Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
60 képben a D-vitaminról

A D-vitamin olyan hormon, amely már magzati kortól kezdve nélkülözhetetlen a normális fejlődéshez, később az immunrendszer normál működéséhez, a rák megelőzéséhez. A magyar lakosságban vészesen alacsony a D-vitaminszint s ez tömegesen vezet egyéni tragédiákhoz és óriási egészségügyi kiadásokhoz.

 

A Google adatkezelési elvei

 

2014 szeptember 12-én Dr. Varga Imre felkérésére megpróbáltam 15 percbe belesűríteni, amit a D-vitamin főbb hatásairól tudunk. A konferencián rajtam kívül még többen előadtak. voltak tankönyvízű előadások, de volt két igen harcos előadás, amelyben az előadók nem fogták vissza magukat, amikor a magyar egészségügy és a magyar orvosok felelősségét feszegették azzal kapcsolatban,miért tartunk még mindig csak ott, hogy vitatkozgatunk a D-vitaminról, miközben már legalább 10 éve cselekedni kellett volna. Örültem, hogy ezt nem én mondtam el, mert az én számból másként hangzott volna, mint az orvostársadalmat belülről is ismerő orvosok szájából.

 

Az alábbi grafikon azt mutatja, mennyivel csökkene egyes kórképek gyakorisága, ha csak duplájára megnövelnék a lakosság D-vitamin szintjét

 

 

 

2.5 millió évig Afrikában fejlődtünk ki, a D-vitamin igényünk itt alakult ki

Az alábbi grafikonon fontos felfigyelni arra, hogy néhány törzstagnak az afrikai napsütés ellenére relative alacsony a D-vitamin vérszintje. Erre a kérdésre még később visszatérek.

Az optimális D-vitaminszintet az is megmutatja, mikor a legalacsonyabb a parathormonszint, amely amúgy a csontok lebomlását serkenti

További becslését adja az optimális D-vitaminszintnek, ha megnézzük, két gyakori rákban mikor minimális a kockázat.

 

Az eddiek alapján megállapítható, hogy az optimális D-vitaminszint 40-60 ng/ml (más mértékegységben 100-150 nmol/l) volna. Ezzel szemben a magyar lakosság jó részének még nyáron is jóval alacsonyabb.

 

 

Indokolatlan a túladagolástól félni, hiszen még napi 50 000 NE D-vitamin szedésével is nehéz 150 ng/ml fölé menni

A hiperkalcémia (kórosan magas kalcium szint) 3-400 ng/ml érték körül lép fel veszélyként. Aki K2 vitamint is szed, annál a kalcium nem fog a vérben megemelkedni.

Ráadásul, minél magasabb a vérben a D-vitaminszint, annál kisebb mértékben emelkedik tovább egy újabb dózis hatására.

A túladagolási félelmek abból fakadnak, hogy az 1950-es években meghalt egy-két gyermek az akkor még nem ismert Williams kórban, és a boncolás magas kalciumszintet talált. Azt hitték, hogy a becslések szerint elfogyasztott 6000 NE D-vitamin okozta a kalciumszint kóros megemelkedését.

Vajon ez az ostoba ajánlás, amelyet egyrészt az a hit vezérel, hogy minimális D-vitamin is elég, másrészt a melanómától óvják az embereket, miközben a melanómát nem az UV sugárzás okozza.

Ez az ábra hawaii szöröfözők vérszintjét mutatja, akik heteken át napozószer nélkül szörföltek a csillogó vízen, és ennek ellenére némelyiknek vészesen alacsony lett a D-vitaminszintje. A korábban bemutatott ábrán némely törzstagnak ugyancsak alacsony volt a vérszintje. Azaz, vannak, akiknek biztosan nem elég még az sem, hogy órákig napoznak, nemhogy 15 percet napoztatják a karjukat és az arcukat. A tablettából való pótlás nélkül a mi éghajlatunkon nem érhető el optimális D-vitaminszint.

 

A továbbiakban több rákfajta szélességi körökkel való összefüggését mutatom be. Minél északabbra megyünk, annál gyakoribbak a rákok, olykor a Dél-Észak különbség eléri a tízes nagyságrendet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy ilyen rövid előadásban nem volt időm a melanóma kérdését taglalni, de erről a kedves olvasó talál anyagokat ezen a webszájton is, valamint D-vitamin könyvemben.. Itt csupán egy-két ábrát mutatok be, amelyek szöges ellentétben vannak azzal az állítással, hogy az UV sugárzás okozná a melanomát.

Minél több egy orszátgban a napsütés, annál ritkább a melanoma.

Délről Északra haladva egyre gyakoribb a melanoma

A napozószerek nem csökkentik a melanóma kockázatot, hanem fokozzák, mivel csökkentik a D-vitaminszintet.

A következő két grafikon azt bizonyítja, hogy nem melanóma járvány, hanem melanomadiagnózis járvány van. A két ábrán jól látszik, hogy a legsúlyosabb esetek száma nem változik, de a legenyhébb, azaz diagnosztikailag a legszubjektívebb kategóriában folyamatos a növekedés. Ha a bőrgyógyász fél a melanómától, ott is azt lát, ahol nem az van.

 

 

 

A finn történet lényege, hogy az évek során ahogy csökkentették a csecsemőknek adott D-vitamin mennyiségét, úgy nőtt az 1-es típusú cukorbetegek száma

A D-vitamin mindkét típusú cukorbetegségben javítja az inzulinérzékenységet.

Ezért nyáron alacsonyabb az átlagos vércukorszint is. Persze, aki szedi a D-vitamint, annál folyamatosan alacsonyabb.

A magzati korban elszenvedett D-vitaminhiány az egyik oka a későbbi multiplex szklerózisnak

Az SM gyakorisága Délről Északra nő

Az SM betegek sajnos nem olvassák a könyveimet és nem tudják, hogy betegségük állapotán sokat javítana a folyamatos magas D-vitaminszint. Minél magasabb a D-vitaminszint, annál ritkább a relapszus, és ha mégis bekövetkezik, kevesebb a maradványtünet a remisszióba kerüléskor.

A Crohn betegség is Délről Északra egyre gyakoribb.

Lupuszban minél magasabb a D-vitaminszint, annál jobban csökkennek a tünetek

Szív és érrendszer kapcsán csak a vérnyomásra gyakorolt hatását mutatom be, de természetesen számos védőhatását kimutatták már.

 

 

 

A schizofréniára szintén a magzati D-vitaminhiány hajlamosít.

 

Nyáron nagyobb erőt tud ugyanaz az izom kifejteni

Idős korban az izomgyengeség, ami akár a járásképtelenséget is okozhat, jelentős mértékben összefügg a D-vitaminhiánnyal. (Lásd. erről 5 eset ismertetését!) Az alábbi ábra egy vizsgálatot mutat be, amelyben a D-vitamint szedőknek hat hónap alatt jelentősen megnőtt az izomereje. (két izomban mérték a változást)

 

 

 

 

 

A konferencián igyekeztem felhívni ezzel a két ábrával arra a figyelmet, hogy sajnos, a D-vitamin önmagában nem fogja javítani a csontok állagát, mert K2 nélkül nincs beépülés. Ez visszhang nélkül maradt, pedig megint ketyeg egy újabb időzített bomba, hiszen a K2-vitamin hiánya okozza az érelmeszesedést és a csontritkulást.(Lásd. K2-vitamin cikkeket

 

Az alábbi ábrán baloldalt: az első évben a D-vitamin adása mellett épült le tovább a csontozat, K2 adásával lassabban, D+K2 hatására már az első évben is csonttömeg növekedés volt kimutatható. A második évben (jobboldalt) nyilván a szervezetrbe kerülő minimális K2 miatt, némi csontépülés tapasztalható, de igazán látványosan csak a D+K2 növeli a csonttömeget.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre