Feliratkozás hírlevélre
Print Friendly and PDF

Dr Joseph Mercola:
Az Amerikai Fogorvosok Társasága és a Betegség Felügyeleti és Megelőzés Központ nem ajánlja a fluor használatát

Forrás: Dr Mercola: CDC and ADA Now Advise to Avoid Using Fluoride 2010 nov. 13

A fluor ivóvízhez adagolása -bár nálunk nem szokás - az ivóvízben lehet káros mennyiségben. A fogszuvasodást a finomított szénhidrátok kerülésével lehet elérni, nem a fluorral . A fluor méreg, éppen hogy tönkreteheti a fogakat, csontritkulást okoz, és még további érvek szólnak a fluor kerülése mellett. Persze, aki csapvizet iszik, bajosan kerüli el - hacsak nem vesz víztisztítót, amely valóban kiszűri a fluort is. Erre talál a cikk végén javaslatot. Vagy marad az gyanús ásványvíz, amiről némely márka esetén már kiderült, hogy nem más, mint csapvíz.

 

Google hirdetés

 

Az Amerikai Fogorvosok Társaságának (ADA) Szaklapjában (Journal of the American Dental Association) megjelent egy új tanulmány, mely ismét rávilágít, hogy annak ellenére, amit évekig elhitettek velünk, a fluor valójában rosszat tesz a fogaknak.

A nagy mennyiségű fluorral való érintkezés egy fluorózis nevű rendellenességet idéz elő, amelyben elszíneződik a fogzománc. Ez fokozatosan komoly fogkárosodáshoz vezethet. Az új tanulmány szerint a gyermekek első éveiben történő fluor bevitel jelentősen összefügg a fluorózissal, és óva int a csecsemő tápszerekben a fluorizált víz használatától.

A Betegség Felügyeleti és Megelőzés Központ (CDC) ugyanennek az álláspontnak ad hangot weboldalán:

"Újabb bizonyítékok szerint a por alakú vagy folyékony csecsemőtápszerek fluorizált vízzel való keverése és ennek rendszeres használata megnövelheti a gyermeknél a fogzománc fluorózis esélyének kialakulását".

Az ADA először 2007-ben figyelmeztette a szülőket arra, hogy az egy évesnél fiatalabb gyerekek számára készített tápszerekhez alacsony fluortartalmú vagy fluormentes vizet használjanak.

Az ADA szaklapjában megjelent egy új tanulmány, mely szerint a fluorizált vizet és fogkrémet használó kisgyermekeknél megnövekedett rizikója van a fluorózis kialakulásának.

A szerzők megjegyezték:

"Az enyhe fogászati fluorózis megelőzhető lenne a nagymennyiségű fluor bevitel elkerülésével. A nyolc évesnél fiatalabb gyerekeknél a különböző forrásokból származó fluor - víz, ételek, fogkrém, szájöblítők és egyéb termékek - hozzájárulnak a fogzománc fluorózishoz."

A CDC-től ennél többet nem is várhatunk. Szerintük a víz fluorizálása biztonságos, és a fogászati fluorózis pedig csak egy "kozmetikai" probléma. Valójában e két kijelentés közül egyik sem igaz.

A fogászati fluorózis a túlzott fluorbevitel jele

A fogászati fluorózis a fogakon megjelenő fehér és barna pöttyökben nyilvánul meg. Kizárólag a fluor okozza, különösen az első nyolc életév alatt. A CDC szerint az amerikai 12-15 évesek egyharmadánál kimutatható az enyhe fogzománc fluorózis.

A fluorizáció népszerűsítői szerint ez csupán kozmetikai probléma, de valójában azt jelzi, hogy a csontok, a belső szervek, és az agy túl sok fluorral találkozott.

Dr. Paul Connett, egy környezeti kémia specialista nemrég egy interjúban elmagyarázta:

"Tudjuk, hogy az amerikai gyerekek 32%-ban túl sok fluor szívódott fel, mert látjuk a fogukon az árulkodó jeleket, az apró fehér pöttyöket. A súlyosabb esetekben a fog teljes felületét érinti, és az elszíneződések sárga, barna és narancsszínű foltokban nyilvánulnak meg. A fogak a csontozat ablakai. Ha a fogak épsége sérül, az azt jelenti, hogy a többi, általunk láthatatlan csont állapota is."

A csont élő szövet, amely a sejtek kicserélődésével folyamatosan megújul. A csontképzés folyamatának érzékeny egyensúlya van. Az 1930-as évek óta tudjuk, hogy a fluor képes megzavarni ezt a folyamatot.

Miért veszélyes lenyelni a fluort:

Az Egyesült Államok egy a közül a nyolc fejlett ország közül, ahol a folyóvíz több mint 50%-a fluorizált. Azért adják hozzá, mert ez állítólag megvédi a fogakat…

Teszik ezt annak ellenére, hogy soha nem mutatták ki, hogy bármi lényegi különbség lenne a lakosság fogazatának állapotában az olyan országokban, ahol fluorizált a víz és az olyanokban, ahol nem.

Még a fluorizáció hívei is elismerik, hogy a fő előnyei felszíniek, tehát a fluor kívülről dolgozik befelé a fogakon és nem a szervezet belsejéből kifelé. Akkor miért kéne lenyelni?

Az ivóvízhez adott fluor valójában egy hulladék anyag! NEM szabadna táplálék-kiegészítőként adni az étrendhez.

Számos vizsgálat mutatta ki a fluor különböző káros hatásait, pl.:

 • Megnövekedett ólom felszívódás
 • A kollagén szintézis megzavarása
 • Hiperaktivitás és/vagy letargia
 • Izom rendellenességek
 • Agykárosodás, alacsonyabb IQ
 • Artritisz
 • Demencia
 • Csonttörések
 • Alacsonyabb pajzsmirigy aktivitás
 • Csontrák
 • 62 enzim inaktiválása
 • Az antitestek termelődésének akadályozása
 • Genetikai károsodás és sejthalál
 • Megnövekedett tumor és rák előfordulás
 • Az immunrendszer zavarai
 • Sperma károsodás és a terméketlenség fokozódása

Ami pedig a fogromlást illeti, azt nem a fluorhiány okozza.

A fogromlást a szájüregben lévő savak okozzák, amit a baktériumok (Streptococcus mutánsok) termelnek a cukor metabolizációja során. És azt már tudjuk, hogy az Egyesült Államokban a legfőbb cukorforrás a magas fruktóztartalmú kukorica szirup.

Ez a sav támadja meg a fogzománcot. A baktériumok később bejutnak a fogállományba, és ekkor megindul a fogromlás. Tehát sokkal hatékonyabb megelőzése is van a fogromlásnak, mint egy felületi vagy felszívott méreg: elsősorban a cukorbevitel minimalizálása és az egészséges étkezés.

A sok cukrot nem fogyasztó primitív népek között sokkalta kevesebb vagy nulla lyukas fog található.

Védjük meg a gyerekeinket a fluortól

Bill Osmunson fogorvost a csecsemők fluorizált vízfogyasztása aggasztja. Az ADA és CDC egybehangzóan ellenjavallja a csecsemők tápszereinek fluorizált ivóvízzel való elkészítését, mivel a fluorizált víz 250-szer több fluort tartalmaz, mint az anyatej.

"Nem szabadna az ivóvizet fluorizálnunk és a legtörékenyebbeknek kárt okoznunk." mondja Dr. Osmunson.

Sajnos az egyetlen módja annak, hogy garantáltan biztosítani tudjuk a megfelelő tisztaságú ivóvizet, egy jó minőségű, pl. reverz ozmózis rendszerű víztisztító berendezés beszerelése, amivel ki tudjuk szűrni a fluor nagy részét és az egyéb veszélyes fertőtlenítőszerek melléktermékeit.

Ne feledjük, hogy a legtöbb palackos ásványvíz ugyancsak tartalmaz fluort, ugyan ezt nem jelzik az összetevők között. A leginkább kerülendő a "speciálisan csecsemőknek ajánlott palackos víz", ami specifikusan csecsemők számára fluorizált víz.

Az ivóvíz fluorizálása eggyel több ok arra, amiért a szoptatás olyan fontos. A természet nem véletlenül alkotta az anyatejet lényegében teljesen fluormentesre!

Ha valaki nem tud szoptatni, kizárólag fluormentes vízzel készítse a csecsemőtápszert! Ha állapotos, akkor is kerülje a fluorizált vizet, mert a fejlődő magzatot károsíthatja a fluor.

A legjobb megoldás a fluor kivétele a csapvízből

Ugyan mind az ADA mind a CDC kiadott egy figyelmeztetést, hogy a csecsemők szülei ne használjanak fluorizált csapvizet a tápszerek elkészítésénél, egyikük sem informálta nyíltan a teljes lakosságot!

Tehát több millió szülő, akik nincsenek tisztában azzal, hogy a csapvíz fluorozilását népszerűsítő szervek egy külön figyelmeztetést adtak ki ez ellen, gyanútlanul használja a csapvizet a csecsemő tápszerek elkészítéséhez.

Az ivóvíz fluorizációja azt jelenti, hogy az alacsonyabb jövedelmű családok, még ha rendelkeznek is a megfelelő információval, nem engedhetik meg maguknak egy reverz ozmózis rendszerű szűrőberendezés beszerelését, és így nem tudják megvédeni gyermekeiket ez ellen a veszélyes az elem ellen.

Az egyetlen valódi megoldás az ivóvíz fluorizációjának megszüntetése. Komoly összefogással próbáljuk elérni, hogy Kanada, ahol az ivóvíz 60%-a már fluormentes, a maradék 40%-ot is tisztítsa meg. Ha ez bekövetkezik, az Egyesült Államok is kénytelen lesz lépni ezügyben.

 

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre