Dana G. Smith:
Az időszakos koplalás nem csodaszer

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Dana G Smith: There's Nothing Magical About Intermittent Fasting

A legújabb vizsgálatok szerint időszakos koplalással lehet ugyan fogyni, de nem többet, mint egészséges táplálkozással

 

A Google adatkezelési elvei

 

Ellentétben azzal, amit követői a jelenlegi sztárdiétáról állítanak, egy új kutatás arról számol be, hogy akik időszakos böjtöléssel próbáltak fogyni, nem veszítettek szignifikánsan többet a súlyukból, mint a kontrollcsoport tagjai (1). A vizsgálat eredménye az elmúlt évtized egyik legnépszerűbb és legegyszerűbben követhető diétáját kérdőjelezi meg, amely azt állítja, hogy ehetsz azt és annyit, amit és amennyit akarsz, ha ezt a nap egy meghatározott időablakán belül teszed, és mégis lefogysz, jobban működik az agyad (3) és még az életed is egyszerűbb lesz (4).

"Ez ideális megoldásnak látszott" - mondja Ethan Weiss, MD, egy nemrégiben publikált tanulmány első szerzője, a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem Kardiovaszkuláris Kutatóintézetének docense. "Viszonylag könnyű betartani, nem kell hozzá speciális ételeket fogyasztani, nem kell kalóriákat meg makrotápanyagokat számolgatni - semmi máson nem kell változtatni, csak azon, hogy mikor eszünk."

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


A baj csak az, állítja Weiss, hogy a dolog nem működik.

A vizsgálatban 116, testtömeg indexük alapján túlsúlyosnak vagy elhízottnak tekintett személy vett részt, akik mind fogyni szerettek volna. A résztvevők fele számára napi három főétkezés volt engedélyezett, köztük némi nassolással (ők voltak a kontrollcsoport), míg a másik felét a 16:8-as időablakban történő étkezésre utasították, vagyis naponta 16 órát nem vehettek magukhoz ételt, de déli 12 és este 8 között annyit ehettek, amennyit csak akartak. Azt, hogy mit egyenek, egyik csoportban sem határozták meg, csak azt, hogy mikor. A három hónapig tartó vizsgálat végére az időszakosan koplalók átlagosan egy kilót, míg a kontrollcsoport tagjai nagyjából háromnegyed kilót vesztettek a súlyukból.

"Szóval komolyabb fogyás egyik esetben sem történt" - mondja Weiss, aki maga is időszakos koplaló volt. "Amin nagyon meglepődtünk, és őszintén szólva kicsit csalódottak is voltunk."

A téma más kutatói azonban azt mondják, hogy a vizsgálat eredményeit nem árt fenntartással kezelni, és hogy továbbra is van okunk feltételezni, hogy a diétának igenis van haszna.

"A vizsgálat eredménye valóban eltér a többitől" - mondja Krista Varady, PhD, táplálkozástudományi szakember a chicagói Illinois Egyetemről, aki több cikket is publikált az időszakos koplalásról, és ezekben számos pozitív eredményről számol be.

Varady és mások (5) vizsgálatai szignifikáns súlycsökkenésről számolnak be - a résztvevők akár 2-4%-ot is veszítették a testsúlyukból (6) a diétával -, míg más vizsgálatok szerint az időszakosan koplalóknak ugyan jobb lett a testfelépítésük, javultak az anyagcsere mutatóik - például a koleszterinszintjük és a vércukorszintjük -, de a súlyukban nem történt változás (7).

Varady szerint ezeknek az eltéréseknek akár az is lehet az oka, hogy az új vizsgálatban a résztvevők otthon diétáztak, és nem egy vizsgálati központban, rendszeres ellenőrzés mellett. "Ez kicsit olyan, hogy attól, hogy valaki megvesz egy könyvet, vagy elolvas valamiről egy cikket az internetet, még nem biztos, hogy egyedül is meg tudja csinálni azt, amiről olvasott" - mondja.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Időszakos koplalással jobban lehet fogyni, mintha az ételt egész napra elosztva vesszük magunkhoz

Weiss szerint az ő vizsgálatukat az különbözteti meg a többitől, hogy volt egy erős kontrollcsoport is. A kényes kérdés a diétákkal kapcsolatos kutatásokban mindig az, hogy vajon egy ilyen vizsgálatban való részvétel mennyire motivál már önmagában is a fogyás elérésére, függetlenül attól, hogy milyen diétáról van szó. Az olyan időszakos koplalással kapcsolatos vizsgálatokban, amelyekben a résztvevőknek jelentős súlycsökkenést sikerült elérniük, nem volt olyan kontroll csoport, amelynek más feltételekkel kellett volna ugyanazt elérniük, pedig ezzel lehetne bizonyítani, hogy az időszakos koplalás hatékonyabb más fogyókúrás módszereknél (vagy azok hiányánál). Ezt támasztja alá az új vizsgálat, amelyben a résztvevők ugyan vesztettek valamennyit a súlyukból, de nem szignifikánsan többet, mint azok, akik három főétkezést vehettek magukhoz.

"Mi megpróbáltuk elkülöníteni azt az egy változót, amit fontosnak gondoltunk, nevezetesen azt az időablakot, amelyben a kísérleti csoport tagjai ehettek" - mondja Weiss. "Azt mondtuk nekik, hogy egyék azt, amit általában enni szoktak, ne változtassanak semmin, azt az egyet kivéve, hogy mikor esznek. Az derült ki a számunkra, hogy egy szerintem nagyon szigorúan felépített vizsgálatban ez a módszer hatástalannak bizonyult."

Varady és mások azonban azt állítják, hogy a kontrollcsoportnak adott utasítások túlzottan meghatározottak voltak, így azok önmagukban is beavatkozásnak tekinthetők az érintettek étkezési szokásaiba.

"A kontrollcsoport is fogyott, mégpedig szerintem azért, mert őket is egyfajta diétára fogták azzal, hogy azt mondták nekik, hogy három főétkezést vehetnek magukhoz egy nap" - mondja Varady. "A kutatások szerint ugyanis az emberek nagy része nem háromszor eszik naponta, hanem átlagosan kétóránként. És nincsenek kijelölt főétkezések. Úgyhogy azt gondolom, hogy mivel arra utasították a kontrollcsoport tagjait, hogy egyenek háromszor egy nap, valószínűleg összességében kevesebbet ettek, mint szoktak, ezért vesztettek a súlyukból."

"Szerintem az emberek azért fogynak az időszakos koplalással, mert ez a fajta diéta tulajdonképpen becsapja a szervezetüket, amely ilyenkor kevesebb táplálékkal is beéri."

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A vizsgálat résztvevői többször is kaptak szöveges üzeneteket, emlékeztetőül és bátorításképpen. Az időszakosan koplalóknál az üzenetek azzal voltak kapcsolatosak, hogy a nap folyamán mikor szabad enniük és mikor nem. A kontrollcsoportnál általánosabb dolgok szerepeltek az üzenetben, például olyanok, hogy "a gyümölcs és a zöldség egészséges tízórai" vagy hogy "kezdd a napot egészséges reggelivel."

"Valószínűleg nem volt igazán jó a kontrollcsoport, hiszen úgy tűnik, hogy annak tagjai nemcsak az étkezéseik időzítésére vonatkozóan kaptak utasításokat, hanem - még ha nem is szándékosan - azzal kapcsolatban is ellátták őket tanácsokkal, hogy hogyan táplálkozhatnának egészségesebben" - mondja Courtney Peterson, PhD, a birminghami Alabama Egyetem Táplálkozástudományi Tanszékének docense. "Így sajnos, bármennyire is nem ez volt az eredeti terv, a kontrollcsoport tagjait egészségesebb táplálkozásra ösztönözték."

Nem lehet tudni, hogy a rendszeres étkezés eltérés volt-e a kontrollcsoport tagjainak eredeti szokásaihoz képest, vagy hogy az egészséges táplálkozással kapcsolatos tanácsok tényleg változtattak-e a viselkedésükön. Weissnek arról nem voltak információi, hogy a két csoport tagjai mit és mennyit ettek a vizsgálat alatt, ahogy azt sem tudhatta, milyenek voltak az étkezési szokásaik az előtt, hogy jelentkeztek a tesztre. Csak azt tudta, hogy betartották-e a nekik szóló utasításokat. És bár a kontrollcsoportra vonatkozó szabályok kevésbé voltak szigorúak, maximum egy kicsit egészségesebb táplálkozásra ösztönözték őket, az időszakosan koplaló személyek így is alig fogytak náluk valamivel többet. Illetve tulajdonképpen egyik csoportban sem fogytak sokat a résztvevők. Ez azt jelenti, hogy ha az ember úgy táplálkozik, ahogy azt az orvosok és dietetikusok évek óta tanácsolják - minél több valódi, egészséges alapanyagokból előállított ételt esznek - akkor az ugyanolyan hatékony, mint az időszakos koplalás, mely azért elég durva beavatkozás a legtöbb ember táplálkozási szokásaiba.

A koplalás pozitív hatása az anyagcserére valószínűleg az általa elért fogyással magyarázható

És mi a helyzet azzal, hogy az időszakos koplalás állítólag jót tesz az anyagcserének? A korábbi kutatási eredmények többnyire azt sugallták, hogy az időszakos koplalás jó hatással van a vércukorszintre és a koleszterinszintre, és még a különböző anyagcsere betegségek leküzdésében is segít (8). De voltak olyan vizsgálatok is, amelyek szerint ez a fajta diéta éppen hogy csökkenti az inzulinérzékenységet (9), viszont növeli a vérnyomást (10). Az idézett tanulmány azonban semmi ilyenfajta változásról nem tesz említést.

A kérdés eldöntése céljából 50 résztvevőt visszahívták újabb vizsgálatokra, melyek a testfelépítés, az energiafelhasználás, a vérzsír-, a vércukor-, az inzulin- és a koleszterinszint mérésére is kiterjedtek, ám nem találtak semmilyen eltérést sem a csoportokon belül, sem a csoportok között, azt az egyet kivéve, hogy az időszakosan koplalók veszítettek az izomtömegükből, ami egyáltalán nem jó. (Bár Weiss ennek nem tulajdonít különösebb jelentőséget)

A meglehetősen kiábrándító eredmények dacára egyik kutató sem hajlandó feladni az időszakos koplalást (még Weiss sem), bár mindegyik azt állítja, hogy az új vizsgálat eredményei megadták a választ a nyitott kérdésekre.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Varady azt állítja, hogy őt nem lepte meg, hogy efféle változásokat nem tapasztaltak, mivel szerinte az időszakos koplalásnak az anyagcserére gyakorolt pozitív hatását a súlyvesztés okozza, márpedig ebben a vizsgálatban a résztvevők szinte semmit nem fogytak. "Szerintem ezek a hatások mind a fogyással függnek össze." Állítja, hogy az időszakos koplalással azért lehet fogyni, mert a rövidebb időablakon belül az emberek kevesebbet esznek a szokásosnál. "Márpedig ha az ember lefogy, akkor csökken a vérnyomása és a koleszterinszintje. Szóval én meg vagyok győződve róla, hogy ezek az anyagcserehatások a súlycsökkenésnek tulajdoníthatók."

Egy másik lehetőség, hogy talán az is számít, hogy az ember a nap melyik szakában eszik, illetve koplal. Vannak olyan vizsgálatok, amelyekben azoknál az időszakosan koplalóknál, akik reggeliztek és ebédeltek, de a vacsorát kihagyták, előnyös anyagcserehatásokat figyeltek meg. Például egy összetartozó mintás vizsgálatban (ez azt jelenti, hogy a vizsgálat összes résztvevője volt a kísérleti csoportnak is és a kontrollcsoportnak is tagja, különböző időpontokban) (11) Peterson azt találta, hogy pre-diabéteszes férfiak esetében az időablakos étkezés még fogyás nélkül is javítja az inzulinérzékenységet, a vérnyomást és más anyagcsere markereket. Ám a vizsgálatban résztvevő férfiak ebben a vizsgálatban csak reggel 7 és délután 3 között vehettek magukhoz ételt.

"Azt már vagy 50 éve tudjuk, hogy a legtöbb embernek a vércukor-kontrollja jobb reggel, mint a nap további részében" - mondja. "A szervezet a reggeli órákban több inzulint termel, a sejtjeink pedig könnyebben veszik fel a glükózt a véráramból. Számos dolog van, amit jobb a reggeli órákra időzíteni, ilyen az evés is", a koplalásra pedig az este a megfelelőbb.

"Nem hiszem, hogy ennek a vizsgálatnak az eredményei az összes többi hasonló vizsgálat eredményét megsemmisítik, vagy véglegesek és megcáfolhatatlanok lennének, viszont felvetnek bizonyos kételyeket" - mondja Peterson. "Hiszen van elég olyan vizsgálat is, amely nem végződött ilyen negatív eredménnyel, és nem hiszem, hogy ez érvénytelenítené azokat."

"Ami jó ebben az egészben, az az" - teszi hozzá-, "hogy egy kicsit lehűti az időszakos koplalással szemben táplált irreális elvárásokat."

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1. https://elemental.medium.com/theres-nothing-magical-about-intermittent-fasting-6f8b46c062f6

2. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2771095

3. https://elemental.medium.com/is-intermittent-fasting-healthy-for-work-culture-4076a371946e

4. https://elemental.medium.com/the-science-behind-the-mental-clarity-diet-a6b2d765ffa6

5. https://elemental.medium.com/how-i-use-intermittent-fasting-to-simplify-my-life-9559ef004f3

6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32673591/

7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6004924/

8. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413118302535

9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31180809/

10. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0026049507002806

11. https://academic.oup.com/ajcn/article/85/4/981/4648934

12. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413118302535