáltalán nem dőlt el, vajon a HPV oltás egyáltalán hatásos-e.

A kérdés messze nem akadémikus, mivel mielőtt Angliában 2008-ban bevezették volna az oltást, a méhnyakrák gyakoriságának trendje határozott csökkenést mutatott. Az az igazság, hogy az 1980-as évek végétől és a 2000-es évek közepéig a méhnyak rák gyakorisága a   felére csökkent. Most, Anglia vezető rákkutató szervezete (Cancer Research, UK) arról számolt be, hogy egy meredek, 54%-os növekedés következett be azon korosztályban, akik először részesültek HPV oltásban.

 

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


"A klinikai vizsgálatok megkérdőjelezhető módszertana annyira megbízhatatlanná tette az eredményeket, hogy azok aláássák azt az állítást, miszerint az oltás hatásos volna."

A komoly megbízhatatlansági tényezők

 

Az Orvostudomány Királyi Társaságának lapjában ( Journal of the Royal Society of Medicine) 2020-ban megjelent tanulmány   kritikusan értékelte a  GlaxoSmithKline és a Merck 12 publikált kontrollált vizsgálatát, amelyek a Cervarix és a Gardasil hatásosságát hivatottak igazolni.

 

Az angol kutatók nem beszéltek mellé, amikor megírták az alábbi következtetéseiket:

  • A vizsgálatokban résztvevő nők életkora nem reprezentálta azoknak a fiatalabb lányoknak az életkorát, akik a HPV oltások elsődleges célcsoportja
  • A vizsgálatokból kizártak minden személyt, akik valamilyen módon is veszélyeztették volna a pozitív eredményt. Így a vizsgálat eredménye nem alkalmazható a való életben oltást kapó fiatalokat. (Robert F. Kennedy, Jr. egy Gardasil ellen irányuló bírósági keresetben ugyanerre mutatott rá, amikor a vizsgálati alanyokat úgy írta le, mint „egy elit klub szuper hőseit”, mivel a Merck mindenkit kizárt a vizsgálatból, akinél csak a gyanú is felmerült, hogy érzékeny az oltóanyag bármely komponensére, miközben az oltást végső soron olyan lányoknak szánják, akik mutathatnak  olyan érzékenyégeket, amiket a vizsgálatból viszont kizártak. )
  • A vizsgálatok olyan eredményeket tűztek ki a sikeresség kritériumaként, amelyek alapvetően „lehetetlenné tették a klinikailag jelentős hatások meghatározását”. A szerzők rámutattak, hogy az eredményesség kritériumának beállított CIN1 és CIN2 elváltozások hiánya nem csak az oltásnak köszönhetően, de spontán is vissza szoktak fejlődni és a „klinikusok nem szoktak nagy jelentőséget tulajdonítani nekik”. A szerzők azt is megjegyezték, hogy mindegyik méhnyaki elváltozásnak „megvan a maga saját természetes kimenete, gyakorisága és előfordulása és különböző mértékű a rákkal való kapcsolata”. Ezeket a különböző elváltozástípusokat a vizsgálatokban összevegyíteni a valódi klinikai végpontot helyettesítő mutatókba, problémás.
    (Arról van szó, hogy a vizsgálatok rövid idejűek, ami idő alatt a méhnyak rák nem is tud kialakulni, holott ez volna a valódi klinikai végpont. Pl. az oltottak és nem oltottak megbetegedési arányát kéne összehasonlítani. Ehelyett a klinikai értelemben meglehetősen bizonytalan, a végkimenetet be nem jósló CIN1 és CIN2 elváltozásokkal mérni a hatékonyságot megtévesztő, mert ezekből nem lehet megbecsülni, mi lesz évek múlva az eredmény. –Sz.G. megj.)
  • A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


  • A vizsgálatok kutatói szokatlanul gyakran szűrték a vizsgálat résztvevőit méhnyaki elváltozásokra, ez valószínűleg az enyhe méhnyaki elváltozások túldiagnosztizálását eredményezte és egyben az oltás hatékonyságának a túlértékeléséhez vezetett a tekintetben, mennyire képes megelőzni az oltás ezeket az alacsony szintű elváltozásokat. A Royal Society of Medicine szerzői megjegyezték, hogy az oltás hatékonysága, amit esetleg az alacsony szintű elváltozások kivédésében mutat, nem garantálja azt, hogy a súlyosabb elváltozásokat, ill. az egyéb kockázati faktorok fennállása esetén a rákot is kivédi.
  • A legelmarasztalóbb az, hogy a szerzők szerint semmi bizonyosság nincs afelől, vajon a HPV oltás megelőzi-e a méhnyak rákot, mivel a vizsgálatokat nem arra tervezték, hogy ezt bizonyítsa. A méhnyak rák ugyanis évtizedek alatt alakul ki, a vizsgálatok meg maximum 1-2 évesek voltak.

 

„A méhnyak rák gyakoriságának csúcsa a 25-29 éves korban van, ami egy nagy változás azzal a mintázattal szemben, ami a korábbi évtizedekben jellemezte Angliát, miszerint a méhnyak rák az 50-64 éves korosztályokban volt a leggyakoribb.”

Az oltottak számának növekedésével válik egyre gyakoribbá a méhnyak rák

Most vessük össze az oltások hatékonyságát igazolni hivatott klinikai vizsgálatok bizonytalanságait azzal, amekkora üdvrivalgással indult el az Egyesült Királyságban a HPV oltási program; először a kétkomponensű Cervarixszal, amit aztán 2011-ben felváltott a Gardasil. Az Egyesült Királyság programja gyorsan elérte a magas, nemzeti szintű -76-90%-os átoltottságot , ami világszerte a legsikeresebb volt. Bár a HPV vakcináció eredetileg a 12 éveseket célozta meg, 2008 és 2011 között a 13-18 év közöttieket is arra   bátorították , hogy oltassák be magukat. 2018-ra az angol kormány úgy becsülte, hogy a 15-24 éves lányok és nők  80% -a megkapta az oltást.

Tekintve, hogy az angolok HPV átoltottsága már a kezdetektől magas volt, sok, a húszas évei végén járó nő, akik most szembesülnek a méhnyak rák kiugró gyakoriságával, az első HPV oltást kapók kell hogy legyenek.

Hogyan passzol össze ez a zavaró tény az Angol Közegészségügynek a HPV oltásokkal kapcsolatos derűlátó becslésével és azzal a 2018-as magabiztos várakozással, hogy az oltások hatásáról pontos képünk akkor lesz majd, amint a beoltott nők elérik a 25-29 éves életkort? 

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A közegészségügyi hivatal a 25-29 éves korosztályt úgy kategorizálta be, hogy ők a leggyakrabban érintettek a méhnyak rákban, de azt nem említette meg, hogy   ez egy nagy változás ” azzal a mintázattal szemben, ami a korábbi évtizedekben jellemezte Angliát, miszerint a méhnyak rák az 50-64 éves korosztályokban volt a leggyakoribb.

Az USA-ban,ahol a HPV átoltottság lényegesen alacsonyabb, legmagasabb méhnyak rák gyakoriság a 40-44 évesek között mérhető, míg a 24-29 éves nők gyakoriság tekintetében csak ezután következnek.

 

Számos kézenfekvő magyarázat van arra, miért emelkedik az oltottak körében a méhnyak rák. Az egyik jelenséget úgy ismerjük, mint „típusváltás”, ami annyit jelent, hogy az oltás csak 4-9 vírustípus ellen véd a 100-200 HPV vírus közül, és a 4-9 vírus háttérbe szorulása után a helyükbe lépnek a   HPV oltás által le nem fedett típusok , melyek közt lehetnek a rák szempontjából nagy kockázatot képviselők is. Egy 2016-os vizsgálatban elemezték a méhnyaki elváltozásban szenvedők körében előforduló 32 HPV típust, és az oltás következményeként  folyamatos eltolódást  tapasztaltak az oltás által lefedett vírusokban, ill. az oltás által le nem fedett vírusoknál fokozódott a terjedés és a fertőzőképesség.

Egy másik vizsgálat nagyjából ugyanebben az időben megerősítette, hogy az oltott nőkben megnőtt a  nagykockázatot jelentő, de az oltásokban nem szereplő vírusok gyakorisága.

Az is aggodalomra ad okot, hogy olyanok is kaptak HPV oltást, akik már eleve fertőzöttek voltak valamely HPV vírussal. Robert F. Kennedy, Jr. egy   Tudomány Nap prezentációjában rámutatott arra, hogy a Merck egy vizsgálatából az derült ki, hogy a már HPV-vel fertőzött nők 44.6%-ánál az oltásnak negatív hatásai voltak. Mi ez a negatív hatás? Ezt azt jelenti, hogy ezen lányok 44.6%-nak nem csökkent, hanem fokozott kockázata van a méhnyak rákmegelőző elváltozására.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A harmadik aggodalomra okot adó jelenség, hogy csökken a méhnyak rák szűrésen jelentkezők száma. Az Angol Rák Kutató szervezet tudatában van annak, hogy „A méhnyak rák azon kevés rákok egyike, amely  szűréssel megelőzhető ” és ebből következően erősen ajánlják a nőgyógyászati szűrést (az un. pap kenet levételét), de a szervezet kutatói kimutatták, hogy a szűrésen részt vett angol nők száma rekordot döntötten alacsony.

Az egyik ok, hogy a nők nem érzik magukat veszélyben . A rákmegelőzés angol szakértői aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a nőket a HPV oltás ígérete hamis biztonságérzetbe ringatja és “ véget vethetnek a szűrésre járásnak , mivel azt gondolják, az már szükségtelen.

"Ahol a méhnyak rák gyakorisága a HPV oltás bevezetése előtt csökkent, ott a Gardasil megfordította a trendet azzal, hogy a legtöbb oltott korosztályban szignifikánsan megnőtt az invazív méhnyak rákos esetek előfordulása."

A csalás alapja

Akármilyen korrekt is volt a konklúziója, a Journal of the Royal Society of Medicine  tanulmánya éppen csak kapirgálta annak a kétséges és –amint azt a Robi kontra Merck bírósági kereset állította - csaló módszertani svindli felszínét, amellyel a vakcinaipar és az általa kézben tartott ellenőrző hatóság elérte a soronkívüli, gyorsított eljárást , amely lehetővé tette a HPV oltás alkalmazását világszerte.

Dr. Nicole Delépine egy francia orvosnő, aki specialistája mind a gyermekgyógyászatnak, mind az onkológiának, számos szakmai társaság tagja és a rákmegelőzésnek és kutatásnak szenteli magát. Ő írt a HPV oltás méhnyak rák gyakoriságát befolyásoló „paradox hatásáról”, ami tapasztalható Angliában, ill. más, nagy arányban átoltott országokban, mint Ausztráliában, Svédországban és Norvégiában. (Cikke itt olvasható magyarul)

Mindezekben az országokban a méhnyak rák gyakorisága az oltás bevezetését megelőzően csökkent, ám ugyanezen országokban a Gardasil megfordította a trendet azzal, hogy a legtöbb oltott korosztályban szignifikánsan megnőtt az invazív méhnyak rákos esetek előfordulása.

Az USA-ban olyan törvényt terjesztettek be, hogy az oltás a szülő tudta és beleegyezése nélkül is beadható legyen minden gyermeknek. A törvényhozóknak szem előtt kéne tartaniuk Dr. Delépine   intő szavait : “Sok idő kell ahhoz, hogy egy megelőzést szolgáló akcióról bebizonyosodjon a hatékonysága” de „a bizonyítékok, hogy a HPV oltás fokozza az invazív méhnyak rák kockázatát, gyorsan kiderülhet, ha az oltás megváltoztatja a rák lefolyását azáltal, hogy felgyorsítja azt”.

És pontosan ez az, amit most látunk.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre