George A. Eby:
A cink kezeléssel megelőzhető a fájdalmas menstruáció

Forrás: Eby, GA: Zinc treatment prevents dysmenorrhea. Medical Hypotheses (2007) 69, 297-301
Fordította, kivonatot készítette: Váradi Judit

A fájdalmas menstruáció, menstruációs görcsök az egyébként egészséges nők felénél, de egyes becslések szerint 90%-uknál komoly tüneteket okoznak a menstruáció első három napjában. Tíz nőből egy munkaképtelenné is válik. A megfigyelések azt bizonyítják, hogy az időben elkezdett cinkpótlás gyakorlatilag tünetmentessé teheti a nőket.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Bevezetés

A dysmenorrhea - fájdalmas menstruáció, menstruációs görcsök jelentkezése egyébként egészséges nőknél - az enyhétől az egészen munkaképtelenségig okozhat méhgörcsöket. Az amerikai nők több mint fele, egyes becslések szerint 90 százaléka tapasztal menstruációs görcsöket havi vérzésének első néhány napjában. Súlyos méhgörcsei miatt körülbelül minden tizedik nő képtelen napi rendes feladatait ellátni menstruációs ciklusának 1-3 napján. A menstruációs görcsöket úgy szokták leírni, mint amit a méh normális összehúzódásai okoznak. A méh összehúzódik és elernyed, ez normális működéséhez hozzá tartozik, a havi vérzés alatt azonban az összehúzódások erősebbek és fájdalmasak lehetnek. A fájdalmas menstruációban szenvedő nők prosztaglandin szintje magas. A prosztaglandinok hormonok, amelyek tudvalevőleg görcsös hasi fájdalmat, erős méhösszehúzódásokat okoznak, azáltal, hogy átmenetileg csökkentik, vagy megállítják a méh vérellátását, így megfosztva azt az oxigéntől.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A fájdalmas menstruációt nemszteroid gyulladás gátló hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerekkel kezelik, például az ibuprofen (pl. Advil, Algoflex, Nurofen), amely meggátolja a prosztaglandin anyagcserét, vagy szájon át szedhető fogamzásgátlókkal, melyek az ovulációt megakadályozva meggátolják a menstruációt és a görcsöket. A paracetamol (pl. Rubophen) csökkenti a fájdalmat, de nem hat a prosztaglandinokra. (ezek a gyógyszerek más-más okból, de veszélyesek, ezért kerülendők!) Egyes nőknél a rendszeres testgyakorlatok, a béta-blokkolók, a pszichoterápiás módszerek, a medence idegeinek sebészeti elvágása, a méhnyak kitágítása és a progeszteron szintén segítenek a görcsök kezelésében.

1982-ben Eby, Davis és Halcomb közönséges nátha kezelésére cink glükonát tablettát adott (23 mg cinket 2 óránként nappal). A kezelést kapó nők 7 nap kúra után megkérdezték orvosukat, hogy a kezelés okozta-e menstruációs rendellenességeiket. A havi ciklus időben kezdődött ugyan, de nem tapasztaltak menstruációs görcsöket, sem puffadást, sem más tünetet, ami a közelgő menstruációra figyelmeztette volna őket, és a menstruáció közben sem éreztek görcsöket. Mivel a közelgő menstruációra semmilyen jel nem utalt, ezért aggódni kezdtek, hogy terhesek. A klinikai próbák utólagos vizsgálata kimutatta, hogy csak a cinkkezelést kapott nők vélekedtek így, a kálcium laktát placebót kapott csoport nem. Az ezután következő 24 év során sok texasi nő szedett napi 1-3 alkalommal 30 mg cinket (cink glükonátot) közvetlenül 1-4 nappal a feltételezett menstruáció előtt, az információ szóban terjedt. Mellékhatásokról nem adtak hírt, a hányingert kivéve. Ez abban az esetben fordult elő, amikor egyidejűleg többszörösét vették be a 30 mg adagnak.

Megfigyelések és eredmények

A következő megfigyelt esetek illusztrálják a hatásokat:
1. eset:
17 éves, 50 kg súlyú, még nem szült nő, a várható menstruációt megelőzően négy napon át 30 mg cinket szedett reggel és este, étkezés közben. A cink szedése előtt korábban súlyos menstruációs görcsei voltak, emiatt rendszeresen hiányzott az iskolából. A korábbi hónapokban ibuprofent szedett, de ebben az esetben csak cinket.
Eredmények:
A menstruációs görcsök elmúltak, a menstruáció bekövetkezését semmi nem jelezte előre. Két tabletta egyidejű szedésekor émelygést érzett, de ha minden étkezéskor csak egyet szedett, akkor nem. Vérzése normális volt. Az iskolából nem kellett többé hiányoznia.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


2. eset:
23 éves, 59 kg súlyú, még nem szült nő, súlyos náthában szenvedett, menstruációját megelőző két napban két óránként cink acetát tablettát( 14 mg cink) szedett a torokfájására. A szedést a ciklus első napján is folytatta. Általában súlyos menstruációs görcsei voltak, gyakran hiányzott a munkahelyéről, annak ellenére, hogy korábban, a cink szedése előtt, ibuprofent szedett.
Eredmények: A nátha tünetei enyhültek, három napon belül teljesen elmúltak. A menstruációs görcsök megszűntek, többé nem hiányzott munkahelyéről. Átlag napi kilenc tablettát szedett - összesen napi 126 mg cinket. Nem volt hányingere, vérzése normális volt, bár aggodalmaskodott, hogy esetleg terhes, mivel semmilyen tünet nem jelezte a várható menstruációt.

