Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
Az orvosok által ajánlott napi D-vitamin adag durva számítási hibából ered

Az amerikai Orvosi Intézet (IOM) rendszeresen kiadott ajánlásai meghatározóak az összes nemzeti közegészségügyi hatóság számára. D-vitamin ügyben az IOM akkor veszítette el a tekintélyét, amikor a nyilvánvaló bizonyítékok dacára azt állította, hogy a D-vitaminhiány és a rák között nincs kapcsolat. Nemrég fény derült arra, hogy primitív számolási hiba határozza meg az egész világos a hivatalos orvoslás D-vitamin ajánlását.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Az IOM (az amerikai Orvostudományi Intézet) az amerikai és kanadai kormány kérésére állapította meg az Ajánlott Napi Bevitelt (RDA) D-vitaminból. Az RDA-t, bármire vonatkozzon is, úgy szokták megadni, hogy az egészséges népesség 97.5%-nak fedezze a megállapított napi szükségletét. Az IOM ajánlása szerint 1 és 70 év közötti egészséges emberek 97.5%-nak napi 600 NE D-vitamin garantálja a vérben a 20 ng/ml (más mértékegységben az 50 nmol/l) D-vitamin-szintet. Azon most lehet vitatkozni, hogy a vérben a D-vitaminnak ez a szintje elég-e vagy sem. Mert természetesen ez annyira alacsony szint, hogy semmire nem elég. De a helyzet az, hogy az IOM ajánlása alapján még ez a rendkívül alacsony vérszint sem érhető el.

Az IOM olyan vizsgálatokat tekintett át, amelyeket északi országokban télen végeztek, hogy elkerüljék a természetes napfény okozta D-vitaminszintézis torzító hatását. Ezekben a vizsgálatokban különböző mennyiségben adták a D-vitamint, és mérték a vérben kialakuló szintet.

A grafikonon a kis rombuszok az egyes vizsgálatok átlagértékeit mutatják, a folyamatos vonal azt jelzi, adott D-vitamin-bevitelre milyen vérszint alakul ki, a két szaggatott vonal pedig azt jelzi, hogy mi a várható legalacsonyabb és legmagasabb érték, ami az adott dózist szedő egyéneknél kialakulhat. A grafikonról - ha helyesek volnának az értékek - leolvasható, hogy 600 NE elég volna a célul kitűzött 50 nmol/l (20 ng/ml) cél elérésére.

Paul J. Veugelers és John Paul Ekwaru (Veugelers és Ekwaru, 2014) kutatók azonban gyanúsan alacsonynak találták ezt a 600 NE mennyiséget (akárcsak a világ sok más D-vitaminkutatója) és elővették azokat a tanulmányokat, összesen tízet, amelyek adatát az IOM felhasználva erre a dózisra következtetett, és újraszámolták az adatokat. (Egy-egy vizsgálatban több dózist is vizsgáltak, ezért van olyan sok kis rombusz/átlagérték/ a fenti grafikonon). Kiderült, hogy a napi 600 NE csupán 26.8 nmol/l (azaz cirka 10 ng/ml) szint elérésére elég, ami már a súlyos D-vitamin-hiánynak felel meg. (75 nmol/l vagy más mértékegységben 30 ng/ml alatt már D-vitamin elégtelenségről beszélünk.)

Újrakalkulálva, mennyi D-vitamin szükséges a minimálisan szükséges 50 nmol/l szint eléréshez, napi 8895 NE-t szükséges szedni. Ez persze csak számítás, és a valóságban ennél kevesebb is elég, mondjuk 4-5000 NE. A számítások természetesen alapjaiban kérdőjelezik meg a Tolerálható Mennyiség Felső Értékét, amelyet az IOM 4000 NE-ben állapított meg, ennél magasabb érték szerinte már mérgezést okozhat. Valójában a "mérgező" adagtól kezdődik az a dózis, amit már érdemes szedni. Az IOM téves számítását az Országos Gyógyszerészeti Intézet is átvette, de ez az intézmény a napi ajánlott D-vitamin mennyiséget napi 200, azaz kettőszáz NE-ben hirdeti honlapján (https://www.ogyei.gov.hu/nrv_es_ul_ertekek/), ami annyira alacsony, hogy gyakorlatilag nem befolyásolja vérszintet.

Mind az IOM, mind az OGYI által megadott ajánlott napi bevitel súlyos népegészségügyi kockázatot jelent, hiszen ha ezt valaki komolyan veszi, súlyos D-vitaminhiánya lesz, annak minden következményével együtt. És sajnos nagyon sokan, orvosok is, komolyan veszik, és hivatalos korrekció évek óta nem történt. Nyilvánvalóan azért nem, mert akkor valakiknek a tekintélyén csorba esne.

Az 2012-ben született, állítólag forradalmian új 2. hazai ajánlás csak az IOM számolási hibából eredő nevetségesen alacsony ajánlásához képest "forradalmi". Felnőtteknek és terhes nőknek napi 1500-2000 NE ajánlanak, s a biztonságosan fogyasztható mennyiség felső határa ugyancsak 4000 NE (Takács és mtsi., 2012). Ez azért vicces, mert a biztonságosan fogyasztható "felső határ" valójában inkább felel meg a még biztonságosan fogyasztható "alsó határnak". A 3. hazai konszenzus konferencia ezeken az értékeken nem változtatott (Takács és mtsi., 2016).

2009 óta olvasható a webszájtomon a D-vitamin adagolásáról (olvasható itt: https://www.tenyek-tevhitek.hu/d-vitamin-adagolas.htm), ebben más kutatók képesek voltak korrekten, bár talán túl óvatosan megadni a szükséges mennyiséget, és hasonló értékeket ajánlanak, mint a két kutató által újraszámolt napi dózis.

A Napfényvitamin könyvemben közölt vizsgálatok alapján 60 ng/ml (150 nmol/l) szint a minimum, amit érdemes elérni, mert innentől komoly rák ellenes védelmet is nyújt a D-vitamin, és nem mellékesen a felső légúti betegségek és az influenza ellen is jelentős védelmet jelent. Hogy kinek mennyi D-vitamint kell szednie, hogy ezt a szintet elérje, azt érdemes időnkénti vérszint ellenőrzéssel "belőni". ez igen változó lehet, van, akinek genetikai okokból jóval nagyobb dózis szükséges ugyanazon vérszint elérésére, másoknak meg kevesebb is elég.

Vannak másként gondolkodó orvosok is. Gerry Schwalfenberg kanadai családorvos és kollégái az influenzás betegeket az egymás közt csak "D-vitamin pöröly"-nek nevezett adagolással kezelik: 3x10 000 NE D-vitamint adnak a betegeknek 2-3 napon át, s ez drámai javulást eredményez a tünetekben (Schwalfenberg, 2015).

A hivatkozott irodalom lejjebb található)

A D-vitaminról további cikkeket itt olvashat

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

  • Veugelers PJ, Ekwaru JP. A statistical error in the estimation of the recommended dietary allowance for vitamin D. Nutrients. 2014 Oct 20;6(10):4472-5.
  • Takács I és mtsi.: Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében. Orvosi Hetilap, 2012,153. évfolyam, Szupplementum: 5-26.
  • Takács I és mtsi: Harmadik magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében Orvostovábbképző Szemle. - ISSN 1218-2583. - 2016. 23. évf. 2. ksz., p. 13-26.
  • Schwalfenberg G. Vitamin D for influenza. Can Fam Physician. 2015 Jun;61(6):507.