Egyesek miért kapják meg ismételten a kovid-19-et?

Fordította:Szendi Gábor

Forrás:latestpandemicnews.com: Why Some Individuals Are Getting COVID-19 Once More?

Sajnos, az sem lehet nyugodt, aki már egyszer átesett a kovid-19-en. A védettség nem örök és a mutánsok ellen sokszor nem véd a korábbi verzió ellen szerzett immunitás.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Ha már éppen felépült a kovid-19 fertőzésből, feltehetőleg az utolsó dolog, amit szeretne, hogy ismét elkapja a vírust. Egészen mostanáig gondolhatta azt vagy reménykedhetett abban, hogy ha már egyszer túlesett a betegségen, védett vele szemben - mint mondjuk a már egyszer elkapott bárányhimlővel szemben is.

A tudósok régóta tudják, hogy a védettség némely vírus esetében rövidebb ideig tart, mint más vírusok esetében. A koronavírus újonnan megjelent, fertőzőbbnek és veszélyesebbnek tűnő variánsai által megbetegedett emberekről szóló beszámolók aggodalmat keltenek az emberekben, hogy a kovid-19-cel való egyszeri megküzdés esetleg nem az utolsó volt.

Azoknak az embereknek, akik a múlt évben átestek a kovid-19-en, a kérdés úgy fog hangzani, hogy "Vajon továbbra is védettek-e és ez a védettség hatásos-e az újabb variánsokkal szemben is?", mondja Aaron Glatt a new yorki Hewlettben található Mount Sinai South Nassau vezető infektológusa.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


A világjárvány első évében az USA Járványügyi központja (CDC) szerint az újrafertőződés ritka, de lehetséges volt.

Íme, amit tudnia kell az újrafertőződésről, beleértve azt is, hogyan kerülheti el a második kovid-19 megbetegedést.

Az újrafertőződés nem gyakori, de a mutációk valószínűbbé tehetik.

A világjárvány első hónapjaiban az újrafertőződés nem tűnt gyakorinak, bár a kutatók dokumentáltak néhány ilyen esetet. Az első ilyen megerősített eset az USA-ban egy 25 éves nevadai férfi volt, aki április 20-án pozitivitást mutatott a teszten, majd júniusban ismét pozitív lett a tesztje, ahogy arról egy The Lancet-ben megjelent cikk beszámolt. És a múlt októberben, Kentucky-ban öt bentlakó képzett nővér ismét megbetegedett, miután a júliusi járvány kitörésekor már átestek a betegségen.

De a mutációk megjelenése miatt a szakértők aggódni kezdtek, hogy az újrafertőződés esélye sokkal több, mint puszta aggodalom.

A legriasztóbb adatok Brazíliából, különösen Manaus városából érkeznek. A kutatók szerint Manaus lakosságának több mint 70%-a 2020 őszén megfertőződött a kovid-19-et okozó SArsCov-2-vel. Ez elég volt a nyájimmunitás kialakulásához, nyilatkozta Peter Katona orvos, a fertőző betegségek specialistája a los-angelesi UCLA-hoz tartozó David Geffen orvosegyetemről. Decemberben azonban a járvány felütötte a fejét ismét, túlterhelve az egészségügyi rendszert.

Ezt a rohamot valószínűleg a SarsCov-2 P.1. néven ismert variánsa okozta. Ezzel szemben hatástalannak bizonyultak a korábbi fertőzésre válaszként kialakult antitestek és lehetséges, hogy az oltás hatékonysága is lecsökkent, mondta Andrew Pekosz PhD professzor, és a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Egyetem molekuláris biológia tanszékének helyettes vezetője, aki februárban a Johns Hopkins-on beszélt röviden a vírus mutációkról.

Az ilyen növekvő újrafertőződés és a súlyos betegségek gyakorivá válása egy olyan területen, ahol már elég fertőződés történt a nyájimmunitás kialakulásához, "egy rémálom szcenárió", mondja Katona.

A P.1.-en túl legalább másik két mutáció országokon át az egész világba való terjedése kelt aggodalmakat: a B.1.1.7. először Angliában került felismerésre, a B.1.351-et pedig először Dél-Afrikában detektálták. Az USA-ban mindhárom fertőz.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


És ezek a variánsok jobban átadódnak, sokkal valószínűbben okoznak súlyos betegséget vagy sikeresebben elkerülik az oltás vagy a korábbi fertőzés által keletkezett antitesteket.

