Küldje el barátjának, ismerősének!

Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Cindy Bevington
A Kutató a HPV piac ellen

Forrás: fwdailynews.com

A Tények-Tévhitek számára fordította: Czárán Judit

A kutató, aki 20 évet dolgozott humanpapilloma vírus elleni vakcina kifejlesztésén, azt állítja, hogy a védőoltás nem kislányoknak való és hogy ostobaság, hogy egyes államok kötelezővé akarják tenni a beoltásukat.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A kutató, aki 20 évet dolgozott humanpapilloma vírus elleni vakcina kifejlesztésén, azt állítja, hogy a védőoltás nem kislányoknak való és hogy ostobaság, hogy egyes államok kötelezővé akarják tenni a beoltásukat.

Nemcsak hogy nem tesztelték a vakcina hatékonyságát 9 éves kislányokon, akiket így az oltás lehet, hogy egyáltalán nem véd meg semmitől, de a legrosszabb szcenárió szerint egy ilyen oltási kampány 25 év múlva nem a méhnyakrákos esetek számának csökkenéséhez, hanem a növekedéséhez is vezethet.

"11 éves gyerekeknek beadni az oltást olyan, mintha egy nagy nyilvános egészségügyi kísérletet végeznénk", véli Diane M. Harper, tudós, belgyógyász, egyetemi tanár, a new hampshire-i Darthmouth Medical School Norris Cotton Rákközpontja Nőgyógyászati Rákmegelőző Kutatócsoportjának vezetője.

"Ostobaság 11-12 éves gyerekeknek kötelezővé tenni az oltást. A mellékhatásokkal kapcsolatban sem áll rendelkezésre elegendő tényadat ahhoz, hogy a biztonság kérdésében nyugodtak lehetnénk."

Harper, aki nemzetközileg elismert úttörője a szakterületnek, 20 éven keresztül, felnőtt élete nagy részében azzal foglalkozott, hogy vakcinát fejlesszen ki a HPV vírus több mint 100 törzse közül számos ellen.

A kutató az összes vizsgálatát 15-25 év közötti fiatal nőkön végezte. A saját praxisában az új vakcinát legszívesebben 18 éves és afölötti korú nőknek ajánlja. Az első oltás előtt pedig meg kell vizsgálni, hogy nem fertőzött-e már a HPV vírussal a beoltandó személy.

Ha a vizsgálat eredménye negatív, akkor meg lehet kezdeni a három oltásból álló széria beadását. De mi van akkor, ha pozitív?

Harper független tudós, a vakcinákkal kapcsolatos kutatásait az egyetemen keresztül támogatja a Merck & Co és a GlaxoSmithKline, ami azt jelenti, hogy ő az egyetem alkalmazottja, nem a gyógyszergyáraké. A Merck terméke, a Gardasil a HPV négy törzse ellen véd, ezek közül kettő, a 6-os és a 11-es számú a nemi szerveken előforduló szemölcsökért felelős, a 16-os és a 18-as pedig rákot okoz.

A Merck vakcináját tavaly az FDA törzskönyvezte, az ACIP pedig júniusban ajánlást tett 9 és 26 év közötti lányok és nőknek a vakcinával történő beoltására.
A Glaxo azt állítja, hogy az ő vakcinájuk, a Cervarix, amely a két rákot okozó vírus ellen véd, 2008-ban kerül piacra.

Mint a vakcinával kapcsolatos nagy nemzetközi klinikai vizsgálat vezetője és mint sok, ezek hatékonyságát ecsetelő cikk szerzője, Harper állítja, hogy a vakcinának óriási szerepe lehet a méhnyakrákok legtöbb fajtájának gyökeres kiirtásában.

Fiatal lányokon nem tesztelték őket

Ezen felbuzdulva, de még mielőtt a vizsgálatokat egyáltalán lezárták volna, a jelentősebb hírközlő médiák és nővédelmi csoportok már elkezdték szétkürtölni a világban, hogy a vakcina megoldja a méhnyakrákkal kapcsolatos problémákat.
Mihelyt megvolt az engedély az FDA-tól és az ACIP-tól, a Women in Government (WIG), egy non-profit szervezet, amelyhez a törvényhozásban tartományi és/vagy szövetségi szinten tevékenykedő nők tartoznak, kampányt indítottak a Merck vakcinájáért saját államaikban, sokan közülük, törvényjavaslatot terjesztettek elő, hogy tegyék kötelezővé az oltást 11 és 12 éves gyerekek számára.

Indiánában R-Danville-ben Connie Lawson szenátor nyújtott be egy törvényjavaslatot a tagállam parlamentjéhez, de tekintettel a komoly ellenállásra, amivel szemben találta magát, a javaslat végül csak nevelő/tájékoztató jellegű javaslatra módosult, eszerint adatot gyűjtenek minden Indiana állambeli lányról, akinek a vakcinát beadják. A törvényjavaslat jelenleg a képviselőház meghallgatására vár.

Eddig már legalább 26 államban vették valamilyen formában fontolóra, hogy fiatal lányokat hivatalos keretek között oltsanak a vakcinával. (....). Az elgondolás lényege az, hogy még azelőtt oltsák be őket, mielőtt szexuálisan aktívakká válnak, hiszen a HPV nemi érintkezés útján terjed.

Ám ez az elgondolás, bármennyire a jószándék vezérli is, helytelen, állítja Harper. A kislányok beoltásával kapcsolatos buzgalom könnyen visszaüthet, mégpedig pont abban az időszakban, amikor a legnagyobb szükségük lenne a védelemre.

"Ezt a vakcinát nem szabad 11-12 éves kislányoknak kötelezővé tenni", állítja ismételten Harper. "Kislányokban nem tesztelték a hatékonyságát. 11 éves korban ezek a gyerekek nem kapnak méhnyakrákot - még 25 évig nem fogják tudni, hogy kapnak-e majd".
"Az embereknek tudniuk kell, hogy beoltott nőkön végzett szűrővizsgálatok tanúsága szerint közülük is van olyan, aki méhnyakrákot kap."

Ennek az az oka, mondja Harper, hogy a vakcina nem minden rákot okozó HPV vírus ellen nyújt védelmet, csak kettő ellen, amelyek a méhnyakrákos esetek 70 százalékáért felelősek.

Harper állítása szerint hónapokon keresztül próbálta meggyőzni a televízióban és az írott sajtóban tevékenykedőket, hogy hallgassanak rá, és mondják el az embereknek az igazságot a vakcina haszontalanságáról és hasznáról.

"De senki sem vállalta, hogy elmondja az igazságot", mondja.

A történet folytatása

Harper szerint a vakcinával kapcsolatos tények a következők:

Továbbra is járjanak a nők szűrővizsgálatra

A fogyasztóknak Harper azt üzeni, ne hagyják abba a rendszeres megjelenést a szűrővizsgálatokon csak azért, mert be vannak oltva a HPV vakcinával.

"A vakcina jó és világszerte rengeteg ember életét fogja megmenteni. De nagyon fontos tudni, hogy ha a nők megkapják a vakcinát és utána nem járnak szűrővizsgálatra, vagy csak ritkábban mennek el, mint eddig, akkor az fog történni az Egyesült Államokban, hogy nem csökkenni fog a méhnyakrákos esetek száma, hanem nőni, mert a szűrővizsgálatok nagyon fontos feladatot látnak el a megelőzésben."
"Ez az én fő ellenvetésem. Nincs szükség a kislányok kötelező oltására. Amit meg kell kérdeznünk viszont, az az, hogy ez meddig tart ez és mikor van szükség az oltásra."

Az ország döntéshozói számára Harpernek van egy másik üzenete. El kell fogadni a tényt, hogy kislányok beoltása ma nem védi meg őket attól, hogy holnap megbetegedjenek. Mivel eltelhet egy évtized vagy még több is, amíg akárcsak dysplasiaként is manifesztálódik a fertőzés, a HPV vírusok, amik ellen a vakcina hat, megfertőzhetnek egy kislányt abban az életkorban, amikor a legjobban volna szüksége a vakcinára. Ez azt jelenti, hogy jó helyen, jó időpontban van szüksége az oltásra, különben nem szerez védettséget. És véssük az eszünkbe: az oltás egyáltalán nem hatásos, ha a kislány már HVP pozitív volt, amikor az elsőt megkapta.
"A Merck ezt pontosan tudja", állítja Harper. "Az ő érdekük most egyszerűen az, hogy tegyék kötelezővé az oltást, és ez csak az ő érdekük".

Mielőtt törzskönyvezték volna a Gardasilt, felszólították a Merck-et, hogy állítson össze egy adatbázist azzal kapcsolatban, hogy mennyire hatékony a szer gyermekeknél. Ám ehelyett a gyógyszergyár összeszedett négy tanulmányt, amelyek "nem feltétlenül reprezentatívak és esetleg nem is tartalmaznak elég adatot ahhoz, hogy megadják a választ a felmerült kérdésekre".

Mivel neki személyesen nincs köze azokhoz a pénzekhez, amiket a Merck és a GlaxoSmithKline fizet a HPV vakcinával kapcsolatos kutatásokért, így Harper azt sem tudja pontosan, hogy az ő munkájáért pontosan mennyit fizet a Dartmouth.
A vizsgálatok drágák, páciensenként kb. 4-5 ezer dollárba kerülnek. Tekintettel a Harper tanulmányában szereplő 100 fős mintára, kellett egy kis bátorság ahhoz, hogy szembenézzen a Merck és a Glaxo felháborodásával, amit a vizsgálatok ilyetén értékelése esetleg kivált.
Vajon miért kockáztatja, hogy ilyen nyíltan elmondja a véleményét, amikor szavaival minden bizonnyal az ország összes törvényhozóját a törvénytervezet elutasítása irányában befolyásolja majd? Nem fél, hogy elveszti a kutatásaira kapott támogatást?

"Szeretnék nyugodtan aludni, mikor este ágyba bújok", mondja Harper, "Nekem továbbra is az a fontos, hogy a nők egészségi állapota javuljon. A vakcina jó. De legyünk őszinték és ne ígérjünk az indokoltnál többet."

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre