Joel Kahn:
Az érelmeszesedés és az ateroszklerózis visszafordítása

Fordította:Czárán Judit

Forrás: Joel Kahn: Reversal of Calcification and Atherosclerosis

Joel Kahn egész kardiológusi pályáját az érelmeszesedés - az érfalakon képződő plakkok - lehetséges gyógymódjainak szentelte, és arra a következtetésre jutott, hogy ebben a legnagyobb szerepe az életmódnak, a táplálkozásnak és a táplálék-kiegészítőknek van.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Néhány évvel ezelőtt egy humán vizsgálatban a kutatók azt találták, hogy van két növényi kivonat, amelyeknek a kombinációja megfelelő étrenddel, elegendő mozgással és egészséges életmóddal társítva szignifikánsan csökkenti a plakkosodást a nyaki verőerekben.

Én (azaz Joel Kahn) ezeket a növényi kivonatokat betegek ezreinek ajánlottam, így első kézből ismerem azok pozitív hatását.

A legújabb, nagy mintán végzett vizsgálatok is azt bizonyítják, hogy az erek elmeszesedésének és elzáródásának a folyamata visszafordítható.

Saját klinikai tapasztalatok

Az orvosi egyetem elvégzése után hét évig intervenciós kardiológusi gyakorlaton voltam, ahol a szívbetegségek kezelésében katétert használtunk.

Később a munkám jelentős részben sztentek beültetéséből állt, amely beavatkozásnak az volt a célja, hogy megnyissuk a meszes plakkok által elzárt szívkoszorúereket.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ám miután eltöltöttem három hetet az új munkahelyemen, úgy döntöttem, hogy van ennél jobb, átfogóbb megközelítése is a problémának.

Olvastam akkoriban egy nagytekintélyű orvosi szaklapban egy cikket az érelmeszesedésről, ami köztudottan gyakran vezet szívinfarktushoz, illetve sztrókhoz. A cikk arról szólt, hogy az érelmeszesedés visszafordítható életmódváltással illetve diétával.2

Azóta nemcsak intervenciós kardiológiával foglalkozom, hanem azt is kutatom, hogy milyen életmódbeli változásokkal, illetve milyen táplálék-kiegészítők fogyasztásával lehet megállítani, illetve visszafordítani a plakk-képződést.

Különösen nagy hatással volt rám az a tanulmány, amely a francia tengeri fenyőkéreg (vagy Pycnogenol) és a Gotu Kola (más néven Ázsiai gázló vagy Tigrisfű) nevű növényi kivonatok kombinációjáról szólt.

Ez a két növényi kivonat standard diéta, rendszeres sportolás és egészséges életmód mellett alkalmazva jelentős mértékben javította az érfalakon képződött plakkok stabilitását, illetve csökkentette azok méretét és számát.1

A vizsgálatban 50 nyaki verőér plakkokkal diagnosztizált beteg vett részt, mely nyaki verőerek az agyat, a nyaktájékot és az arcot látják el vérrel. A betegek életében korábban nem fordult elő kardiovaszkuláris esemény, nem voltak cukorbetegek és nem voltak anyagcserezavaraik.1

A három hónapig tartó vizsgálat során azoknál a betegeknél, akik francia fenyőkéreg+tigrisfű kivonatot kaptak, csökkent a meszesedés, illetve csökkent a plakkok száma a nyaki verőereikben a kontrollcsoporthoz képest.

Miután ezek a tudományos eredmények nyilvánosságra kerültek, a francia fenyőkéreg+tigrisfű kivonatot rutinszerűen használni kezdték az érelmeszesedés visszafordítását célzó programokban.

A bizonyítékok száma nő

Engem az győzött meg ennek a növényi kivonat kombinációjának a hatékonyságáról, mikor 2017-ben3 publikálták egy nagyobb mintán végzett, hosszabb időn át tartó vizsgálat eredményét. Ezúttal 391 olyan vizsgálati személyt kísértek figyelemmel négy éven keresztül, akiknek tünetmentes érelmeszesedésük volt vagy a nyaki verőereikben vagy a combcsontjaikat körülvevő erekben (mely utóbbiak a lábat látják el vérrel). Az ő artériáikban a meszesedés legalább egy helyen legalább 50-60%-os volt.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A vizsgálati személyeket három csoportra osztották. Az egyik csoport csak francia fenyőkérget, a másik francia fenyőkérget és tigrisfüvet kapott, a harmadik, a kontrollcsoport viszont nem kapott semmilyen táplálék-kiegészítőt. Mindhárom csoport megfelelően táplálkozott, sportolt és egészségesen élt.

A plakk-képződés progressziója az első két csoportban szignifikánsan lassult a kontrollcsoporthoz képest, de a legnagyobb csökkenés a plakkok vastagságának és hosszának a növekedésében abban a csoportban volt megfigyelhető, amely a kombinált kivonatot kapta.

A kivonatok ezen kívül előnyös hatásúnak bizonyultak bizonyos szív- és érrendszeri betegségek vonatkozásában is.

  • Az angina pectoris, a szív nem kielégítő vérellátása okozta mellkasi fájdalom a vizsgálati személyek kevesebb, mint 3%-ánál fordult elő a kivonatokat szedő két csoportban, míg a kontrollcsoportnál ez az arány 6,25% volt.
  • A szívroham előfordulása szignifikánsan csökkent a kombinált kivonatot szedő csoportban.
  • Kórházi kezelésre a vizsgált időszakban a kontrollcsoporthoz tartozó betegek 16,4%-a szorult, szemben francia fenyőkérget szedők 8,9%-ával, illetve a francia fenyőkéreg és tigrisfű kombinációját szedők mindössze 3,3 százalékával.

A francia fenyőkéreg-tigrisfű kivonat a gyakorlatban

Én magam ezt a kombinációt számtalan esetben használtam saját klinikámon olyan betegeknél, akiknél a plakkok elzáródást okoztak a nyaki verőerekben.

A nyaki verőerekben levő plakkok státuszának felmérésére és nyomon követésére az intima-média vastagság ultrahangos vizsgálatot (angol rövidítés CIMT) használom.4 Ezzel a vizsgálattal a nyaki verőerek belső rétegei, az intima (legbelső) és a média (középső) mérhetők.4

A több plakk vastagabb érfalat jelent, így a nyaki verőerekz említett ultrahangos vizsgálata kimutatja az érelmeszesedést olyan személyeknél is, akiknek még nincsenek tüneteik.

Én magam minden egyes fenyőkéreg-tigrisfű kombinációt szedő betegemnél rutinszerűen ellenőrzöm, hogy megállt-e a plakk-képződés folyamata, illetve hogy visszafejlődtek-e a plakkok, és ennek során találkoztam már olyan esettel is, ahol az erek állapota 10-20 évet fiatalodott mindössze 1-2 év kezelés hatására.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A plakk-képződés megelőzése

Egy 2020-ban publikált tanulmány hatására elkezdtem a kivonatokat még szélesebb körben alkalmazni.

Ebben az olasz vizsgálatban 84 normál súlyú vagy enyhén túlsúlyos személy vett részt, akik nagyfelbontású ultrahanggal megállapított, tüneteket még nem produkáló érelmeszesedésben szenvedtek a nyaki vagy a combcsont környéki verőereikben. Ezeket a személyeket a korábban már említett módszerekkel kezelték, és a vizsgálat három évig tartott.3 A vizsgálatban részt vettek olyanok is, akiknél a plakkok kevesebb, mint 50%-át zárták el az ereiknek, de olyanok is, akiknél az elzáródás mértéke meghaladta az 50%-ot.

Az összes beteg diétázott, sportolt, illetve részesült életmód tanácsadásban.

Az egyik csoport semmilyen más kezelést nem kapott, a másik napi 100 mg aszpirint szedett, a harmadik pedig aszpirint is, francia fenyőkérget is (150m/nap) és tigrisfüvet is (450 mg/nap) kapott.

A harmadik év végére a kezelésben nem részesülők és az aszpirint szedők 20%-ának ereiben alakultak ki komoly, nagykiterjedésű meszes plakkok, az aszpirint, francia fenyőkérget és tigrisfüvet is szedők esetében ez az arány csak 5,3% volt.

A diétázó, sportoló, egészségesen élő csoport 22%-ánál fordult elő olyan szív- és érrendszeri probléma, amely kórházi kezelést igényelt, az aszpirint szedőknél ez az arány 12%-ra csökkent, az aszpirint is és a két növényi kivonatot is szedő személyek esetében pedig mindössze 3,5% volt.

Amit tudni érdemes

a plakk-képződés lassításáról, illetve visszafordításáról:

Érelmeszesedésről akkor beszélünk, ha meszes plakkok képződnek, az érfalakban.

Van két növényi kivonat, amelyek szignifikánsan csökkentik a verőerekben a plakk-képződést.

A francia fenyőkéreg és a tigrisfű kivonat kombinált alkalmazása lassítja a plakk-képződést.

Az említett két növényi kivonat kombinált alkalmazása akár vissza is fordíthatja az érelmeszesedést.

Az érelmeszesedést okozó oxidatív stressz mindhárom csoport tagjainak vérében kimutatható volt, de alacsonyabb volt a francia fenyőkérget és tigrisfüvet szedő csoportban, ami nem véletlen, hiszen mindkét növény pusztítja a szervezetben levő szabad-gyököket.

A szívkoszorúér-meszesedés csökkentése

Ugyanez a kutatócsoport vizsgálta a francia fenyőkéreg-tigrisfű kivonat hatékonyságát olyan tünetekkel nem rendelkező érelmeszesedéses betegeknél, akiknek a szívkoszorúereik voltak meszesek.6

Azoknál a betegeknél, akiknek a koszorúereik meszesek, vagyis azok az ereik, amelyek a szívüket látják el vérrel, gyakori a szívgörcs (angina), a légszomj, és esetenként szívroham is előfordulhat.7

A vizsgálatba 30 tüneteket még nem okozó szívkoszorúér meszesedéssel diagnosztizált férfit vontak be, akiket három csoportra osztottak. Bár ezeknek a betegeknek nem voltak szívgörcseik és nem szenvedtek légszomjban sem, az ultrahang vizsgálat előrehaladott meszesedést állapított meg a szívkoszorúereikben.

Az összes vizsgálati személy standard diétán élt, sportolt, életmód tanácsadásban részesült és napi 100 mg aszpirint szedett.

Az első csoport nem kapott semmilyen más kezelést, a második napi 150 mg francia fenyőkéreg kivonatot, a harmadik pedig napi 150 mg fenyőkéreg kivonatból és 450 mg tigrisfű kivonatból álló kombinációt kapott.

Egy év után abban a csoportban, amely diétázott, sportolt, életmód tanácsadásban részesült és aszpirint szedett, 35% -os romlást figyeltek meg a szívkoszorúereik meszesedésében. Azoknál, akik ezen kívül még francia fenyőkéreg kivonatot is szedtek, a meszesedés megállt. A harmadik csoportban viszont, akik az előbbieken túl a francia fenyőkéreg-tigrisfű kivonat kombinációját is kapták, 10% -os csökkenést regisztráltak az erek meszesedésben, ami igen figyelemreméltó eredmény.

Vizsgálat sztentbeültetésen átesett betegeknél

Hogy megnézzék, milyen hatással van a francia fenyőkéreg-tigrisfű kivonat kombinációja a sztentbeültetésen átesett betegek ereinek plakkosodására, 160 olyan beteget néztek meg, akiket ultrahanggal megállapított, érelmeszesedés miatti részleges érelzáródás miatt operáltak meg. A betegeket itt is három csoportra osztották.8

A vizsgálat 6-10 hónappal a sikeres sztentbeültetés után kezdődött, és a betegek állapotát 12 hónapon keresztül követték nyomon.

Mindhárom csoport standard diétán élt, sportolt, életmód tanácsadásban részesült, szedett véralvadásgátlót és kis mennyiségben sztatint. A második csoport ezen kívül francia fenyőkéreg kivonatot, míg a harmadik francia fenyőkéreg-tigrisfű kivonat kombinációt is kapott.

A 12 hónap elteltével a belső érfalak meszesedésében 6,7-szer gyakrabban következett be romlás azoknál, akik csak diétáztak, sportoltak, életmód tanácsadásban és gyógyszeres kezelésben részesültek, mint azoknál, akik a francia fenyőkéreg-tigrisfű kivonat kombinációját is kaptak.

Valójában azoknak a betegeknek az érelmeszesedésében, akik nem kapták a növényi kivonatokat, majd 60%-os állapotromlás következett be azokhoz képest, akik kapták.

Ezzel szemben azoknak az ereiben, akik kapták a francia fenyőkéreg kivonatot, de nem kapták a tigrisfű kivonatot, csak 18,5%-nál tapasztaltak progressziót az érelmeszesedés folyamatában.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


De a legfigyelemreméltóbb eredményt mégis azoknál érték el, akik a kombinált francia fenyőkéreg-tigrisfű kivonatot szedték, közülük csak 8,9%-nál következett be romlás az ereik plakkosodásában.

A növényi kivonatok mindkét csoportban szignifikánsan csökkentették az érintettek szervezetében az oxidatív stresszt, viszont sem a francia fenyőkéreg kivonatnál, sem a tigrisfű kivonatnál sem számoltak be a vizsgálati személyek mellékhatásokról vagy tolerálhatósági problémákról.

Összefoglalás

Az említett vizsgálatok mind arra utalnak, hogy a francia fenyőkéreg és a tigrisfű kivonat kombinációjának a szedése lassítja, illetve akár vissza is fordíthatja az érelmeszesedést.

A publikált tudományos eredmények arra is rámutatnak, hogy az említett növényi kivonatok szedése szignifikánsan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását.

Én magam a saját klinikámon személyesen is megtapasztalhattam a francia fenyőkéreg és a tigrisfű kivonat kombinációjának kiváló hatását, amely hatás érelmeszesedésben szenvedő emberek millió számára jelenthet új reményt.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1. Luzzi R, Belcaro G, Ippolito E. Carotid plaque stabilization induced by the supplement association Pycnogenol(R) and centella asiatica (Centellicum(R)). Minerva Cardioangiol. 2016 Dec;64(6):603-9.

2. Ornish D, Brown SE, Scherwitz LW, et al. Can lifestyle changes reverse coronary heart disease? The Lifestyle Heart Trial. Lancet. 1990 Jul 21;336(8708):129-33.

3. Belcaro G, Dugall M, Ippolito E, et al. Pycnogenol(R) and Centella asiatica to prevent asymptomatic atherosclerosis progression in clinical events. Minerva Cardioangiol. 2017 Feb;65(1):24-31.

4. Bots ML, Evans GW, Tegeler CH, et al. Carotid Intima-media Thickness Measurements: Relations with Atherosclerosis, Risk of Cardiovascular Disease and Application in Randomized Controlled Trials. Chin Med J (Engl). 2016 Jan 20;129(2):215-26.

5. Belcaro G, Cesarone MR, Scipione C, et al. Delayed progression of atherosclerosis and cardiovascular events in asymptomatic patients with atherosclerotic plaques: 3-year prevention with the supplementation with Pycnogenol(R)+Centellicum(R). Minerva Cardioangiol. 2020 Feb;68(1):15-21.

6. Hu S, Belcaro G, Cesarone MR, et al. Central cardiovascular calcifications: supplementation with Pycnogenol(R) and Centellicum(R): variations over 12 months. Minerva Cardioangiol. 2020 Feb;68(1):22-6.

7. Available at: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronary-artery-disease/symptoms-causes/syc-20350613. Accessed July 15, 2020.

8. Belcaro G, Cesarone MR, Scipione C, et al. Pycnogenol(R)+ Centellicum(R), post-stent evaluation: prevention of neointima and plaque re-growth. Minerva Cardioangiol. 2019 Dec;67(6):450-5.