Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Begles, S:
Az új analízis megmutatja az életkori koronavírus kockázatokat - és azt mutatja, hogy az Y generáció sem verhetetlen

Fordította: Szendi Gábor

Forrás:Sharon Begley: New analysis breaks down age-group risk for coronavirus - and shows millennials are not invincible

Egy társadakom korösszetétele meghatározza a járvány lefolyásának a súlyosságát.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Ahogy a koronavírus járvány soha nem látott terhet rak az országokra szerte a világban, a kutatók egyre jobban értik, kik vannak a legnagyobb fertőzés, súlyos megbetegedés és halál kockázatának kitéve, azoknak a részletes információknak a birtokában, amit Kína bocsájtott a rendelkezésükre, ahol a múlt évben kitört a járványt. Nagy általánosságban az USA-beli tapasztalatok hasonlítanak a kínaiakére a tekintetben,hogy az emelkedő életkor jelent fokozódó kockázatot a koronavírus megbetegedésre és a halálozásra.

De egy fontos finomításban, a CDC analizisében aláhúzta az az üzenetet, amit a fertőző betegségek szakértői is hangsúlyoznak: a generációs határok nem védenek meg. Az új adatok azt mutatják, hogy a kórházba került megfertőződött emberek egyötöde 10-44 közötti, s közülök 2-4% intenzív osztályos kezelést igényelt.

Igaz, még mindig a legsúlyosabb esetek és a legmagasabb halálozási arány az idősek között mutatkozik. Az USA népességének 17%-a 65 év feletti, mégis az esetek 31%-át ők teszik ki.

Bár felvetődött, hogy jó részük idős otthonokban él és ezért fertőződnek meg inkább, ez a feltevés elvethető, hiszen a fiatalabbaknak még több lehetőségül van a megfertőződésre.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


E teória helyett, az idősek közti nagyobb előfordulási szám erősen arra mutat, hogy valódi biológiai sérülékenység, feltehetőleg a már meglévő betegségek romlása növeli meg nagy mértékben a fertőzés és halálozási kockázatot. A Kínából érkező adatok is ezt támasztják alá.

Ez valószínűbben magyarázza meg azt, miért az idős amerikaiak teszik ki az esetek 31%-át, miért kerül 45%-uk kórházba, 53%-uk intenzív osztályra és miért ők alkotják az elhunytak 80%-át, amint azt a CDC jelenti.

Ezzel szemben a 20 évnél fiatalabbak esetében egyetlen intenzív osztályos felvételt vagy halált nem jelentettek.

Ez összecseng a más országokból származó adatokkal. Dél-Koreában például, ahol a járvány kezdetekor nagyon sokan megbetegedtek, a 80 felettiek közt a halálozási arány 10.4% volt, míg a 70 év körüliek közt csak 5.35% volt, a 60-69 év közöttieknél 1.51% és az ötven körülieknél már csak 0.37%. Még alacsonyabb halálozási arányszám jellemezte a fiatalabb embereket, a 29 évnél fiatalabbak közt pedig nulla halálozás történt.

Ám egy figyelmeztető fejlemény, hogy kínai tudósok arról számoltak be, hogy az új koronavírus nem kíméli a nagyon fiatalokat sem.

A gyerekekkel kapcsolatos koronavírus fertőzések első utólagos elemzése 2143 gyermekről tud.

Közöttük, számolnak be a kutatók a Pediatricsban (Dong és mtsi., 2020), 90%uk enyhe vagy közepes tüneteket mutattak, ami megerősíti azt a korábbi megfigyelést, hogy a gyerekeknek kisebb a betegségkockázata.

De a gyermek esetek 6%-a súlyos volt, sőt kritikus, míg a felnőttek esetében ez az arány 19% volt. És egy tisztázatlan eredmény szerint a koronavírussal megfertőződött csecsenők 11%-a súlyos eset volt, bár egy csecsemő sem halt meg. De fontos megjegyezni, hogy ami sok orvos szerint koronavírus fertőzés volt, az valójában másfajta kórokozó előidézte betegség, pl. a respiratory syncitial vírus fertőzés volt.

A CDC analízis számba vette az USA-ban febr. 12 és márc. 16 közötti eseteket, amiket jelentettek neki.

A március 14-i kezdet után azonban naponta 500-zal vagy még többel nőtt naponta az esetel száma, és sok esetet nemis vettek figyelembe, sőt nem is azonosítottak a teszthiány miatt. Egy elemzés szerint, amikor Trump elnök szerint 22 876 esetről beszélt, a betegek valódi száma 7451 és 53 044 között lehetett.

Mivel a pontos számok nem ismertek, ezért a CDC től-ig határok közt becsülte meg az arányokat.

De a nyers számoknál többet mond tehát az, hogy az egyes életkori csoportoknak mekkora a kockázata. Pl. a 125 19 év alatti fertőzöttnek 1.6-2.5%-a került csak kórházba, egyikőjük sem került intenzív osztályra és egyikük sem halt meg.

Ám a 85 és afölötti emberek 31-71%-a került kórházba, és 6-29%-uk igényelt intezív kezelést. A halálozási arány ebben a korcsoportban 10-től 27%-ig tartott.

Ezzel szemben, a 20-44 év közöttiek 705 esetének 14-21%-a került kórházba, 2-4%-uk intenzív osztályra és 0.1-0.2%-uk halt meg.

A középkorúak e szélsőségek közé esnek, addig a 65-74 év közöttiek 29-44% százaléka igényelt kórházi kezelést, 8-19%-uk került intenzív osztályra és 2.7-4.9%-uk halt meg.

Megközelítőleg az USA lakosságából 49 millió 65 éves vagy annál idősebb.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy egy országnál az életkori szerkezet határozza meg azt, mennyiben kellkorlátozásokat vagy enyhítéseket alkalmazni.

"Az életkori megoszlás a korai detektálással és kezeléssel magyarázza azt, hogy Dél-Koreában és Szingapúrban olyan alacsony volt a halálozás, szemben Olaszországgal", mondta Jennifer Dowd demográfus az Oxford Egyetemről, aki most azt elemzi, egy társadfalom életkori megoszlása miként irányíthatja a koronavírus adandó választ.

Dél-Koreában a járványkitörés fiatal hívőkre koncentrálódott; kevesebb, mint 8% volt 80 feletti. Szingapúrbannem történt haláleset, feltehetőleg azért, mert mindössze 10 fertőzött volt 70 feletti és 1 volt 80 évnél idősebb.

"Még nyilvánvalóbb, hogy a halál és a kritikus állapotok erősen az idősek közt koncentrálódik", mondta Down. Hiszen a fertőzés valószínűleg ugyanolyan gyakori fiatalabbak közt is, de ők gyakran csak enyhe tüneteket mutatnak vagy tünetmentesek

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


"Bár néhány modell az egészségügyi rendszer összeomlását vetíti előre és milliók halálát csak az USA-ban magában, de mi azt gondoljuk, a társadalom életkori összetételét is figyelembe véve kell jóslatot tenni arra, mekkora egészségügyi kapacitás az, amit túlterhelhet a járvány.", mondja.

"Ez azt jelenti, hogy az olyan elöregedő társadalmakban, mint pl. Olaszország, a "görbe kilapítása" nem változtatja meg a sebességet", mondja Down."De megváltoztatja azt a küszöböt, amikor a kórházi és intenzív ápolási igények meghaladják a kapacitást. A szociális távolságtartás eszközei, mint az otthonmaradás elrendelése, sokkal agresszívebb kellene legyen és kevésbé kell függjön a népesség életkor összetételétől.

Olaszországban a népesség 22%-a 65 éves vagy idősebb, szemben az USA-val, ahol ez az arány 17%, ami reményt adhat arra, hogy kevésbé lesz tragikus a járvány kimenete.

Koronavírus cikkek a Tenyek-tevhik.hu-n

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

Dong Y, Mo X, Hu Y, Qi X, Jiang F, Jiang Z, Tong S. Epidemiological Characteristics of 2143 Pediatric Patients With 2019 Coronavirus Disease in China. Pediatrics. 2020 Mar 16.