Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Liz Szabo:
Nyolc lehetőség, ahogyan segíthetsz magadon, ha beteg vagy

Forrás: USA Today
Fordította a Tények-Tévhitek számára: Czárán Judit

Az egészségügyi rendszerben folyamatosan történnek félrekezelések, amelyek akár a beteg halálához is vezethetnek. Arra ne várjunk, hogy a rendszer tökéletesen kezdjen működni. Inkább gondoljuk át, mit tehetünk önmagunk védelmében.

 

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

A 24 éves Trumbull azt mondja, ő megtanulta, hogy miért fontos az éberség, ha az ember kórházba kerül.

A chicagói asszony születése óta egy ritka szívproblémával küzd, ami miatt legalább havonta egyszer kórházba kell vonulnia. Ennyi kórházba járás során számos potenciálisan veszélyes orvosi műhibával találkozott.

Négy évvel ezelőtt azon a bizonyos napon Trumbull éppen egy szívvizsgálatra várt, amikor az egyik alkalmazott egyszer csak közölte vele, hogy viszik dialízisre (Ezt a kezelést rossz veseműködés esetén alkalmazzák.)

Az alkalmazott – aki összetévesztette őt a szomszéd ágyon fekvő beteggel – nem vett tudomást Trumbull tiltakozásáról és kezdte őt kifelé tolni az ajtón.

"Már félúton voltunk lefelé, amikor valaki meghallotta a kiabálásomat", mondja Trumbull, aki akkor 20 éves volt. "Az egyik ápolási igazgató megállított minket és azt mondta neki: "Meglehetősen tisztának tűnik az agya, szerintem tudja, mit beszél".

Szakemberek állítják, hogy Trumbull tapasztalata távolról sem egyedi eset.

Az emberek kb. 34 %-a állítja, hogy ő vagy valamelyik családtagja volt már áldozata valamilyen orvosi műhibának, állítják a Harvard School of Public Health-ről. A krónikus betegek fele volt érintett valamilyen orvosi tévedésben.

A betegeknek kell tenniük valamit

Kórházban fekvő betegek kb. napi egy gyógyszerezési hibával számolhatnak, mondja az Institute of Medicine-től, amely a kongresszus egészségügyi tanácsadását látja el. Bár a hibák egy része ártalmatlan vagy gyorsan korrigálható, vannak olyanok is, amelyek halállal végződnek. Évi 44000 és 98000 között van azoknak az amerikaiaknak a száma, akik orvosi műhiba miatt halnak meg.

A kórházak Amerika-szerte lépéseket tesznek az orvosi tévedések számának csökkentése érdekében. De szakemberek úgy vélik, hogy mivel igen nagy a tét, a betegeknek és a családtagjaiknak is szerepet kell vállalniuk saját kórházi biztonságuk elősegítésében. A Közös Bizottság, amely kórházakat akkreditál, elindított egy programot Emeld fel a hangod címmel, mellyel arra szeretnék bátorítani a betegeket, hogy kövessék Trumbull példáját.

"Az orvosi ellátás, amit nyújtunk, annyira összetett, hogy nem boldogulunk az Ön segítsége nélkül" mondja Michael Roizen a clevelandi klinikáról Az okos beteg: kézikönyv bennfenteseknek a legjobb kezeléshez való hozzáférés érdekében című könyvében, melyet Mehmet Oz sebésszel és a Közös Bizottsággal együtt írt. "Az egyik módja, ahogyan segítheti a munkánkat az, ha minden lépésünket ellenőrzi."

Oz elismeri, hogy az orvosok nem mindig bátorítják a betegekkel való ilyenfajta interakciót. Vizsgálatok igazolják, hogy átlagosan kb. 23 másodperc után belefojtják a betegbe a szót.

Ami a betegeket illeti, ők viszont igen gyakran gondolják úgy, hogy az ő dolguk annyi, hogy egyszerűen kövessék az orvos utasításait, mondja Dennis O'Leary, a bizottság elnöke. "A problémák jelentős részét az okozza, hogy a beteg fél kérdéseket feltenni, illetve hogy az orvos nem megfelelően reagál, ha a páciens kérdéseket tesz fel neki", állítja O'Leary. "Még mindig sok az olyan orvos, aki nem tudja kezelni ezt a problémát. Dehát a Te testedről van szó."

A betegeknek úgy kell érezniük, hogy szabadon bevonhatják a családtagjaikat vagy ügyvédjeiket a kezelésükbe, mondja Jim Conway, az egészségügyi ellátás fejlesztésére alakult intézet elnökhelyettese. Conway emlékszik arra, hogy mikor a feleségének orvosi ellátásra volt szüksége, a kórház személyzete felszólította őt, hogy "foglaljon helyet".

"Azt válaszoltam, hogy szó sem lehet róla", mondja Conway, aki korábban a bostoni Dana-Farber rákkórház üzemeltetési igazgatója volt. "Mindössze 45 éve ismertem a feleségemet, úgyhogy feltételeztem, hogy esetleg hasznossá tudom magam tenni az ellátásában".

A betegeket fenyegető legnagyobb veszélyek egy része láthatatlan.

A Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint az Egyesült Államokban évente mintegy 2 millió ember kap fertőzést a kórházban, ebből 90 ezren meg is halnak.

A kórházi dolgozóknak ezzel szemben mindössze 35 %-a mos kezet minden egyes alkalommal, amikor hozzányúl egy beteghez, ami pedig alapvető lenne a fertőzések kivédése szempontjából, állítja O'Leary.

Tévedés áldozatává bárki válhat

Még az orvosok sem védettek a kockázatokkal szemben.

Leonard Mermel, a Rhode Island-i Brown Medical School professzora számol be arról, hogy az édesanyja a kórházban szedett össze egy bakteriális fertőzést, mégpedig a nehezen kezelhető típusból, amely erős antibiotikumokkal szemben is ellenálló.

Miközben édesanyja kórházban feküdt, Mermel úr döbbenten tapasztalta, hogy a személyzet tagjai nem vették figyelembe a felhívásokat, amelyek a fertőzések megelőzésére szolgáló óvintézkedések megtételére kötelezték volna őket, például kesztyű illetve köpeny felvételére, mielőtt belépnek a betegszobába.

"Megalázó dolog megtapasztalni, milyen is a másik oldalon állni", mondja Mermel.

Ahogy Trumbull saját kárán megtanulhatta, tévedés áldozatává bárki válhat, még a legfelkészültebb beteg is.

Nemrégiben egy sürgősségi ellátásra úgy érkezett, hogy nála volt egy, az egészségi állapotára vonatkozó rövid összefoglaló, mely tartalmazta, hogy mire allergiás és más kulcsfontosságú adatokat. Hordja a MedicAlert karszalagot, melyen szintén fel van sorolva, hogy mire allergiás és négyszer figyelmeztette az orvost, hogy allergiás a morfiumra.

Amikor a nővér megérkezett a fájdalomcsillapítóval, Trumbull ellenőrizte a gyógyszer nevét, mielőtt engedte volna, hogy beadják neki.

Morfium volt.

"Azt hiszem, az orvos hallotta, amit mondtam neki, de elfelejtette", mondja Trumbull. "Ki tudja, hány beteget kellett ellátnia."

Trumbull sokféle módszert próbált ki, hogy megvédje magát, de nem mindig járt sikerrel.

Egyszer vészesen alacsony vérnyomással került kórházba. Tudta, hogy vízszintesen kell feküdnie, nehogy elájuljon. "Kitettem a szobámban egy táblát, amire ez volt írva "TELJES ÁGYNYUGALOM", meséli. "Ennek ellenére kétszer is bejött hozzám nővér azzal, hogy 'Jöjjön, kiviszem zuhanyozni' vagy 'Menjünk le egy kicsit sétálni a hallba' Három-négy nappal több időt tölthettem volna kórházban valakinek a hibája miatt".

Mégis, az olyan betegek, amilyen Trumbull, az összes problémájukkal együtt biztonságosabbá tehetik a kórházi tartózkodást mindenki számára, mondja Oz, a New York-Presbitarian Hospital/ Columbia University Medical Center sebész professzora. "Ha csak a betegek 10 %-a válik okos beteggé, az már meg tudja változtatni a rendszert. Az emberek megtapasztalják, hogy a hanyagság nem tolerálható. És ez a minőség javulásának irányában fog hatni."

 

Nyolc lehetőség, ahogyan segíthetsz magadon ha beteg vagy

Fordulj ügyvédhez

Az ügyvéd közbe tud avatkozni olyankor is, ha te túlságosan bizonytalan vagy gyenge vagy ahhoz, hogy képviseld az érdekeidet, mondja Michael Roizen, a clevelandi klinika munkatársa, Az okos beteg: kézikönyv bennfenteseknek a legjobb kezeléshez való hozzáférés érdekében című könyv társszerzője, melyet Mehmet Oz-zal a New York-Presbitarian Hospital/ Columbia University Medical Center sebész professzorával együtt írt, aki egyben a kórházakat akkreditáló a Közös Bizottságnak is tagja.

Készíts egészségprofilt

Rögzítsd írásban egészségi állapotodat, allergiáidat, szedd össze, hogy milyen gyógyszereket szedsz, beleértve a gyógyhatású készítményeket és vitaminokat is, ajánlja Roizen és Oz. Vidd magaddal az orvosságos üvegedet, nehogy rosszul ejtsd ki a gyógyszered nevét, rossz adagolást vagy használati utasítást adj meg, mondja James Bagian, a Department of Veterans Affairs' National Center for Patient Safety igazgatója.

Kerüld el, hogy tévedésből más szervedet műtsék meg

A sebész mutassa meg, hogy hol fog megműteni, vonjon be a folyamatba, mondja Bagian.

Ellenőrizd a gyógyszerfelírást és a kezelést, mielőtt beleegyeznél

Ha nem tudod elolvasni az orvos kézírását, akkor lehet, hogy a gyógyszerész sem tudja, mondja Betty Hoeffner, a Mit kell tudnod, mielőtt belépsz a kórházba című film producere. Az orvosoknak és az ápolónőknek a Közös Bizottság szerint ellenőrizniük kell a csuklószalagodat és meg kell kérdezniük a nevedet, mielőtt gyógyszert adnak vagy hozzáfognak a kezelésedhez. Jegyezd fel, hogy mikor milyen gyógyszert kell bevenned és szólj az ápolónőnek, ha valamit nem kapsz meg időben. Ha intravénásan kapod a gyógyszert, akkor kérdezd meg a nővért, hogy mennyi ideig fog tartani, míg egy adag lefolyik.

Jegyzetelj vagy vigyél magaddal magnetofont

Kutatások bizonyítják, hogy a betegek kevesebb mint 30 %-át jegyzik meg annak, amit az orvos mond, állítja Roizen. Vigyél magaddal egy listát is a kérdéseidről, mondja Oz.

Menj utána a dolgoknak

Kérdezd meg, hogy mikor lesznek meg a vizsgálati eredmények, és ha az orvos vagy a nővér nem jelentkezik, hívd fel őket Te, javasolják említett könyvükben Oz és Roizen.

Képezd magad

Tájékozódj a gyógyszereiddel kapcsolatban, ajánlja Hoeffner. A legfontosabb kérdések ezek: Mire való a szer? Ki írta fel? Mikor kell bevennem? Mik a lehetséges mellékhatásai? Biztonságos-e a szedése más gyógyszerekkel vagy táplálék kiegészítőkkel együtt? Mit kell kerülnöm, amíg szedem a gyógyszert?

Védekezz a fertőzésekkel szemben

Kérj meg mindenkit, aki belép a kórházi szobádba, hogy mosson kezet szappannal vagy alkoholos géllel. Óvakodj a kórházban az olyan tárgyaktól, amelyeket nem tisztogatnak gyakran, mint például a TV távirányítója. Cseréltesd ki naponta a lepedődet és kérj egy új párnát, mielőtt befekszel a kórházba. Kérdezd meg az orvost, hogy fertőtlenítette-e a sztetoszkópját, hiszen arra minden új beteg átviheti a baktériumait, mondja Roizen. Ha katéterre szorulsz, kérj antiszeptikus bevonattal ellátottat, hogy csökkentsd a fertőzés kockázatát. Bizonyosodj meg róla, hogy a kórház személyzete betartja a kórház szabályait, mondja Leonard Mermel a Brown Medical School-tól. Ha ki van téve a jel, hogy a személyzetnek védőkesztyűt és védőköpenyt kell felvenniük, mielőtt belépnek a szobádba, akkor emlékeztesd őket ezeknek az utasításoknak a betartására.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre