Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Jamie Scott:
Hisztamin intolerancia

Forrás: That Paleo Guy - 2011. Április 11.-i bejegyzés

Fordította és a kivonatot készítette: Mezei Elmira

A paleo étrend, ugyan nagyon sokféle betegségre tökéletes megoldás, de nem mindenkinél és nem teljesen oldja meg az egészségügyi problémákat. Vannak, akik az étrend szigorú betartása ellenére bőrproblémákkal, bélrendszeri rendellenességekkel, fejfájással, szívaritmiával vagy rendszertelen menstruációval küszködnek. Ők azok, akiknek gondolniuk kell a hisztamin intolerancia lehetőségére.

 

A Google adatkezelési elvei

A paleo étrend, ugyan nagyon sokféle betegségre tökéletes megoldás, de nem mindenkinél és nem teljesen oldja meg az egészségügyi problémákat. Vannak, akik az étrend szigorú betartása ellenére bőrproblémákkal, bélrendszeri rendellenességekkel, fejfájással, szívaritmiával vagy rendszertelen menstruációval küszködnek. A tanácsadóknak nem szabad abba a hibába esni, hogy mindenható megoldásként tüntetik fel a paleo típusú étrendet. Ugyan rengeteg ember olyan jónak tartja, hogy legszívesebben világgá kürtölnék a sikert, nem mindenki számolhat be ekkora javulásról.

Ha valaki úgy értelmezi a paleo étrendet, hogy "annyi gyümölcsöt ehetek, amennyit akarok", és jócskán megemeli a napi gyümölcsfogyasztását, fruktóz intoleranciába ütközhet. (Ezt gyakran tapasztalom olyanoknál, akik félnek a telített zsíroktól - ők mindig éhesek, és folyton gyümölcsért és magvakért nyúlnak ennek csillapítására). A makacs bél- és bőrproblémák nem fognak addig megoldódni, amíg mindent a glutén számlájára próbálunk írni. A fölös fruktóz, amit a belek nem tudnak felszívni, a vastagbélben gázosodást, puffadást, fájdalmat és hasmenést okoz.

A hisztamin intolerancia egy másik kevéssé ismert probléma, ami sokféle tünet mögött húzódhat. Az alábbiakban megpróbálom megvilágosítani, hogy mi a különbség az ételintolerancia és az allergia között.

Mi az az ételintolerancia?

Rengetegen szenvednek ételérzékenységtől és intoleranciától, és gyakran nem is tudnak róla. A tünetek széles skálán mozoghatnak, a hasfájástól, görcsöléstől, székrekedéstől, hasmenéstől, szelesedéstől, a fejfájáson át a bőrkiütésekig és az ekcémáig. Ennek oka valamilyen enzimhiányos állapot. Az ételintoleranciát gyakran összekeverik az ételallergiával.

Ételintolerancia kontra ételallergia

A nem-allergiás hisztamin ételintoleranciát többnyire az váltja ki, hogy bizonyos ételek nem megfelelően dolgozódnak fel a belekben. Az ételintolerancia az emésztőrendszer és nem az immunrendszer válasza a részleges emésztési képtelenségre. Ezzel ellentétben, az ételallergia az immunrendszer abnormális válasza bizonyos ételekre. A hisztaminra adott ételintolerancia válasz nem allergia, bár a tünetei lehetnek azonosak. A súlyossága attól is függ, hogy mennyi hisztaminban gazdag ételt veszünk magunkhoz.

Hisztamin

A hisztamin egy bizonyos élelmiszerekben természetesen előforduló, szerves kémiai anyag. Többek között ugyanez az anyag szabadul fel a szervezetben, amikor viszketés, tüsszentés, nehézlégzés és ödéma kíséretében allergiás reakció lép fel valamire.

Van egy diamin-oxidáz (DAO) nevű enzim, ami lebontja a táplálékkal felvett hisztamint, így az nem okoz nekünk problémát. De van, akiben ennek az enzimnek alacsony a szintje, és ha egy ilyen ember túl sok hisztaminban gazdag ételt eszik, felléphetnek allergiaszerű tünetek. Ezt hívják hisztamin intoleranciának. Némely vizsgálat kapcsolatot feltételez a hisztamin intolerancia és az urtikária, az asztma, az ekcéma, a szorongás és a pánikrohamok között.

Hisztamin az emberi szervezetben is termelődik, nagyrészt a hízó- és a fehérvérsejtekben. Hízósejtekből különösen sok van az orrban, a szájüregben, a lábfejen, a test belső felületén és a vérerekben. Hisztamin az agyszövetben is található, itt neurotranszmitterként működik. Ezen kívül a gyomor bizonyos sejtjeiben is sok hisztamin van. Vannak magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, valamint olyanok is, amelyek a szervezet saját hisztamin termelését stimulálják.

Ebből már kezd körvonalazódni, hogy ha valami meghibásodik a regulációban, akkor ez több szerverendszerben is problémát fog okozni. Ez manifesztálódhat simaizom összehúzódásokban, értágulásban, az erek áteresztőségének megnövekedésében, váladékképződésben, gyors szívritmusban, vérnyomásbeli változásokban, aritmiában, gyomorsav kiválasztás megnövekedésében és a fájdalom rostok fokozott reakciójában.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A hisztamin anyagcsere

Hisztamin intolerancia akkor alakul ki, amikor felborul a raktározott mennyiség és a lebontás közötti egyensúly. Az ételekkel felvett hisztamin lebontásáért a belekben és a vérben a DAO (diamin oxidáz) enzim felelős. A DAO-ban leggazdagabb szövetek a belekben, a méhlepényben és a vesében fordulnak elő. Ha a DAO aktivitása lecsökken, ez tünetek megjelenéséhez vezet.

Hisztamin források

Hisztamin és hisztadin (az előanyaga) különböző mennyiségben szinte minden élelmiszerben találhatók. Azonban, az érlelt vagy fermentált élelmiszerekben nagyobb a koncentrációjuk. Ez az érlelés során keletkező baktériumok és élesztő jelenléte miatt van. Ilyenek pl. az érett sajtok, a savanyú káposzta, a bor (különösen a vörös), vagy a mikróbákkal szennyezett hal, hús és kolbászfélék.

A vörösbor duplán problémás, mert egyrészt magas a hisztamin tartalma, másrészt erőteljesen blokkolja a DAO enzim aktivitását. Fogyasztása közben felléphet tüsszögés, bőrpír, fejfájás, akár asztma roham. Bizonyos élelmiszerek, ugyan önmagukban nem tartalmaznak sok hisztamint, képesek a szevezet sejtein belül raktározott hisztamin felszabadulását provokálni. Ilyenek pl. a citrus gyümölcsök és bizonyos gyógyszerek is.

Hisztaminban gazdag ételek és anyagok

Általános szabály, hogy minél frissebb egy élelmiszer, annál alacsonyabb a hisztamin tartalma. Pl.a friss húsnak szinte nincs, azonban a feldolgozott húsnak igen magas. Ugyanez igaz a halra. A sózott, füstölt, pácolt, tartósított változatoknak jelentősen megnő a hisztamin tartalma.

A hisztamin intolerancia vezető tüneteit (emésztési problémák, fejfájás és bőrtüntek) kiváltó élelmiszerek és anyagok a következők lehetnek:

 • alkohol, különösen a vörösbor, fehérbor, sör és a pezsgő
 • érlelt, füstölt, konzerv hal (tohnal, makréla, szardínia, szardella, hering, harcsa, lazac)
 • pizza
 • füstölt és feldolgozott húsipari termékek (szalámi, sonka, virsli, bacon)
 • savanyú káposzta
 • bizonyos zöldségek, pl.: paradicsom, spenót, padlizsán, avokádó, gomba, és a konzerv zöldségek, valamint előre gyártott saláták
 • bizonyos gyümölcsök, pl.: eper, banán, papaja, kiwi, ananász, mangó, mandarin, grapefruit, aszalt szilva, körte, málna
 • vörösborecet, balzsamecet
 • szója szósz
 • sajt
 • mustár
 • ketchup
 • napraforgó mag
 • csokoládé, kakaó
 • kávé, fekete tea
 • kenyér és minden élesztővel készült termék
 • földimogyoró, kesu, dió
 • tojásfehérje
 • disznóhús

Mint látjuk, ez a lista számos, egyébként paleo alapanyagot tartalmaz, aminek a mennyisége jelentős is lehet az étrendünkben.


A hisztamin intolerancia tünetei

Elsődleges tünetek:

 • alacsony vérnyomás (ájulás, szédülés), főleg fiataloknál
 • hasmenés
 • fejfájás (ami mozgásra fokozódik, ellentétben a feszültség okozta fejfájásokkal)
 • szívritmus zavarok (arritmia)
 • savas reflux
 • orrváladék csöpögés
 • asztma, krónikus köhögés
 • bőrpír
 • viszketés
 • fájdalmas menstruáció
 • fáradtság

A tünetek nem közvetlenül, hanem kicsit késleltetve jelentkeznek, és lezajlásuk után kialakulhatnak a másodlagos tünetek.

Másodlagos tünetek:

 • alvászavarok
 • szorongás, pánikrohamok

A szervezet adrenalint termel a vérnyomás megnövelésére, és ez okozza a másodlagos tüneteket.
A migrénes nők között gyakori a hisztamin lebontó enzim hiánya. Ezek a nők terhességük alatt általában javulást tapasztalnak, mert a placentából több DAO enzim szabadul fel és így csökken a fejfájások intenzitása.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A közelmúltban történt a prakszisomban a következő eset: egy nő komoly menstruációs problémákkal keresett fel. Ciklusa rendszertelen és fájdalmasan jelentkező volt. Fejfájós volt, légzőszervi problémákkal, folyamatos bőrviszketéssel, arritmiával, irritábilis bélszindrómával, rendszertelen mentsruációval küzdött és cöliákia diagnózisa is volt.

Átolvasva az idevonatkozó szakirodalmat, feltűnt nekem, hogy a hisztamin intoleranciának köze lehet a problémához. Tanácsomra kipróbálta az alacsony hisztamin tartalmú étrendet, ami megoldotta problémáit. Az ekcémája és a bélrendszeri tüneteinek nagy része is elmúlt. A hisztamin az emelt ösztrogén termelődés miatt fokozhatja a fájdalmas menstruáció tüneteit. Sajnos a nőgyógyászok és a dietetikusok nem ismerik a hisztamin intoleranciát és a fájdalmas menstruációval való összefüggését.

Egy esetleírásból az derül ki, hogy a hisztamin intolerancia az anorexia nervóza tüneteit is tudja utánozni. Az illető hölgy lefogyott, hasmenése volt, fájt a hasa és a feje, bőrpírtól és asztmától szenvedett éveken keresztül. Amikor alacsony hisztamin tartalmú étrendre fogták, a testsúlya rendeződött, és az összes többi tünete is javult.

A hisztamin intolerancia okai

Számos mögöttes tényező idézheti elő a DAO enzim csökkent aktivitását. Ilyenek pl. a gyulladásos bélbetegségek, amelyek okozói nagyrészben a modern étrend gyulladásfokozó tényezői: a gabonák, a cukor és a növényi olaj. Lehetséges-e, hogy sok tünet, amit mi gyakran a glutén intoleranciával hozunk összefüggésbe, valójában a glutén által okozott bélgyulladás és a csökkent DAO enzim tevékenység következményei? A fruktóz és a hisztamin intolerancia is fokozódhat a belek gyulladása miatt. Mivel többnyire étkezési és életformabeli tényezők miatt alakul ki, ezek módosításával javítható a mértéke, illetve meg is szüntethető.


Diagnózis

A pontos diagnózis nagyban függ a kezelőorvos vagy terapeuta tájékozottságától és a páciens hajlandóságától, hogy az alacsony hisztamin tartalmú étrendet valóban betartsa. Léteznek elvégezhető laborvizsgálatok, de a legtöbb orvos nem is ismeri ezt a problémát. A diagnózis gyakran úgy születik, hogy az étrenből elhagyjuk a kérdéses elemeket és ez eredményt hoz. Nagyon fontos pontos élelmiszernaplót vezetni és megfigyelni, hogy a tünetek mikor jelentkeznek. Ha pl. valaki fejfájásokkal, ekcémával és fájdalmas menstruációval keres fel bennünket, az összefüggést kell keresni a tünetek között, nem egyenként próbálni gyógyítani őket. A DAO enzim aktivitását mérő laborvizsgálatban a <3 U/mL érték nagyon valószínűsíti a hisztamin intoleranciát.

Kezelés

A diéta betartása a legjobb módszer. A fogamzásgátló tabletta, bizonyos vérnyomás csökkentők, antidepresszánsok és antihisztaminok szedését felül kell vizsgálni, mert ezek megzavarhatják a hisztamin anyagcsere egyensúlyát. A B6-vitamin, a réz és a C-vitamin szint megemelése segíthet a kondíció javításában. A DAO enzimet kapszulában is lehet szedni.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre