Chris Masterjohn:
Egy aminosav, ami meggyógyíthatja a covidot

Forrás:Chris Masterjohn: The One Amino Acid That Could Cure COVID

Fordította: Czárán Judit

Nyakunkon a 4. hullám. Akik túlélők akarnak lenni, azok felkészülnek. Kapóra jöhet, hogy egy egyszerű aminosav is sokat segíthet ebben

 

A Google adatkezelési elvei

 

Előljáróban

Az alább közölt vizsgálattal szemben többen hivatkoznak Grimes és mtsi. (2021) hipotézis tanulmányára, amelynek címe alapján a laikus olvasó arra következtethet, hogy az arginin kifejezetten árthat covidban. A Facebookon feltett kérdésre, mi a helyzet azzal az ellentmondással, amiszerint egyik (alant közölt) vizsgálat szerint az arginin hatásos a covid-19 ellen, más tanulmány szerinbt pedig ront a beteg állapotán. Erre a látszólagos ellentmondásra ezt válaszoltam:
"Nos, elolvastam ezt a cikket. Ez egy hipotézis-cikk, a amelyben a szerzők más víruscsaládok és onkológiai beavatkozások példáin keresztül vázolják azt az ELKÉPZELÉSÜKET, hogy az arginin képződést gátló enzimek blokkolása sikeres LEHETNE a Sars-Cov2 szaporodásának, ill. a gazdasejthez való kapcsolódásának a megakadályozásában. Ők biztató adatokat kaptak majomvese sejttenyészetben. De ilyen klinikai vizsgálat ez idáig nem történt. Ezzel szemben a közzétett cikkben (Egy aminosav, ami meggyógyítja a Covidot) az arginin kezelés szignifikáns javulást és halálozáscsökkenést eredményezett. Ezeknek a kutatóknak a hipotézis az volt, hogy az arginin értágító hatása javít a covidbetegek állapotán. A tudományban vannak a hipotézisek és vannak a tények. A tények mindig erősebbek a hipotéziseknél, ezt ugye nem kell bizonygatni. Ha a Arginine depletion as a therapeutic approach for patients with COVID-19 tanulmányban kifejtett hipotézis helytálló lett volna, akkor az arginin adására a betegek állapota nem javult, hanem romlott volna. Azaz ez a hipotézis egyelőre megcáfolódott. Lehet, hogy félúton van az igazság, és az argininnek lehet negatív hatása is, de az én általam közzétett vizsgálatban az arginin pozitív hatásai felülmúlták a hipotetikus negatív hatásokat "

És akkor lássuk az arginin pozitív szerepét klinikai vizsgálatban is igazoló vizsgálatot:

Egy a The Lancet által kiadott EClinical Medicine-ben publikált és szakmailag lektorált olasz klinikai vizsgálat egyszerűen lenyűgöző eredményről számol be. (1).

A cikk cáfolhatatlan bizonyítékkal szolgál arra, hogy az L-arginin nevű aminosavból naponta 3,2 gramm drámaian gyorsítja a légzésfunkció helyreállását diagnosztizált tüdőgyulladásban szenvedő és már hipoxiás légzési elégtelenségben szenvedő betegeknél. Lehet, hogy a felismerés életmentőnek fog bizonyulni.

Az egyik ok, ami miatt ez a vizsgálat különleges, az az, hogy az étrend-kiegészítőkkel történő kezeléseket általában a betegség korai szakaszában kell elkezdeni. Például, ahogy ezt a D- vitaminnal kapcsolatos szakirodalom részletes áttekintésében bemutattam, a D-vitamin szint magasan tartása az egyik legjobb módja a betegség megelőzésének. A D-vitamin - ha a covid korai szakaszában kezdjük el szedni - rendkívül hatékonyan előzi meg, hogy a betegség úgy elhatalmasodjon rajtunk, hogy intenzív osztályra kerüljünk.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Ezzel szemben, ha azoknak adunk D vitamint - legalábbis a standard kiszerelésben kapható D vitamint -, akiknek már súlyos légzési nehézségei vannak, annak már semmi hatása nincs. (Ezt azonban részben cáfolják a vizsgálatok. -Sz.G.).

Azonban az L-arginin azokban az esetekben is működik, amikor a helyzet már nagyon leromlott.

Háttér

A táplálékkal magunkhoz vett fehérjék - amelyekből a legtöbbet a húsok, a halak, a tenger gyümölcsei, a tejtermékek illetve a hüvelyesek: a lencse, a borsó és a bab tartalmazzák - aminosavakból épülnek fel. Az egyik ilyen építőelemet L-argininnek, vagy "argininnek" hívják.

Az arginin a nitrogén-monoxid alapanyaga.

A nitrogén monoxidnak három olyan funkciója is van, amelyek kiemelkedően fontosak lehetnek a covid-védelem szempontjából:

Mivel a nitrogén-monoxid antimikrobiális hatású, az immunrendszer mindig sokat termel belőle, hogy elpusztítsa a patogéneket.

A nitrogén-monoxid értágító hatású. Azzal, hogy kitágítja az ereket, lehetővé teszi a vér szabadabb áramlását, és véd a rögképződéstől.

A tüdőben, a nitrogén-monoxid egy másik molekulával, a glutationnal áll össze, amit az elfogyasztott fehérjéből állít elő a szervezetünk, és az így keletkező vegyületet nitrozoglutationnak hívjuk. A nitrozoglutation a saját természetes hörgőtágítónk. Ez azt jelenti, hogy felszabadítja a légutakat, csakúgy, mint ahogy a nitrogén-monoxid felszabadítja a vérereket. Lehetővé teszi, hogy szabadabban lélegezzünk.

Továbbá argininre önmagában is szükség van ahhoz, hogy a limfocitáink szaporodni tudjanak. A limfociták olyan fehérvérsejtek, amelyek kulcsszerepet játszanak az immunrendszer működésében. Ha az orvosunk teljes vérképet kér, egy olyan tesztsort, amelyet például a vérszegénység diagnosztizálásához is használnak, azon a véreinkben található limfocitaszám is rajta lesz. Ha a limfociták nem tudnak termelődni, vagy "szaporodni", alacsony lesz a számuk. Az alacsony limfocitaszám pedig fontos előre jelzője annak, hogy egy koronavírusos beteg meghal-e vagy sem.

Azoknak a felnőtteknek és gyerekeknek, akik a Covid-19 miatt kórházba kerültek, alacsony volt a vérükben az arginin szintje (2). A súlyos állapotban levő betegek argininszintje még alacsonyabb volt, mint azoknak, akik kevésbé súlyos állapotban kerültek kórházba (3). Ezt valószínűleg legalább részben egy olyan sejttípus okozza, amely elnyomja az immunrendszert, és amely nagyobb számban van jelen túlsúlyos vagy rákos emberek szervezetében. Ezek az immunszupresszív sejtek egy argináz nevű enzimet termelnek, amely elpusztítja a limfociták szaporodásához szükséges arginint, ami alacsony limfocitaszámhoz vezet. Az alacsony limfocitaszám pedig az egyik fontos előrejelzője a halál bekövetkeztének.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Azok a limfociták, amelyeket súlyos betegektől vettek, nehezen tudtak szaporodni. Egy kis arginin azonban segített nekik, hogy újra képesek legyenek osztódni (4).

A dolog lényege tehát az, hogy azoknak a betegeknek, akik coviddal kórházba kerültek, magasabb volt az immunszupresszív sejtjeik száma, amely sejtek az argináz enzimet termelik, amely kiüríti a szervezetükből az arginint. Az alacsony argininszint következtében csökken a limfocitaszámuk és a nitrogén-monoxid szintjük. Márpedig az alacsony limfocitaszám köztudottan növeli a halál kockázatát, illetve ebben valószínűleg az alacsony nitrogén-monoxid szintnek is szerepe van azáltal, hogy szűkíti az ereket és a légutakat. Így az erek jobban ki vannak téve a rögösödésnek, a légutak pedig nehezebben tudják ellátni a vért oxigénnel.

Az olasz vizsgálat

Az olasz vizsgálat kettős vak, randomizált, placebo-kontrollos vizsgálat volt. Ez azt jelenti, hogy sem a kutatók, sem a betegek nem tudták, hogy arginint vagy placebót kaptak, amely utóbbi kinézetre, ízre és szagra is megegyezett az eredeti vegyülettel. Ezt nevezik aranystandardnak.

A placebót is és az arginint is egy arginin étrend-kiegészítőt gyártó cég szolgáltatta, de más külső anyagi forrás nem volt. A gyártó nem játszott szerepet sem a vizsgálat megtervezésében, sem a megvalósításában, sem az elemzésében. A vizsgálatot egy nápolyi kórházban végezték, a szerzők a környékbeli kórház Covid-19 osztályával, a környék orvosi egyetemeivel, illetve a New York-i Albert Einstein College of Medicine-nel álltak kapcsolatban. Egyik szerző esetében sem állt fenn összeférhetetlenség.

Csak olyan betegek vehettek részt a kutatásban, akikre mind igaz volt, hogy képalkotó eljárással kimutatott tüdőgyulladásuk, valamint alacsony véroxigén és limfocita szintjük volt.

A vizsgálatból kizártak minden olyan személyt, akinek ismert arginin intoleranciája volt, aki várandós volt, vagy szoptatott, akinek vérképzőszervi rendellenességei voltak, valamint azokat is, akik valamilyen immunszupresszív gyógyszert szedtek, esetleg kemoterápiás kezelésben részesültek, vagy több mint 15 napja voltak már covid tüneteik.

A betegek átlagosan nyolc napja, de némelyikük már két hete volt beteg, és mindannyian súlyos, életveszélyes állapotban voltak.

A betegek random módon kerültek az arginin vagy a placebo csoportba. Mindkét csoport naponta két ampulla folyadékot kapott, ami édesítve volt szacharózzal és savanyítva citromsavval. Ezek az adalékok arra voltak hivatottak, hogy teljesen elfedjék az arginin ízét. A folyadék ugyanaz volt mindkét csoportban, de az arginin csoport esetében minden ampulla 1,6 gramm arginint is tartalmazott.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A tesztkezelés során a betegek napi 3,2 gramm L-arginint kaptak 2 x 1,6 grammos adagokra elosztva, és ezt addig folytatták, amíg a betegeket ki nem engedték a kórházból vagy meg nem haltak.

A vizsgálat, amelybe összesen 290 beteget terveznek bevonni, még mindig zajlik. Az eredmények azonban már az elején olyan figyelemre méltóak voltak, hogy az időközi eredményeket is publikálták a The Lancet ECLinical Medicine szeptemberi számában, miután az első 101 alany vizsgálata befejeződött. Az arginin csoport eredetileg 48, a placebo csoport pedig 53 főből állt volna, de mivel néhányan meghaltak mielőtt a kezelésüket megkezdhették volna, végül mindkét csoportban 45 fő maradt.

Fontos megjegyezni, hogy a vizsgálat résztvevőinek alacsony száma, amire az időközi értékek vonatkoztak, csak még lenyűgözőbbé teszi az eredményeket. A kutatásokat általában minél nagyobb mintán szeretnénk megerősíteni, hogy minél nagyobb pontossággal tudjunk általánosítani belőlük. Eredetileg azért terveztek 290 főt bevonni a vizsgálatba, mert mérsékeltebb hatásra számítottak, ami nagyobb mintán megkérdőjelezhetetlenebb statisztikát mutatott volna. De az eredmények itt annyira egyértelműek voltak és annyira egybevágóak, hogy meggyőző statisztikai bizonyítékkal szolgáltak már az eredetileg tervezett résztvevőszám harmadával is.

Arginin hatására gyorsabban következett be javulás a beteg légzésében

Az eredményt abban mérték, hogy mennyi légzéstámogatásra volt szükségük a betegeknek. Ez például azt jelentette, hogy hány beteg esetében lehetett áttérni az invazív lélegeztetésről valamilyen kevésbé invazív formára, illetve hányat lehetett akár teljesen levenni az oxigénről. A demográfiai jellemzőket és a társbetegségeket is figyelembe véve az arginin 6,6-szor jobb esélyeket biztosított arra, hogy a kezelt személy légzése a 10. napra javulást mutasson.

Ez statisztikailag akkor volt szignifikáns, ha a P értéke 0,01 volt. Ez azt jelenti, hogy az arginin hatása nélkül csupán 1% esélye lenne ekkora hatásnak.

A 20. napra a placebo csoport is kezdett felzárkózni. Ez azt jelenti, hogy az arginin felgyorsította a légzési funkciók javulását, ami így nagyobb valószínűséggel következett be már a 10., mint a 20. napra.

Megszüntette a halál kockázatát az arginin?

Amíg a placebo csoportban a betegek 6,7%-a meghalt, az arginin csoportban senki.

Nagyobb minta esetén valószínűleg azt az eredményt fogjuk találni, hogy néhányan az arginin csoportból is meghalnak. Például ha a halálozási arányt levinnénk 0,5%-ra, 200 ember kéne csoportonként, hogy mindenképpen előforduljon benne egy halálesetet. De már ez is 93%-os csökkenést eredményez a halál relatív kockázatában.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A különbség azonban nem éri el azt a szintet, amit statisztikailag szignifikánsnak nevezhetnénk. A placebo csoportban 3 ember halt meg, míg az arginin csoportban egy sem. Ennek a P értéke 0,19 vagy 0,24, attól függően, hogy melyik statisztikai tesztet használjuk. Ez azt jelenti, hogy ha az arginin nem csökkenti le a halál kockázatát, 19-24% esély lenne rá, hogy különbséget figyeljünk meg ebben a nagyságrendben vagy nagyobban.

A vizsgálat időközi eredményeinek a fényében úgy tűnik, hogy az arginin megszünteti a halál kockázatát, de meg kell várnunk a végső eredményt, hiszen azért került bele 290 beteg a vizsgálatba, hogy pontosabb statisztikai adatokhoz jussunk.

Akárhogy is, az arginin kiemelkedően hatásos a légzésfunkció helyreállításában, és egyelőre úgy tűnik, életmentő is.

Mi volt a hatásmechanizmus?

Érdekes módon a vizsgálat a limfocita szintben nem mutatott semmi javulást.

Ez arra enged következtetni, hogy az elsődleges hatásmechanizmus a nitrogén-monoxid szintjének javulásában állt, de ezt nem tesztelték egyértelműen.

Az eredmények felhasználása

A Táplálkozási és étrend-kiegészítési útmutató koronavírusban szenvedőknek (The Food and Supplement Guide for the Coronavirus) legújabb számában azt javaslom, hogy amint pozitív lesz a Covid-19 tesztünk, vagy valamilyen légzési nehézséget tapasztalunk, azonnal kezdjünk el naponta kétszer 1,6 gramm L-arginint bevenni egy egész pohár vízzel éhgyomorra. Ez nem orvosi tanács és nem helyettesíti az orvosi segítséget. Fontos, hogy a vizsgálatban szereplő betegek mind kórházban voltak, és az arginin vagy placebo kezelésük mellé megkapták a standard orvosi ellátást is.

Én abból indultam ki, hogy a légzési nehézség a vizsgált betegek esetében arginin-hiányt jelezhetett, a pozitív Covid-19 teszt viszont kombinálva bármilyen másik Covid-19 tünettel növeli a valószínűségét a jövőbeli légzési nehézségnek. Mivel az L-arginin a legtöbb esetben teljesen ártalmatlan, és mivel a korai kezelés valószínűleg mindig hatékonyabb, a legjobb elkezdeni a szedését, amint az első tünetek jelentkeznek, ahelyett, hogy megvárnánk, hogy rosszra forduljanak a dolgok.

Akik emelni akarják az arginin szintjüket, gyakran egy másik aminosavat, az L-citrullint használják. Bár a citrullin általában egyszerűen konvertálható argininné, még nem tisztázott, hogy a covid hatására ezen aminosav lebontása során nem merülnek-e fel zavarok. Aggódnék, hogy a citrullin argininné konvertálása során sérülhet, és így ez a stratégia már nem lenne olyan hatásos. Ezért én azt gondolom, hogy inkább L-arginint érdemes használni.

Néhányan, akiknek herpesz fertőzésük van, tapasztalhatnak kiújulást arginint fogyasztás hatására. És bár nyilvánvalóan mindenki inkább választja a herpeszt, mint a halált, ha ilyet tapasztalunk, talán érdemes megfontolnunk, hogy belefogjunk-e a kezelésbe.

Azzal kapcsolatban is vannak állítások, hogy egy másik aminosav, a lizin véd a covid ellen (6). De ezek az állítások kizárólag lizint fogyasztó személyek megfigyelésén alapulnak, anélkül, hogy ezeket a személyeket összehasonlították volna másokkal. A szerzők úgy gondolták, hogy a lizin ellene hat az argininnak, de ezt az olasz vizsgálat egyértelműen cáfolja az aranystandard kettős vak, randomizált, placebo-kontrollált klinikai vizsgálatra hivatkozva.

Arginin, a meg nem énekelt hős

Ezek az aranystandard használatával kapott eredmények arra utalnak: lehetséges, hogy napi 2x1,6, vagyis összesen 3,2 gramm L-arginin szedése megmentett a haláltól 48 súlyos covidos beteget, akiknek diagnosztizált tüdőgyulladásuk volt és légzési nehézségekkel is küzdöttek, és akik kórházba kerülésük után standard ellátásban részesültek. Hogy világosan fogalmazzunk: az L-arginin pótlás majdnem 7-szer jobb eredményt hozott a légzésfunkció javulásában tíz napon belül. Véleményem szerint ez a nitrogén-monoxid funkció javulásával függhet össze, mivel a nitrogén-monoxid tágítja a légutakat és az ereket, és lecsökkenti az esetleges vérrög káros hatását. És bár még várjuk a vizsgálat a végleges eredményét, elsősorban a halálozással kapcsolatban, azt már tudjuk, hogy az arginin javítja a légzési funkciót, de akár még életmentő szerepe is lehet.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1. https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00405-3/fulltext

2. https://www.pnas.org/content/118/25/e2101708118

3. https://link.springer.com/article/10.1007/s10875-020-00920-5

4. https://link.springer.com/article/10.1007/s10875-020-00920-5

5. https://chris-masterjohn-phd.myshopify.com/products/the-food-and-supplement-guide-for-the-coronavirus

6. https://www.researchgate.net/publication/344210822_Lysine_Therapy_for_SARS-CoV-2

Grimes JM, Khan S, Badeaux M, Rao RM, Rowlinson SW, Carvajal RD. Arginine depletion as a therapeutic approach for patients with COVID-19. Int J Infect Dis. 2021 Jan;102:566-570.