Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

John Cannell:
A hivatalos D vitamin ajánlás ismét százmilliókat vezetett félre

Fordította, kivonat: Szendi Gábor

Miközben az egyik vezető halálok a rák, a D vitamin kérdésében a közegészségügy és az orvoslás egészen anakronisztikus álláspontot képvisel. Tudjuk, hogy az emberi D vitamin szükséglet messze meghaladja a ma ajánlott mértéket, azt is tudjuk, hogy a kutatások egyértelműen bizonyítják a nagyobb dózis szükségességét és biztonságosságát, az orvosi establishment még sem hajlandó változtatni nézetein - dacára a tudományos eredményeknek. Ez milliók életébe fog még kerülni.

 

A Google adatkezelési elvei

 

13 évi hallgatás után, a félig- kormányzati szerv, az IOM Food and Nutrition Board (Orvosi Intézet Élelmiszer és Táplálkozás bizottsága) ma megnyilatkozott, s ugyanannyi D vitamint ajánl egy 150 kilós terhes nőnek, mint egy másfélkilós koraszülött csecsemőnek. Míg azonban a 400 NE közel megfelelő az újszülötteknek, a 600 NR dózis mit sem segít azoknak a gyermekkori járványszerűen terjedő betegségeknek a leküzdésében, amelyek szoros kapcsolatban állnak a terhesség alatti D vitamin hiánnyal: az asztma, az autoimmun betegségek, s mint nemrég beszámolt róla a legnagyobb gyermekgyógyászati lap, az autizmus. Bruce Hollis, a Dél-Karolina Orvosi Egyetem professzora kimutatta, hogy a terhes és szoptatós anyáknak minimum 5000 NE, nem pedig 600 NE szükséges.

Az FNB arról is beszámolt, hogy a D vitaminmérgezés napi 10 000 NE esetén már fellép, ám erre semmiféle bizonyítékot nem tudott felmutatni arra nézve, hogy valaha is történt volna túladagolásos mérgezés napi 10 000 NE esetén. Mindössze egy gyengén kivitelezett vizsgálatot tudott idézni, amelyben napi 20 000 NE esetén minimálisan megemelkedett a vérben a kalcium szintje, de mérgezés még ekkor sem történt.

Az FNB jelentés csecsemőknek napi 400 NE-t ajánl naponta, míg terhes nőknek 600 NE a napi ajánlás. Eközben egy harmincperces napozás több mint 10 000 NE D vitaminszintézist eredményez a bőrben, s az FNB arra is figyelmeztet, hogy a napozás során keletkező D vitamin is veszélyes, s ez ellen napozó krémmel kell védekezni. Ezt azt jelenti, hogy az FNB feltételezi, hogy Isten (vagy az evolúció) nem tudta, mit tesz, amikor így alakított ki minket.

Megtévesztően, az FNB a csontok egészségére koncentrált, ahogy tette ezt 14 évvel ezelőtt is. Tudomást sem vett arról a több ezer tanulmányról, amelyek az utóbbi 10 évben azt bizonyították, hogy a magasabb dózisú D vitamin elősegíti a szív, az agy, a vastagbél, a máj, a bőr, a hangulat és különösen a magzat egészségét. Terhes anyák és szoptatott csecsemők tízmilliói szenvednek krónikus súlyos D vitaminhiányban, ami egyre gyakrabban idézi elő a középkor betegségét, az angolkórt. Az FNB jelentés úgy okoskodik, hogy mivel nagyon sok nőnek és csecsemőnek nagyon alacsony a D vitaminszintje, akkor nyilván ez a normális. Ez a körbeforgó okoskodás egyszerűen napot sosem látott barlanglakóvá minősíti a terhes anyákat.

Ha optimalizálni akarja a D vitaminszintjét, és nem csupán a csontokra gyakorolt hatás szempontjából, akkor a vitaminpótlás elkerülhetetlen. Csakhogy napi 600 NE D vitaminnal gyakorlatilag képtelenség emelni a vér D vitaminszintjét. Azoknak a terhes anyáknak, akik 400 NE-t szednek, ugyanannyi a D vitaminszintjük, mint azoknak, akik egyáltalán nem szednek _D vitamint, azaz 400 NE mérhetetlenül kicsiny adag egy terhes anyának. (Pontosan ennyi van az un. "magzatvédő" vitaminokban, amiket nőgyógyászok melegen ajánlanak terhes anyáknak. -Sz.G. megj.) Még napi 2000 NE is testsúlytól függően, mindössze max. 10%-al emeli meg a vér D vitaminszintjét. Bruce Hollis professzor kimutatta, hogy napi 2000 NE sem a terhes, sem a szoptatós anyákban nem emeli az egészséges vagy természetes szintre a D vitamint. Következésképen azok a terhes anyák, akik azt szeretnék, hogy magzatjuk optimális D vitaminellátásban részesüljön és élvezze ennek hosszú távú pozitív hatásait is, minimum napi 5000 NE-t kéne szedjenek.

Pl. csak véve két vizsgálatot a mostanában publikált sok százból: Urashima professzor és munkatársai Japánban 10 éves gyerekeknek napi 1200 NE D vitamint adott, és a D vitamin drámaian lecsökkentette az A típusú influenzás megbetegedéseket és az asztmás rohamokat, míg a placebo csoportban ilyen csökkenés nem történt. Ha Dr. Urashima követte volna az FNB ajánlásait, valószínűtlen, hogy napi 400 NE D vitaminnal bármit is elérhetett volna.
Joan Lappe a Creighton Egyetem professzorának vizsgálatában pedig a belső szervek állapotában történt jelentős javulás az FNB ajánlás kétszeresének adagolására.

Végülis, az FNB bizottság 14 D vitaminszakértővel konzultált, és miután elolvasták a 14 különböző jelentést, az FNB úgy döntött, elhallgatja ezeket a jelentéseket. A konzultációra felkért 14 kutató közt nem egy világhírű tudósa a témának, mint a híres D vitamin kutató Robert Heaney a Creighton Egyetemről, vagy Walter Willett a Harvardról, aki a világon az egyik legismertebb táplálkozáskutató. Szóval az FNB nem árulta el nekünk, mit gondolt Robert Heaney vagy Walter Willett a jelentésében. Vajon miért?

Ma felkértük a D Vitamin Tanács ügyvédjét, hogy az információszabadság törvényére hivatkozva kérje ki az FNB-től a 14 jelentést.

Legtöbb barátom, pácienseink százai és a D Vitamin Tanács hírlevelét olvasók ezrek napi 5000 NE D vitamint szednek naponta legalább 8 éve. Ez idő alatt nemhogy mellékhatásról számoltak volna be, hanem sokkal inkább fokozódó egészségről és több szervet is érintő jobb működésről. Az én tanácsom terhes anyáknak, hogy szedjenek napi 5000 NE D vitamint egészen addig, amíg vérükben a D vitamint szintje el nem éri az 50-80 nanogramm/ml értéket (ennyi a napon élő vagy dolgozó embereké). A terhességi D vitaminhiány nem csupán angolkórt okozhat, de szignifikánsan megnöveli az újszülöttkori tüdőgyulladás kockázatát, duplájára növeli a preeklampszia, háromszorosára a terhességi cukorbetegség és négyszeresére a császármetszés kockázatát.

Ma az FNB terhes anyák milliót csapta be, aminek a még meg sem született gyermekeik isszák meg majd a levét. Reménykedjünk, hogy az FNB meg fog felelni az "átláthatóság" szellemének és gyorsan válaszolva kérésünkre, kiadja a 14 visszatartott jelentést.

John Cannell, MD
The Vitamin D Council
1241 Johnson Avenue, #134
San Luis Obispo, CA 93401

William B. Grant professzor kommentárjának rövid összefoglalója (készítette Sz.G.):

A FNB-t arra kérték fel, hogy
-vizsgálja meg a vér D vitaminszintje és a betegségek kialakulása közti kapcsolatot, ill. a D vitamin betegségmegelőző hatását
-vizsgálja meg, a D vitamin képes-e betegségekben javulást előidézni

Az összefoglalóból eleve kizártak minden olyan vizsgálatot, amely nem szájon át való D vitamin bevitelt jelentett. Azaz a napozás és szolárium hatását eleve kizárták.

Az előre meghatározott kritériumok alapján az FNB csak olyan vizsgálatokat vett be elemzésbe, amelyben szájon át adagolták a D vitamint. Ezzel kizárták az olyan vizsgálatokat, amelyek pl. egyes területeken a napsütéses órák
számát és az egyes megbetegedések gyakoriságát vetette volna össze, vagy kialakult betegségek esetén a diagnózis felvételekor mért D vitamin szintet elemezte volna. Valójában ezek azok a vizsgálatok, amelyek a legkomolyabb összefüggéseket tárták fel ez idáig a D vitaminszint (ill. hiány) és a betegségek között.

A bizottság ehelyett azokat a vizsgálatokat elemezte, amelyekben leggyakrabban napi 400 NE D vitamin hatását vizsgálták a betegségekkel kapcsolatban. Márpedig ilyen hatás nincs, ez ugyanis olyan alacsony dózis, hogy pozitív hatás nem mutatható ki.

A valóságban a D vitamin egészségvédő hatása legalább 100 betegségben igazolt. A legkomolyabb bizonyítékok szerint védőhatása van a különféle rákokkal szemben (mell, vastagbél, petefészek, hasnyálmirigy, prosztata, végbél), szívbetegségben, I-es és II-es típusú cukorbetegségben, légúti fertőzésekben, mint pl. influenzában, tüdőgyulladásban, továbbá más fertőzésekben és autoimmun betegségekben, mint pl. szklerózis multiplexben.

A D vitaminnak a vérben legalább 40-60 nanogramm/ml kell legyen, ezzel szemben az amerikaiakban átlag 26 nanogramm/ml a szint, az amerikai feketében pedig 16 nanogramm/ml. Ha a vérszint 40 nanogramm/ml-re emelkedhetne, Amerikában 15%-al csökkenne a halálozás és két évvel megnyúlna a várható élettartam.

Meglepő módon a bizottság nem tudta rávenni magát arra, hogy napi 1000-2000 NE D vitamint ajánljon, miközben az elmúlt évtizedek kutatásai mind minimum 1000 NE adagolását tartották elvárhatónak.

A kanadai rákszövetség, a kanadai csontritkulás ellenes társaság, és a kanadai Gyermekorvosok Társasága felnőtteknek évek óta napi 1000 NE-t, terhes anyáknak 2000 NE-t javasol (Ez is kevés, de többszöröse az amerikai FNB által javasoltnak).

Ajánlott olvasmány:

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre