Charles Wyatt:
Fisetin - egy szenolitikum, ami meghosszabbítja az életet

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Charles Wyatt:Fisetin: A Senolytic That Extends Life

A fisetin sokrétű hatásai közt szerepel a rákellenes, a gyulladásellenes és az élethosszabbító hatás is.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A fisetinnek kimutathatóan erőteljes, rendszerszintű pozitív hatása van az egészségünkre. Az élettartamot még akkor is meghosszabbítja, ha idős korban kezdi szedni az ember. Egy új készítmény növeli a fisetin biológiai hasznosulási képességét.

A szenolitikumokról kísérleti modellekben kimutatták, hogy javítják az egészséget és növelik az élettartamot. Ezek az összetevők úgy működnek, hogy segítenek a szervezetnek a régi, káros (öregedő) sejtek kitakarításában, hogy helyet adjanak az új, egészséges sejteknek.

A fisetin nevű flavonoid, ami sokféle növényben megtalálható, az egyik legerősebb természetes szenolitikum, amit valaha felfedeztek. Preklinikai és néhány előzetes klinikai vizsgálat (1-15) azt veti fel, hogy a fisetin megvédhet a korral járó betegségekkel szemben, lassíthat bizonyos öregedési folyamatokat és meghosszabbíthatja az életet. (10, 16) Ha idős egereknek fisetin adtak, az közel 10%-kal növelte az illető egyedek élettartamát. (17)

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Az egyik kihívást az jelenti, hogy a fisetin az anyagcsere során nagyon gyorsan lebomlik az emésztőrendszerben. Ez azt jelenti, hogy kevés szívódik fel belőle a véráramba. Ám a kutatók kifejlesztettek egy módszert a probléma megoldására: a fisetint a görögszéna természetes összetevőivel kombinálták. Ez az új készítmény 25-szörösére növelte a fisetin biológiai hasznosulását. (18)

Mi a fisetin?

A fisetin egy olyan flavonoid, amely az utóbbi években nagy népszerűségre tett szert potenciális egészségjavító hatása miatt. Kis mennyiségben megtalálható sok gyümölcsben és zöldségben, köztük az eperben, az almában, a datolyaszilvában, a szőlőben és a hagymában. A fisetin bizonyos öregedés-gátló és betegség-megelőző tulajdonságaiban hasonlít más polifenolokra, de magas szenolitikum potenciálja miatt kitűnik közülük. (17)

Javuló biológiai hasznosulás

A szájon át szedett fisetinnel mindig is voltak problémák. Az ugyanis elfogyasztása után, gyorsan lebomlik a belekben, így sokkal alacsonyabb a hatékonysága. A tudósok mára úgy oldották meg a problémát, hogy kombinálták a fisetint egy galaktomannán nevű rosttal, amit a görögszéna gyógynövényből vonnak ki. Ez az új készítmény kimutathatóan 25-szörösére növeli a fisetin biológiai hatékonyságát (felszívódását), ami nagyban javíthatja az egészségre és élettartamra gyakorolt hatását. (18)

Egy erős szenolitikum

Az öregedő sejtek már nem működnek megfelelően, és ezzel kárt okozhatnak a környező szövetekben. Elvesztik a növekedési és osztódási képességüket, de nem halnak el, amivel kiérdemelték a "zombi sejt" elnevezést.

Ezek az elöregedett sejtek olyan vegyületeket bocsátanak ki, amelyek szisztémás gyulladást okoznak, amivel még nagyobb bajt csinálnak (19, 20), nagyban hozzájárulva az időskori betegségekhez és diszfunkciókhoz, tovább gyorsítva ezzel az öregedés folyamatát. A szenolitikumok olyan vegyületek, amelyek képesek megsemmisíteni az elöregedett sejteket. Nagyon ígéretes a szerepük az időskori betegségek ellen vívott harcban, mivel lassítják, sőt akár vissza is fordíthatják az öregedés folyamatát. (16, 17, 21, 22)

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az egyik első szenolitikum, amit felfedeztek, egy másik polifenol volt, a kvercetin, ami hatékonyan működik, amikor a dasatinib nevű kemoterápiás gyógyszerrel párosítják. A fisetin erősebb szenolitikum, mint a kvercetin, és magában is működik, a rákgyógyszerek potenciális mellékhatásai nélkül. Egy, az Aging című folyóiratban publikált sejtvizsgálatban kimutatták, hogy a fisetin az elöregedő sejtek 70%-át kiirtotta, viszont az egészséges, normálisan működő emberi sejteket nem károsította. (22)

Egy másik tanulmányban 10 növényekből kivont vegyületet teszteltek, köztük a kvercetint is. Sejtkultúrákban és az állatkísértetekben a fisetin volt a leghatékonyabb az elöregedett sejtek eltávolításában. (17)

Ezek a kutatások azt vetik fel, hogy a fisetin hatékony fegyver lehet az öregedéssel szembeni küzdelemben. (23) Jelenleg is számos humán vizsgálat folyik a fisetinnel, de az állatkísérletek máris biztató eredményeket mutatnak. Amikor emberi élettartamban mérve 75 évesnek számító egereknek fisetint adtak, azok 2,5 hónappal tovább éltek. Ez egerek esetében közel 10%-os élettartam növekedést jelent. (17)

Harc az oxidatív stressz és gyulladás ellen

A fisetin számos más módon is meghosszabbítja az életet. Az oxidatív stressz és a krónikus gyulladás felgyorsítja az öregedési folyamatot és növeli a krónikus betegségek kockázatát. A fisetin antioxidáns és gyulladásgátló hatású. A káros szabadgyökök eltávolításával megelőzi a DNS, a fehérjék és más sejtösszetevők károsodását (24), a gyulladást pedig azáltal csökkenti, hogy gátolja a gyulladáskeltő vegyületek termelődését. (10)

Kalóriamegvonást mímel

A táplálék- illetve a kalóriabevitel csökkentése kimutathatóan lassítja az öregedést és javítja a betegségekkel szembeni ellenálló-képességet. (25) Kutatások során azonosították is azokat a sejtszintű folyamatokat, amelyekre hatással van egy ilyen diéta. Egyebek közt a következő dolgokban segít a kalóriacsökkentés: (26)

- Csökkenti az mTOR aktivitását, amely egy, az öregedéssel, a hízással és a krónikus betegségekkel összefüggésbe hozható fehérje.

- Javítja a szirtuinok, a sejtegészséget szabályozó fehérjék működését.

- Javítja az AMPK, egy anyagcserét szabályozó enzim aktivitását.

- Elősegíti az autofágiát, az elöregedett sejtek "önemésztésének" folyamatát.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A kutatók rájöttek, hogy a fisetinnek hasonló hatása van a fenti folyamatok mindegyikére, vagyis mintegy szimulálja a kalóriamegvonás hatásait. (10, 16, 27, 28)

Például, a szirtuin fehérje védi a sejteket a károsodástól és segít a csúcsformájukban tartani őket. Ám a szirtuin-működés a kor előrehaladtával romlik, ami a betegségekre való hajlam növekedésével és az öregedési folyamat gyorsulásával jár. (29, 30)

Az AMPK aktivitás is csökken idősebb korban, ami az anyagcsere romlásához, elhízáshoz, cukorbetegséghez és más problémák kialakulásához vezethet. (31) Számos preklinikai vizsgálat bizonyítja, hogy a fisetin javítja a szirtuin és az AMPK működését (32-34), ezáltal védi a sejteket, fiatalon és egészségesen tartva őket.

Tudnivalók

A fisetin szenolitikus ereje

- A fisetin egy flavonoid, amely számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható, például az eperben, almában, szőlőben és hagymában.

- A fisetin az egyik leghatékonyabb szenolitikum, amit eddig felfedeztek a növényekből kinyert polifenolok közül. Elpusztítja a már diszfunkcionális, elöregedett sejteket, és állatkísérletek tanúsága szerint hozzávetőlegesen 10%-kal meghosszabbíthatja az életet.

- A preklinikai kutatások alapján ez a vegyület kimutathatóan védelmet nyújt a rák, a diabétesz és az elhízás ellen. Humán vizsgálatokban javította sztrókon átesettek betegek felépülési esélyeit.

- Szájon át szedve a fisetin gyorsan lebomlik az emésztőrendszerben, de a tudósok rájöttek, hogy ez megelőzhető, ha a fisetint görögszénából kivont galaktomannánnal kombinálják.

- Az új készítmény 25-szörösére növeli a szájon át szedett fisetin biológiai hasznosulását, így nagyobb rész fog keringeni belőle a szervezetben, ezzel potenciálisan javítva az egészséget és az életkilátásokat.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A szív védelme

A fisetinnek nemcsak élettartam növelő hatását mutatták ki a preklinikai modellekben, de a leggyakoribb krónikus betegségek kockázatát is bizonyítottan csökkenti. Az Egyesült Államokban továbbra is a szívbetegség a leggyakoribb halálok. A legáltalánosabb probléma a szív nem megfelelő vér-, oxigén- illetve tápanyagellátása, ami szívrohamhoz vezethet. Az elmúlt két év kutatásai kimutatták, hogy a fisetin meg tudja védeni a szívet a károsodásoktól. Még szívroham után is jobban teljesítettek a szívsejtek fisetin jelenléte mellett.

Egy friss Nature-ben publikált kutatásban patkányok tápanyag- és oxigénhiányos szívsejtjeit megvédte a fisetin, azáltal, hogy akadályozta a sejthalált.

Szívrohamon átesett állatok esetében a fisetinnel való kezelés csökkentette a szív károsodásának mértékét, és javította a szívműködést. Embereknél, akik szívrohamot kapnak, gyakran alakul ki szívritmuszavar. Az állatkísérletekben, a fisetin bevitel a szívroham után szignifikánsan csökkentette a szívpitvari fibrillációt, egy gyakori szívritmuszavart, ami növeli a sztrók vagy a szívleállás valószínűségét.

Az elhízás és az anyagcserezavarok megelőzése

A fistein segíthet megelőzni az elhízást és az olyan anyagcserezavarokat, mint a kettes típusú cukorbetegség. Az elhízás hajlamosít a kardiovaszkuláris betegségekre, a rákra, a demenciára és sok más betegségre. Az AMPK aktivitás növelése és az mTOR aktivitás csökkentése által a fisetin csökkenti az elhízás kockázatát, és megvéd a kapcsolódó betegségektől. A fisetin még a zsírban gazdag diétán tartott egerek esetében is megelőzte az elhízást, és védelmet nyújtott a máj, a szív és más szervek megbetegedése ellen. (5, 10, 40, 41)

A cukorbeteg rágcsálóknál azt találták, hogy a fisetin csökkentette a testsúlyt, javította a glükózkontrollt és az inzulinérzékenységet. (4, 12, 40, 42)

A jobb glükózkontroll megvédi az embert számos cukorbetegség okozta komplikációtól, mint például a vese- és a szembetegségek, illetve az idegrendszer károsodása.

A Life Extension már rég felvetette az éhgyomorra mért vércukorszint 70-85 mg/dL között tartásának fontosságát, amelynek teljesülése a legtöbb idős ember számára komoly kihívás. A fisetin megoldást jelenthet a krónikusan magas vércukorszintre is.

A rák elleni küzdelem

Gyulladásgátló hatása révén a fisetin csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. (43-46) De a fisetin rák-ellenes aktivitása ennél is messzebb megy.

Két friss preklinikai vizsgálat kimutatta, hogy a fisetin képes kontroll alatt tartani még a legagresszívabb rákfajtákat is. Az egyikben a kutatók a fisetin emberi glioblastoma sejtekre gyakorolt hatását vizsgálták. A glioblastoma egy rosszindulatú agydaganat, a rák egyik leggyorsabban növekvő és terjedő típusa, amelyet többnyire még sebészeti és kemoterápiás módszerekkel sem lehet megfékezni.

A fisetin kezelés szignifikánsan csökkentette a glioblastoma sejtek növekedésének ütemét, sőt, meg is semmisítette őket. A karmusztin nevű kemoterápiás gyógyszerrel összehasonlítva, a fisetin kisebb dózisokban adagolva ölte meg a rákos sejteket. Egy másik friss kutatásban a fisetin hatékony volt a tripla-negatív mellrák számos sejtvonalával szemben. A mellráknak ez az agresszív formája nagyon ellenálló a legtöbb orvosi kezeléssel szemben. (48)

Más kutatásokban a fisetin megelőzte a tumor növekedését, illetve az áttétek kialakulását, valamint csökkentette a gyulladást, továbbá segítette az autofágiát és a rákos sejtek pusztulását. (11, 49-55)

A fisetint egyszer talán majd a haladó szellemű onkológusok is elismerik, mint hasznos étrendkiegészítőt.

Az agyra gyakorolt előnyös hatások

A fisetin állatmodellekben neuroprotektív hatásúnak bizonyult az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, az amiotrófiás laterál szklerózis (ALS) és más betegségek ellen. (1-3, 8-10, 15)

2019-ben egy klinikai vizsgálatban a fisetin hasznosnak bizonyult sztrókon átesett betegek kezelésében. A sztrók általában hirtelen jön, minden előjel nélkül, és maradandó agyi károsodást okozhat. A leghatékonyabb gyógymódok azok, amelyek feloldják vagy eltávolítják a vérrögöt, amely blokkolja az agyi véráramot. De a legjobb esély a sikerre akkor van, ha a kezelést a tünetek megjelenését követően három órán belül elkezdik. (56) A fistein kimutathatóan megnöveli a kezelhetőség időtartamát öt órára. Bár ez a két óra plusz talán nem tűnik eget rengetőnek, mégis drámaian növeli azoknak a sztrókosoknak a számát, akiken az agy-mentő kezelés segíteni tud a vérrög feloldásában vagy eltávolításában.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Összegzés

A fisetin egy olyan flavonoid, amely számos gyümölcsben és zöldségben, például az eperben és az almában is megtalálható. Friss kutatások szerint a fisetin az egyik leghatékonyabb szenolitikus vegyület az ismert növényi polifenolok közül. Azzal, hogy eltávolítja a már működésképtelen, elöregedett sejteket, a fisetin meghosszabbíthatja az életet, és csökkentheti a betegségek kockázatát.

Egerek esetében a fisetin szedése 10%-kal megnövelte az élettartamukat, még akkor is, ha idős korukban kezdték el adni nekik.

A fisetin kombinálása bizonyos görögszénából izolált vegyületekkel segít abban, hogy több fisetin szívódjon fel a véráramba, és jusson el a szervezet öregedő szöveteihez, amelyekre jótékony hatással van.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1. Ahmad A, Ali T, Park HY, et al. Neuroprotective Effect of Fisetin Against Amyloid-Beta-Induced Cognitive/Synaptic Dysfunction, Neuroinflammation, and Neurodegeneration in Adult Mice. Mol Neurobiol. 2017 Apr;54(3):2269-85.

2. Alikatte K, Palle S, Rajendra Kumar J, et al. Fisetin Improved Rotenone-Induced Behavioral Deficits, Oxidative Changes, and Mitochondrial Dysfunctions in Rat Model of Parkinson's Disease. J Diet Suppl. 2020 Jan 29:1-15.

3. Chen C, Yao L, Cui J, et al. Fisetin Protects against Intracerebral Hemorrhage-Induced Neuroinflammation in Aged Mice. Cerebrovasc Dis. 2018;45(3-4):154-61.

4. Ge C, Xu M, Qin Y, et al. Fisetin supplementation prevents high fat diet-induced diabetic nephropathy by repressing insulin resistance and RIP3-regulated inflammation. Food Funct. 2019 May 22;10(5):2970-85.

5. Jung CH, Kim H, Ahn J, et al. Fisetin regulates obesity by targeting mTORC1 signaling. The Journal of Nutritional Biochemistry. 2013;24(8):1547-54.

6. Khan N, Afaq F, Syed DN, et al. Fisetin, a novel dietary flavonoid, causes apoptosis and cell cycle arrest in human prostate cancer LNCaP cells. Carcinogenesis. 2008 May;29(5):1049-56.

7. Li J, Cheng Y, Qu W, et al. Fisetin, a dietary flavonoid, induces cell cycle arrest and apoptosis through activation of p53 and inhibition of NF-kappa B pathways in bladder cancer cells. Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2011 Feb;108(2):84-93.

8. Maher P. Modulation of multiple pathways involved in the maintenance of neuronal function during aging by fisetin. Genes & Nutrition. 2009 Dec;4(4):297-307.

9. Maher P, Akaishi T, Abe K. Flavonoid fisetin promotes ERK-dependent long-term potentiation and enhances memory. Proc Natl Acad Sci U S A. 2006 Oct 31;103(44):16568-73.

10. Pal HC, Pearlman RL, Afaq F. Fisetin and Its Role in Chronic Diseases. Adv Exp Med Biol. 2016;928:213-44.

11. Suh Y, Afaq F, Johnson JJ, et al. A plant flavonoid fisetin induces apoptosis in colon cancer cells by inhibition of COX2 and Wnt/EGFR/NF-kappaB-signaling pathways. Carcinogenesis. 2009 Feb;30(2):300-7.

12. Vinayagam R, Xu B. Antidiabetic properties of dietary flavonoids: a cellular mechanism review. Nutrition & Metabolism. 2015;12(1):60.

13. Wang L, Cao D, Wu H, et al. Fisetin Prolongs Therapy Window of Brain Ischemic Stroke Using Tissue Plasminogen Activator: A Double-Blind Randomized Placebo-Controlled Clinical Trial. Clinical and Applied Thrombosis/Hemostasis. 2019 Jan-Dec;25:1076029619871359.

14. Ying TH, Yang SF, Tsai SJ, et al. Fisetin induces apoptosis in human cervical cancer HeLa cells through ERK1/2-mediated activation of caspase-8-/caspase-3-dependent pathway. Arch Toxicol. 2012 Feb;86(2):263-73.

15. Zhang L, Wang H, Zhou Y, et al. Fisetin alleviates oxidative stress after traumatic brain injury via the Nrf2-ARE pathway. Neurochemistry International. 2018 Sep;118:304-13.

16. Grynkiewicz G, Demchuk OM. New Perspectives for Fisetin. Front Chem. 2019;7:697.

17. Yousefzadeh MJ, Zhu Y, McGowan SJ, et al. Fisetin is a senotherapeutic that extends health and lifespan. EBioMedicine. 2018 Oct;36:18-28.

18. Akay. A cross over pilot pharmacokinetic study of fisetin 1000mg and formulated fisetin 200mg administered in a single dose to healthy volunteers. Manufacturer's study (in press for future publication). 2020.

19. Dodig S, Cepelak I, Pavic I. Hallmarks of senescence and aging. Biochem Med (Zagreb). 2019 Oct 15;29(3):030501.

20. Zhu Y, Armstrong JL, Tchkonia T, et al. Cellular senescence and the senescent secretory phenotype in age-related chronic diseases. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care. 2014 Jul;17(4):324-8.

21. Pallauf K, Duckstein N, Rimbach G. A literature review of flavonoids and lifespan in model organisms. Proceedings of the Nutrition Society. 2016 May;76(2):145-62.

22. Zhu Y, Doornebal EJ, Pirtskhalava T, et al. New agents that target senescent cells: the flavone, fisetin, and the BCL-XL inhibitors, A1331852 and A1155463. Aging. 2017 Mar 8;9(3):955-63.

23. Kirkland JL, Tchkonia T. Senolytic drugs: from discovery to translation. J Intern Med. 2020 Nov;288(5):518-36.

24. Naeimi AF, Alizadeh M. Antioxidant properties of the flavonoid fisetin: An updated review of in vivo and in vitro studies. Trends in Food Science & Technology. 2017 2017/12/01/;70:34-44.

25. Anton S, Leeuwenburgh C. Fasting or caloric restriction for healthy aging. Exp Gerontol. 2013 Oct;48(10):1003-5.

26. Lopez-Lluch G, Navas P. Calorie restriction as an intervention in ageing. J Physiol. 2016 Apr 15;594(8):2043-60.

27. Khan N, Syed DN, Ahmad N, et al. Fisetin: A Dietary Antioxidant for Health Promotion. Antioxidants & Redox Signaling. 2013 Jul 10;19(2):151-62.

28. Singh S, Singh AK, Garg G, et al. Fisetin as a caloric restriction mimetic protects rat brain against aging induced oxidative stress, apoptosis and neurodegeneration. Life Sci. 2018 Jan 15;193:171-9.

29. Imai S, Guarente L. NAD+ and sirtuins in aging and disease. Trends Cell Biol. 2014 Aug;24(8):464-71.

30. Johnson S, Imai SI. NAD (+) biosynthesis, aging, and disease. F1000Res. 2018;7:132.

31. Burkewitz K, Zhang Y, Mair WB. AMPK at the nexus of energetics and aging. Cell Metab. 2014 Jul 1;20(1):10-25.

32. Bai X, Yao L, Ma X, et al. Small Molecules as SIRT Modulators. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry. 2018;18(13):1151-7.

33. Liou C-J, Wei C-H, Chen Y-L, et al. Fisetin Protects Against Hepatic Steatosis Through Regulation of the Sirt1/AMPK and Fatty Acid ?-Oxidation Signaling Pathway in High-Fat Diet-Induced Obese Mice. Cellular Physiology and Biochemistry. 2018;49(5):1870-84.

34. Yang W, Tian ZK, Yang HX, et al. Fisetin improves lead-induced neuroinflammation, apoptosis and synaptic dysfunction in mice associated with the AMPK/SIRT1 and autophagy pathway. Food Chem Toxicol. 2019 Dec;134:110824.

35. Rodius S, de Klein N, Jeanty C, et al. Fisetin protects against cardiac cell death through reduction of ROS production and caspases activity. Sci Rep. 2020 Feb 19;10(1):2896.

36. Long L, Han X, Ma X, et al. Protective effects of fisetin against myocardial ischemia/reperfusion injury. Exp Ther Med. 2020 May;19(5):3177-88.

37. Garg S, Khan SI, Malhotra RK, et al. The molecular mechanism involved in cardioprotection by the dietary flavonoid fisetin as an agonist of PPAR-gamma in a murine model of myocardial infarction. Arch Biochem Biophys. 2020 Nov 15;694:108572.

38. Available at: https://emedicine.medscape.com/article/164924-overview#a2. Accessed November 4, 2020.

39. Liu L, Gan S, Li B, et al. Fisetin Alleviates Atrial Inflammation, Remodeling, and Vulnerability to Atrial Fibrillation after Myocardial Infarction. Int Heart J. 2019 Nov 30;60(6):1398-406.

40. Choi MS, Choi JY, Kwon EY. Fisetin Alleviates Hepatic and Adipocyte Fibrosis and Insulin Resistance in Diet-Induced Obese Mice. J Med Food. 2020 Oct;23(10):1019-32.

41. Hu LF, Feng J, Dai X, et al. Oral flavonoid fisetin treatment protects against prolonged high-fat-diet-induced cardiac dysfunction by regulation of multicombined signaling. J Nutr Biochem. 2020 Mar;77:108253.

42. Kan E, Kiliçkan E, Ayar A, et al. Effects of two antioxidants; ?-lipoic acid and fisetin against diabetic cataract in mice. International Ophthalmology. 2014 Feb;35(1):115-20.

43. Kashyap D, Garg VK, Tuli HS, et al. Fisetin and Quercetin: Promising Flavonoids with Chemopreventive Potential. Biomolecules. 2019 May 6;9(5):174.

44. Kashyap D, Sharma A, Sak K, et al. Fisetin: A bioactive phytochemical with potential for cancer prevention and pharmacotherapy. Life Sci. 2018 Feb 1;194:75-87.

45. Park H-H, Lee S, Son H-Y, et al. Flavonoids inhibit histamine release and expression of proinflammatory cytokines in mast cells. Archives of Pharmacal Research. 2008 Oct;31(10):1303-11.

46. Wang L, Tu YC, Lian TW, et al. Distinctive antioxidant and antiinflammatory effects of flavonols. J Agric Food Chem. 2006 Dec 27;54(26):9798-804.

47. Pak F, Oztopcu-Vatan P. Fisetin effects on cell proliferation and apoptosis in glioma cells. Z Naturforsch C J Biosci. 2019 Nov 26;74(11-12):295-302.

48. Shahi Thakuri P, Gupta M, Singh S, et al. Phytochemicals inhibit migration of triple negative breast cancer cells by targeting kinase signaling. BMC Cancer. 2020;20(1):4-.

49. Bhat TA, Nambiar D, Pal A, et al. Fisetin inhibits various attributes of angiogenesis in vitro and in vivo--implications for angioprevention. Carcinogenesis. 2012 Feb;33(2):385-93.

50. Farsad-Naeimi A, Alizadeh M, Esfahani A, et al. Effect of fisetin supplementation on inflammatory factors and matrix metalloproteinase enzymes in colorectal cancer patients. Food & Function. 2018 Apr 25;9(4):2025-31.

51. Jia S, Xu X, Zhou S, et al. Fisetin induces autophagy in pancreatic cancer cells via endoplasmic reticulum stress- and mitochondrial stress-dependent pathways. Cell Death & Disease. 2019;10(2):142-.

52. Kang KA, Piao MJ, Madduma Hewage SR, et al. Fisetin induces apoptosis and endoplasmic reticulum stress in human non-small cell lung cancer through inhibition of the MAPK signaling pathway. Tumour Biol. 2016 Jul;37(7):9615-24.

53. Li J, Gong X, Jiang R, et al. Fisetin Inhibited Growth and Metastasis of Triple-Negative Breast Cancer by Reversing Epithelial-to-Mesenchymal Transition via PTEN/Akt/GSK3beta Signal Pathway. Front Pharmacol. 2018;9:772.

54. Lim JY, Lee JY, Byun BJ, et al. Fisetin targets phosphatidylinositol-3-kinase and induces apoptosis of human B lymphoma Raji cells. Toxicology Reports. 2015 2015/01/01/;2:984-9.

55. Ravichandran N, Suresh G, Ramesh B, et al. Fisetin modulates mitochondrial enzymes and apoptotic signals in benzo(a)pyrene-induced lung cancer. Mol Cell Biochem. 2014 May;390(1-2):225-34.

56. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507917/. Accessed September 1, 2020.