Markham Heid:
Az aszpirin segíthet a súlyos Covid-19 betegeken, és ez fontos dologról árulkodik

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Markham Heid: Aspirin May Treat Severe Covid-19 Disease, and That Tells Us Something Important.

Lehet, hogy aszpirinnel olcsón és hatékonyan menthetünk meg emberi életeket, és előzhetjük meg a tartós egészségkárosodást

 

A Google adatkezelési elvei

 

Áprilisban, mikor a Covid-19 első hulláma söpört végig az Egyesült Államokon, Michael Mazzeffi kapott egy e-mailt a Marylandi Egyetem Orvosi Intézetében dolgozó kollégájától.

"Az egyik sebészünk azt állítja, hogy mikor vért vett az egyik betegétől, a vér öt másodperc alatt megalvadt." - mondja Mazzeffi, az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály vezetője. "Az már viszonylag korán kiderült, hogy a súlyos kovid-betegek sokszor véralvadási rendellenességekkel is küzdenek: azzal, hogy a vérük rendkívül könnyen megalvad".

Ezt a jelenséget az orvosok a világ számos más országában is megfigyelték. Nyár közepén a Covid-19-ben elhunyt betegek boncolása (1) során kiderült (2), hogy az ereik és a szerveik gyakran tele voltak alvadt vérrel, illetve vérrögökkel. "A kovidos intenzív osztályokon gyakran tapasztaltuk, hogy a betegek ereiben vérrögök keletkeztek, ami gyakran a szerveik leállásához és végül a halálukhoz vezetett" - mondja Jonathan Chow, MD, a Marylandi Egyetem Orvosi Intézete aneszteziológiai osztályának adjunktusa.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Mivel úgy tűnt, hogy a vérrögök kialakulása a súlyos, illetve tartós károsodással járó Covid-19 betegség gyakori velejárója, Chow és Mazzeffi azon kezdtek gondolkodni, vajon a vérhígító hatású, illetve vérrög-kialakulást gátló aszpirin nem segíthet-e az ilyen betegek életkilátásainak javításában. "Az aszpirin nagyon hatékony trombocita-gátló szer" - magyarázza Chow. "A trombociták, vagy vérlemezkék olyan vérelemek, amelyek, ha aktiválódnak, egymáshoz tapadnak és vérrögöt képeznek. Ám ha az aszpirin interakcióba lép ezekkel a vérlemezkékkel, akkor azok inaktívvá válnak, és nem serkentik tovább a vérrög-képződés folyamatát" - mondja.

Egy az Anesthesia and Analgesia (3) című folyóiratban október 21-én publikált vizsgálatban Chow és Mazzeffi egy kutatócsoport tagjaiként azt nézték meg, milyen hatással van az aszpirin Covid-19-cel kórházba került betegeknél. Az adatokat életkor, testtömeg index, rassz, más meglevő betegségek és egyéb olyan változók szerinti bontásban nézték meg, amelyek befolyásolhatják az eredményt, és arra a következtetésre jutottak, hogy a halálos végkimenetel, illetve az intenzív osztályra kerülés kockázata a felére csökkent azoknál, akik aszpirint szedtek azokhoz képest, akik nem.

"Ez már a második olyan vizsgálat, amely kapcsolatot talál a vérhígítók szedése és a kovidos betegek jobb életesélyei közt" - mondja Mazzeffi. "Úgy tűnik ugyanis, hogy a vérrögképződés kifejezetten jellemző a Covid-19-re, ezért a jövőbeli kutatásoknak célszerű lenne a kezelésnek erre a formájára fókuszálni."

Mit mond nekünk ez a kutatás a koronavírusról

A SARS-CoV-2 egy légutakon keresztül fertőző vírus, ezért a betegséget, amit okoz elsősorban légzőszervi betegségként szokták definiálni. Csakhogy ez durva leegyszerűsítés - különösen azok esetében, akiknél súlyossá válik a betegség, vagy akiknél a tünetek az elsődleges fertőzést követően tartósan megmaradnak.

"Ez a vírus ugyanis a szervezetet, mint egészet támadja meg" - állítja Girish Nadkarni, a New York-i Mount Sinai Kórház belgyógyász szakorvosa. "Megbetegítheti a vesét, az agyat, a vérereket és a szívet is. Vagyis egyáltalán nem csak légzőszervi vírusról van szó."

Az, hogy a jó öreg aszpirin miért lett ilyen széles körben elterjedt gyógyszer, elsősorban vérhígító és gyulladáscsökkentő hatásának tudható be - ahogy az is, hogy miért lehet potenciálisan hatásos Covid-19-ben szenvedő betegek gyógyításában is.

Júliusban Nadkarni és kollégái megjelentettek egy cikket a Journal of the American College of Cardiology című folyóiratban, amelyben a véralvadásgátló szerek hatását vizsgálták kórházi kezelésre szoruló Covid-19 betegeknél (4). Akárcsak a pár hónappal később nyilvánosságra került aszpirinnel kapcsolatos kutatás, ez a vizsgálat is arra a következtetésre jutott, hogy a véralvadásgátlók szignifikánsan csökkentik az elhalálozás kockázatát Covid-19-ben szenvedő betegek bizonyos csoportjainál. "Azt találtuk, hogy a véralvadásgátlóknak mind a profilaktikus, mind a terápiás dózisa csökkenti a lélegeztető gépre kerülés, illetve az elhalálozás kockázatát" - foglalta össze az eredményt.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Mind ez a kutatás, mind az aszpirinnel kapcsolatos vizsgálat azt támasztja alá, hogy a korábbi feltételezésekkel ellentétben a Covid-19-et elsősorban érrendszeri betegségnek kell tekinteni.

Bár a dologgal kapcsolatban további vizsgálatokra van szükség, Nadkarni szerint nagyon is elképzelhető, hogy egy olyan vérhígító hatású gyógyszer, mint az aszpirin, védő hatású lehet a Covid-19-cel szemben. "Mind az aszpirin, mind a véralvadásgátló szerek megelőzik a vérrögképződést, noha nem egészen ugyanolyan módon." - mondja. Míg az aszpirin a vérlemezkék vérrög-képző aktivitását kapcsolja ki, addig a véralvadásgátló szerek a vérsűrűséget szabályozó fehérjékre hatnak, mégpedig oly módon, hogy befolyásolják a vérzés sebességét.

"Számos gyakori és sokszor végzetes betegség - például a diabétesz, a szívbetegségek, stb., amelyek növelik a Covid-19 súlyossá válásának a kockázatát - önmagukban is hajlamosítanak a véralvadásra és vérrögképződésre", mondja Nadkarni. Ráadásul az aszpirinnak, amellett, hogy segít megelőzni a rögképződést, gyulladáscsökkentő hatása is van, márpedig a gyulladás számos betegség velejárója. Szóval a rögképződést megelőző és a gyulladáscsökkentő hatás együtt nagyon is érthetővé teszi, miért olyan széles körben elterjedt az aszpirin használata - ahogy azt is, hogy miért bizonyulhat hatásosnak a Covid-19 kezelésében is.

"Az, hogy a SARS-CoV-2 ilyen mértékben elősegíti a véralvadást, azért is roppant érdekes, mert néhány más légúti vírus is ugyanezt teszi" - mondja Mazzeffi. Elmagyarázza, hogy vannak speciális vérsejtek, az ún. endoteliális sejtek, amelyek mintegy kibélelik az artériákat, a vénákat és más vérszállító ereket. "Ezek az endoteliális sejtek védik a véredényeket, és azt a célt szolgálják, hogy a vér szabadon áramolhasson bennük" - mondja. "A SARS-CoV-2 ezeket a sejteket támadja meg, gyulladást okoz bennük, ami vérrögképződéshez vezethet."

A koronavírus és az általa okozott betegségek rendkívül komplex jelenségek, teszi hozzá. De lehet, hogy az aszpirin lesz az a szer, amivel olcsón és hatásosan tudunk majd életeket menteni, illetve a segítségével megelőzhető lesz, hogy a betegek maradandó egészségkárosodást szenvedjenek.

"Ha valaki koronavírusos lesz és az orvosa azt mondja, hogy szedje nyugodtan az aszpirint, akkor szerintem célszerű megfogadni a tanácsát."

Szedjenek-e aszpirint a magas kockázatú csoportba tartozó személyek?

Az orvosok általában nem szeretnek olyan kezelést javasolni, amelynek a hatásossága nincs egyértelműen bizonyítva. Mazzeffi viszont azt állítja, hogy az aszpirint olyan széles körben használják, biztonságosságát, illetve kockázatait olyan pontosan ismerjük, hogy azoknak, akik a koronavírus szempontjából kockázati csoportba tartoznak, érdemes megfontolni kis dózisú aszpirin szedését.

"Az aszpirinben az a jó, hogy egyike a legalaposabban tanulmányozott gyógyszereknek a világon" - állítja Mazzeffi. "Kétségtelenül vannak olyanok, akiknek nem biztonságos a szedése, de több százmillió ember használja őket a Földön, és elenyésző azoknak a száma, akiknél problémát okoz."

Az aszpirin legsúlyosabb kockázati tényező a gyomorvérzés. "Annak, akinek korábban volt már emésztőszervi fekélye vagy gyomorvérzése, nem feltétlenül biztonságos az aszpirin" - mondja. Mazzeffiék vizsgálata arra sem tér ki, milyen hatással van az aszpirin SARS-CoV-2-ben szenvedő gyerekekre - akiknek egyébként igen kicsi az esélyük arra, hogy a betegségüknek szövődményei legyenek. Erről csak annyit mond, hogy "gyerekeket nem kell aszpirinnek tömni".

A legtöbb felnőtt számára azonban napi egy, alacsony dózisú (81 mg) aszpirintabletta néhány hétig tartó szedésének alig van kockázata, viszont valószínűleg sokat lehet nyerni vele.

"Ha ön megbetegszik SARS-CoV-2-ben, és az orvosa azt mondja, hogy szedjen nyugodtan aszpirint, akkor szerintem fogadja meg a tanácsát" - mondta Mazzeffi.

Kommentár (Szendi G.): A védőhatás természetesen érvényes mindazokra, akik valamilyen okból már eleve szednek valamilyen antikoagulánst/vérhígítót. A nattokináz (nattokinase) is elterjedten használatos antikoaguláns, szerencsére már kapható vény nélkül is Magyarországon is. És akik sok omega-3-at szednek, azok is élvezhetik annak vérhígító hatását (5).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1. https://elemental.medium.com/the-slow-troubling-death-of-the-autopsy-82a372f8b617

2. https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30178-4/fulltext

3. https://journals.lww.com/anesthesia-analgesia/Abstract/9000/Aspirin_Use_is_Associated_with_Decreased.95423.aspx

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7202841/

5. Begtrup KM, Krag AE, Hvas AM. No impact of fish oil supplements on bleeding risk: a systematic review. Dan Med J. 2017 May;64(5):A5366.