Szendi Gábor:
Én inkább a borogatást ajánlom

Találós kérdés: mi az, amitől az USA-ban évente 50 ezren mérgezést kapnak és 500-an meg is halnak? Karikázza be a helyes választ! 1, Novicsok; 2, Mérges gomba; 3, vény nélkül kapható lázcsillapító

 

A Google adatkezelési elvei

 

Magyarország nem az az ország, ahol az ember csak előkapja a Google-t, ha valami egészségüggyel kapcsolatos statisztikára kíváncsi. Mondjuk, szeretném tudni, mennyi paracetamol fogy nálunk évente. Hát nem kötik az orromra. Annyi azért kiderül, hogy negyvenféle (!) gyógyszer tartalmaz paracetamolt, úgyhogy fogyhat rendesen. De miért is érdekel ez engem? Hát mert az USA-ban évente 50 ezer paracetamol mérgezés történik, amiből 500 halállal végződik. Azért csak ennyi, mert az időben elvégzett májátültetés megmentheti a beteget. Elképzelem, amint egy magyarországi zsákfaluban, ahol családorvost utoljára csak a nagyon idősek láttak, valaki influenzájára kapdossa be a paracetamolt tartalmazó "Győzze le a megfázást" típusú bogyókat és porokat, majd egyszer csak Mari néni észleli urán az akut májleállás tüneteit és máris hívja a mentőhelikoptert, az meg huss, röpteti is a beteget a transzplantációs klinikára. Ez ugye egy sci-fi film rövid szinopszisa. Szóval ilyesmire ne építsük az életben maradásunkat.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Igaz, egy gyógyszeripar termékeit ismertető és reklámozó portál (na vajon melyik is lehet az?) szerint nálunk semmi ok az aggodalomra, Magyarországon nem szokott paracetamol mérgezés előfordulni. Ez valahogy mégsem nyugtat engem meg, miért volnának az USA-ban vagy más fejlett országban ostobábbak az emberek, mint nálunk? Így aztán marad az adatszerzés egyszerű módszere: osszuk el az USA adatokat 30-cal, mert így megkapjuk a tízmillió főre eső adatot. Ezek szerint nálunk -optimista becslés szerint - évente kb. 1700 paracetamol mérgezés kell történjen, és ebbe 17-en bele is halnak.

De miért is olyan veszélyes a paracetamol?

Elvileg egy felnőtt napi 4 gramm paracetamolt gond nélkül bevehet, csakhogy ez egészséges, jól táplált emberre vonatkozik. Az "egészséges" meglehetősen laza fogalom, pl. a túlsúlyos vagy elhízott embereket egészségesnek tekintik, pedig az elhízott embereknél garantált a máj elzsírosodása. A magyar népesség 60%-a túlsúlyos vagy elhízott. Aztán van még egymillió alkoholistánk is, akik vedelik a "jó magyar bort", meg főzőcskézik a garázsban lelkesen a pálinkát. Mondhatni tehát, a máj működészavarai igen gyakoriak. MI történik egy ilyen beteg májjal, ha a gazdi influenzás lesz, vagy állandóan fáj valamije? A gazdi dobálja be a fájdalom és lázcsillapítókat, a mája meg erőlködik a májkárosító melléktermék (N-acetyl-p-benzoquinone imine) semlegesítésén. Akinek balszerencséje van, abban ebből a májkárosító melléktermékből genetikai okokból a szokásosnál is több termelődik (Michaut és mtsi., 2014). A májzsírosodásban vagy cukorbetegségben szenvedőknél is fokozottan termelődik ez a káros bomlástermék, így kerek a kép (Aubert és mtsi., 2011). Mivel a paracetamol lázcsillapításban alatta marad az ibuprofennek vagy az aszpirinnak (Autret és mtsi., 1997), az emberek -elégedetlenkedve az eredménnyel- gyakran többféle lázcsillapítót is bevesznek, így akaratlanul is túlhaladhatják az egyszerre bevehető vagy a napi limitet meghaladó mennyiséget. A máj méregtelenítő működéséhez szükséges a glutathion, ami egy antioxidáns. Ennek termelődése függ egy - csak táplálkozással bevihető- aminosavtól, a ciszteintől. Magyarán, aki betegsége miatt étvágytalannál válik, annál a glutathionszint gyorsan lecsökken. Na és megint az átkozott gének, van, akiben eleve kevesebb glutathion termelődik. De, ha ezt is ráírnák a gyógyszer tájékoztatóra, azzal sem mennének sokra, mivel ezeknek a tájékoztatóknak a fő célja a gyártó felelőségének betegre való áthárítása. Igazság szerint az ilyen tájékoztatók elolvasása után csak igen vakmerő emberek mernének gyógyszereket bevenni. A múltkor egy ismerősömnek NSAID-ot írtak fel vállfájdalmára. Mondtam, olvassa már el a tájékoztatót, mert szerepelni fog abban az infarktus és trombózis kockázat is. Elolvasta, aztán megvonta a vállát: "és akkor mit csináljak, fáj a vállam?" És persze, hogy beszedte, és hál' isten nem kapott infarktust.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Mindezeket egybevéve s megszorozva az emberi tájékozatlanságból fakadó óvatlansággal, elég sok embert kerülgeti a májkárosodás veszélye. Amiért ritkább a baj, mint lehetne, az abból fakad, hogy a máj egy határig képes regenerálódni, s ha a betegek még azelőtt abbahagyják a paracetamol szedését, hogy végleg kipurcanna a májuk, mit sem tudnak arról, hogy az élet-halál mezsgyéjén egyensúlyoztak. A paracetamol mérgezést ráadásul nem könnyű észrevenni, hiszen az megegyezik azoknak a betegségeknek a tüneteivel (émelygés, hasi fájdalom), amire a gyógyszer szedik. Mire a sárgaság, zavartság felhívja a figyelmet a problémára, már elég késő hívni a mentőhelikoptert. Az nálunk különben - a hívástól számítva - is éveket késhet. Fokozott aggodalomra ad okot az a tény, hogy a szakirodalomban ismételten beszámolnak esetekről, amikor paracetamol mérgezés történt a megengedettnél jóval kisebb adagolásra is. Az emberi szervezetet sajnos nem lehet szabványosítani.

Sokan különféle fájdalmaikra rendszeresen szednek paracetamolt, holott a paracetamol nem is igazán jó fájdalomcsillapító. Egy vizsgálatban 400 mg Ibuprofennel hasonlították össze 1000 mg paracetamol hatásosságát, és az ibuprofen sokkal hatásosabbnak bizonyult (Cooper és mtsi., 1989). Ez persze nem az ibuprofen reklámja szeretne lenni, hiszen az ibuprofen egy NSAID, és a nem szteroid gyulladáscsökkentők legalább olyan veszélyesek. Mondhatni, a két gyógyszer közti választással csak a halálnemünket választhatjuk meg. Jó, tudom, most sokan arra gondolnak, hogy ők már évek óta szedik ezt vagy azt, aztán mégsem lett semmi bajuk. Ez igaz, de akinek meg baja lett tőlük, az most nem olvassa ezt a cikket.

De visszatérve a paracetamolra, ezt ajánlják és írják fel legtöbbször deréktáji fájdalmakra, holott a Cochrane Library elemzése szerint a paracetamol nem jobb a placebónál (Saragiotto és mtsi., 2016). De mivel a placebo sok embernél elég hatásos, így hát sokaknál a paracetamol is hatásos(nak tűnik). A paracetamol azért hatástalan fájdalomcsillapító, mert nem csökkenti a fájdalmat okozó gyulladást. Hatása ugyanis centrális, azaz az agyban csökkenti a fájdalomérzetet (Smith, 2009).

A paracetamol és a vese

Mint általában a nem szteroid gyulladásgátlók, így a paracetamol is károsítja a vesét. A vizsgálatok szerint különösen a rendszeres paracetamol szedők vannak ennek a kockázatnak kitéve. Akik 14 év alatt 2500 paracetamol tablettánál többet szedtek be (mondjuk 2 naponta olykor több, mint szemet), azoknál 30% eséllyel csökken 30-cal a GFR érték (normálisan nagyobb, mint 90). Egy másik elemzés szerint akik egy élethossz alatt 100-499 gramm közötti adagot szedtek be összesen, azoknak 80%-os eséllyel csökken le a GFR értékük 30-cal. Akik 500 és 3000 gramm közt szedtek életük során, azoknak 2.23-szoros a kockázatuk a veseelégtelenségre (Robert és mtsi., 2016). Egy thaiföldi vizsgálatban, akik életük során 1000 gramm paracetamolt szedtek be, azoknak hatszoros volt a kockázatok a krónikus veseelégtelenségre. Ez az 1000 gramm soknak tűnhet, de ez 2000 darab 500 mg-os tabletta, amit, ha valaki 60 év alatt szedett be, akkor az 10 naponta jelent 1 tablettát (Kantachuvesiriés mtsi. 1996). A folyamatot súlyosbítja, ha valakinek más vesekárosító betegségei is vannak, mint pl. magas vérnyomás vagy cukorbetegség. A veseelégtelenséggel az a baj, hogy mire észreveszik, addigra már csak együtt lehet élni vele, de a veseműködésen javítani nem igen van mód.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A paracetamol és az agy

El is érkeztünk a paracetamol másik, még alattomosabb hatásához.

Mit szedjen a terhes nő, ha láza van, vagy fáj valamije? Hát a legveszélytelenebb láz- és fájdalomcsillapítót: a paracetamolt. Az orvosok és gyógyszerészek még ma is ezt ajánlják, holott már 2013-ban megjelent egy vizsgálat, amely arra figyelmeztetett, hogy a magzatot ért paracetamol hatására a felnövő gyermekeknél különféle mozgás- és kognitív fejlődési zavarok figyelhetők meg (Brandlistuen és mtsi., 2013). 2014-ben egy újabb vizsgálat szerint a terhesség alatt szedett paracetamol hiperkinetikus vagy figyelemzavaros hiperaktivitást eredményezett (Liew és mtsi., 2014). A vizsgálatot még abban az évben megerősítette egy másik is (Thompson és mtsi., 2014). A kérdés kutatása azóta sikertéma lett, sorra jelennek meg az ezt alátámasztó vizsgálatok (Ystrom és mtsi., 2017).

A paracetamol valamiképp beavatkozik az agy működésébe, és ez egy fejlődő agy esetében mindenféle zavarokat okozhat, és okoz is, mint az ábra mutatja.

Az első vizsgálatok azt mutatták, hogy a paracetamol fájdalomcsillapító hatása abban áll, hogy lecsökkenti a "szenvedéshatást", azaz a gyógyszer szedőt kevésbé zavarja a fájdalom, ami ugyanúgy fennáll. Az agyunk gazdaságosan van felépítve. A fájdalom, az a fájdalom, akár sérülésből, gyulladásból származik, akár lelki eredetű. Ez arra a meglepő következtetésre vezethet, hogy a paracetamol hatásos lelki fájdalomra is (DeWall és mtsi., 2010). Egy vizsgálatban a paracetamol sikeresen csökkentette a visszautasítás/kiközösítés okozta lelki fájdalmat. Más vizsgálatokban csökkentette az empátiát (Mischkowski és mtsi., 2016) és általában az érzelmek felismerését (Mischkowski és mtsi., 2019; Durso és mtsi., 2015). Magyarán, a paracetamol szedése érzéketlenné teszi az embereket a szociális ingerekre, azaz mások örömére vagy fájdalmára és letompítja a saját érzelmeiket is.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Talán meredek asszociáció, de a szociális ingerekkel szembeni közömbösség és az érzelmek megértésének a képtelensége végülis az autizmus jellegzetes tünete. Az autizmus egyik elterjedt, de hivatalosan tagadott teóriája a MMR (kanyaró, mumpsz és rubeola) oltás. A témát kutatni nem népszerű dolog, erre Andrew Wakefieldnek az egész karrierje ráment, még Angliából is elüldözték miatta, holott csak annyit állapított meg 13 munkatársával együtt, hogy az autista gyermekek valamiféle bélműködészavarban szenvednek és belükben kanyaróvírus mutatható ki. A gyógyszeripar csak két év késéssel kapott észbe, akkor viszont össztüzet zúdított Wakefieldre, és érdekes mód mind a 13 munkatárs hirtelen úgy emlékezett, hogy Wakefield meghamisította az adatokat. Végső csapásként az amerikai CDC (Járványügyi hatóság) lefuttatott egy vizsgálatot, amely -2004-ben jelent meg- egyértelműen cáfolta, hogy az MMR oltás kapcsolatban volna az autizmussal (DeStefano és mtsi., 2004). Ez mindenkit megnyugtatott, akinek nem autista gyermeke volt, de volt egy biostatisztikus apuka, aki 10 éven át rágta a CDC fülét, adja már ki a vizsgálat nyersadatait. A nyers adat azokat az adatokat jelenti, amiből aztán a vizsgálatról szóló közlemény statisztikáját számolják. Mit ad Isten, a CDC nem adta ki az adatokat, nem is tudom, honnan ismerős ez a módszer. Arra hivatkozott, hogy azokat már megsemmisítették. Ugyan ez a tudományban nem szokás, de hát, ha így történt, ugye nincs mit tenni. De akkor színre lépett William Thompson, aki ennek a vizsgálatnak a vezetőkutatója volt, és átadta a titokban megőrzött nyersadatokat Brian Hookernek, az említett fülrágó apukának. Hooker kimutatta, hogy az afro-amerikai gyerekeknek az oltástól 3.3-szeres lett az autizmuskockázata (Hooker, 2014). Szóval, nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél.

Semmi összeesküvésre nem kell gyanakodnunk azzal kapcsolatban, hogy ezzel párhuzamosan egy másik apuka is nyomozni kezdett az ügyben, az ő fia miért lett autista. Steffan Shultz arra figyelt fel, hogy az autizmus onnantól kezdett gyakorivá válni, amikortól egy ritka gyermekbetegség kockázata miatt leáldozott az aszpirinnak és az orvosok hevesen kezdték ajánlani lázcsillapításra a paracetamolt (Schultz, 2013). Schultz kimutatta, hogy az autizmus gyakorisága együtt nőtt (vagy alkalmilag csökkent) az MMR oltás okozta láz csökkentésére használt paracetamollal. Amikor rossz híre kelt a paracetamolnak, lecsökkent a fogyasztása és némileg csökkent az autizmus gyakorisága is, majd újra meglódult és folyamatosan nő azóta is a paracetamol gyermekeknél való alkalmazása és vele együtt nő az autizmus gyakorisága is.

A teória erősen egybecseng a paracetamol magzati és idegrendszeri hatásait kutató vizsgálatok eredményeivel, de az igazolása vagy cáfolata még várat magára.

Mindenesetre, ha választani lehet, én inkább a vizes borogatást ajánlom lázcsillapításra, vagy az Algopyrint, mert mint az adatok mutatják, ennél veszélytelenebb láz- és fájdalomcsillapítót még nem hordott a hátán a föld.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

Autret E, Reboul-Marty J, Henry-Launois B, Laborde C, Courcier S, Goehrs JM, Languillat G, Launois R. Evaluation of ibuprofen versus aspirin and paracetamol on efficacy and comfort in children with fever. Eur J Clin Pharmacol. 1997;51(5):367-71.

Brandlistuen RE, Ystrom E, Nulman I, Koren G, Nordeng H. Prenatal paracetamol exposure and child neurodevelopment: a sibling-controlled cohort study. Int J Epidemiol. 2013 Dec;42(6):1702-13.

Cooper SA, Schachtel BP, Goldman E, Gelb S, Cohn P. Ibuprofen and acetaminophen in the relief of acute pain: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. J Clin Pharmacol. 1989 Nov;29(11):1026-30.

DeStefano F, Bahsin TK, Thompson WW, Yeargin-Allsopp M and Boyle C. Age at first measles-mumps-rubella vaccination in children with autism and school-matched control subjects: a population-based study in metropolitan Atlanta. Pediatrics 2004, 113, 259-66.

DeWall CN, Macdonald G, Webster GD, Masten CL, Baumeister RF, Powell C, Combs D, Schurtz DR, Stillman TF, Tice DM, Eisenberger NI: Acetaminophen reduces social pain: behavioral and neural evidence. Psychol Sci., 2010, 21(7): 931-937.

Durso GR, Luttrell A, Way BM. Over-the-Counter Relief From Pains and Pleasures Alike: Acetaminophen Blunts Evaluation Sensitivity to Both Negative and Positive Stimuli. Psychol Sci. 2015 Jun;26(6):750-8.

Hooker BS. Measles-mumps-rubella vaccination timing and autism among young African American boys: a reanalysis of CDC data. Translational Neurodegeneration 2014, 3, 16.

Kantachuvesiri S, Kaojarern S, Kitayaporn D, Phanichphant S, Sumethkul V, Wananukul W, Pongskul C, Arkaravichien W, Jankriengkri S, Chanchairujira T. Risk factors between analgesic use and chronic nephropathy in Thailand. Southeast Asian J Trop Med Public Health. 1996 Jun;27(2):350-5.

Liew Z, Ritz B, Rebordosa C, Lee PC, Olsen J. Acetaminophen use during pregnancy, behavioral problems, and hyperkinetic disorders. JAMA Pediatr. 2014 Apr;168(4):313-20.

Michaut A, Moreau C, Robin MA, Fromenty B. Acetaminophen-induced liver injury in obesity and nonalcoholic fatty liver disease. Liver Int. 2014 Aug;34(7):e171-9.

Mischkowski D, Crocker J, Way BM. A Social Analgesic? Acetaminophen (Paracetamol) Reduces Positive Empathy. Front Psychol. 2019;10:538.

Mischkowski D, Crocker J, Way BM. From painkiller to empathy killer: acetaminophen (paracetamol) reduces empathy for pain. Soc Cogn Affect Neurosci. 2016 Sep;11(9):1345-53.

Roberts E, Delgado Nunes V, Buckner S, et al. Paracetamol: not as safe as we thought? A systematic literature review of observational studies. Ann Rheum Dis. 2016;75(3):552-559.

Saragiotto BT, Machado GC, Ferreira ML, Pinheiro MB, Abdel Shaheed C, Maher CG. Paracetamol for low back pain. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Jun 7;2016(6):CD012230.

Schultz, S: UNDERSTANDING AUTISM: My Quest for Nathan Schultz Publishing LLC 2013

Smith HS. Potential analgesic mechanisms of acetaminophen. Pain Physician. 2009 Jan-Feb;12(1):269-80.

Thompson JM, Waldie KE, Wall CR, Murphy R, Mitchell EA; ABC study group. Associations between acetaminophen use during pregnancy and ADHD symptoms measured at ages 7 and 11 years. PLoS One. 2014;9(9):e108210.

Ystrom E, Gustavson K, Brandlistuen RE, Knudsen GP, Magnus P, Susser E, Davey Smith G, Stoltenberg C, Surén P, H?berg SE, Hornig M, Lipkin WI, Nordeng H, Reichborn-Kjennerud T. Prenatal Exposure to Acetaminophen and Risk of ADHD. Pediatrics. 2017 Nov;140(5):e20163840.