3. eset:
49 éves, 61 kg súlyú, kétgyermekes asszony, súlyos menstruációs görcsökkel, medence tájéki fájdalmakkal, 8-9 napos mentruációs ciklussal. 3-4 nap erős, ömlő vérzéssel, erős puffadással, mely 5-6 nappal a menstruáció előtt kezdődött és a vérzés második napjáig tartott. Napi két alkalommal 60 mg cinket (cink glükonátot) szedett, reggel és este, 3-4 nappal a menstruáció várható napja előtt kezdve, 3-4 napon át, 3 egymást követő cikluson keresztül. Tünetei a korábbi 35 éven át súlyosak voltak, különböző kezelésekkel próbálkozott, többek között ibuprofennel, eredménytelenül.
Eredmények: Puffadása csökkent, bár nem szűnt meg teljesen, a medence tájéki fájdalmak, a görcsök és az erős vérzés megszűntek, a ciklus 5 napra rövidült. A következő 5 hónapban, a kúra befejezése után a cink szintje normális volt, a görcsök, fájdalmak nem tértek vissza, a menstruációs vérzés normális maradt, a ciklus hossza sem változott, további cink kezelésre nem volt szükség.

4. eset:
30 éves gyermektelen nő, a menstruáció várható napját megelőzően egy napig 30 mg cinket szedett 17 éven át. Rendszeresen puffadást érzett a havi vérzés előtti napon. Ilyenkor rutinszerűen bevett 30 mg cinket, azon az egy napon, esetleg az azt követő napon is. Más gyógyszert nem szedett. Ha több cinket próbált szedni, hányingert érzett.
Eredmények:
A menstruációs görcsök jelentősen csökkentek, többé nem voltak menstruációs panaszai.
Más gyógyszerre, vagy kezelésre nem volt szüksége. Ritkán, amikor nem állt rendelkezésére cink, menstruációs görcsei visszatértek. Ilyenkor 1000 mg ibuprofen adagra volt szüksége a görcsök és a fájdalom megszűntetésére.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


5. eset:
38 éves, kétgyermekes nő, korábban súlyos menstruációs görcsei voltak; kamaszkorában havonta 1-2 napot hiányzott az iskolából, később felnőttként a munkahelyéről, majd a fogamzásgátlás könnyített a görcsökön és a puffadáson. Néhány éven át, amikor nem szedte a fogamzásgátlót, a görcsök visszatértek. A menzesz napját megelőzően 3-5 napon át 30 mg cinket szedett.
Eredmények: Mivel nem tudta kiszámítani menstruációs ciklusának kezdetét, átlagosan több napon át szedte a cinket, mint mások. A menstruációt nem előzte meg puffadás, görcs, vagy fájdalom. A vérzés csak az első napon volt erős. 10 éven át szedte a cinket, más kezelésre nem volt szüksége.

Általánosságban elmondható, hogy, ha 1-4 nappal a menstruáció várható napja előtt kezdték el szedni a cinket, a menstruációs görcsök, a puffadás, a medence fájdalmak eltűntek, és a menstruáció is normális lett, mellékhatások nélkül. Időnként - 30 mg adag szedése felett- hányinger előfordult, viszont gyakori kisebb adagok - 14 mg-os toroktabletta - néhány óránkénti szedése nem okoz émelygést. Kiegészítő kezelésre senkinek nem volt szüksége.

Megbeszélés


Kétséges, hogy a prosztaglandinok milyen szerepet játszanak a méhen belül, lehet, hogy nem is ez okozza a görcsöket, hanem a cyclooxygenase-2 (COX-2), amely elővegyülete, vagy a prosztaglandinok valamely bomlásterméke. A cink szabályozza a COX-2 enzim működését. A cink hatásos angina pektorisban is és Reynaud kórban is, mert serkenti a végtagok hajszálereiben a keringést.
A napi 31 mg cinket szedő betegek esetében a premenstruációs feszültség tünetek (PMT) megszűntek, míg a napi 15 mg cinket szedő betegeknél a tünetek megmaradtak.
Az ajánlott napi adag az Egyesült Államokban éveken át 15 mg volt, nemrégiben 8 mg -ra szállították le, miközben a táplálékból beszerzett cinkbevitel napi 9 mg. Csak azok a nők mentesek a PMT tünetektől, akik a korábban ajánlott napi adag kétszeresét veszik magukhoz.

Kimutatták, hogy a fájdalmas menstruáció cink kezeléssel megszűntethető. A cink hiánya súlyosbítja a fájdalmas menstruáció tüneteit. A cink oxid nem ajánlott, mivel biológiai hasznosíthatósága gyenge. Nagyobb testsúlyú, idősebb nőknél nagyobb adag cinkre van szükség. Az Egyesült Államokbeli ajánlott napi adag túl alacsony az optimálishoz képest, nem akadályozza meg a menstruációs görcsöket és a puffadást. Akinek 90 mg sem használ, nem árt, ha megvizsgáltatja, nincs-e valami más oka a görcsöknek.

 

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre