Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Az E-vitamin(ok) rehabilitálása

Fordította:Mezei Elmira és Szendi Gábor

Az E-vitamin összetett vitamin, összetevői többek közt igen fontos antioxidánsok. Szerepüket lebecsülik, ill. durva tévedésen alapuló kutatások zöme szedését veszélyesnek találta. Emiatt az E-vitaminnak rossz híre támadt, ideje ezt szétoszlatni, s rámutatni arra, hogy az E-vitamin helyes formában szedve komoly védőhatást jelent a degeneratív betegségekkel szemben.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Yand és mtsai (2012).: Az E-vitamin megelőzi vagy elősegíti a rák kialakulását?

Forrás: Yang CS, Suh N, Kong AN. Does vitamin E prevent or promote cancer? Cancer Prev Res (Phila). 2012 May;5(5):701-5.

Fordította, kivonat: Szendi Gábor

Az E-vitamin és a rák kutatása ellentmondásos területnek tűnik - de csak tűnik. Az epidemiológiai vizsgálatok egy részében a táplálékkal bevitt kevert (azaz az E-vitamin mindegyik összetevőjét tartalmazó) E-vitamin védőhatást mutatott például tüdőrák vagy prosztatarákkal szemben. Ezzel szemben az un. intervenciós vizsgálatokban, amelyekben étrend kiegészítőként adták az E-vitamint, pontosabban az E-vitaminnal azonosított alfa-tokoferol összetevőt, vagy nem találtak rák ellenes védőhatást vagy az alfa-tokoferol még fokozta is a rákkockázatot.

Pl. az amerikai Nők Egészsége Vizsgálatban napi 600 mg alfa-tokoferol nem nyújtott védelmet a tüdő, a vastagbél és általában a rákkal szemben. Az Orvosok Egészsége II. Vizsgálatban sem mutatott a napi 400mg alfa-tokoferol védőhatást a prosztatarákkal szemben. A SELECT (Szelén és E-vitamin Rák Megelőző Vizsgálat) vizsgálat végeredménye ráadásul azt mutatta, hogy a szintetikus alfa-tokoferolt szedő csoportban a prosztatarák kockázat 17%-kal még nőtt is. (Innen ered az E-vitamin újabb keletű rossz híre, amit aztán a vitaminellenes konzervatív körök alaposan ki is használnak. Sz. G. megj.) Ám ebben a vizsgálatban az is kiderült, hogy az alfa-tokoferolt szedők vérében a gamma-tokoferol szintje 50%-kal lecsökkent, magyarán az alfa-tokoferol hatástalanítja a táplálékkal bevitt gamma-tokoferolt.

Tíz állatkísérlet szerint a kevert E-vitamin, amelyet növényi olajokból szoktak kivonni, hatásosan véd a mell-, vastagbél, prosztata és tüdőrákkal szemben. A kevert E-vitaminok általában 130 mg alfa-tokoferolt, 15 mg béta- tokoferolt, 568 mg gamma- tokoferolt, and 243 mg delta- tokoferolt tartalmaznak, mondhatni, ez a természetes arányuk a táplálékban.

Korábbi vizsgálatokban például az alfa-tokoferol hatástalannak bizonyult állatvizsgálatokban a vastagbélrákkal szemben. A szerzők gamma- tokoferolt adtak olyan állatoknak, akiket vastagbélrákot okozó szerrel kezeltek, s a gamma- tokoferol hatására jelentősen csökkent a bélgyulladás, a később elrákosodó polipok száma és a rákos daganatok száma.

A gamma-tokoferolnak tehát bizonyítottan gyulladás és rákmegelőző hatása van, míg az "E-vitaminként" adagolt alfa-tokoferol jó esetben nem árt, de mindenképpen csökkenti a más forrásból bevitt gamma-tokoferol szintjét, azaz gátolja annak védőhatását.

A szerzők mellrák és prosztatarák esetén is igazolták a gamma- és delta-tokoferol rákellenes hatását.

A szerzők végkövetkeztetése szerint az étrenddel bevitt különféle tokoferolok egyaránt rákellenes hatásúak, azonban az étrend kiegészítőként bevitt (azaz "megadózisban" alkalmazott) tokoferolok közül az alfa-tokoferolnak nincs, míg a gamma- és delta-tokoferolnak komoly rákellenes védőhatása van. Az alfa-tokoferol csökkenti a gamma- és a delta-tokoferol vérszintjét, azaz csökkenti ezek védőhatását.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


--------------x---------------

Daniells: Az E-vitamin tokotrienoljai védenek a fehér állomány pusztulásával szemben

Forrás: Daniells, S: Vitamin E tocotrienols show brain health benefits

Fordította: Szendi Gábor

A naponta szedett természetes, pálmaolajból kivont tokotrienol komplex védelmet nyújthat az agy fehérállományának pusztulásával szemben, állítja egy új maláj-angol vizsgálat.

A vizsgálat az eddigi legnagyobb, amely a tokotrienolok idegrendszeri védőhatását vizsgálta. 121 35 éves, vagy annál idősebb kardiovaszkuláris kockázattal bíró és egyben fehérállomány sérülésben szenvedő ember vett részt a vizsgálatban. E két rizikó faktor nagyban hajlamosít sztrókra és neurodegeneratív (Parkinson, Alzheimer, stb.) betegségre.

Az önkénteseket két csoportba osztották, az egyik csoport 200 mg tokotrienolokat tartalmazó kapszulát, a másik csoport placebo kapott 2 éven át. Az eredményekről a kutatók a Stroke című lektorált orvostudományi szaklapban számoltak be.

Az adatok azt mutatták, hogy a placebo szedő csoportban a fehér állomány károsodásának mértéke növekedett, míg a tokotrienolokat szedő csoportban a sérülés nagysága változatlan maradt.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


WH Leong, a tokotrienol kapszulát gyártó és a kutatást támogató cég helyettes vezetője azt nyilatkozta, hogy "a céget rendkívül lelkes és büszke erre a jelentős tudományos áttörésre,amely régóta váratott magára.

"Figyelemre méltó szövettani és állatkísérletes bizonyíték volt eddig is arra, hogy a tokotrienol komplex véd a sztrók okozta agysérülésekkel szemben. Ez a vizsgálat egyértelműen igazolta, hogy ez az idegi védőhatás embereknél is fennáll, ezt mutatja az, hogy a fehérállomány károsodás mértéke jelentősen lecsökkent."

Az E-vitamin család

Az E-vitaminnak nyolc formája létezik. Négy tokoferol (alfa, béta, delta, gamma) és négy tokotrienol (alfa, béta, delta, gamma). A múltban a legtöbb tudományos vizsgálat E-vitamin alatt az alfa-tokoferolt értette, amikor a szív- és érrendszeri betegségeket, a rákot vagy a szembetegségeket vizsgálta.

--------------x---------------

Daniells, S: Az E vitamin mindegyik formája szükséges a jobb mentális funkciókhoz

Forrás: Stephen Daniells: Are all forms of vitamin E needed for better mental function?

Egy új finn kutatás szerint az E vitamin mind a nyolc formájának alacsony vérszintje (4 tokoferol és 4 tokotrienol) összefüggésbe hozható a kognitív károsodás kialakulásának megnövekedett rizikójával.

140 idős finn adatainak nyolc éven átívelő gyűjtéséből az derül ki, hogy a magasabb gamma-tokoferol, béta- és össz-tokotrienol szintek alacsonyabb kognitív károsodási rizikót eredményeznek (az adatok az Experimental Gerontology című kiadványban jelentek meg).

"Az eredményeink azt mutatják, hogy idősebb embereknél a tokoferolok és tokotrienolok szérum szintje összefüggést mutat a kognitív károsodás rizikójával, ami megerősíti azt a hipotézist, hogy a természetes E vitamin minden egyes formája egyedülálló szerepet játszik az emberi egészségben" - írják a szerzők, a Francesca Mangialasche által vezetett stockholmi Karolinska Intézet munkatársai.

"Az alfa-tokoferol mérése önmagában tehát nem ad elég pontos képet az E vitamin státuszról az emberi szervezetben."

Az alábbi címen olvashatják legutóbbi tanulmányunkat az E vitamin az agy egészségében játszott szerepéről:

Vitamin E: The 'overlooked' nutrient and its brain health benefits

A vizsgálat részletei

A Cardiovascular Risk Factors, Aging, and Dementia (CAIDE), magyarul a Szív- és érrendszeri rizikó faktorok, öregedés és demencia nevű vizsgálatban részt vett alanyok adatai alapján értékelték az idős emberek kognitív károsodásának előfordulási gyakoriságát. A kutatók meghatározása szerint a kognitív károsodás alatt enyhe kognitív károsodást (MCI), illetve Alzheimer kórt értenek.

Az MCI összefüggést mutat a fokozott agysejt károsodással és az oxidatív és nitrozatív stressz okozta agysejt pusztulással. Ez összefügg a kognitív funkcióvesztéssel, és a fokozott Alzheimer rizikóval, ami a demencia leggyakrabban előforduló formája. Jelenleg több mint 13 millió embert érint a világon.

A vizsgálat eredményei kimutatták, hogy kapcsolat van a kognitív károsodás, az oxidatív/nitrozatív stressz és a szérum E vitamin szint között. A kognitív károsodás rizikója alacsonyabb volt azoknál az alanyoknál, akiknek magasabb gamma-tokoferol, béta-tokotrienol, és össztokotrienol szintje volt - számoltak be a kutatók.

Másrészt viszont, a kognitív funkciók gyengülését mutató alanyoknál kimutatható volt az alacsonyabb alfa és gamma tokoferol, össztokoferol, össztokotrienol, és össz E vitamin szint, a gamma tokotrienol esetében statisztikailag szignifikáns mértékben.

Különösen a gamma-tokoferol és gamma-tokotrienol szintjük volt jelentősen alacsonyabb, mint a kontroll személyeknek. Ebben a csoportban ugyancsak szignifikánsan magasabb 5-NO2-gamma tokoferol/gamma tokoferol (az E vitamin egyik oxidatív/nitrozatív mérőszáma) arányt találtak.

Az E vitamin összes formájára szükség van

WH Leong, a Carotech Inc. helyettes elnöke örömmel üdvözölte az eredményeket. Ez a cég forgalmazza a pálmából kivont tokoferol-tokotrienol komplexet, a Tocomin SupraBio-t. "A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek régóta úgy vélik, hogy az E vitamin egyenlő az alfa-tokoferollal, ami sajnos tévedés. A természetben az E vitamin nyolc, kémiailag pontosan elkülöníthető vegyületet tartalmaz: 4 tokoferolt és 4 tokotrienolt, alfa, béta, gamma és delta előtaggal jelezve.

Ez az új európai kutatás újfent megerősíti az E vitamin minden egyes formájának, különösen a tokotrienoloknak a védőszerepét a kognitív funkciók javításában idősebb személyeknél.

"Ellentétben azzal az információval, amivel elárasztották az internetet, a tokoferolok nem gátolják a tokotrienolok működését. Valójában ez a vizsgálat ismét kimutatja, hogy tokoferolokra és tokotrienolokra egyaránt szükségünk van. Fontosak természetes formájukban, ahogy az ételeinkben jelen vannak."

Forrás: Experimental Gerontology Volume 48, Number 12

--------------x---------------

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre