Szendi Gábor:
Az öregedés lassítása

Ki ne szeretne tovább és egészségesen élni? Az öregedés lassítása, netán visszafordítása ma már nem utópia.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Ehhez persze nem ártana tudni, mi is az öregedés? Az öregedésnek elég sok teóriája van már, kezdve a vitaminok hiányától a hormonszintek lecsökkenésén át a szabadgyökök káros hatásáig. Utóbbiakért a nyikorogva működő mitokondriumok a felelősek, ezeket lehet gatyába rázni megfelelő NAD+ pótlással, amint azt már korábban írtam. Ezek mind fontos aspektusai az öregedésnek, ill. az ellenük felvett harc eredménye a hosszabb élet, de önmagában egyik sem oldja meg az öregedés problémáját. Sztálin is herekivonattal kezeltette magát, aztán mi lett a vége? A hormonok a tivornyázás káros hatásával szemben nem védenek (Böttcher, 1969). Nem véletlen, hogy az egyik leghatásosabb élethosszabbító hatású módszer a csökkentett kalóriájú táplálkozás.

Újabban azt feltételezik, hogy az öregedést kilenc biológiai tényező határozza meg, amelyek a következők: genomikus instabilitás, telomerek kopása, epigenetikai változások, a fehérje anyagcsere károsodása, a tápanyag-érzékelés szabályozatlansága, a mitokondriális diszfunkció, a sejtek öregedése, az őssejtek kimerülése és a megváltozott sejtek közötti kommunikáció (López-Otín és mtsi., 2013).

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Az öregedés megfejtéséhez Leonard Hayflick 1965-ben egy fontos lépést tett. Arra jött rá, hogy minél öregebb szervezetből vesz ki egy sejtet, az annál kevesebbszer hajlandó osztódni. Azt is megfigyelte, hogy az abnormálisan gyors öregedésben szenvedők sejtjei a nekik "kiutalt" ötven osztódást sem hajtják végre, hanem előbb meghalnak. Hayflick feltételezte, hogy van a sejtekben valami osztódásszámláló (Hayflick, 1965). De hol lehet ez? Alekszej Olovnyikov 1966-ban előállt egy fantazmagóriának tűnő teóriával: szerinte minden kromoszóma végén van egy szakasz, amelyet ma telomernek nevezünk, s ez minden osztódáskor kicsit megrövidül. A nevét még Hermann Müllertől kapta a harmincas évek végén, aki észrevette, hogy a sugárzás károsító hatása nem érinti ezt a telo -mere (vége-rész) szakaszt (O'Connor, 2008). A telomer tulajdonképpen egy védőkupak a DNS szál két végén, hogy a DNS értékes információi ne vesszenek el kiolvasáskor és osztódáskor (Mayor, 2009). Ez a védőkupak azonban minden osztódással kopik, és amikor nagyon elkopott, akkor már a DNS kezd károsodni - és ez a sejt osztódásképtelenségéhez és halálához vezet. Rosszabb esetben rákhoz. Mindez persze még 1971-ben is csak egy spekuláció volt, amikor Olovnyikov publikálta elméletét (Olovnikov, 1996).

Elisabeth Blackburn, aki 2009-ben két kutatótársával megosztva fiziológiai Nobel díjat kapott a telomerkutatásban elért eredményeiért, 1978-ban egy csillós egysejtű kromoszómáit tanulmányozva jött rá, hogy a kromoszómák végén tényleg ott van a feltételezett "sapka". Csak megjegyzem, hogy ennek a kis csillós egysejtűnek hét neme van, ami manapság nálunk nem teszi őt szalonképessé. A telomer hossza a kutatások szerint egyértelműen megszabja egy sejt lehetséges osztódási számát. Munkatársaival hamarosan felfedezték a telomeráz enzimet is, aminek a funkciója a "lekopott" telomer visszaépítése. Ami persze vég nélkül nem megy, van egy fehérje, ami megakadályozza a telomer határon túli növekedését (van Steensel és de Lange, 1997), de az öregedés lassítható vele. Ha a sejtekbe telomeráz enzimet juttattak, a sejt telomerje megnövekedett és "visszafiatalodott" (Greider, 1998).

Mitől függ a telomer hossza?

Régi megfigyelés, hogy aki kevesebbet eszik, az tovább él. A témát jó száz éve kutatják, s állatkísérletekben a csökkentett kalórián tartott állatok 50%-kal is hosszabb életet éltek. Ennek egyik oka, hogy a különféle betegségek ritkábbakká válnak és megjelenésük későbbre tolódik. Majmoknál 20 éves követés végére a normál étrenden tartott majmok fele már nem élt, míg a kalóriacsökkentett étrenden élők 80% még élt és láthatólag életerős volt. Hasonló megfigyeléseket tettek az okinavai százéveseken is, akik igen kevés kalóriát fogyasztottak. Náluk az a szabály, hogy még éhesen kell abbahagyni az evést. A Biosphere 2 és a CALERIE vizsgálatokban önkéntesek vettek részt és a kb. 25%-kal csökkentett kalóriájú étrend hatására jelentősen csökkent a testsúlyuk, az inzulin- és vércukorszintjük, továbbá csökkent a szervezetszintű gyulladásuk is (Szendi, 2009).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Sokféle, egymást kiegészítő magyarázat van arra, miért hosszabbítja meg a kalóriacsökkentett (de minden fontos tápanyagot tartalmazó) étrend az életet. A legegyszerűbb ok: a különféle betegségek és az azokat előidéző folyamatok elmaradnak vagy hatásuk lecsökken. Mivel a szabadgyökök a mitokondriumokban termelődnek, az anyagcsere lelassulása miatt - erre bizonyíték a kísérletekben részt vettek 0.5-1 Co fokkal alacsonyabb testhőmérséklete - csökken a szabad gyökök termelődése is.

Itt az idő tehát, hogy összevessük, hogy vajon a kalóriacsökkentett étrenddel valóban hosszabb telomerek járnak-e. A kérdés vizsgálata nem is olyan egyszerű, mert a bemondáson alapuló vizsgálatokban általában össze-vissza eredményeket kapnak. Ráadásul nem elég csak a bevitt energiát mérni, hanem a tápanyagok minőségét is muszáj (volna) figyelembe venni.

A növényi olajok megrövidítik a telomereket és az életet is

Például az egészségesnek kikiáltott növényi olajok az évtizedeken során kifejezetten megrövidítik a telomerek és egyben az élet hosszát is, mivel gyulladáskeltők, vérrögképzők és növelik a tumorok növekedését (Chang és mtsi., 2020). Ezt jól illusztrálja a Minnesota Koszorúér Vizsgálat, amelyben - hogy levigyék a résztvevők koleszterinszintjét - felére csökkentették az állati zsír és 280%-ra növelték a növényi olaj bevitelét. Eredmény: az újraelemezésből tudjuk, hogy az extra mennyiségű növényi olajat fogyasztó vizsgálati csoportban kiugróan magas volt a szívhalálozás. Az eredeti beszámoló szerint a kontrollok és a kísérleti csoport közt nem volt halálozási különbség (Frantz és mtsi., 1989). A papír ugye bármilyen ordas hazugságot elbír. Egy másik, hasonlóan a koleszterin teóriát igazolni kívánó vizsgálatban pedig a megemelt mennyiségű növényi olajat fogyasztóknál drámaian megnőtt a rákhalálozás (Pearce és Dayton, 1971). Egy 2010-es nagy vizsgálat ugyancsak telomerrövidülést talált a legtöbb növényi olajat fogyasztó nők között (Cassidy és mtsi., 2010).

A nyugati társadalmak mondhatni "növényi olaj" kultúrák, azaz az orvoslás és a dietetika ajánlására a fejlett országokban rengeteg növényi olajat és margarint fogyasztanak az emberek, így az omega-6/omega-3 arány legalább 20:1. Ebben a világban igyekezhet valaki akármilyen egészségesen és csökkent kalória bevitellel is élni, a növényi olaj minden igyekezetét tönkrevágja. Mindezek ellenére, egy izraeli vizsgálatnak sikerült fiatal férfiaknál bizonyítani, hogy a csökkentett kalóriájú étrend hosszabb telomerrel jár - de még itt is kimutatható volt, hogy a sok növényi olaj lerontja a hatást (Kark és mtsi., 2012).Számos nagy vizsgálat azért nem tudta kimutatni a csökkentett kalóriájú étrend telomernövelő hatását, mert a résztvevők sok növényi olajat fogyasztottak (Freitas-Simoes és mtsi., 2015).

A mediterrán étrend viszont azért is érdekes, mert abban nem növényi olajat (omega-6-ot), hanem olívát használnak és sok omega-3-at is fogyasztanak: ezek kifejezetten gyulladáscsökkentők. Egy 2020-as metaanalízis 8 ilyen vizsgálatot talált, és eredményük szerint minél nagyobb mértékben követte valaki a mediterrán étrend elveit, annál hosszabbak voltak a telomerjei (Canudas és mtsi., 2020).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Makro- és mikrotápanyagok és a telomerhossz

Aki követi írásaimat, azoknak a következő eredmények nagy meglepetést nem fognak okozni, akik pedig eddig kételkedtek a paleóban, elgondolkodhatnak.

Az omega-3 fogyasztásának lassítja a telomerek rövidülését (O'Callaghan és mtsi., 2014). Szívbetegek egy csoportját követték 6 éven át, és a vörös vérsejtekben mért legalacsonyabb omega-3 tartalmat mutató betegeknek háromszor gyorsabban rövidültek a telomérjei (Farzaneh-Far és mtsi., 2010).

Egy összefoglaló tanulmány szerint a fehérkenyér, a tej, a vaj, a zsíros sajt, a feldolgozott hústermékek és a cukros üdítők (ezzel összefoglaltuk nagyjából a nyugati étrendet) mind gyorsítják a telomerek rövidülését (Rafie és mtsi., 2017). Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (ezekben már nem felismerhető a kiinduló nyersanyag) nagyfogyasztóiban kétszer valószínűbben megrövidült telomerek találhatók (Alonso-Pedrero és mtsi., 2020). Ezzel szemben a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a kávé hosszabb telomereket eredményezett (Rafie és mtsi., 2017). Ismételten megerősített eredmény az is, hogy a sok rost fogyasztása szintén lassítja a telomerek rövidülését (Rafie és mtsi., 2017; Tucker, 2018). A különféle diók, mogyorók, magvak rendszeres fogyasztása ugyancsak hosszabb telomereket eredményez (Tucker, 2017b).

Ami tehát összhangban van az evolúciós táplálkozási elvekkel, az lassítja a telomerek "kopását", a nyugati étrend viszont fokozza a telomerek rövidülését. A kávét rengeteg pozitív egészségügyi hatása miatt mindig is ajánlottam, és a lelkemnek is megnyugvás, hogy az egészségre gyakorolt megannyi pozitív hatása mögött többek közt a telomervédő hatása áll (Liu és mtsi., 2016; Tucker, 2017a).

Telomervédő és hosszabbító hatóanyagok

A vitaminokat és étrendkiegészítőket sokan azért nem szedik, mert közvetlen pozitív hatásukat ritkán lehet megtapasztalni. Ezek a kiegészítők hosszú távú befektetések és a telomerkutatás vissza is igazolja ezek hasznosságát. A magas D-vitaminszint (Richards és mtsi., 2007), a multivitaminok (Xu és mtsi., 2009), a C-vitamin (Furumoto és mtsi., 1998), az E-vitamin (Tanaka és mtsi., 2007) és a folát szedése (Paul és mtsi., 2009) mind védenek a telomerek rövidülésével szemben.

A kávé hatásáról már esett szó. A kávé és tea fogyasztás a telomeráz enzim aktivitását fokozza, azaz akár még vissza is épül hatásukra a telomer (Tao és mtsi., 2021). Mégha ezt nem is tudnánk, erre kéne következtetnünk azokból az eredményekből, miszerint a kávézás mértékével arányosan csökkent több nagy vizsgálatban az összhalálozás (Lopez-Garcia és mtsi., 2008; Loftfield és mtsi., 2015). Fontos megjegyeznem, hogy nem a koffeinnek, hanem a kávé többi alkotóelemének köszönhető ez a hatás, azaz a vizsgálatok a koffeinmentes kávét is telomervédőnek találták (Tucker, 2017a).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ahogy már megbeszéltük, az egyik leghatásosabb egészségvédő és élethosszabbító a tápanyagokban és vitaminokban kiegyensúlyozott kalóriacsökkentett táplálkozás. E tapasztalok kapcsán merült fel az a gondolat, hogy az un. kalória csökkentett táplálkozás hatását utánzó szerek (CR mimetikumok) is élethosszabbító hatásúak lehetnek.

Az egyik legtöbbet kutatott szer a metformin, amit 1957 óta alkalmaznak cukorbetegek kezelésében. A metformint a vércukorszint csökkentő hatásáról régóta ismert Orvosi kecskeruta (Galega officinalis) hatóanyagaként azonosítottak be (Soukas és mtsi., 2019). A metforminnak számos, szerteágazó hatása van, nem csupán a vércukorszintet befolyásolja (Kulkarni és mtsi., 2020). A "Metformin a Hosszú Élettartamért Vizsgálat (MILES) és a "Célban az Öregedés Metforminnal" (TAME) vizsgálatokban egyértelműen bebizonyosodott, hogy a metformin csökkenti az öregedés jelenségeit (beleértve a szívkoszorúér-betegséget, a sztrókot, a pangásos szívelégtelenséget, a perifériás artériás betegséget, a rákot, a 2-es típusú cukorbetegséget, a kognitív károsodásokat és a halálozást) (Soukas és mtsi., 2019). A metformin szedése alatt pótolni kell a B12-vitamint, mert kialakulhat a hiánya. Veseelégtelenség esetén megemelkedhet a laktátszint. Sajnos vannak gyomor- és bélrendszeri mellékhatásai is. Mivel a metformint orvos írja fel, ezt meg lehet kerülni Orvosi kecskeruta tea vagy por fogyasztásával. (Vérhígitók hatását fokozza!). A másik nagy ígéret, ami versenyez a metforminnal, az a berberin. Sajnos, a metforminhoz hasonlóan, okozhat bélrendszeri tüneteket (puffadás, hasmenés).

Egy másik hatásos CR mimetikum és élethosszabbító a spermidin, ami megtalálható a friss zöldpaprikában, a búzacsírában, a karfiolban, a brokkoliban, a gombában és számos sajtban. Még nagyobb mennyiségben található szójatermékekben, mint például a nattoban, a shitake gombában vagy az amarántban. Egyszerűbb kivonat formájában szedni. Népszerűvé teheti, hogy csökkenti a vérnyomást és a szívbetegség kockázatot (Eisenberg és mtsi., 2016), a rákhalálozást (Pietrocola és mtsi., 2019; Fan és mtsi., 2020), s mi több, serkenti a hajnövekedést is (Ramot és mtsi., 2011). Mindezek után nem meglepő, hogy telomervédő hatású (Wirth és mtsi., 2021). Sajnos - mivel gabonacsírából vonják ki - tartalmaz némi glutént, amit lehet csökkenteni a ma már kapható gluténbontó enzimmel, de azért gluténérzékenyeknek nem ajánlott.

Világos, hogy az igazi fiatalító hatás nem a telomerrövidülés lassítása, hanem a hosszának a növelése. Az Astragalus membranaceus kínai gyógynövény kivonata a TA-65 elnevezésű hatóanyag, amely hatásos a szív- és érrendszeri betegségekben, immunmoduláló, rákellenes hatású, javítja a neurodegeneratív betegségek lefolyását (Liu és mtsi., 2017). Placebokontrollos vizsgálatban, míg a TA-65-öt szedőknek nőtt, a placebo csoportnak csökkent a telomer hossza (Salvador és mtsi., 2016). Nem szabad azonban szem elől téveszteni, hogy a ráksejtek azért tudnak vég nélkül osztódni, mert vagy intenzíven telomerázt termelnek, vagy alternatív módon állandóan "javítgatják" a telomereiket. Az eddig klinikai tapasztalatok és vizsgálatok szerint önmagában a telomeráz szintjének növelése nem okoz rákot, sőt a telomeráz fokozza a genetikai stabilitást (Fossel és Whittemore, 2021). Ugyanakkor az adatok azt sugallják, hogy a telomeráz fontos közvetítője az onkogén folyamatnak a daganattípusok túlnyomó többségében, és hogy az enzim újraaktiválása kritikus szerepet játszik a tumor progressziójában (Ait-Aissa és mtsi., 2016). Azaz, lassan a testtel a telomeráz aktiválókkal, különösen rákbeteg vagy rákbetegségen átesetteknél.

Ugyanakkor a CR mimetikumok kifejezetten rákellenes hatásúak, azokkal nyugodtan lassíthatjuk az öregedés óráját. És persze, ne gondoljuk, hogy bogyókkal ellensúlyozni lehet az elhízottság negatív hatásait. Azaz, nem csak mímelni kell a kalória csökkentést, hanem gyakorolni is.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

  Ait-Aissa K, Ebben JD, Kadlec AO, Beyer AM. Friend or foe? Telomerase as a pharmacological target in cancer and cardiovascular disease. Pharmacol Res. 2016 Sep;111:422-433.
 • Alonso-Pedrero L, Ojeda-Rodríguez A, Martínez-González MA, Zalba G, Bes-Rastrollo M, Marti A. Ultra-processed food consumption and the risk of short telomeres in an elderly population of the Seguimiento Universidad de Navarra (SUN) Project. Am J Clin Nutr. 2020 Jun 1;111(6):1259-1266.
 • Böttcher, HM: Az ember túlságosan korán hal meg. Kossuth, 1969.
 • Canudas, S;Becerra-Tomás, N; Hernández-Alonso, P; Galié, S; Leung, C; Crous-Bou, M; De Vivo, I; Gao, Y; Gu, Y; Meinilä, J; Milte, C; García-Calzón, S; Marti, A; Boccardi, V; Ventura-Marra, M; Salas-Salvadó, J: Mediterranean Diet and Telomere Length: A Systematic Review and Meta-Analysis. Advances in Nutrition, 2020, 11(6):1544-1554.
 • Cassidy A, De Vivo I, Liu Y, Han J, Prescott J, Hunter DJ, Rimm EB. Associations between diet, lifestyle factors, and telomere length in women. Am J Clin Nutr. 2010 May;91(5):1273-80.
 • Chang X, Dorajoo R, Sun Y, Wang L, Ong CN, Liu J, Khor CC, Yuan JM, Koh WP, Friedlander Y, Heng CK. Effect of plasma polyunsaturated fatty acid levels on leukocyte telomere lengths in the Singaporean Chinese population. Nutr J. 2020 Oct 30;19(1):119.
 • Eisenberg T, Abdellatif M, Schroeder S, Primessnig U, Stekovic S, Pendl T, Harger A, Schipke J, Zimmermann A, Schmidt A, Tong M, Ruckenstuhl C, Dammbrueck C, Gross AS, Herbst V, Magnes C, Trausinger G, Narath S, Meinitzer A, Hu Z, Kirsch A, Eller K, Carmona-Gutierrez D, Büttner S, Pietrocola F, Knittelfelder O, Schrepfer E, Rockenfeller P, Simonini C, Rahn A, Horsch M, Moreth K, Beckers J, Fuchs H, Gailus-Durner V, Neff F, Janik D, Rathkolb B, Rozman J, de Angelis MH, Moustafa T, Haemmerle G, Mayr M, Willeit P, von Frieling-Salewsky M, Pieske B, Scorrano L, Pieber T, Pechlaner R, Willeit J, Sigrist SJ, Linke WA, Mühlfeld C, Sadoshima J, Dengjel J, Kiechl S, Kroemer G, Sedej S, Madeo F. Cardioprotection and lifespan extension by the natural polyamine spermidine. Nat Med. 2016 Dec;22(12):1428-1438.
 • Fan J, Feng Z, Chen N. Spermidine as a target for cancer therapy. Pharmacol Res. 2020 Sep;159:104943.
 • Farzaneh-Far R, Lin J, Epel ES, Harris WS, Blackburn EH, Whooley MA. Association of marine omega-3 fatty acid levels with telomeric aging in patients with coronary heart disease. JAMA. 2010 Jan 20;303(3):250-7.
 • Fossel, M; Whittemore, K: Telomerase and Cancer: A Complex Relationship.OBM Geriatrics 2021; 5(1), doi:10.21926/obm.geriatr.2101156
 • Frantz ID Jr, Dawson EA, Ashman PL, Gatewood LC, Bartsch GE, Kuba K, Brewer ER. Test of effect of lipid lowering by diet on cardiovascular risk. The Minnesota Coronary Survey. Arteriosclerosis. 1989 Jan-Feb;9(1):129-35.
 • Freitas-Simoes TM, Ros E, Sala-Vila A. Nutrients, foods, dietary patterns and telomere length: Update of epidemiological studies and randomized trials. Metabolism. 2016 Apr;65(4):406-15.
 • Freitas-Simoes TM, Ros E, Sala-Vila A. Nutrients, foods, dietary patterns and telomere length: Update of epidemiological studies and randomized trials. Metabolism. 2016 Apr;65(4):406-15.
 • Furumoto K, Inoue E, Nagao N, Hiyama E, Miwa N. Age-dependent telomere shortening is slowed down by enrichment of intracellular vitamin C via suppression of oxidative stress. Life Sci. 1998;63(11):935-948.
 • Greider CW. Telomeres and senescence: the history, the experiment, the future. Curr Biol. 1998 Feb 26;8(5):R178-81.
 • Hayflick, L: The limited in vitro lifetime of human diploid strains. Exp Cell Res, 1965, 37:614-636.
 • Kark JD, Goldberger N, Kimura M, Sinnreich R, Aviv A. Energy intake and leukocyte telomere length in young adults. Am J Clin Nutr. 2012 Feb;95(2):479-87.
 • Kulkarni AS, Gubbi S, Barzilai N. Benefits of Metformin in Attenuating the Hallmarks of Aging. Cell Metabolism. 2020 Jul;32(1):15-30.
 • Lewis, RA: Discovery. Windows on the life sciences. Blakcwell Science, Malden, MA, 2000.
 • Liu JJ, Crous-Bou M, Giovannucci E, De Vivo I. Coffee Consumption Is Positively Associated with Longer Leukocyte Telomere Length in the Nurses' Health Study. J Nutr. 2016 Jul;146(7):1373-8.
 • Liu P, Zhao H, Luo Y. Anti-Aging Implications of Astragalus Membranaceus (Huangqi): A Well-Known Chinese Tonic. Aging Dis. 2017 Dec 1;8(6):868-886.
 • Loftfield E, Freedman ND, Graubard BI, Guertin KA, Black A, Huang WY, Shebl FM, Mayne ST, Sinha R. Association of Coffee Consumption With Overall and Cause-Specific Mortality in a Large US Prospective Cohort Study. Am J Epidemiol. 2015 Dec 15;182(12):1010-22.
 • Lopez-Garcia E, van Dam RM, Li TY, Rodriguez-Artalejo F, Hu FB. The relationship of coffee consumption with mortality. Ann Intern Med. 2008 Jun 17;148(12):904-14.
 • López-Otín, C.; Blasco, M.A.; Partridge, L.; Serrano, M.; Kroemer, G. The hallmarks of aging. Cell 2013, 153, 1194-1217.
 • Mayor, S: Unravelling the secrets of ageing. BMJ, 2009, 338:136-138.
 • O'Callaghan N, Parletta N, Milte CM, Benassi-Evans B, Fenech M, Howe PR. Telomere shortening in elderly individuals with mild cognitive impairment may be attenuated with ?-3 fatty acid supplementation: a randomized controlled pilot study. Nutrition. 2014 Apr;30(4):489-91.
 • O'Connor, C: Telomeres of human chromosomes. Nature Education, 2008, 1(1):166
 • Olovnikov, AM: Telomeres, telomerase, and aging: origin of the theory. Exp Gerontol, 1996, 31(4):443-448.
 • Paul L, Cattaneo M, D'Angelo A, et al. Telomere length in peripheral blood mononuclear cells is associated with folate status in men. J Nutr. 2009;139(7):1273-1278.
 • Pearce, ML; Dayton, S: Incidence of Cancer in Men on a Diet High in Polyunsaturated Fat. Lancet, 1971, 297:7697: 464-7
 • Pietrocola F, Castoldi F, Kepp O, Carmona-Gutierrez D, Madeo F, Kroemer G. Spermidine reduces cancer-related mortality in humans. Autophagy. 2019 Feb;15(2):362-365.
 • Rafie N, Golpour Hamedani S, Barak F, Safavi SM, Miraghajani M. Dietary patterns, food groups and telomere length: a systematic review of current studies. Eur J Clin Nutr. 2017 Feb;71(2):151-158.
 • Ramot Y, Tiede S, Bíró T, Abu Bakar MH, Sugawara K, Philpott MP, Harrison W, Pietilä M, Paus R. Spermidine promotes human hair growth and is a novel modulator of human epithelial stem cell functions. PLoS One. 2011;6(7):e22564.
 • Ramsden CE, Zamora D, Majchrzak-Hong S, Faurot KR, Broste SK, Frantz RP, Davis JM, Ringel A, Suchindran CM, Hibbeln JR. Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data from Minnesota Coronary Experiment (1968-73). BMJ. 2016 Apr 12;353:i1246.
 • Richards JB, Valdes AM, Gardner JP, et al. Higher serum vitamin D concentrations are associated with longer leukocyte telomere length in women. Am J Clin Nutr. 2007;86(5):1420-1425.
 • Salvador L, Singaravelu G, Harley CB, Flom P, Suram A, Raffaele JM. A Natural Product Telomerase Activator Lengthens Telomeres in Humans: A Randomized, Double Blind, and Placebo Controlled Study. Rejuvenation Res. 2016 Dec;19(6):478-484.
 • Soukas AA, Hao H, Wu L. Metformin as Anti-Aging Therapy: Is It for Everyone? Trends Endocrinol Metab. 2019 Oct;30(10):745-755.
 • Szendi G: Paleolit táplálkozás. Jaffa, 2009.
 • Tanaka Y, Moritoh Y, Miwa N. Age-dependent telomere-shortening is repressed by phosphorylated alpha-tocopherol together with cellular longevity and intracellular oxidative-stress reduction in human brain microvascular endotheliocytes. J Cell Biochem. 2007;102(3):689-703.
 • Tao L , Zhang W , Zhang Y , Zhang M , Zhang Y , Niu X , Zhao Q , Liu Z , Li Y , Diao A . Caffeine promotes the expression of telomerase reverse transcriptase to regulate cellular senescence and aging. Food Funct. 2021 Apr 7;12(7):2914-2924.
 • Tucker LA. Caffeine consumption and telomere length in men and women of the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Nutr Metab (Lond). 2017a Jan 31;14:10.
 • Tucker LA: Consumption of Nuts and Seeds and Telomere Length in 5,582 Men and Women of the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). J Nutr Health Aging. 2017b;21(3):233-240.
 • Tucker LA: Dietary Fiber and Telomere Length in 5674 U.S. Adults: An NHANES Study of Biological Aging. Nutrients. 2018 Mar 23;10(4):400.
 • van Steensel, B; de Lange, T: Control of telomere length by the human telomeric protein TRF1 Nature, 385 (1997), pp. 740-743 97186577
 • Wirth A, Wolf B, Huang CK, Glage S, Hofer SJ, Bankstahl M, Bär C, Thum T, Kahl KG, Sigrist SJ, Madeo F, Bankstahl JP, Ponimaskin E. Novel aspects of age-protection by spermidine supplementation are associated with preserved telomere length. Geroscience. 2021 Apr;43(2):673-690.
 • Xu Q, Parks CG, DeRoo LA, Cawthon RM, Sandler DP, Chen H. Multivitamin use and telomere length in women. Am J Clin Nutr. 2009;89(6):1857-1863.