Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
Az Úr, a cukorbetegség és halálozási kockázat

Sértődékenyeknek nem ajánlom elolvasni. Aki pedig úgy érzi, őt nem az életmódja tette 2-es típusú cukorbeteggé, hanem a Sors, annak számára ebből a cikkből semmi haszon nem származik. Mindenki másnak ajánlom, annak is, aki még azt hiszi, ő közelében sincs a cukorbetegségnek. A cukorbetegség nem definíció, hanem a rendellenes vércukorszint kérdése.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Egy régi viccet kicsit átalakítottam cikkem témájához:

A cukorbeteg haldoklik, s tekintetét az égre emelve így szól: - Uram, miért engedted, hogy ily sorsa jussak? Csak pár évet adj még, hogy lássam unokámat megházasodni.

Mire az Úr felüti a nagy könyvét: Várjunk csak! Egyszer küldtem Neked azt a cikket, hogy a cukorbetegség egy hét alatt meggyógyítható.. El se olvastad, vagy fütyültél rá. Később küldtem Neked egy másik cikket, ami ugyanerről szólt. Elismerem, elolvasása némi türelmet igényel, de hát mégiscsak az egészséged volt a tét, elvártam volna, hogy tégy egy kis erőfeszítést. De el se olvastad, vagy fütyültél rá. Mikor láttam, hogy inzulinra állítottak, megint küldtem egy cikket arról, hogy az inzulin megduplázza a halálozási kockázatot. Csak kacagtál. Igazság szerint küldtem még egy csomó figyelmeztetést, mindegyikre fittyet hánytál. Csak magad hibáztathatod.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Hát, belátom, nem is olyan vicces, mint a Pista bácsi és az árvíz vicc, de azért, sajnos találó. Nem én vagyok az Úr, de azért figyelmeztetésként ismertetem Inbar Zucker és munkatársai 2017-ben megjelent tanulmányát arról, mennyire is növeli meg a cukorbetegség a halálozás kockázatát (Zucker és mtsi., 2017).

A kedves olvasó szeme előtt olvasás közben az lebegjen, hogy: a 2-es típusú cukorbetegség 1 hét alatt gyógyítható, és paleolit vagy lowcarb étrenddel ez a gyógyulás végleges.

A szerzők bevezetőjükben idézik Mulnier és mtsi. vizsgálatát, amelyben az angol cukorbetegek kétszer valószínűbben halnak meg, mint a nem cukorbetegek (Mulnier és mtsi., 2006). Egy amerikai vizsgálatban a 24-44 év közötti cukorbetegek 3.6-szer valószínűbben haltak meg, mint az azonos korúak, s bár az életkorral csökken a halálozási különbség, a 65-74 év között még mindig 1.5-szer valószínűbben haltak meg a korosztályukhoz képest (Gu és mtsi., 1998). A szerzők ezeket a rémisztő arányokat kívánták ellenőrizni, s mivel vizsgálatuk sokkal frissebb (2017-es), talán reálisabb képet fest a cukorbetegek halálozási kockázatáról, tekintve, hogy a mai betegek modernebb kezelést kaptak.

A vizsgált minta abból az adatbázisból származik, amelyben Izrael lakosságának negyede van számon tartva, minden laborleletével, betegségével és halálának okával együtt.

Meg kell jegyezni, hogy a szerzők cukorbetegnek azt tekintették, akinek az éhomi vércukra 7 mmol/dl fölött volt, ill. a HbA1c értéke 6.5% fölött volt. Aki követi a fejleményeket, és netán olvasta a "Veszélyesen magas a ma normálisnak tekintett vércukorszint határérték" cikket, az tudhatja, hogy már a 4.7 mmol/l feletti értékek fokozott kockázatot jelentenek. Ez azt jelenti, hogy ha a vizsgálat már a 7 mmol/l alatti értéket "egészségesnek" tekinti, akkor valójában az "egészséges" csoportban rengeteg olyan ember volt, akik valójában prediabéteszben szenvedtek, és a 3.9-4.7 közötti értéke mutatókhoz képest komoly halálozási kockázattal bírnak. Vagyis, a 7 mmol/l alattiakat hasonlítani a 7 mmol/l feletti értéket mutatókhoz alaposan megszépíti az eredményeket. De nézzük, milyen is ez a megszépített valóság!

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


31,987 cukorbeteget hasonlítottak össze 162 656 nem cukorbeteggel, és átlagosan 9.5 évig követték őket. Az összehasonlításkor figyelembe vették a túlsúlyt, a dohányzást, szívbetegséget, magas vérnyomást, veseelégtelenséget, és egyéb, az egészséget befolyásoló tényezőket. Átlagban véve a cukorbetegek 56%-kal valószínűbben haltak meg egy adott életkorban, mint a kontrolcsoport azonos korú tagjai.

Különböző életkorokban azonban eltérő volt a halálozási kockázat:

Életkor Férfi cukorbetegek halálozási kockázata Nő cukorbetegek halálozási kockázata
35-44   1.87 2.69
45-54   1.64 1.67
55-64   1.47 1.55
65-74   1.32 1.50
>75   1.14 1.24
Átlagban 1.51 1.78

A táblázatot úgy kell érteni, hogy pl. 35-44 évesek közt meghaltak között arányában 2.69-szer több cukorbeteg nő volt. Érdekes, hogy a cukorbeteg nők minden korosztályban nagyobb arányban haltak meg, mint a cukorbeteg férfiak.

Grafikusan ábrázolva a 10 éves követés halálozási arányait, a következő ábrát közölték a szerzők.

A grafikonon jól látható, hogy a 10. év végére a nem cukorbetegek 93%-a, a cukorbetegeknek pedig csak 84%-a volt már csak életben. Pedig a nem cukorbetegek sem voltak egészségesek, igaz, kb. a cukorbetegekhez képest fele annyian szenvedtek adott betegségben (magas vérnyomás, szívbetegség, vesebetegség, stb.). Valószínű, hogy ezek a nem cukorbetegnek minősített, de súlyos betegek haltak meg leginkább. Valójában, ha lejjebb húzták volna meg a vércukorhatárt, pl. 6 mmol/l-nél, akkor sokkal rosszabb eredmény jött volna ki a cukorbetegek kárára, mert a "nem cukorbetegek" közt valószínűleg azok voltak a betegebbek, akiknek magas volt a vércukorszintje, csak még az önkényesen meghúzott vércukor határértéket nem lépték át.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A cukorbetegség nem máról-holnapra alakul ki, hanem a fokozatosan romló anyagcsere egy nap leromlik arra a szintre, amikor már fel lehet állítani a cukorbetegség diagnózisát. Ne ringassa senki tehát magát abba az illúzióba, hogy ő még nem cukorbeteg, mert csak 6.9 a vércukorszintje. Ezért van az, hogy pl. a 65 évesek közt már a még csak két éve cukorbetegeknek is 2.3-szeres volt a halálozási kockázata. Ugye, pont ez az az életkor, amikor az ember még szeretne kicsit élni, hogy lássa unokája boldogulását.

Balkau és munkatársai vizsgálata e szempontból reális képet ad: a halálozási kockázat folyamatosan nő, akár az éhgyomri vércukorszintet mérjük, akár az evés után két órával kialakulót (Balkau és mtsi., 1999).

A grafikonokról leolvasható, hogy a legalacsonyabb a halálozási kockázat a 4.5-5.5 közötti éhgyomri vércukorértéknél, és már a 6-os vércukorértéknél is kb. 30%-kal nagyobb a halálozás kockázata, holott ez még a "normál"vércukorszint felső határa. Az evés után két órával mért vércukorszintnél talán meglepő, hogy akiknek 4 alá megy, azoknak nő a halálozás kockázata. A reaktív hipoglikémiának számos oka lehet, de a jelenség semmiképpen nem egészséges. A jobb oldali ábráról leolvasható, hogy a ma még normálisnak elkönyvelt étkezés után két órával mért 7.8-as érték már fokozott halálozási kockázattal jár, azaz tévesen vannak a diabetológiában meghatározva a határértékek. De, gondolhatják, úgyis mindegy, az emberek úgysem a határértékekhez igazítják a táplálkozásukat és mozgásukat, hanem sokkal inkább a szokásaik határozzák ezeket meg.

Nos, ezeken a szokásokon kéne és lehet változtatni, hogy amikor az Úr eljön értünk, ne kelljen kunyerálnunk tőle még éveket, hogy aztán a képünkbe nyomja: én üzentem Neked, küldtem egy csomó cikket, nem fogadtad meg, hát magadra vess!

Nem az Úr, én üzenem, hogy a 2-es típusú cukorbetegség 1 hét alatt meggyógyítható.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

  • Balkau B, Bertrais S, Ducimetiere P, Eschwege E. Is there a glycemic threshold for mortality risk? Diabetes Care. 1999 May;22(5):696-9.
  • Gu K, Cowie CC, Harris MI. Mortality in adults with and without diabetes in a national cohort of the US population, 1971-1993. Diabetes Care. 1998;21(7):1138-45.
  • Mulnier HE, Seaman HE, Raleigh VS, Soedamah-Muthu SS, Colhoun HM, Lawrenson RA. Mortality in people with type 2 diabetes in the UK. Diabet Med. 2006 May;23(5):516-21.
  • Zucker I, Shohat T, Dankner R, Chodick G. New onset diabetes in adulthood is associated with a substantial risk for mortality at all ages: a population based historical cohort study with a decade-long follow-up. Cardiovasc Diabetol. 2017 Aug 15;16(1):105.