Némelyik e három sajátosság kombinációját hordozza. További mutációkat újabban mutattak ki az USA-ban.

És ahogy a vírus folyamatosan terjed gyorsan a világban, az újrafertőződés fennmarad mint lehetőség. Minél nagyobb a megfertőződött emberek száma, annál több lehetősége van a vírusnak, hogy újabb mutációkat hozzon létre, amelyek lehetséges okai lesznek egy csomó ember újramegbetegedésének. "A megbetegedett esetek számának kontrollálása lesz a legkritikusabb tényező, amivel csökkenthető az új mutációk népességben való kialakulásának az esélye", mondja Pekosz.

Az idősebb emberek és azok, akiknek leromlott az immunrendszere vannak kitéve a legnagyobb veszélynek.

Bár a korábbi fertőzés, akár az eredeti vírustól, akár egy variánstól ered, majdnem bizonyosan jelent némi védettséget, ennek ellenére az újrafertőződés lehetséges. De azt is figyelembe kell venni, hogy némelyek sokkal sérülékenyebbek, mint mások.

A sérülékenyebbek közé tartoznak az idősebb emberek. A The Lancet egy új tanulmánya szerint a kovid-19-en átesett 65 évnél fiatalabb emberek 80%-a immunis az újrafertőződéssel szemben. Ezzel szemben a 65 évnél idősebbeknél a védettség 47%-ra csökken. Valószínűleg azért, mert az immunrendszer védekezőképessége a kor előrehaladtával csökken.

Mások, akiknek legyengült az immunrendszere ugyancsak az újrafertőződés fokozott kockázatával néznek szembe, mondja Katona. Ilyen személyek a rákbetegek és a szervátültetésen átesettek.

A maszk és a szociális távolságtartás elejét veheti az újrafertőződésnek.

Akárcsak a fertőződés esetében, az újrafertőződés kockázata azon vírusok számával növekszik, aminek az egyén ki van téve. Ezért ajánlják a szakértők azoknak az embereknek, akik már voltak kovid-19 betegek, hogy folytassák az elővigyázatosságot a vírussal való találkozás kivédésére.

"Még ha volt már kovid-19-e, akkor sem Szupermen", mondja Glatt. "Nem sétálgathat, mondván, hogy nulla a megbetegedés kockázata".

Emiatt, a kutatók azt mondják, a kovid-19-ből való felépülés után is folytatni kéne a maszkviselést a közterületen, tartani kell a távolságot más emberektől, mosni kell a kezünket és a kapcsolattartást jól szellőztethető vagy nyílt térre kellene korlátozni.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Van egy másik ok is, amiért nem árt az óvatosság a betegségből való felépülés után: a felgyógyultak újrafertőződhetnek és terjeszthetik a betegséget minden tünet nélkül is. A kovid-19-et tünetmentes emberek is terjeszthetik.

Nagyjából hat koviddal fertőzött emberből egy tünetmentes, így becsülik ausztrál kutatók. És a tünetmentes újrafertőződött emberek száma alulbecsült, hiszen a tünetmentes embereket nem szokták nagyon tesztelni, mondta Akiko Iwasaki, PhD a Yale Orvosegyetem immunbiológusa egy The Lancet kommentárba az újrafertőződés fontosságával kapcsolatban.

A beoltottság megelőzheti az újrafertőződést.

Még ha átesett is a kovid-19-en, érdemes fontolóra venni az oltás megszerzését, amilyen gyorsan csak lehetséges - különösen - ha valaki 65 év feletti. Korábbról származó adatok arra mutatnak, hogy az oltással szerzett védettség tovább tarthat, mint a korábbi fertőzésből eredő.

Azonban, mivel a védettség idővel elhalványul vagy némely mutáció képes a vakcina nyújtotta védettséget kijátszani, lehetséges, hogy később szükség lesz a védettséget fokozó, az új mutánsok ellen is védettséget nyújtó oltásra.

És, akárcsak a korábban a betegségen átesett embereknek hordani kell a maszkot és követni kell a szociális távolságtartás gyakorlatát a közösségekben, ugyanez vonatkozik a beoltott emberekre is.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre