Stephanie Ross:
Az időskori izomvesztés növeli az esések és a csonttörések kockázatát

Fordította:Czárán Judit

Forrás: Stephanie Ross: Prevent Age-Related Muscle Loss, Frailty and Risk Factors for Falls

A korral járó izomvesztés (szarkopénia) növeli az esések és a csonttörések kockázatát. Két tápanyagról is kimutatták, hogy képes újjáépíteni az izmokat idős emberekben. A HMB növeli és megőrzi az izom tömegét, a D-vitamin pedig erősíti az izmokat, illetve segít megelőzni az időskori elgyengülést, ami gyakran esésekhez vezet.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A kor előrehaladtával minden felnőtt ember veszít az izomtömegéből (1), és ez nemcsak kozmetikai probléma.

Az időskori izomvesztés ugyanis növeli az esések, a csonttörések, valamint a függetlenség és végül az élet elvesztésének kockázatát.

Az izomtömeg leépülését, ami akár már a harmincas éveinkben elkezdődhet, szarkopéniának nevezzük (2), a szarkopénia következményeként pedig sokan kerülnek idősek otthonába vagy kórházba.(3) Az izomtömeg csökkenésével nő a rokkanttá válás kockázata. (4,5)

A sportolás segíthet megelőzni a korral járó izomtömeg vesztést, de ez csak az egyik tényezője a megfelelő izomerő fenntartásának.

Létezik ugyanis két kulcsfontosságú táplálék-kiegészítő, amelyek bizonyítottan segítenek újraépíteni a már elveszített izmokat idős emberekben:

Az egyik a Beta-hydroxy beta-methylbutyrate (HMB), amely növeli és megőrzi az izomtömeget minden korosztályban, de különösen a 65 év felettieknél. (6-8)

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


A másik a D3 vitamin, amely növeli az izomerőt valamint segít megelőzni az eséseket és az ezzel összefüggő időskori leépülést. (9-12)

Mind a HMB, mind a D3-vitamin segít megőrizni és helyreállítani az izomtömeget idős korban is.

Amit tudni érdemes

A korral járó izomszövet-vesztéssel (szarkopéniával) nemcsak az a baj, hogy legyengíti az idős embert, hanem az is, hogy növeli az esések, a törések, és ezzel együtt a rokkanttá válás, illetve a korai halál kockázatát.

- Létezik két táplálék-kiegészítő, amelyek felveszik a harcot a szarkopéniával az izomtömeg és a teljesítmény megőrzése és növelése érdekében.

- A HMB, amely egy közönséges leucine aminosav származék, bizonyítottan növeli a zsírmentes izomtömeget, megelőzi annak elvesztését, illetve javítja az izmok működését.

- A D3-vitamin jótékony hatással van az öregedő izmokra, például azáltal, hogy szignifikánsan növeli az izomerőt és a mozgási teljesítményt.

- Mindenkinek, aki szeretné idős korában is fenntartani az optimális izomtömegét, izomerejét és izomműködését, érdemes megfontolni a HMB és D3-vitamin kombinált szedését.

Miért olyan veszélyes a szarkopénia?

Nagyjából 40 éves kortól évtizedenként úgy 8%-át elveszítjük az izomtömegünknek. 70 éves kor fölött ez az arány már 15% körül van tíz évenként.(1)

Ez a drasztikus visszaesés nemcsak gyengeséget okoz, hanem egyfajta testi kontrollvesztéssel is jár, miáltal az idős ember kiszolgáltatottabbá válik az esésekkel és más sérülésekkel szemben.

A vázizom-tömeg jelentős csökkenését hívják szarkopéniának.

A szarkopénia ördögi kör, amelyben a csökkenő izomerő korlátozza a fizikai aktivitást, a fizikai aktivitás csökkenése viszont további izomvesztéshez vezet. Végül az illető olyan állapotba kerül, ami az amúgy veszélytelen külső hatásokkal szemben is (például apró sérülések vagy betegség) kiszolgáltatottá teszi. Ahogy egyre törékenyebbé válik és a testi funkciói is egyre jobban leépülnek, minden további behatás felgyorsítja a függetlenség elvesztéséhez vezető utat és növeli a korai halál kockázatát.

Amint látni fogjuk, klinikai bizonyítékok támasztják alá, hogy a HMB és a D3-vitamin szedése megelőzi a szarkopéniát és lassítja az időskori hanyatlást.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az aktivitás hiányának veszélyei

Az aktivitás hiányának komoly hatása van az izomtömegre.

Egy egyébként egészséges kísérleti csoportban, meglepő módon 2,2 kg izomtömeg vesztés volt megfigyelhető, csupán 10 napnyi ágyban fekvés után.

Azon vizsgálati személyek azonban, akik egy aminosav metabolitot szedtek, csupán 0,19 kg izmot vesztettek a 10 nap fekvés alatt. (23)

Ez a vizsgálat rámutat, hogy milyen gyorsan következik be az izomvesztés, és hogy hogyan lehet ezt megelőzni.

A HMB segít megőrizni az izomtömeget és megelőzi az izomsorvadást A beta-hydroxy beta-methylbutyrate vagy másnéven HMB a leucine aminosav egy természetes bioaktív anyagcsere terméke. (13)

A HMB-nek fontos szerepe van az izom katabolizmus (lebomlás) és anabolizmus (felépülés és regenerálódás) egyensúlyban tartásában. (14-20)

A HMB szint a kor előrehaladtával csökken, és ez a csökkenés pontosan korrelál a fogyó zsírmentes izomtömeggel és izomerővel. (21) Ez felveti a kérdést, hogy vajon HMB bevitellel megvédhetjük-e, illetve helyreállíthatjuk-e az idős emberek zsírmentes izomtömegét?

Nos, a vonatkozó humán vizsgálatok többszörösen bebizonyították, hogy a HMB pozitív szerepet játszik az izomtömeg megtartásában és regenerálásában.

A szarkopénia egyik fontos okának a megszüntetése

2015-ben egy hét vizsgálat adatait tartalmazó meta-analízis készült, összesen 287 idős ember bevonásával. Az eredmények arra utalnak, hogy HMB bevitellel megőrizhető az idős emberek izomtömege, illetve hogy a HMB hasznos lehet az izomsorvadás megelőzésében is. (22)

Az egyik elemzett vizsgálatban egészséges idős emberek vettek részt, akik önként vállalták, hogy 10 napig nem kelnek ki az ágyukból (23) - ami ismert módon izomvesztéssel jár. (24-25)

A résztvevők egy részének naponta kétszer placebo port adtak, a másik felének pedig 1,5 gramm HMB-t. Mindkettőt öt nappal az ágyban fekvés megkezdése előtt kezdték el szedni, és a rehabilitációs időszak végéig folytatták a szedésüket.

A kontroll csoport a zsírmentes testtömege 2,2 kg csökkenését tapasztalta. A HMB-t fogyasztó vizsgálati személyek viszont mindössze 0,19 kg izomtömeget vesztettek, ami nem szignifikáns eltérés a kiindulási állapothoz képest.(23)

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Vagyis a vizsgálat bebizonyította, hogy HMB bevitellel megőrizhető a zsírmentes testtömeg még egy erős szarkopéniát elősegítő hatás - a tartós ágyban fekvés - ellenére is.

A zsírmentes testtömeg növelése mozgással

Más kutatók annak jártak utána, hogy tud-e segíteni a HMB a zsírmentes testtömeg növelésében állóképesség fejlesztő edzés mellett.

A vizsgálat során egy 70 évesekből álló csoport tagjai hetente ötször állóképesség fejlesztő edzésen vett részt. Ez idő alatt naponta háromszor 1 gramm HMB-t vagy placebót kaptak. (6)

Nyolc hét után a HMB-t szedő résztvevők 0,9 kg zsírmentes testtömeg növekedést tapasztaltak, míg a placebo szedők 0,22 kg csökkenést, annak ellenére, hogy hetente ötször sportoltak. A HMB-t szedő résztvevők ráadásul több zsírt is vesztettek, mint a placebo csoport tagjai.

Ez azt bizonyítja, hogy a HMB szedése az idősek izomerejét ugyanúgy növelheti, mint a fiatalokét. (6)

Összességében ezek a vizsgálatok mind arra utalnak, hogy a HMB bevitel növeli a zsírmentes testtömeget az idősekben, miközben hozzájárul a jobb zsíreloszláshoz. A D3-vitamin kiegészítheti ezt a hatást az izomerő növelésével.

A D3-vitamin növeli az izomerőt és a teljesítményt

A D3-vitamin erősíti az izmokat és javítja a működésüket. (26,27) Vizsgálatok igazolják, hogy lehetséges az izomerő növelése csupán a D-vitamin szint emelésével.

Egy izomerő/esendőség kutatás 160 50 és 65 év közötti, menopauzán túli nőt vizsgált, akik mind estek már el életük során. (28) Az esések az egészségi állapot gyakori destabilizáló tényezői, melyek sokszor a nem megfelelő izomtömegre, illetve a rossz mozgáskoordinációra és/vagy valamilyen egyensúlyzavarra vezethetők vissza. Úgy tűnik, hogy a D3-vitamin mindkét tényezővel képes felvenni a harcot.

Ebben a vizsgálatban a kutatók random jelölték ki, hogy a résztvevő nők közül ki kapjon D3-vitamint (1.000 NE/nap) és ki placebót. (28) Kilenc hónappal később azok, akik D-vitamint kaptak 25,3%-os növekedést tapasztaltak a lábizmaik erejében. (28) A placebót szedő nők ugyanennyi idő alatt 6,8%-ot vesztettek a zsírmentes tömegükből.

A hatalmas különbség a két csoport között azt jelezheti, hogy a D-vitamin nemcsak megőrzi, hanem javítja is az izomerőt.

Végül, 2014-ben 30 randomizált, 5600 főnél több résztvevőt bevonásával végzett kontrollvizsgálat adatainak meta-elemzése is azt mutatta, hogy a D3-vitaminnak jelentős pozitív hatása van az általános izomerőre. Ez fontos felismerés, hiszen az általános izomerővesztés növelheti a halálozás kockázatát. (26)

A legjótékonyabb hatást azoknál tapasztalták, akiknek a legalacsonyabb volt a D-vitamin szintjük a vizsgálat elején (kevesebb, mint 12 ng/mL), illetve inkább az idősebbeknél, mint a fiataloknál. (26) Ez jó hír azoknak, akik már most szednek nagy dózisban D3-vitamint.


A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az izmok időskori működési zavarainak idegrendszeri okai is vannak

Egy friss kutatás kimutatta, hogy a korral járó izomerővesztést nem lehet csupán az izomzat változásával magyarázni. (36) Valószínűsíthető, hogy az idegrendszerben bekövetkező negatív változások is hozzájárulnak a szarkopénia kialakulásához.

Az idegrendszernek fontos szerepe van az izomösszehúzódások vezérlésében a mozdulat tervezésétől kezdve az izmokat közvetlenül aktivizáló jelzések küldéséig. Márpedig számos ezen mozgást kontrolláló idegrendszeri funkció romlik a kor előrehaladtával. (36)

Például a motorikus tevékenységek tervezésében, kezdeményezésében és koordinációjában szerepet játszó agyi struktúrák szignifikáns romlást mutatnak az öregedéssel. Ugyanígy az izmokat közvetlenül aktivizáló idegsejtekben található kapcsolódások is változásokon mennek át, ami negatívan befolyásolja a motorikus funkciókat.

Szerencsére az újabb kutatások arra látszanak utalni, hogy tudatos táplálkozással csökkenthetők mind az idegrendszerbeli, mind és izomfunkcióbeli veszteségek. (37) Az alábbi tápanyagoknak közvetlen pozitív hatásuk van az izomzatra, valamint javítják az idegrendszer működését:

- Omega-3 zsírsavak: az agyi egészséghez való hozzájárulásuk régóta ismert, és az ideg-izom funkciót is javítják. A magas omega-3 szint, illetve az étrend azzal történő kiegészítése összefüggésbe hozható a megnövekedett izomtömeggel és izomerővel. (38-40)

- Kreatin: aminosav származék, amely a sejt energiaellátásában játszik fontos szerepet, és úgy tűnik, hogy az idegrendszerre és az izmokra is jótékony hatással van. Friss tanulmányok kimutatták a kreatin izomtömeg vesztést megelőző, valamint izomerő és állóképesség javító potenciálját. (37)

- A D-vitamin alacsony szintje idős korban gyakran az idegrendszeri funkció és a motorikus teljesítmény romlásához vezet. Azok, akiknek magasabb a D-vitamin szintjük, jobban teljesítenek a motorikus funkciók tekintetében azokhoz képest, akiknek alacsony; a megnövekedett vitaminbevitel pedig D-vitamin hiányos idősek esetében javítja az erőnlétet, az egyensúlyt és csökkenti az esések kockázatát. (37)

- Az izmokban megfigyelhető közvetlen hatás mellett laboratóriumi kutatások azt is kimutatták, hogy a HMB megelőzi a korral járó elváltozásokat az idegsejt kapcsolatokban és elősegíti új idegpályák kialakulását. (41,42) Lehet, hogy ezek a kutatások rávilágítanak majd arra is, hogy milyen mechanizmusok révén segíti a HMB az egészséges idegrendszer mozgás feletti kontrollját, illetve hogyan tartja fenn a funkcionális kapcsolatokat az idegrendszeren belül, valamint az idegek és izmok között.

Hogyan küzdjünk a szarkopénia ellen?

A szarkopéniához négy elsődleges tényező járul hozzá, ám a HMB és a D-vitamin együttes hatása ezek mindegyikét mérsékli. Lássuk:

1. tényező: A vázizom fehérjeegyensúlyának felborulása

Az izmok folyamatos le- és felépülési ciklusokon (katabolizmus és anabolizmus) mennek keresztül. Az izomtömeg nem más, mint a katabolikus leépülés és az anabolikus felépülés eredője. (30) Az öregedéssel az új izmok felépülése nagyban lecsökken, míg az izomfehérjék lebontása változatlan marad. Ez az egyensúlyhiány csökkenő izomtömeghez, más néven szarkopéniához vezet.

→A HMB-nek izomépítő és izomlebontást gátló tulajdonságai vannak. (20)

2. tényező: A hormonjelzések gyengülése

A nemi hormonok szintjének időskori csökkenése az izomtömeg csökkenéséhez vezet, és így hozzájárul a szarkopénia kialakulásához.

→A D-vitamin egy szteroid hormon, amely elősegíti a nemi hormonok termelődését, és javítja az izomkontrakciót. (31,32)

3. tényező: Mitokondriális diszfunkció

Az energiatermelő mitokondriumok számának és aktivitásának csökkenése nagyban hozzájárul a szarkopénia kialakulásához. (33)

→A D3-vitamin javítja a mitokondrionális működést és dinamikát, és ezáltal növeli az izomerőt. (34)

4. tényező: Gyulladásos tényezők

Az izmok leépülésével a gyulladást elősegítő markerek emelkednek. A szarkopéniában szenvedő emberek szervezetében magasabb szintű a krónikus gyulladás, mint azokéban, akiknek normális az izomtömegük. (35)

→A D3-vitaminnak erős immunerősítő tulajdonságai vannak, ami összefüggésbe hozható a gyulladásos markerek javulásával. (35)

Összegfoglalás

A szarkopénia a rossz egészségi állapot és a korai halál elsődleges oka az idősek körében.

Létezik azonban két olyan táplálék-kiegészítő, amelyek bizonyíthatóan felveszik a harcot a szarkopéniával, mégpedig azáltal, hogy segítenek megőrizni vagy fokozni az izomtömeget és a fizikai teljesítményt.

A HMB segíti az izomnövekedést és az izomműködést, illetve akadályozza az izmok leépülését. Humán vizsgálatokban kimutatták, hogy a HMB szedésével fokozható a zsírmentes izomtömeg és javítható az általános erőnlét.

A D3-vitamin szedése bizonyítottan növeli a mozgási teljesítményt és az izomerőt.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1. Kim TN, Choi KM. Sarcopenia: definition, epidemiology, and pathophysiology. J Bone Metab. 2013;20(1):1-10.

2. Walston JD. Sarcopenia in older adults. Curr Opin Rheumatol. 2012;24(6):623-7.

3. Beaudart C, Rizzoli R, Bruyere O, et al. Sarcopenia: burden and challenges for public health. Arch Public Health. 2014;72(1):45.

4. Janssen I, Baumgartner RN, Ross R, et al. Skeletal muscle cutpoints associated with elevated physical disability risk in older men and women. Am J Epidemiol. 2004;159(4):413-21.

5. Janssen I, Shepard DS, Katzmarzyk PT, et al. The healthcare costs of sarcopenia in the United States. J Am Geriatr Soc. 2004;52(1):80-5.

6. Vukovich MD, Stubbs NB, Bohlken RM. Body composition in 70-year-old adults responds to dietary beta-hydroxy-beta-methylbutyrate similarly to that of young adults. J Nutr. 2001;131(7):2049-52.

7. McIntosh ND, Love TD, Haszard JJ, et al. beta-Hydroxy beta-Methylbutyrate (HMB) Supplementation Effects on Body Mass and Performance in Elite Male Rugby Union Players. J Strength Cond Res. 2018;32(1):19-26.

8. Sanz-Paris A, Camprubi-Robles M, Lopez-Pedrosa JM, et al. Role of Oral Nutritional Supplements Enriched with beta-Hydroxy-beta-Methylbutyrate in Maintaining Muscle Function and Improving Clinical Outcomes in Various Clinical Settings. J Nutr Health Aging. 2018;22(6):664-75.

9. Duval GT, Pare PY, Gautier J, et al. Vitamin D and the Mechanisms, Circumstances and Consequences of Falls in Older Adults: A Case-Control Study. J Nutr Health Aging. 2017;21(10):1307-13.

10. Gallagher JC. Vitamin D and falls - the dosage conundrum. Nat Rev Endocrinol. 2016;12(11):680-4.

11. Smith LM, Gallagher JC, Suiter C. Medium doses of daily vitamin D decrease falls and higher doses of daily vitamin D3 increase falls: A randomized clinical trial. J Steroid Biochem Mol Biol. 2017;173:317-22.

12. Uusi-Rasi K, Patil R, Karinkanta S, et al. A 2-Year Follow-Up After a 2-Year RCT with Vitamin D and Exercise: Effects on Falls, Injurious Falls and Physical Functioning Among Older Women. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2017;72(9):1239-45.

13. Slater GJ, Jenkins D. Beta-hydroxy-beta-methylbutyrate (HMB) supplementation and the promotion of muscle growth and strength. Sports Med. 2000;30(2):105-16.

14. Bruckbauer A, Zemel MB. Effects of dairy consumption on SIRT1 and mitochondrial biogenesis in adipocytes and muscle cells. Nutr Metab (Lond). 2011;8:91.

15. Feige JN, Lagouge M, Canto C, et al. Specific SIRT1 activation mimics low energy levels and protects against diet-induced metabolic disorders by enhancing fat oxidation. Cell Metab. 2008;8(5):347-58.

16. Nissen S, Sharp RL, Panton L, et al. beta-hydroxy-beta-methylbutyrate (HMB) supplementation in humans is safe and may decrease cardiovascular risk factors. J Nutr. 2000;130(8):1937-45.

17. Nissen SL, Abumrad NN. Nutritional role of the leucine metabolite ?-hydroxy ?-methylbutyrate (HMB). The Journal of Nutritional Biochemistry. 1997;8(6):300-11.

18. Smith HJ, Mukerji P, Tisdale MJ. Attenuation of proteasome-induced proteolysis in skeletal muscle by {beta}-hydroxy-{beta}-methylbutyrate in cancer-induced muscle loss. Cancer Res. 2005;65(1):277-83.

19. Smith HJ, Wyke SM, Tisdale MJ. Mechanism of the attenuation of proteolysis-inducing factor stimulated protein degradation in muscle by beta-hydroxy-beta-methylbutyrate. Cancer Res. 2004;64(23):8731-5.

20. Wilkinson DJ, Hossain T, Limb MC, et al. Impact of the calcium form of beta-hydroxy-beta-methylbutyrate upon human skeletal muscle protein metabolism. Clin Nutr. 2017.

21. Kuriyan R, Lokesh DP, Selvam S, et al. The relationship of endogenous plasma concentrations of beta-Hydroxy beta-Methyl Butyrate (HMB) to age and total appendicular lean mass in humans. Exp Gerontol. 2016;81:13-8.

22. Wu H, Xia Y, Jiang J, et al. Effect of beta-hydroxy-beta-methylbutyrate supplementation on muscle loss in older adults: a systematic review and meta-analysis. Arch Gerontol Geriatr. 2015;61(2):168-75.

23. Deutz NE, Pereira SL, Hays NP, et al. Effect of beta-hydroxy-beta-methylbutyrate (HMB) on lean body mass during 10 days of bed rest in older adults. Clin Nutr. 2013;32(5):704-12.

24. Coker RH, Wolfe RR. Bedrest and sarcopenia. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2012;15(1):7-11.

25. English KL, Paddon-Jones D. Protecting muscle mass and function in older adults during bed rest. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2010;13(1):34-9.

26. Beaudart C, Buckinx F, Rabenda V, et al. The effects of vitamin D on skeletal muscle strength, muscle mass, and muscle power: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Clin Endocrinol Metab. 2014;99(11):4336-45.

27. Rejnmark L. Effects of vitamin d on muscle function and performance: a review of evidence from randomized controlled trials. Ther Adv Chronic Dis. 2011;2(1):25-37.

28. Cangussu LM, Nahas-Neto J, Orsatti CL, et al. Effect of vitamin D supplementation alone on muscle function in postmenopausal women: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Osteoporos Int. 2015;26(10):2413-21.

29. Gama ZA, Gomez-Conesa A. Risk factors for falls in the elderly: systematic review. Rev Saude Publica. 2008;42(5):946-56.

30. Cuthbertson D, Smith K, Babraj J, et al. Anabolic signaling deficits underlie amino acid resistance of wasting, aging muscle. FASEB J. 2005;19(3):422-4.

31. Girgis CM, Clifton-Bligh RJ, Hamrick MW, et al. The roles of vitamin D in skeletal muscle: form, function, and metabolism. Endocr Rev. 2013;34(1):33-83.

32. Kinuta K, Tanaka H, Moriwake T, et al. Vitamin D is an important factor in estrogen biosynthesis of both female and male gonads. Endocrinology. 2000;141(4):1317-24.

33. Marzetti E, Calvani R, Cesari M, et al. Mitochondrial dysfunction and sarcopenia of aging: from signaling pathways to clinical trials. Int J Biochem Cell Biol. 2013;45(10):2288-301.

34. Ryan ZC, Craig TA, Folmes CD, et al. 1alpha,25-Dihydroxyvitamin D3 Regulates Mitochondrial Oxygen Consumption and Dynamics in Human Skeletal Muscle Cells. J Biol Chem. 2016;291(3):1514-28.

35. Dalle S, Rossmeislova L, Koppo K. The Role of Inflammation in Age-Related Sarcopenia. Front Physiol. 2017;8:1045.

36. Kwon YN, Yoon SS. Sarcopenia: Neurological Point of View. J Bone Metab. 2017;24(2):83-9.

37. Kougias DG, Das T, Perez AB, et al. A role for nutritional intervention in addressing the aging neuromuscular junction. Nutr Res. 2018;53:1-14.

38. Reinders I, Song X, Visser M, et al. Plasma phospholipid PUFAs are associated with greater muscle and knee extension strength but not with changes in muscle parameters in older adults. J Nutr. 2015;145(1):105-12.

39. Rodacki CL, Rodacki AL, Pereira G, et al. Fish-oil supplementation enhances the effects of strength training in elderly women. Am J Clin Nutr. 2012;95(2):428-36.

40. Smith GI, Julliand S, Reeds DN, et al. Fish oil-derived n-3 PUFA therapy increases muscle mass and function in healthy older adults. Am J Clin Nutr. 2015;102(1):115-22.

41. Kougias DG, Nolan SO, Koss WA, et al. Beta-hydroxy-beta-methylbutyrate ameliorates aging effects in the dendritic tree of pyramidal neurons in the medial prefrontal cortex of both male and female rats. Neurobiol Aging. 2016;40:78-85.

42. Salto R, Vilchez JD, Giron MD, et al. beta-Hydroxy-beta-Methylbutyrate (HMB) Promotes Neurite Outgrowth in Neuro2a Cells. PLoS One. 2015;10(8):e0135614.