Az ürömfű/artemisinin/Artesunate klinikai alkalmazása rákban

Forrás:Clinical Use of Artemisinin/Artesunate in Cancer addon.life/ 2020.

Fordította: Szendi Gábor

Nem meglepő, hogy némely növényi kivonat mellékhatásmentesen hatásos a rák kiegészítő kezelésében. Az ürömfű az egyik ígéretes szer.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Elöljáróban

Az artemisinin, az Artemisia annua növényből kivont vegyület, amelyet a kínai orvoslásban gyakran használnak malária kezelésére és in vitro/in vivo eredmények és néhány klinikai vizsgálat alapján rákellenes hatásúnak tartják. Azonban több jól tervezett, nagyobb klinikai vizsgálatra van szükség annak meghatározására, hogy az artemisinin vagy az artesunát (az artemisinin származéka) milyen körülmények között és milyen dózisban lehet biztonságos és hatékony rákos betegeknél. Ezenkívül a betegeket ezekben a vizsgálatokban a lehetséges mellékhatások szempontjából is figyelemmel kell kísérni, mielőtt az artesunátot/artemisinint rákkezelésre felírnák.

Mi az az artemisinin?

Az artemisinin egy vegyület, amelyet az Asteraceae családba tartozó, Kínában őshonos egyéves fűszernövényből, az Artemisia annua-ból vonnak ki. Az ebből a gyógynövényből kivont artemisinin különböző kombinációit a kínai gyógyászatban hagyományosan számos betegség kezelésére használják.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Az artesunát az artemisinin félszintetikus terméke/származéka.

Az Artemisia annua növényt számos más néven is ismerik, mint például édes üröm, qinghaosu, qing hao, édes zsálya, édes Annie és egynyári üröm.

Mik az artemisinin feltételezett felhasználási módjai/előnyei?

Az Artemisia annua-t/Artemisinin-t a hagyományos kínai orvoslásban olyan betegségek kezelésére használják, mint:

- Malária

- Láz

- Gyulladás

- Fejfájás

- Vérzés

Az Artemisia annua/Artemisinin/Artesunate néhány egyéb javasolt felhasználása/előnye az alábbiakban szerepel:

Leishmaniasis (fekélyeket okozó. ostoros egysejtű okozta betegség)

Chagas' betegség (Amerikai trypanosomiasis)

- Afrikai álomkór

- Fájdalomcsillapítás ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél

- A rák kezelésének lehetőségeként- rákgyógyításként vizsgálják.

Milyen mellékhatásai vannak az artemisininnek?

Az artemisinin alkalmazása után egyeseknél az alábbi mellékhatások közül egy vagy több jelentkezett:

- bőrkiütés

- hányinger

- vérszegénység

- szédülés

- étvágytalanság

- halláskárosodás

- májproblémák

- remegés

- fülcsengés

- rohamok

- hányás

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


E mellékhatásokon kívül az Artemisia annua kivonatok/artemisinin komplikációkat okozhatnak a gyomor-bélrendszeri rendellenességekben szenvedő betegeknél, ezért kerülendő. Az artemisinint akkor is kerülni kell, ha valaki epilepszia gyógyszereket szed.

Az Artemisia kivonatok/artemisinin aktiválhatják a CYP2B6 és CYP3A4 enzimeket, és így kölcsönhatásba léphetnek a rákgyógyszerekkel vagy más, ezen enzimek által lebontott/aktivált gyógyszerekkel, befolyásolva ezáltal azok koncentrációját/dózisát és biológiai hozzáférhetőségét.

Vannak az artemisininnek rákellenes tulajdonságai?

A rákos sejteknek nagy mennyiségű vasra van szükségük a szaporodáshoz. Az artemisinin reakcióba léphet a vassal, és szabad gyököket képezhet, amelyek elpusztíthatják a sejteket. A normál sejtekhez képest a rákos sejtek érzékenyebbek az artemisinin sejtmérgező hatására.

Az artemisinin ezért a rákos sejtek önpusztulását, valamint az osztódás és a terjedés leállítását okozhatja.

Az artemisinin e tulajdonsága miatt sok kutató úgy véli, hogy az artemisinin számos agresszív rákterápia alternatívájaként is szóba jöhet. Eddig azonban csak néhány klinikai vizsgálat értékelte az artemisininben rejlő lehetőségeket. Az alábbiakban az artemisinin rákban való alkalmazásával kapcsolatos néhány ilyen klinikai vizsgálat eredményeit ismertetjük.

Az artemisinin rákban való alkalmazásával kapcsolatos tanulmányok

Az artesunát hatása nem kissejtes tüdőrákban (NSCLC) szenvedő betegeknél

A kínai Dongguan Kuanghua Kórház kutatói által végzett tanulmányban összehasonlították az artesunát (artemisinin származék) és az NP (vinorelbin és ciszplatin kemoterápiás kezelés) kombinációjának hatékonyságát és toxicitását, valamint az NP-t önmagában 120 előrehaladott, nem kissejtes tüdőrákos (NSCLC) eset kezelésében. (Zhu-Yi Zhang et al, Zhong Xi Yi Jie He Xue Bao., 2008)

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A csak NP kemoterápiás kezelést kapó betegekhez képest az NP kemoterápiával kombinált artesunátot kapó betegeknél a rövid távú túlélési arány 34,5%-ról 45,1%-ra, az átlagos túlélési idő 45 hétről 44 hétre, az egyéves túlélési arány pedig 32,7%-ról 45,1%-ra emelkedett.

A tanulmány azt is megállapította, hogy az artemisinin- és kemoterápiás kezelésben egyaránt részesülő betegek betegségkontrollja 88,2% volt, ami valamivel magasabb volt, mint a csak kemoterápiában részesülő betegeké - ami 72,7%-os volt. A tanulmány nem talált jelentős különbséget a toxicitás (a csontvelő működését és az emésztést vizsgálva) tekintetében a két csoport között.

Összességében ez a tanulmány megállapította, hogy az artesunát előnyös lehet az NSCLC kezelésében, mivel az artesunát és kemoterápia kombinációjával kezelt betegeknél lassabb volt a rák progressziója, mint azoknál, akik nem kaptak artesunátot a kemoterápiával párhuzamosan.

Az intravénás artesunát hatása az előrehaladott betegségben szenvedő betegeknél

Szolid (tömör) rosszindulatú daganatok

A virginiai Inova Health System, a washingtoni Georgetown University Medical Center és az észak-karolinai Carolinas HealthCare System az Egyesült Államokban 19 előrehaladott szolid rákos betegnél végzett I. fázisú vizsgálatot, amelynek célja az intravénás artesunát (artemisinin származék) maximálisan tolerálható dózisának és dózist korlátozó toxicitásának megállapítása volt. (John F Deeken et al, Cancer Chemother Pharmacol., 2018)

Az említett 19 rákos betegen végzett vizsgálat alapján megállapították, hogy az intravénás artesunát/artemisinin maximálisan tolerálható dózisa 18 mg/kg. A kutatók azt is megállapították, hogy a kezelés jól tolerálható volt, azonban csak szerény klinikai hatást tapasztaltak ebben az előkezelt populációban.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az orális artesunát terápia hatása vastagbélrákos betegeknél

Az Egyesült Királyságban a Londoni Egyetem Infekció és Immunitás Intézetének és az East Surrey Kórháznak, valamint Németországban a Johannes Gutenberg Egyetem és a Tübingeni Egyetem továbbá a Dafra Pharma belgiumi kutatói által végzett klinikai vizsgálatban a kutatók 20 vastagbélrákos betegnél értékelték az artesunát (artemisinin származék) szájon át szedett artesunát rákellenes hatását és tolerálhatóságát. (Sanjeev Krishna et al, EBioMedicine., 2014)

A műtét előtt 9 vastagbélrákos beteg kapott szájon át szedhető artesunátot, 11 beteg pedig placebót. A vizsgálat megállapította, hogy az artesunátot kapó csoportból 12%-kal több betegnél volt a sejtek > 7%-ánál nagyobb arányban megfigyelhető programozott sejthalál (apoptózis), mint a placebocsoportban. A vizsgálat azt is megállapította, hogy az átlagosan 42 hónapos követési idő alatt az artesunátot kapó 1 betegnél és a placebót kapó 6 betegnél újult ki a vastagbélrák.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az artesunátnak sejtölő és osztódást gátló tulajdonságai lehetnek a vastagbélrákban, és alkalmazása jól tolerálható.

Az artesunát hatása a metasztatikus Uveális (szemgolyó) melanomában

A németországi Erlangeni Egyetemi Kórház kutatói értékelték az artesunát (artemisinin-származék) és a standard kemoterápia kombinált hatását metasztatikus uveális melanomában szenvedő betegeknél. A tanulmány kiemelte, hogy a terápiás séma jól tolerálható volt, és nem okozott több mellékhatást, mint a standard kemoterápia önmagában. (Thomas G Berger et al, Oncol Rep., 2005)

Emellett azt is megjegyezték, hogy az uveális melanomás betegeknél az artesunátot ígéretesnek találták egy második gyógyszerrel kombinálva . Megállapították, hogy:

- Az artesunátot kapó betegek egyikénél átmeneti választ tapasztaltak, amikor a Fotemustine nevű gyógyszerrel együtt alkalmazták.

- A második betegnél a betegség stabilizálódott és csökkent a lép- és tüdőáttétek száma, miután artesunátot kapott a második gyógyszerrel, a dakarbazinnal együtt, és 47 hónappal a IV. stádiumú uveális melanoma diagnózisa után még életben volt, miközben egyébként általában ilyen stádiumú uveális melanoma 2-5 hónapos túlélési idővel jár.

A szájon át szedett Artenimol-R / Artemisinin származék hatása előrehaladott méhnyak rákban

A belgiumi Dafra Pharma Ltd. kutatói 10 előrehaladott méhnyak rákos betegnél vizsgálták az Artenimol-R (az artemisinin származéka) 28 napon át szájon át történő adagolásának klinikai hasznosságát és biztonságosságát. A vizsgálat megállapította, hogy mind a 10 betegnél remisszió következett be, és a tünetek, például a fájdalom és a hüvelyi folyás átlagosan 7 nap alatt megszűntek. (Frans Herwig Jansen et al, Anticancer Res., 2011)

Hallásromlás áttétes vagy lokálisan előrehaladott emlőrákos betegeknél, akiket artesunáttal kezeltek kiegészítő terápiaként

Az artesunát (az artemisinin származéka) hosszú távú napi dózisú terápiával kezelt emlőrákos betegeknél az esetleges halláskárosodás potenciális biztonsági problémát jelenthet. Ezért a németországi Heidelbergben különböző intézmények kutatói ARTIC M33/2 elnevezéssel követéses, I. fázisú dózis-skálázási vizsgálatot végeztek, hogy 23 előrehaladott emlőrákos betegnél értékeljék az artesunát biztonságosságát és tolerálhatóságát. (Miriam König et al, Cancer Chemother Pharmacol., 2016)

A vizsgálat megállapította, hogy:

- 4 betegnél fordultak elő hallásproblémákkal kapcsolatos mellékhatások, valószínűleg az artesunát szedése miatt, bár ezek egyike sem minősült súlyos mellékhatásnak, mivel nem igényelték a kezelés megszakítását.

- 4 betegnek volt szédülése a vizsgálati fázisban, amelyek közül az egyiket súlyos nemkívánatos eseménynek minősítették, de az artesunát abbahagyása után a károsodás helyreállítható volt.

A szájon át szedett artesunát hatása áttétes emlőrákos betegeknél

Ugyanebben az I. fázisú nyílt vizsgálatban (ARTIC M33/2), amelyet különböző intézmények kutatói végeztek Heidelbergben, metasztatikus emlőrákban szenvedő, rákkezelés alatt álló betegeknél vizsgálták az artesunáttal (egy artemisinin származékával) végzett hosszú távú kezelés biztonságosságát és tolerálhatóságát. A tanulmány megemlítette, hogy 13 metasztatikus emlőrákban szenvedő betegnél a 37 kezelési hónapig tartó, akár 200 mg/nap szájon át szedhető artesunat kiegészítő kezelés (2,3-4,1 mg/ttkg testtömeg-kilogramm/nap) nem vezetett semmilyen jelentős biztonsági problémához. (Cornelia von Hagens et al, Phytomedicine., 2019)

Leukémia kezelése

Egy összefoglaló szerint az artesunát és más artemisinin származékok hatásosak leukémiában is. Állatkísérletekben az artesunát gátolta a leukémiasejtek szaporodását, fokozta az akut leukémia sejtek elhalását. A szerzők végkövetkeztetése:" Összefoglalva, az artesunát és származékai vonzó leukémia ellenes jelöltek, mivel többféle hatásmechanizmusuk van, beleértve a sejtciklus megállítását, a ROS-termelést (szabadgyökök) és az apoptózis indukcióját, amint azt számos publikált adat bizonyítja. A mi szempontunkból nem kétséges, hogy az ARS-típusú vegyületeket érdemes tovább vizsgálni a gyógyszer-újrafelhasználás szempontjából." (Lu és Efferth, Seminars in Cancer Biology Volume 68, January 2021, Pages 291-312)

A rák és az artemisinin

Meng és mtsi. 2021-es nagy összefoglalójában bemutatja az artemisinin rákellenes hatásai mellett az antivirális, parazita és gombaellenes hatásait is. A rák kapcsán rengeteg rákfajtát sorol fel, amelyekben -gyakran csak lombikvizsgálatban - de hatásosnak találták az artemisinin vagy annak módosított vegyületét. Ezek: Neuroblastoma, T-sejtes lymphoma, B-sejtes lymphoma, bőrrák,

Cholangio rák, Rhabdomyosarcoma, endometriális rák, epehólyag és veserák, hasnyálmirigy rák, akut myeloid leukémia, Schwannoma, hólyag rák, glioblastoma, fej- és nyakrák, májrák, méhnyak rák, nyelőcső rák, prosztatarák, gyomorrák, mellrák, tüdőrák, petefészek rák. Tanulmányukban a következő ábrával mutatták be az artemisinin szerteágazó hatásait:

Következtetés

Nagyon kevés, főleg kis létszámú, kevés beteggel végzett klinikai vizsgálatot végeztek, amelyekben az artemisinin szerepét vizsgálták a különböző típusú rákbetegségek kezelésében. Bár az artemisininnel más rákellenes kezelésekkel kiegészített terápiaként végzett különböző vizsgálatok azt jelezték, hogy az artemisinin hatásos lehet a rák kezelésében, több jól megtervezett, a különböző ráktípusok esetében nagyobb klinikai vizsgálatra van szükség az eredmények megerősítésére, valamint a biztonságosság, a megfelelő adagolás és a toxicitás értékelésére, mielőtt az artesunát/artemisinin hivatalosan ajánlható lenne a rák kezelésére. A betegeket a mellékhatások szempontjából is figyelemmel kell kísérni, mielőtt az artesunátot/artemisinint rákterápiában alkalmaznák.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre