Robert Roy Britt:
És ez még csak nem is a "nagy" járvány!

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Robert Roy Britt: This Pandemic Is Not Even the 'Big One'

A Covid-19 csak egy figyelmeztetés olyan lehetséges szcenáriókra, amelyek miatt az infektológusoknak rémálmaik vannak

 

A Google adatkezelési elvei

 


Bármilyen szörnyű is a Covid-19, jobb, ha tudjuk, hogy a világ egyre sebezhetőbbé válik egy még halálosabb globális járvánnyal szemben, amelynek bekövetkezte a szakemberek szerint elkerülhetetlen. Ma még nem lehet tudni, hol és mikor fog megjelenni a világban egy még agresszívebb kórokozó, de a tudósok szerint az szinte biztosan pusztítóbb járványt fog okozni, mint a Covid-19.

"A mostani járvány igen súlyos, és rendkívül gyorsan elterjedt a föld legeldugottabb zugába is, de nem biztos, hogy ez 'a nagy járvány'" - mondja (1) Mike Ryan, MD, járványügyi szakember, a WHO Vészhelyzet-kezelési Osztályának ügyvezető igazgatója. "A SARS-CoV-2 nagyon könnyen átadható, de az általa okozott betegség más hasonló betegségeknél jóval ritkábban válik végzetessé. Úgyhogy ezt a járványt figyelmeztetésnek kell tekintenünk" - teszi hozzá Ryan.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Ezzel más infektológus szakemberek is egyetértenek. "Bár a Covid-19 is rémes, sajnos megjelenhetnek olyan vírusok is, amelyek még fertőzőbbek és még virulensebbek, mint a SARS-CoV-2 volt eddig" - állítja Tara C. Smith, PhD, a Kenti Állami Egyetem epidemiológus professzora.

És jobb, ha tudjuk, hogy a világ - és különösen az Egyesült Államok - nem tud fog tudni megküzdeni egy még pusztítóbb járvánnyal, ha nem invesztál többet kutatásba és felkészülésbe, és főleg ha nem tanulunk abból, ami most történik. "Azt gondolom, hogy az USA-nak a mostani járványra adott válasza ezt drámai módon megmutatta" - mondja Smith egy az Elemantal-nak adott interjúban. "Voltak olyan országok - például Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland -, amelyek jobban kezelték a járványt, de globális szinten megbuktunk."

A fertőzőképességi spektrum

A világon hozzávetőlegesen 1,6 millió vírus cirkulál az állati szervezetekben (2), ebből legalább 600 000 lehet képes arra, hogy a faji határokon átlépve embereket is megfertőzzön. Aggodalomra adnak okot az Ázsiában működő nyitott piacok - bár ezeket kezdik visszaszorítani -, valamint az, hogy fokozódó mértékben emberi populációk települnek vadon élő állatok élőhelyeinek a közelébe.

"Az elmúlt évtizedekben sokkal gyakoribbá vált, hogy emberek és vadállatok, illetve háziállatok osztoznak ugyanazon az élettéren, ami a kórokozók állatról emberre terjedésének a melegágya" - írják a kutatók egy, a One Health decemberi számában megjelent tanulmányban (3). Állatok és emberek által egyaránt lakott településekről induló, illetve oda érkező repülőjáratok pedig elkerülhetetlenné teszik, hogy egy-egy fertőzés globális méretekben is elterjedjen, mondják. "A vadon élő állatok és emberek közti gyakoribb érintkezés a fokozódó globalizációval és a romló egészségüggyel társulva olyan hármas, amelynek katasztrofális következményei lehetnek emberre és állatra egyaránt."

A félelem nem megalapozatlan. "Minden évben átlagosan legalább egy olyan új állati kórokozót fedeznek fel, amely emberre is veszélyes lehet" - mondja Tom Frieden, MD, az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ volt igazgatója. "A Covid-19 járvány csak a legutóbbi, de egészen biztosan nem az utolsó egészségügyi vészhelyzet a világon."

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A koronavírusoknak sok fajtája létezik, fertőzőképességi spektrumuk egyik végén a közönséges náthát okozó koronavírusok helyezkednek el, amelyek ritkán okoznak súlyos tüneteket vagy halált.

A Covid-19-ről azt mondják, hogy a "halálozási rátája" 2%, ám ez durván félrevezető (4). Ugyanis a betegek nagy, egyelőre pontosan nem ismert hányada enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen esik át a betegségen, amely így sokszor nem is kerül diagnosztizálásra. Ezért a valódi halálozási ráta, ha az összes fertőzésről tudnánk, jóval alacsonyabb lenne. Az viszont igaz, hogy a halálozási ráta nagyon erős korrelál az életkorral - egy nemrégiben publikált vizsgálat (5) szerint egy 25 éves fiatalnak kb. 0,01 % az esélye rá, hogy belehal a betegségbe, egy 85 évesnek 15 %.

Két másik koronavírusnak a halálozási rátája jóval magasabb és matematikailag sokkal könnyebben meghatározható volt, mivel többnyire mindkettő okozott tüneteket, így a regisztrált halálesetek száma nagyjából megegyezett a tényleges halálozási rátával. A 2003-as koronavírus (a SARS-CoV) okozta járvány a fertőzöttek kb. 10 %-át ölte meg, és nem nagyon válogatott fiatal és öreg közt (6). 2012-ben egy másik koronavírusba, a MERS-be, a fertőzöttek 35 %-a halt bele (7).

A legnagyobb félelem

A tudósok attól tartanak, hogy a jövőben egy sor "olyan vírus, illetve antibiotikumokkal szemben rezisztens baktérium, és ezzel együtt a jelenleg ismert kezeléseknek ellenálló betegség fog megjelenni, amely táplálékot kereső vagy az emberekhez más okból közel kerülő állatokról terjed át az emberre" - mondja Smith. Az alábbiakban néhány valószínű szcenáriót mutatunk be.

Más típusú koronavírusok

Mark Cameron, PhD, az ohioi School of Medicine at Case Western Reserve egyetem immunológusa és kutatóorvosa egy olyan új koronavírusnak, illetve a jelenlegi egy olyan változatának a megjelenésétől tart, amelynek nagyobb a fertőzőképessége, mint a mostani SARS-CoV-2-nek, és az alábbi jellemzőkkel bír:

tünetmentes emberek is terjesztik, ahogy a jelenlegi koronavírust

nagyobb a mortalitása mind idősek, mind fiatalok körében

olyan mértékben mutálódik, hogy nem hatnak rá a rendelkezésre álló vakcinák.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Retrovírusok

"Ez mind nagyon nagy baj" - mondja Cameron az említett lehetőségekről. - "De az igazi rémálmom az, hogy megjelenik valami HIV-hez hasonló retrovírus."

Az ember immunrendszerét megtámadó HIV vírus, amely vérrel és más testnedvekkel terjed, nem pedig a levegőben, mint a koronavírus (9), a feltételezések szerint az 1920-as évek elején (10) vagy bizonyos számítások szerint még korábban (11) állatokról terjedt át az emberre, még jóval az előtt, hogy az AIDS járvány kitört, és legkésőbb az 1970-es évek végén már ott cirkulált az Egyesült Államok populációjában is. Ezzel szemben az első AIDS megbetegedést csak 1981-ben jelentették az USA-ból (12). Azóta hozzávetőlegesen 700 ezer amerikai halt bele a betegségbe, globálisan pedig -csak 2019-ben- kb. ugyanennyi áldozatot követelt az AIDS (13).

"A HIV roppant könnyen terjed, a halálozási rátája pedig kezelés nélkül közel száz százalék. Ahhoz, hogy a fertőzött ne haljon meg, élete végéig kezelni kell, és ezek kezelések rendkívül drágák. A HIV alattomos és hosszú lefolyású kór, amely megbújik a sejtjeinkben, és amely ellen hosszú évtizedek alatt sem sikerült vakcinát kifejleszteni" - figyelmeztet Cameron. "Egy légúti vírus megjelenése a fentebb vázolt tulajdonságokkal tényleg maga a rémálom" - mondja. "Nem hagyhatjuk, hogy ez újra megtörténjen, muszáj felébrednünk."

Gyógyszerrezisztens baktériumok

"Ami a baktériumokat illeti, a 'katasztrófa' már itt van a nyakunkon: az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok kialakulása ugyanis máris gyorsabb, mint amilyen sebességgel új antibiotikus szereket tudunk kifejleszteni" - állítja Cameron (14).

Smith-t ez nagyon aggasztja. "Míg az új vírusok felbukkanása gyakran drámaibb hatású és nagyobb figyelmet kap, az antibiotikum-rezisztens baktériumok számának növekedése az elmúlt 50 évben inkább olyan volt, mint amikor lassan főzik meg a békát, amiben a mai is alábecsült klímaváltozásra hasonlít" - mondja. "Veszedelmes, de mivel világviszonylatban csak hosszú távon jelent fenyegetést, könnyebb róla nem tudomást venni."

A leggyilkosabb kórokozókat, amennyiben időben reagálunk rájuk, könnyebb megfékezni. A 2003-as SARS járvány ennek klasszikus példája. A vírus gyorsan kipusztult, mivel azok, akiket megfertőzött, nagyon gyorsan nagyon betegek lettek, úgyhogy viszonylag könnyű volt őket még azelőtt izolálni, hogy másokat is megfertőztek volna.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az ebola, amely először 1976-ban okozott járványt, az áldozatok mintegy felét gyorsan megöli (15), és a beteg addig nem fertőz, amíg nincsenek tünetei (ellentétben a SARS-CoV-2-vel, amit az esetek felében tünetmentes személyek terjesztenek).

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a Covid-19-nél súlyosabb járványok kitörését?

Az Egyesült Államok részletes pandémiás tervét és infrastruktúráját, amit még az Obama adminisztráció dolgozott ki a 2009-es sertésinfluenza-járvány tapasztalatai alapján, a Trump- kormány egyszerűen félresöpörte (16). A Covid-19 járvány kezelésének nagy része így kezdettől fogva az egyes tagállamokra hárult. A járvány halálos áldozatainak száma az USA-ban minden valószínűség szerint még február vége előtt átlépi a félmilliót (17).

"A 'pánikolunk-aztán-elfelejtjük' ördögi köre világszerte akadályozta az egészségügy hatékony felkészítését a vészhelyzetre" - állítja a WHO (18). "A világnak egyszer és mindenkorra ki kell törnie ebből az ördögi körből."

"Az évek során rengeteg beszámolóval, kritikával és ajánlással találkoztunk azzal kapcsolatban, hogy a világ nincs felkészülve egy globális járványra" - mondta nemrég a WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus, PhD. "A Covid-19 pedig mindennél világosabban megmutatta, hogy mikor eljött az idő, mi tényleg nem álltunk készen."

A gyakorlati intézkedések mellett arra is szükség lenne, hogy az orvosok és a tudósok több forrás kapjanak arra, hogy rajta tartsák a szemüket az állatok közt terjedő kórokozókon, és beszámoljanak minél több embereknél előforduló szokatlan és megmagyarázhatatlan betegségről, mondja Krutika Kuppalli, MD, infektológus, a Dél-Karolinai Orvosi Egyetem adjunktusa. Helyi, országos és globális szinten is tervet kell készíteni, hogy mi a szakemberek teendője és milyen módon kell együttműködniük, ha potenciális veszélyt jelentő új mikroba bukkan fel valahol, hogy amennyiben az az emberi populációban is megjelenik, azonnal fel lehessen ismerni és izolálni lehessen. Az egészségügyi szakembereknek a legváratlanabb dolgokra is fel kell készülniük - teszi hozzá Kuppalli.

"A 2014-es nyugat-afrikai ebolajárványnál senki nem számított rá, hogy a járvány ott és akkor fogja felütni a fejét" - mondja. De miután azonosították, azonnal beindult a tudományos gépezet, ami jól mutatja, milyen fontos lenne még azelőtt invesztálni a betegségekkel kapcsolatos kutatásokba és a megelőzésbe, hogy a járvány kitörne.

Az ebola a feltételezések szerint úgy terjedt el, hogy Giunea egy isten háta mögötti falujában egy totyogó kisgyerek játszott egy kivágott, denevérek által lakott fa odvában a saját hátsó udvarukban (19). Visszatekintve a kutatók azt feltételezik, hogy a denevérek és egyéb vadon élő állatok a fakivágások miatt kénytelenek voltak közelebb húzódni a faluhoz. De vannak olyan ebolafertőzések is, amelyeket antilopokkal, gorillákkal és csimpánzokkal hoznak összefüggésbe, és a mai napig tisztázatlan, hogy vajon tényleg a denevérek voltak-e a betegség elsődleges terjesztői, vagy sem.

Fertőző betegségek terjedésének modellezésével foglalkozó szakemberek azt jósolták, hogy legközelebb az ugandai határ közelében levő területeken és a Kongói Demokratikus Köztársaságban várhatók újabb ebolajárványok. Ekkor Kuppalli egy amerikai kormányzati projekt keretében odautazott, hogy a helyszínen végezzen kutatásokat, ha tényleg kitör a járvány. És a várakozásoknak megfelelően ki is tört, ahogy azóta számos másik járványról is tudunk a régióban.

A kulcs a proaktivitás

Az ebola megfékezésében elért sikerek és a Covid-19-cel kapcsolatos kudarcok rávilágítanak az új patogének korai felismerésének, illetve az országok közti jobb együttműködésnek és kommunikációnak a szükségességére, továbbá arra, hogy több pénzt kell fektetni a kutatásokba, figyelni kell, honnan jönnek az új kórokozók, milyen terjedési tulajdonságokkal bírnak, és milyen betegségeket okoznak, mondja Kuppalli.

"A legfőbb oka, hogy most ilyen helyzetben vagyunk, az, hogy nem invesztáltunk eleget kutatásokba és nem készültünk fel megfelelően. Az a bajunk itt az Egyesült Államokban, hogy az események után kullogunk, ahelyett hogy proaktívak lennénk."

A CDC költségvetése, amely a fertőző betegségekkel kapcsolatos kutatásokért és a betegségek kézben tartásáért felelős, úgy 2010-ig folyamatosan nőtt, azóta azonban nem változott vagy csökkent. 2019-ben 4,5%-kal, 2020-ban 10,3%-kal (20). Ezért van az, hogy most, koordinált tervek és finanszírozás, illetve szövetségi szintű vezetés hiányában az államok egyenként próbálnak megküzdeni a lakosság gyors beoltásának feladatával is (21, 22).

"2020-ban megtapasztalhattuk, hogy az ilyen éveken át tartó alulfinanszírozottság megbosszulja magát" - mondja Smith, Kent Állam epidemiológusa. "Remélhetőleg senki nem akarja, hogy ez még egyszer megtörténjen".

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1.https://www.newsweek.com/covid-pandemic-new-strains-uk-south-africa-who-mike-ryan-1557673

2.https://science.sciencemag.org/content/sci/suppl/2018/02/21/359.6378.872.DC1/aap7463-Carroll-SM.pdf

3.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352771420302780

4.https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-020-09826-8

5.https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.07.23.20160895v7.full

6.https://www.cdc.gov/sars/about/fs-sars.html

7.https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/middle-east-respiratory-syndrome-coronavirus-(mers-cov)

8.https://elemental.medium.com/coronavirus-mutations-could-eventually-evade-treatments-and-vaccines-227c017819fd

9.https://coronavirus.medium.com/scientists-say-airborne-coronavirus-fuels-superspreader-events-161c23ac265f

10.https://www.avert.org/professionals/history-hiv-aids/origin

11.https://www.cdc.gov/hiv/basics/whatishiv.html

12.https://www.kff.org/hivaids/fact-sheet/the-hivaids-epidemic-in-the-united-states-the-basics/

13.https://www.unaids.org/en/resources/fact-sheet

14.https://www.cdc.gov/drugresistance/about.html

15.https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ebola-virus-disease

16.https://www.statnews.com/2020/05/17/the-art-of-the-pandemic-how-donald-trump-walked-the-u-s-into-the-covid-19-era/

17.https://coronavirus.medium.com/u-s-covid-19-deaths-on-course-to-surpass-500-000-in-february-218bca5c68d5

18.https://www.who.int/news/item/01-10-2020-the-best-time-to-prevent-the-next-pandemic-is-now-countries-join-voices-for-better-emergency-preparedness

19.https://www.who.int/csr/disease/ebola/one-year-report/virus-origin/en/

20.https://www.cato.org/blog/coronavirus-nih/cdc-funding

21.https://www.pewtrusts.org/en/research-and-analysis/blogs/stateline/2021/01/08/no-one-knew-the-plan-states-struggle-to-increase-vaccinations

22.https://robertroybritt.medium.com/new-vaccine-strategy-could-delay-vital-2nd-shots-23da9a96381b