Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Ashley Abramson:
Ez most "mellékvese kifáradás" vagy csak agyon stresszelte magát?

Fordította:Szendi Gábor

Forrás: Ashley Abramson: Is It "Adrenal Fatigue" or Are You Just Stressed Out?

Mielőtt kezeltetni kezdjük a "kifáradt mellékvesénket", érdemes meggyőződni arról, létezik-e egyáltalán ilyen kórkép.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A reddit.com mellékvese kifáradásból való felépülésnek szentelt részében a bejegyzéseket készítők, felsorolva a kifáradási tüneteiket, tanácsokat és táplálékiegészítőket kérnek. Az egyik, aki 39 éves férfiként mutatkozik be, leírja tüneteit: "Évek óta azt érzem, hogy valami nincs rendben a testemmel", írja s folytatja fáradékonysága, fáradtsága és folyamatos szorongása és depressziója leírásával.

Rengeteg bizonyíték van arra, hogy a tartós stressz milliónyi egészségproblémát tud okozni, kezdve a fokozott szorongás- és depressziókockázattal az emésztési problémákon, fejfájáson, alvászavaron, lecsökken immunvédekezésen át a szívbetegségig. Minden részben a stresszhormonoknak, azaz a kortizolnak és az adrenalinnak köszönhető (Mayo Clinic Személyzet, 2019).

A stresszválasz során az agy hipotalamusza serkenti a vese felett található mellékvesét a kortizol kibocsájtásra, ami leginkább olyan,mint az autó gázpedálja: a kortizol aktiválja a testet, hogy megküzdjön a fenyegetéssel, amikor az agy lelki vagy fizikai stresszt észlel. Ez a testnek olyan, mint a gázpedál az autónak, ezért gyorsul fel a szívverés pánikhelyzetben. A kortizol leállítja a testben mindazokat a funkciókat is, amelyekre a veszélyt elhárító menekülés vagy támadás helyzetben nincs szükségünk. Például a kortizol lelassítja az emésztést (az étel megfekszi a gyomrot)és elnyomja a reprodukciós rendszert (ez a funkcionális meddőség egyik oka).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A mellékvese kifáradás teóriája a következő: Amikor a mellékvese túl sokáig termeli a sok kortizolt, kifárad, és ez alacsony kortizolszinttel jár. Az eredmény a megfoghatatlan tünetek skáláját eredményezi, mint például a fáradékonyság, az alvási nehézség, a kávé és egyéb stimulánsok fokozott igénye.

De a legtöbb endokrinológus szerint ennek az elképzelésnek nincs orvostudományi alapja.

"Amikor stressz alatt állunk, a testünk több kortizolt termel", mondja Dr. Amir Hamrahian, egy endokrinológus és PhD a Johns Hopkins Egyetemről. "De nincs arra bizonyíték, hogy ha tartós stressz alatt állunk, akkor a mellékvesénk nem tud elég kortizolt termelni."

"Az endokrinológusok úgy gondolják - helyesen - hogy stressz hatására a mellékvesénk keményebben dolgozik és több kortizolt termel, nem pedig kevesebbet", mondta Dr. Theodore C. Friedman az Charles R. Drew Orvostudományi Egyetem endokrinológia, anyagcsere és molekuláris orvoslás részlegének vezetője (Endocrine Society, 2017).

Hasonlóképpen, egy brazil kutatócsoport egy 2016-os review tanulmányban közel 60 tanulmány elemzése alapján arra következtetett, hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a mellékvese a kifáradás miatt nem funkcionálna jól és hogy a "mellékvese kifáradás" nem más, mint egy mítosz (Cadegiani és mtsi., 2016).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ahogy nincs bizonyíték arra, hogy a stressz kimeríti a mellékvesét, ugyanúgy nincsenek diagnosztikus kritériumok a mellékvese kifáradás megállapítására. A Stanford Endokrinológiai Klinika vezetője, Dr. Marilyn Tan a kortisolszintet a nyálból és a vérből klinikai vizsgálatokban nem szokták mérni. "Emögött az van, hogy nincs egyetértés a kortizolszint normál intervallumában, hogy más laborértékekhez képest meg lehetne mondani, mi az "alacsony kortizol".

Szóval, ha nem mellékvese kifáradás, akkor mi ez?

Nincs komoly bizonyíték a mellékvese kifáradásra, de az nem mondható, hogy azok a panaszok nem volnának reálisak, amiket azok panaszolnak, akik hisznek benne.

Dr. Joseph Feuerstein a connecticut-i Stamford Health integratív orvoslási igazgatója szerint azok a nem specifikus tünetek, amiket az emberek a mellékvese kifáradásnak tulajdonítanak, azaz a fáradtság, az alvászavar vagy a nyomott hangulat, a leggyakoribb panaszok, amikkel az orvosokat fel szokás keresni.

Ezekre az általános tünetekre a betegek magyarázatot szeretnének kapni, amivel az orvos azonnal nem szolgálhat. "Bármikor ezek a nem specifikus tünetek jelentkeznek, az emberek szeretnének egy okot találni rá, ami kezelhető. De legtöbbször ezek soktényezős problémák", mondja Tan.

Némely esetben az embereknek valóságos a mellékvese alulműködés diagnózis, amikor a mellékvese nem termel elég kortizolt, akár az autoimmun Addison betegség miatt, akár valami gyógyszer mellékhatás miatt.

"A tünetek, amiket a mellékvese kifáradásnak tulajdonítanak, más betegségekből származhatnak, amiknek semmi köze a mellékveséhez." mondja Dr. Shahla Nader-Eftekhari endokrinológus professzor, aki a houstoni McGovern orvosegyetemen dolgozik. "A fáradtságnak ezernyi oka lehet - ez egy rendkívül gyakori szindróma, amely néha megmagyarázható, néha pedig nem", mondja.


Az egyik leggyakoribb fáradtsággal összefüggő állapotnak Nader-Eftekhari az anémiát tekinti, amelyben a fáradtságérzést és gyengeséget az oxigént szállító egészséges vörösvérsejtek hiánya okozza.(Amit gyakran B12- és/vagy folát- és/vagy vashiány okoz.)

Szorongás és depresszió, akár diagnosztizálatlan vagy kezeletlen, okozhat fáradtságérzést vagy nyomott hangulatot. Hamrahian találkozik páciensekkel, akiknek "mellékvese kifáradásos" tüneteik vannak, amelyeket ténylegesen alvási apnoe, fibromialgia, fertőzések vagy az alapvető vitaminok hiánya okoz.

Egyéb hormonális problémák is hibáztathatók. "Mellékvese kifáradásos" tünetek, mint szédülékenység, köd az agyon és só utáni sóvárgás összefügghet egy szteroid hormon, az aldoszteron alacsony szintjével. (Az aldoszteron a vesében többek közt a só-visszatartásért felelős.) Más embereknek a mellékvese kifáradásos tünetek a diagnosztizálatlan pajzsmirigy alulműködéssel vagy növekedési hormon hiánnyal függhet össze.

Vagy még lehet…

Néhány embernél, akiknél betegség nem magyarázza a mellékvese kifáradásos tüneteiket, a krónikus stressz lehet a magyarázat. Az endokrinológusok egyetértenek abban, hogy a mindennapi stressz nem jelenthet veszélyt a mellékvesére nézve. De amikor folyamatos és kezeletlen érzelmi vagy fizikai stressz miatt túlzott mennyiségű kortizol kering a testben, az ember tapasztalhat zavarba ejtő sőt elgyengítő tüneteket.

Lynn Bufka pszichológus, az Amerikai Pszichológus Társaság egyik igazgatója szerint a fizikai vagy emocionális stresszből fakadó tartós kortizolszint emelkedés rövid és hosszú távon is egészségügyi problémákat okozhat, ami beletartozik a krónikus fáradtság és a depresszió is.

"Ha a kortizolnak tartósan magas a szintje és nem szabályozódik a megfelelő módon, az hatással van a testre és sokkal fogékonyabbak leszünk egészségügyi problémákra", mondja.

Nincs pontos mértéke annak, ami elindítja ezeket a tüneteket az emberekben. Bufka arról beszél, miként reagálnak és alkalmazkodnak egyesek a krónikus stresszre számos olyan tényező függvényében, mint pl. a rendelkezésükre álló szociális támogatás mértékében, vagy olyan életmód faktoroktól függően, mint alvás, sport és jó táplálkozás.

Paradox módon, a folyamatos emocionális vagy fizikai stressz hatására az emberek elhanyagolhatják az önsegítő módszereket, amelyek ténylegesen segítenének adaptálódni a stresszhez - aminek összetevője lehet az általuk tapasztalt fáradtságérzés és depresszió. "Stressz alatt egy ciklusba kerülhetünk,amelyben nem tudunk eleget aludni, nem végzünk megfelelő aktivitást, nem táplálkozunk megfelelően, miközben minderre szüksége volna a testünknek a felépüléshez", mondja

Hogy segítsenek azonosítani a páciens számára a tünetei hátterében meghúzódó okokat, Hamrahian szerint fontos az orvosnak megpróbálni a felszín alá hatolni, hogy megtudja -még ha ez extra erőfeszítést is igényel- , mi is folyik a mellékvese kifáradásra panaszkodó páciensben.

"Azt mondani, hogy 'mindez csak a fejében van' vagy hogy 'minden tesztje rendben van' nem segít a páciensnek, akinek a tünetei már régóta fennállnak vagy már több szakembernél is járt a panaszaival", mondja. "Fontos teljes kiértékelést végezni és nem lemondani ezekről a páciensekről".

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

Mayo Clinic Személyzet, 2019 https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress/art-20046037

Endocrine Society, 2017 https://endocrinenews.endocrine.org/myth-adrenal-fatigue/

Cadegiani FA, Kater CE. Adrenal fatigue does not exist: a systematic review. BMC Endocr Disord. 2016 Aug 24;16(1):48. doi: 10.1186/s12902-016-0128-4.