Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Mezei Elmira:
A csokoládé csökkenti a szorongást, a depressziót, és a stresszhormonszintet, egyensúlyba hozza az anyagcserét és serkenti a bélflóra működését.

A csokoládé nem csak finom, hanem számos bizonyítható pozitív hatása van. Az alábbiakban Elmira két ezt bizonyító vizsgálat rövid kivonatát adja közre.

Fordítás, kivonat: Mezei Elmira

Források: 1. Wong SY and Lua PL:Effects of Dark Chocolate Consumption on Anxiety, Depressive Symptoms and Health-related Quality of Life Status among Cancer Patients Health and the Environment Journal, 2012, Vol. 3, No. 1. pp:27-35.
2, Metabolic Effects of Dark Chocolate Consumption on Energy, Gut Microbiota, and Stress-Related Metabolism in Free-Living Subjects. Journal of Proteome Research, 2009, Volume 8, Pages 5568-579

 

A Google adatkezelési elvei

 

Wong és Lua: Az étcsokoládé fogyasztás hatása rákbetegeknél a szorongásra, a depressziós tünetekre és az egészséghez kapcsolódó életminőségre

Absztrakt

A szorongás és depresszió tünetek igen gyakoriak a rákbeteg körében. Kimutatták, hogy ezek a tényezők negatív hatással vannak az érintettek egészséghez kapcsolódó életminőségére. Az étcsokoládé népszerű a kedélyre tett pozitív hatásai miatt. Ennek a vizsgálatnak a célja az étcsokoládé hatásainak elemzése a fent említett faktorokra nézve. Három nagy malajziai kórházból összesen 133 rákbeteget vontunk be a vizsgálatba. A szorongást, a depressziót és az egészséghez kapcsolódó életminőséget sztenderd kérdőívek kitöltetésével vizsgáltuk.
A páciensek egy része randomizált módon az intervenciós csoportba, másik része a kontroll csoportba került. Az intervenciós csoport tagjai 3 napig napi 5 dkg étcsokoládét, míg a kontroll csoport tagjai ásványvizet kaptak. A vizsgálat kezdetén nem volt jelentős eltérés a két csoport szorongásszintje, és egészséghez kapcsolódó életminősége között. Három nap után jelentős eltérés mutatkozott. Az intervenciós csoport jelentős javulásról számolt be: nagymértékben csökkent a szorongás, és javult az életminőség.

Bevezető

Malajziában a rák az öt vezető halálok egyike, évente kb. 30.000 új esetet diagnosztizálnak. E riasztó szám miatt több figyelem irányul a rákbetegek egészségének támogatására. A betegséget kísérő kedélyállapot romlás megnövelheti a kétségbeesést, befolyásolhatja a napi helytállást, megnövelheti a depresszió kialakulásának esélyét, és mindezzel az egészséghez kapcsolódó életminőséget befolyásolhatja. A rákbetegnek a kezelés alatt gyakran kell megküzdeniük súlyos mellékhatásokkal, és komoly pszichés terhekkel.

A szorongás és a depresszió tünetei igen gyakoriak rákbetegeknél: folyamatos szomorúságérzés, kétségbeesettség, energiahiány, tehetetlenség érzés, az önértékelés hiánya, reménytelenség érzés, örömre való képtelenség, alvásproblémák, esetleg öngyilkossági gondolatok. Sugárterápia és kemoterápia alatt különösen gyakori a depresszió. A depresszió komplikációkat hozhat magával: megnöveli a szenvedést, csökkenti a beteg együttműködését a terápiát illetően, elnyújthatja a kórházi tartózkodást, és hamarabb bekövetkezhet a halál. Tehát a depresszió és a szorongás csökkentése alapvető fontosságú.

A csokoládéról már bebizonyították, hogy konkrét előnyökkel jár a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában, valamint, hogy kedélyjavító hatású. Mivel az étcsokoládé finom, és a lesoványodott betegeknél nem probléma a hízás sem, adódik a téma, hogy megvizsgáljuk az étcsokoládé érzelmi állapotra tett hatását. E vizsgálat célja az étcsokoládé fogyasztás hatásának mérése kórházban lévő rákbetegnél, egy három napos időszak alatt.

Módszer

A résztvevők kiválasztásánál a következő szempontokat vettük figyelembe: 18 éven felüli, maláj nyelvű, nem áll hangulatjavító gyógyszeres vagy terápiás kezelés alatt, nincs a csokoládéra élelmiszer allergiája, nem cukorbeteg, nincsenek nyelési nehézségei. Az értékelésnél öt kategóriát vettünk figyelembe: fizikai tünetek, fizikai jóllét, pszichés jóllét, egzisztenciális jóllét, és támogatási kérdések. A válaszokat egy nullától tízig terjedő skálán kellett megadni.
Az intervenciós csoportba kerülő résztvevőknek három egymást követő napon 5 dkg étcsokoládét, a kontroll csoportnak egy 3 dl-es ásványvizet kellett elfogyasztaniuk. A vizsgálat végén az összes résztvevő állapotát mértük.

Eredmények

A résztvevők átlagéletkora 49,9 év volt, 65 férfi és 68 nő. Legmagasabb százalékban (30,1%) mellrák, majd bélrák, (27,1%), illetve nőgyógyászati rákok (15,0%) fordultak elő. A vizsgálat kezdetén nem volt különbség a két csoport életminőségre vonatkozó teszteredményei között, viszont a három nap végén jelentős különbség mutatkozott: a csokoládét fogyasztó csoportnál lényegesen javultak a depressziós és szorongás tünetei. A legszembetűnőbb javulás a pszichés jóllét és a fizikai tünetek kategóriában volt tapasztalható.

Megbeszélés

A rákbetegek teljes körű terápiája nemcsak a gyógyulásra irányuló erőfeszítéseket, de a páciens lelki szükségleteinek gondozását is jelenti. Az étcsokoládét fogyasztó csoportban jobb lelkiállapot keletkezett, mint a kontroll csoportban. Ehhez hasonló hatást már korábbi vizsgálatokban is kimutattak. A kedélyjavítás az étcsokoládé ízletességének és édességének, valamint aromájának egyedülálló kombinációjának köszönhető. Ezek a csokoládérajongók körében elterjedt leggyakoribb magyarázatok. A csokoládéevés közben termelődő endorfin termelés is javíthatja a hangulatot. Emellett az étcsokoládé édessége és zsírtartalma stimulálja a triptofán és szerotonin kiáramlását a vérbe. Mindkét anyag azonnali hatással lehet a jobb kedélyre, a rendelkezésre álló energia, és éberség növekedésére.

Megfigyeltük, hogy amikor a szorongás és depresszió tünetei javultak, akkor ezzel együtt az egészséghez kapcsolódó életminőség mutatói is nagymértékben javultak. Egy előző kohorsz vizsgálat is bebizonyította, hogy idősebb felnőtteknél a csokoládéfogyasztás és preferencia kapcsolatban áll a jobb egészséggel, az optimizmussal, a jobb pszichés jólléttel.
Levontuk a következtetést, hogy a csokoládét fogyasztó csoportban - a kontroll csoporthoz képest - három nap után javult a szorongás, depresszió és az egészséghez kapcsolódó életminőség. Ez a tény arra utal, hogy az étcsokoládénak hangulatjavító hatása van. Mindenképpen ajánljuk a nagyobb mintán végzett, az étcsokoládé szorongásra és depresszióra, valamint életminőségre tett hatásának vizsgálatát rákbetegeknél.

Martin és mtsi.(2009): Az étcsokoládé fogyasztás metabolikus hatása az energiaszintre, a bélflórára és a stresszfüggő metabolizmusra "szabadon élő" alanyoknál

A táplálkozás befolyásolja az alapanyagcserét és a bélflóra aktivitását, ami visszahat a hosszútávú egészségre. E tanulmány beszámol a résztvevők 14 napig, napi 40 gramm étcsokoládé elfogyasztására adott anyagcsere válaszáról. A 30 résztvevőt alacsony és magas szorongásszint szerinti csoportokra osztották. Vizelet és vérmintát vettek a vizsgálat elején, közepén és végén. A magasabb szorongásjegyeket mutató egyéneknél egyértelműen megváltozott az energia homeosztázis, a hormonális anyagcsere és a bélflóra aktivitás. Az étcsokoládé lecsökkentette a vizelettel kiválasztott kortizol stresszhormont, részben normalizálta az energia anyagcsere stesszfüggő kiegyensúlyozatlanságát, és a bélflóra aktivitását.

Bevezetés

Az emlősök anyagcsere típusát különböző genetikai, környezeti és szociokulturális tényezők határozzák meg. Az embernél a táplálkozási szokások, az életmód és a genetikai hatások befolyásolják a metabolikus fenotípust, ezáltal meghatározva az egészségi állapotot és a különféle betegségek kialakulásának esélyét. A modern táplálkozástudomány egyik legnagyobb kihívása a kritikus anyagcsere folyamatok és a komplex táplálkozási mátrix közötti interakciók feltérképezése, és a betegségekben betöltött sokrétű szerepük megértése. Számos vizsgálat mutatta ki az étcsokoládé összetevőinek potenciális egészségvédő hatását. A kakaó flavonoid tartalma jó hatással van a szív- és érrendszeri egészség megőrzésére, mert alacsonyan tartja a vérnyomást, javítja az érfalak rugalmasságát, lecsökkenti a rögképződést, az oxidatív és a gyulladásos állapotokat, javítja az inzulinérzékenységet, és a glükóztoleranciát. A kakaóban neurotranszmitterként működő anyagok is vannak, amelyek lelassítják bizonyos agyi ingerületátvivők leépülését. Tény, hogy az étcsokoládé sokrétűen jótékony hatása már bizonyított, de a pontos mechanizmusokat még nem ismerjük. Ez különösen igaz az agy egészségére és a stressz állapotokra tett pozitív hatására.
Jelen vizsgálatban a csokoládéfogyasztással összefüggő anyagcsere változásokat igyekeztünk megmutatni.

Módszerek

Az önként jelentkező résztvevőket kórtörténet, életkor (18-35), testtömeg index (18-25), és vérkép alapján válogattuk ki. Kizáró tényező volt a pszichiátriai, anyagcsere, hormonális, bélrendszeri és evészavarok, ezen kívül a dohányzás, az étvágyat vagy az érzékelő funkciókat befolyásoló gyógyszerszedés, a terhesség, a fogyókúra, a vizsgálatot megelőző hónapban magyarázat nélkül végbemenő fogyás vagy hízás, illetve a heti 21 (nőknél) és 28 (férfiaknál) egység alkohol fogyasztása. A résztvevők a vizsgálat kezdete előtt nyolc napig semmilyen formában nem fogyaszthattak csokoládét. Utána két hétig napi 40 gramm 74% kakaótartalmú étcsokoládét kaptak. Két csoportra osztották őket, az egyikben a magasabb, a másikban az alacsonyabb szorongási jegyeket mutató egyének kerültek.

Eredmények

Érdekes eredmény, hogy a csokoládéfogyasztás hatására bekövetkezett anyagcsere változás csak a magas szorongást mutató egyéneknél volt statisztikailag szignifikáns. Az összes stresszhormon szintje lecsökkent, míg az antioxidánsok szintje megemelkedett. A magas stressz szinttel rendelkező résztvevőknél megállapítható volt, hogy a krónikus illetve az akut stressz hozzájárul az anyagcsere egyensúlyának felborulásához, és ezáltal a betegségek kialakulásához. A krónikus stressz különösen szoros összefüggésben áll a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely működésével, amely az étcsokoládé fogyasztás hatására pozitív változásokat mutatott.

A modern tudomány számos adattal szolgál arról, hogy a stressz közvetlenül hat az emésztőrendszerre, többek között a bél áteresztőségének és a biológiai közvetítő anyagok kiválasztásának megváltoztatásával. A bélflóra felborult egyensúlya gyakran játszik kulcsszerepet pl. az irritábilis bélszindróma kialakulásában. Az étcsokoládé fogyasztás részlegesen képes helyreállítani a stresszel összefüggő metabolizmust, és a bélrendszer flórájának egészségét.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre