Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
Covid-19-ben életmentő a D-vitamin. Újabb adatok.

Majd' 10 éve jelent meg a Napfényvitamin c. könyvem, amelyben bemutatta a D-vitamin rendkívül sokrétű, az agytól az immunrendszeren és a vércukor szabályozáson át az izom- és csontrendszerre gyakorolt hatását. Abban a hitben írtam a könyvet, hogy valamiféle egészségügyi forradalmat idézek majd elő vele. Szomorúan állapíthatom meg, hogy semmi ilyen nem történt.

 

A Google adatkezelési elvei

 

De ez legyen az én bajom. A Magyaroknak és a Covid-19-ben megbetegedettek és meghaltaknak sokkal nagyobb a baja. Pár pofára esésem azóta is volt, de gyógyíthatatlan optimista vagyok, különben minek írnám ezt a cikket is? Néhány ezer embernek persze annak idején kinyílt a szeme, de világjelenség a vitaminokkal szemben szkepticizmus. Aki szed, az is túl csekély adagot, s ebben vastagon benne van az orvostudomány konzervatív hozzáállása is.

Hátha a koronavírustól való rettegés segít felébredni.

A múltkori "A D-vitaminnal szó szerint megmentheti az életét a koronavírussal szembeni küzdelemben" cikkemben két friss kutatás foglaltam össze. Az egyik azt mutatta ki, hogy minél magasabb valakinek a D-vitaminszintje, annál enyhébbek a Covid-19 tünetei. Na, ne gondoljunk valami kiugróan magas szintre, a vizsgálatban az alacsonyat vetették össze a még alacsonyabbal és a vészesen alacsonnyal (Alipio, 2020). A legenyhébb tüneteket a 31-32 ng/ml szintűek mutatták, s a kritikus állapotban lévőkben 15- 17 ng/ml szintet lehetett mérni. A hivatalos orvoslás szerint a 30 ng/ml (egyesek szerint a 20 ng/ml) a "normális" szint. A 20 ng/ml szintűek "csak" súlyos állapotba kerültek. A vizsgálatnak van egy indirekt adata: a vizsgált személyek közt senkinek nem volt 40-50-60 ng/ml D-vitaminszintje, ami arra utal, hogy őket lekerüli a koronavírus.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


A D-vitamin jelentőségét vastagon aláhúzza, hogy a különböző D-vitaminszint alapján akár vakon meg lehetett volna mondani, a betegek mennyire súlyos állapotban vannak. Azaz, a besoroláshoz nem kellett figyelembe venni az alapbetegségeiket, sem az életkorukat.

A másik szerényebb vizsgálat megállapította, hogy a 75 év alatti, intenzívosztályon kezelt betegek 100%-ának volt D-vitaminhiánya.

A szerzők rámutattak, amit más forrás is megerősített, hogy az afroamerikaik közt kiugróan magas a Covid-19 beteg, mivel bőrszínük miatt még annyi D-vitamin sem tudnak szintetizálni, mint a fehérek. Bäcker elemzésében ugyancsak megerősítette ezt: az UV sugárzás 20%-os csökkenése egy USA-beli államban 76%-kal növeli meg az afroamerikaik Covid-19 halálozási arányát (Bäcker. 2020).

Covid-19 betegekben az egyik fő probléma a citokin-vihar (túlzott gyulladás kialakulása a tüdőben) a probléma, s ez végzett annak idején a spanyol influenzás betegekkel is. Jó pár éve Grant és Giovannucci bizonyították, hogy egy délebbi amerikai városban jóval alacsonyabb volt a spanyol influenza halálozás, mint egy északibb városban, azaz a D-vitamin gyulladás gátló, elég magas szintje elnyomja a citokin-vihart (Grant és Giovannucci, 2009). Grant és mtsi. (2020) áttekintették a D-vitamin és a fertőző betegségek, gyulladásos válasz, tüdőgyulladás közti kapcsolat szakirodalmát, és teoretikusan arra következtettek, hogy a D-vitamin ismert gyulladáscsökkentő hatásai miatt hatásos lehet Covid-19-ben (Grant és mtsi., 2020).

Ilie és munkatársai 20 európai ország átlagos D-vitaminszintjét vetették össze az országra jellemző Covid-19 halálozási statisztikával. Szoros korrelációt kaptak a D-vitaminszint és a Covid-19 halálozás közt (Ilie és mtsi., 2020). Eredményüket az alábbi grafikon mutatja:

Panarese és Shahini több mint 100 ország megbetegedési és halálozási arányait vetette össze, és kimutatták, hogy délről Északra haladva egyre nő a halálozási és megbetegedési arány (Természetesen sok tényező módosítja a képet, ez statisztikai összefüggés.) Eszerint Északon a halálozási arány 5.2%, a kórházi ápoltak aránya 22%, míg a déli területeken 0.7% a halálozás és 8.7% a kórházba kerülés aránya (Panarese és Shahini, 2020).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Életbe vágó lehet az a Covid-19 korszak előtt vizsgálat eredménye, amelyben lélegeztető gépen tartott betegeket három csoportba osztottak. Az egyik csoport a szokásos kezelést kapta, a második csoportnak izomba beadtak 250 000 NE D-vitamint, a harmadik csoportnak pedig 500 000 NE-t. A szokásos kezelésben részesülök átlagosan 36 napot töltöttek a lélegeztető gépen, a második csoport kezelési ideje átlagosan 25 napra csökkent, míg a harmadik csoport 18 napig volt átlagosan a lélegeztető gépen (Han és mtsi., 2016).

Egy másik, hasonló vizsgálatban két lélegeztető gépen kezelt csoport volt. Az egyikük szokásos kezelésben részesült, a másik 300 000 NE D-vitamint kapott. A nem kezeltek átlagosan 27 napot voltak a lélegeztető gépen, a D-vitamin csoport 17 napot. A halálozás a D-vitamint kapott csoportban 36.6%-os volt, a D-vitaminban nem részesültek 61.1% halt meg (Miri és mtsi., 2019).

Végül egy friss vizsgálat: Indonéziában 780 Covid-19-es beteg adatait elemezték (Raharusuna és mtsi., 2020). Az elemzésben normál D-vitamin szintűeknek tekintették a 30 ng/ml felettieket, elégtelen szintűeknek a 21-29 ng/ml közöttieket és D-vitaminhiányosnak tekintették a 20 ng/ml alattiakat.

A normál D-vitaminszintűekhez képest az elégtelen szintűek 12.5-szer, a D-vitaminhiányosak 19.1-szer gyakrabban haltak meg.

A krónikus betegségben szenvedők 11-szer gyakrabban haltak meg a fertőzés előtt egészségesnek tekinthetőkhöz képest.

Ha figyelembe vették azt, szenvedett-e valaki olyan krónikus betegségben és ezt párosították a D-vitaminszinttel, akkor a normál D-vitaminszintűekhez képest az elégtelen szintűek 7.6-szor, a D-vitaminhiányosak pedig 10.1-szer valószínűbben haltak meg. Ez azt jelenti, hogy még a nagy kockázatot jelentő alapbetegség esetén is, a normál D-vitaminszint nagyon nagy védőhatást jelent a halállal szemben.

Külön elemezték csak a D-vitamin hatását a halálozásra és külön az alapbetegség és a D-vitamin kölcsönhatását.

Mindezek az adatok ismét megerősítik, hogy a koronavírus azokra veszélyes, akiknek alacsony a D-vitaminszintje. Az is világos, hogy a napozás által keletkezett D-vitamin még a déli államokban is csak csökkenti a kockázatot, de nem elégséges a biztonságos szint eléréshez. A D-vitaminnak ez a hatása részben az antimikrobiális fehérjék termelődésének serkentésében rejlik, amely megakadályozza a légutakon keresztüli fertőződést, mint az az influenza és általában egyéb légúti fertőzések esetében láttuk eddig is. A D-vitamin másik hatása a gyulladáscsökkentés a citokin-vihar kialakulásának gátlása. Ez azt jelenti, hogy a D-vitaminnak a már kialakult betegség esetében is fontos szerepe volna a gyógyulásban, ezt igazolja a lélegeztető gépen kezelt betegek D-vitaminpótlásra adott pozitív válasza.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Megint csak tudom mondani, hogy a D-vitamin szó szerint életet ment, különösen, ha valaki szed mellé megfelelő mennyiségű magnéziumot, ami nélkül a D-vitamin nem hasznosul.

Ajánlott további cikkek

Szendi G: A D-vitaminnal szó szerint megmentheti az életét a koronavírussal szembeni küzdelemben

Szendi Gábor: A D-vitaminszedés titkai

Koronavírus cikkek a Tenyek-tevhik.hu-n

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

Alipio, Mark, Vitamin D Supplementation Could Possibly Improve Clinical Outcomes of Patients Infected with Coronavirus-2019 (COVID-2019) (April 9, 2020). Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3571484 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.3571484

Bäcker, Alex, Why COVID-19 May Be Disproportionately Killing African Americans: Black Overrepresentation among COVID-19 Mortality Increases with Lower Irradiance, Where Ethnicity Is More Predictive of COVID-19 Infection and Mortality Than Median Income (April 8, 2020). Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3571699 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.3571699

Frank H. Lau, Rinku Majumder, Radbeh Torabi, Fouad Saeg, Ryan Hoffman, Jeffrey D. Cirillo, Patrick Greiffenstein: Vitamin D Insufficiency is Prevalent in Severe COVID-19doi: https://doi.org/10.1101/2020.04.24.20075838

Grant WB, Giovannucci E. The possible roles of solar ulraviolet-B radiation and vitamin D in reducing case fatality rates from the 1918-1919 influenza pandemic in the United States. Dermato-Endocrinology 2009; 1:215-19

Grant, W. B., Lahore, H., McDonnell, S. L., Baggerly, C. A., French, C. B., Aliano, J. L., & Bhattoa, H. P. (2020). Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients, 12(4), 988.

Han, J.E.; Jones, J.L.; Tangpricha, V.; Brown, M.A.; Brown, L.A.S.; Hao, L.; Hebbar, G.; Lee, M.J.; Liu, S.; Ziegler, T.R.; et al. High Dose Vitamin D Administration in Ventilated Intensive Care Unit Patients: A Pilot Double Blind Randomized Controlled Trial. J. Clin. Transl. Endocrinol. 2016, 4, 59-65.

Ilie, PC; Simina Stefanescu, Lee Smith The role of Vitamin D in the prevention of Coronavirus Disease 2019 infection and mortality. 2020, DOI: 10.21203/rs.3.rs-21211/v1

Miri M, Kouchek M, Rahat Dahmardeh A, Sistanizad M. Effect of High-Dose Vitamin D on Duration of Mechanical Ventilation in ICU Patients. Iran J Pharm Res. 2019 Spring;18(2):1067-1072.

Panarese A, Shahini E. Letter: Covid-19, and vitamin D. Aliment Pharmacol Ther. 2020;51:996-998

Raharusun, Prabowo and Priambada, Sadiah and Budiarti, Cahni and Agung, Erdie and Budi, Cipta, Patterns of COVID-19 Mortality and Vitamin D: An Indonesian Study (April 26, 2020). Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3585561