Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Becky Bell:
Az "áteresztő bél szindróma" egy létező betegség? Egy elfogulatlan áttekintés

Fordította: Dr. Mikle Róbert

Forrás: : Becky Bell, MS, RD: Is Leaky Gut Syndrome a Real Condition? An Unbiased Look

Az áreresztő bél - más néven fokozott bélpermeabilitás (áteresztőképesség) - egy emésztőszervrendszeri betegség, amelyben a baktériumok és a méreganyagok át tudnak 'szivárogni' a bélfalon. A hagyományos orvoslásban dolgozó egészségügyi szakemberek nem ismerik el a 'szivárgó bél szindrómát' betegségnek.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A „szivárgó vagy áteresztő bél szindróma” számottevő figyelemre tett szert mostanában, különösen a természetes egészségmegőrzési módszerek iránt lelkesedők körében.

Az áreresztő bél - más néven fokozott bélpermeabilitás (áteresztőképesség) - egy emésztőszervrendszeri betegség, amelyben a baktériumok és a méreganyagok át tudnak „szivárogni” a bélfalon.

A hagyományos orvoslásban dolgozó egészségügyi szakemberek nem ismerik el a „szivárgó bél szindrómát” betegségnek.

Ugyanakkor elegendő mennyiségű tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a „szivárgó bél szindróma” valóban létezik és számos különféle egészségi problémával járhat együtt.

Ebben a cikkben kritikus szemmel tekintik át a „szivárgó bél szindrómáról” rendelkezésre álló bizonyítékokat.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Mi is az az „áteresztő bél”?

Az emberi emésztőszervrendszerben zajlik az ételek lebontása és a tápanyagok felszívódása.

Az emésztőrendszer fontos szerepet játszik a szervezetet érő káros anyagok elleni védekezésben. A belek fala egyfajta védőgátat képezve kontrollálja, hogy mi kerüljön be a véráramba, amely anyagok aztán a test szerveihez szállítódnak.

A bélfalban elhelyezkedő,  tight junction-nek (ejtsd: tájt dzsánksön; egyfajta sejtkapcsoló struktúra) nevezett kis rések lehetővé teszik a víz- és a tápanyagok átjutását, miközben gátolják a káros anyagok átkerülését. A bél áteresztőképessége azt jelenti, hogy az egyes anyagok mennyire könnyen jutnak át a bélfalon.

Amikor a bélfal sejtjeinek tight junction-jei (kb. szorosan illeszkedő sejtkapcsolat) kitágulnak, a bél áteresztőbbé válik, amely lehetővé teszi. hogy a baktériumok és méreganyagok a bélből a véráramba kerüljenek. Ezt a jelenséget nevezik hétköznapi nyelven „szivárgó bélnek”.

Amikor a bél „szivárgóvá” válik, olyankor baktériumok és méreganyagok lépnek be a véráramba, amely kiterjedt gyulladásokat okozhat és az immunrendszer reakcióját válthatja ki.

A „szivárgó bél szindróma” feltételezett tünetei közé a haspuffadás, az ételantigénekkel szembeni túlérzékenység, a fáradékonyság, az emésztési panaszok és a bőrproblémák tartoznak (1).

A „szivárgó bél szindrómát” ugyanakkor nem ismerik el orvosi diagnózisként. Sőt, néhány egészségügyi szakember még a jelenség létezését is tagadja.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A jelenség létezésében hívők azt állítják, hogy az „áteresztő bél” áll a legkülönfélébb betegségek hátterében, pl. krónikus fáradtság szindróma, migrén, szklerózis multiplex, fibromialgia, ételantigénekkel szembeni túlérzékenységek, pajzsmirigy működési zavarok, hangulatingadozások, különféle bőrbetegségek és autizmus.

A problémát az jelenti, hogy nagyon kevés tudományos vizsgálatban említik a „szivárgó bél szindrómát”.

Az egészségügyi szakemberek ugyanakkor elismerik, hogy a bélfal fokozott áteresztőképessége vagy intesztinális hiperpermeabilitás egyes krónikus betegségekben valóban létezik (12).

Összefoglalás:  A „szivárgó bél szindróma” vagy intesztinális hiperpermeabilitás egy jelenség, amely akkor jelentkezik, amikor a bélfal szorosan illeszkedő sejtkapcsolatai fellazulnak, ezáltal ártalmas anyagok véráramba történő jutását teszik lehetővé.

Mi okozza az „áteresztő bél szindrómát”?

Az „áteresztő bél szindróma” továbbra is kisebb orvosi rejtély és a szakemberek továbbra is megpróbálják felderíteni a pontos okait.

zonulin nevű fehérje (ami egy hormon) a bél áteresztőképességének egyetlen ismert szabályozó anyaga (34).

Ha a fehérje genetikailag arra hajlamos emberekben aktiválódik, az „áteresztő bél szindróma” kialakulásához vezethet. A zonulin felszabadulását elősegítő két tényező a bélben található baktériumok és a glutén, mely utóbbi a búzában és egyéb gabonafélékben található fehérje.
(345).

Néhány tanulmányban ugyanakkor azt igazolták, hogy a glutén csak a cöliákiában vagy irritábilis bél szindrómában szenvedő betegeknél fokozza a bélfal áteresztőképességét  (67).

Valószínűleg több tényező járul hozzá az „áteresztő bél szindróma” kialakulásához.

Az alábbiakban felsorolunk néhány tényezőt, melyekről úgy vélik, hogy szerepet játszhatnak a jelenség kialakulásában:

 • Túlzott cukorfogyasztás:  A cukorban - különösen a fruktózban - gazdag egészségtelen étrend károsítja a bélfal védőgát funkcióját (89).
 • Nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) alkalmazása:  Az NSAID-ok (pl. ibuprofen) hosszú távú alkalmazása fokozhatja a bélfal áteresztőképességét és hozzájárulhat a „szivárgó bél szindróma” kialakulásához.(101112).
 • Túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás:  A túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás fokozhatja a bélfal áteresztőképességét (1013).
 • Bizonyos tápanyagok hiánya:  Az A-és D-vitaminhiányt, valamint a cinkhiányt egyaránt összefüggésbe hozták fokozott bélpermeabilitással (81415).
 • Gyulladás:  A szervezetben jelen lévő krónikus gyulladás hozzájárulhat a „szivárgó bél szindróma” kialakulásához (16).
 • Stressz:  A krónikus stressz számos emésztőrendszeri zavar - így az „áteresztő bél szindróma” - egyik kiváltó tényezője (17).
 • A bélrendszer gyenge egészségi állapota:  Baktériumok milliói élnek a belekben, melyek közül egyesek hasznosak, mások pedig ártalmasak. Amikor a kétféle baktériumtípus közötti egyensúly megbomlik, az befolyásolhatja a bélfal védőgát funkcióját (18).
 • Élesztőgombák túlszaporodása:  Az élesztőgombák természetes körülmények között is jelen vannak a belekben, de a túlszaporodásuk hozzájárulhat az „áteresztő bél szindróma” kialakulásához (18).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Összefoglalás:  Az egészségügyi szakemberek továbbra is próbálják meghatározni az „áteresztő bél szindróma” kialakulásának okát. Az egészségtelen étrend, az NSAID-ok tartós alkalmazása, a stressz és a krónikus gyulladás néhány olyan tényező, amelyről úgy vélik, hogy hozzájárul a betegség kialakulásához.

A „szivárgó bél szindrómával” társuló betegségek

Azt az állítást, amely szerint a „szivárgó bél szindróma” a modern kori egészségügyi problémák gyökere, még tudományos kutatások során igazolni kell. Ugyanakkor számos vizsgálatban a bél fokozott áteresztőképességét különféle krónikus betegségekkel hozták összefüggésbe (3).

Cöliákia

A cöliákia súlyos  gluténé rzékenységgel járó autoimmun betegség.

Számos vizsgálatban igazolták, hogy a bél áteresztőképessége fokozott a cöliákiás betegeknél (167).

Sőt, az egyik vizsgálatban kimutatták, hogy cöliákiás betegeknél a glutén rögtön az elfogyasztása után jelentősen fokozza a bélfal permeabilitását (6).

Diabétesz

Egyes adatok szerint a fokozott bélpermeabilitás szerepe játszik az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában (1).

Az 1-es típusú cukorbetegséget a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeinek autoimmun eredetű pusztulása okozza (19).

Bizonyos vélemények szerint a béta-sejtek pusztulásáért felelős immunreakciót a bélfalon „átszivárgó” idegen anyagok válthatják ki (2021).

Az egyik vizsgálatban az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek 42%-ának szignifikánsan magasabb volt a zonulin szintje. A zonulin a bélfal áteresztőképességének ismert befolyásoló tényezője (22).

Egy állatkísérletben azoknál a patkányoknál, akiknél cukorbetegség alakult ki, a bél kóros áteresztőképességét mutatták ki a   diabétesz kialakulása  (23) előtt.

Crohn-betegség

A bél fokozott permeabilitása jelentős szerepet játszik a Crohn-betegség kialakulásában. A Crohn-betegség egy krónikus emésztőrendszeri betegség, melyet a béltraktus tartósan fennálló  gyulladása  jellemez (12425).

Számos vizsgálatban észlelték a bélfal fokozott áteresztőképességét Crohn-betegségben szenvedő betegeknél (2627).

Néhány tanulmányban a bél fokozott permeabilitását észlelték a Crohn-betegségben szenvedő betegek rokonainál is, akik a betegség fokozott kockázatának vannak kitéve (2628).

Ez a megfigyelés azt sugallja, hogy a fokozott permeabilitás összefügésben lehet a Crohn-betegség genetikai komponensével.

Irritábilis bél szindróma

Vizsgálatok során igazolták, hogy az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő betegeknél fokozott a bélfal áteresztőképessége (2930).

Az IBS egy emésztőrendszeri betegség, melyet hasmenés és székrekedés egyaránt jellemez. Az egyik vizsgálatban kimutatták, hogy a bélfal fokozott áteresztőképessége különösen gyakran fordul elő az elsősorban hasmenéses tüneteket mutató IBS-ben szenvedő betegeknél (31).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ételallergiák

Néhány vizsgálatban igazolták, hogy az  ételallergiákban szenvedő egyéneknél gyakran károsodott a bélfal védőgát funkciója (3233).

A „szivárgó bél” lehetővé teszi, hogy az ételben lévő fehérjék áthatoljanak a bélfal által képzett védőgáton, majd immunválaszt váltsanak ki. Az ételben található fehérjére - amelyet antigénnek neveznek - adott immunválasz lényegében az ételallergia definíciója (10).

Összefoglalás:  Számos vizsgálatban igazolták, hogy a bélfal fokozott permeabilitása valóban jelen van bizonyos krónikus betegségekben szenvedő egyéneknél.

Az „áteresztő bél” a betegségek oka vagy egyik tünete?

Az „áteresztő bél szindróma” létezésének támogatói azt állítják, hogy a jelenség áll a legtöbb modernkori egészségügyi probléma   hátterében.

Valóban: sok vizsgálatban igazolták, hogy a bélfal fokozott áteresztőképessége számos krónikus betegségben jelen van, különösen az autoimmun betegségekben.

Ugyanakkor nehéz annak bizonyítása, hogy valóban az „áteresztő bél” okozza a betegséget.

A kétkedők azzal érvelnek, hogy a bélfal fokozott permeabilitása az adott krónikus betegség tünete, nem pedig a kiváltó oka (34).

Érdekes módon cöliákiában, 1-es típusú diabéteszben és IBS-ben végzett állatkísérletek során a bélfal fokozott permeabilitását az adott betegség kezdete előtt észlelték (233435).

Ezek a bizonyítékok azt az elméletet támogatják, hogy a „szivárgó bél” részt vesz a betegségek kialakulásában.

Másfelől egy másik vizsgálatban azt találták, hogy cöliákiás betegeknél a bélfal áteresztőképessége normalizálódott azon betegek 87%-ánál, akik több mint egy évig gluténmentes étrendet folytattak. A  gluténmentes étrend  a cöliákia általánosan elfogadott kezelése (36).

Ez arra utal, hogy a bélfal kóros áteresztőképessége a gluténfogyasztásra adott reakció lehet, nem pedig a cöliákia oka.

Összességében még nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték annak igazolására, hogy az „áteresztő bél” a krónikus betegségek kiváltó oka.

Összefoglalás:  Klinikai vizsgálatokban konzisztensen igazolták, hogy a bélfal fokozott áteresztőképessége számos krónikus betegségben jelen van. Ugyanakkor nem áll rendelkezésre perdöntő bizonyíték abban a tekintetben, hogy az „áteresztő bél” ezen betegségek kiváltó oka.

Az „áteresztő bél szindrómáról” szóló néhány állítást nem támasztanak alá tudományos bizonyítékok

Elegendő bizonyíték áll rendelkezésre annak igazolására, hogy az „áteresztő bél szindróma” valóban létezik. Az állítások némelyikét ugyanakkor nem támaszják alá tudományos bizonyítékok.

Az „áteresztő bél szindróma” hívei szerint a jelenség számtalan különféle betegség kialakulásával függ össze, pl. autizmus, szorongás, depresszió, ekcéma és rák. Ezen állítások többsége még tudományos vizsgálatok során bizonyításra szorul.

Néhány vizsgálatban azt találták, hogy az autista gyermekek egy részénél fokozott a bélfal permeabilitása, más vizsgálatokban azonban normális volt a bélfal áteresztőképessége (373839).

Jelenleg nincsenek olyan vizsgálati eredmények, amelyek az „áteresztő bél” fennállását igazolják még az autizmus tüneteinek kezdete előtt, ami azt jelenti, hogy nem áll rendelkezésre bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az „áteresztő bél” ok-okozati tényező lenne.

Létezik arra vonatkozóan néhány adat, hogy a bélfalon átjutó baktériumok szerepet játszhatnak a szorongás és a depresszió kialakulásában, de további kutatásokra van szükség az esetleges összefüggés igazolására (404142).

Az ekcémában és a bélfal fokozott permeabilitásában szenvedőknél végzett vizsgálatok eredményei nem következetesek, és jelenleg nincs tudományos alapja annak az állításnak, hogy az „áteresztő bél” rák kialakulásához vezet (434445).

Emellett az „áteresztő bél szindróma” kezelésére javasolt készítmények némelyike csak gyenge lábakon álló tudományos bizonyítékkal rendelkezik.

A weboldalakon árult sok étrendkiegészítőről és gyógyhatású készítményről még nem bizonyították be azok hatásosságát.

Összefoglalás: Elegendő bizonyíték áll rendelkezésre annak igazolására, hogy az „áteresztő bél szindróma” valóban létezik. A tudomány ugyanakkor még nem igazolta, hogy az olyan betegségek, mint pl. az autizmus vagy a rák, összefüggésben állnak-e az „áteresztő bél szindrómával”.

Hogyan tudja javítani a belei egészségi állapotát?

Az „áteresztő bél szindróma” nem minősül hivatalos orvosi diagnózisnak, és még nem áll rendelkezésre ajánlott kezelés.

Ugyanakkor néhány intézkedéssel javíthatja a belei egészségi állapotát. Az egészségesebb belekhez vezető egyik legfontosabb lépés a bélben élő  hasznos baktériumok számának növelése.

Az alábbiakban néhány stratégiát talál, amelyek segítségével támogathatja az egészségesebb bélműködést:

 • Korlátozza a finomított szénhidrátok fogyasztását:  A káros baktériumok cukron élnek és a túlzott cukorbevitel károsíthatja a bélfal védőgát funkcióját (8946).
 • Szedjen probiotikumot tartalmazó étrendkiegészítőt:  A probiotikumok hasznos baktériumok, melyek javítani tudják a belek egészségét. A probiotikus étrendkiegészítőkkel  ka pcsolatban igazolták, hogy hasznosak a gyomor-bélrendszeri betegségek fennállása esetén (4748495051).
 • Egyen erjesztett ételeket:   Az erjesztett élelmiszerek - pl. a natúr joghurt, kimchi (ejtsd: kimcsi), savanyú káposzta, kefír és kombucha (kiejtve: kombucsa) - probiotikumokat tartalmaznak, melyek javíthatnak a belek egészségi állapotán (495253).
 • Fogyasszon sok magas rosttartalmú élelmiszert:  Az oldékony rostok - amelyek megtalálhatók a gyümölcsökben, zöldségekben és a hüvelyesekben - táplálják a belekben élő hasznos baktériumokat (85455).
 • Korlátozza az NSAID-ok alkalmazását:  Az NSAID-ok (pl. ibuprofen) hosszú távú alkalmazása hozzájárul a „szivárgó bél szindróma” kialakulásához (101112).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Összefoglalás:  A barátságos baktériumok számának emelése a belekben javíthatja a belek egészségi állapotát és megakadályozhatja a „szivárgó bél szindróma” kialakulását.

A lényeg

Az „áteresztő bél” - más néven fokozott bélpermeabilitás - egy olyan betegség, amelyben a baktériumok és a méreganyagok a bélfalon keresztül a véráramba tudnak jutni.

Néhány egészségügyi szakember tagadja a „szivárgó bél szindróma” létezését, ugyanakkor számottevő mennyiségű bizonyíték igazolja, hogy a bél fokozott permeabilitása létező jelenség.

Például a „szivárgó bél szindróma” számos autoimmun betegségben jelen van.

Ezzel együtt még nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték annak igazolására, hogy az „áteresztő bél” ezen betegségek kiváltó oka.

Az „áteresztő bél szindróma” kockázatának csökkentése érdekében összpontosítson a belek egészségi állapotának javítására azáltal, hogy egészséges étrendet követ és korlátozza az NSAID-ok használatát.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre