Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Dr Joseph Mercola:
Az Amerikai Fogorvosok Társasága és a Betegség Felügyeleti és Megelőzés Központ nem ajánlja a fluor használatát

Forrás: Dr Mercola: CDC and ADA Now Advise to Avoid Using Fluoride 2010 nov. 13

A fluor ivóvízhez adagolása -bár nálunk nem szokás - az ivóvízben lehet káros mennyiségben. A fogszuvasodást a finomított szénhidrátok kerülésével lehet megelőzni, nem a fluorral. A fluor méreg, éppen hogy tönkreteheti a fogakat, csontritkulást okoz, és még további érvek szólnak a fluor kerülése mellett. Persze, aki csapvizet iszik, bajosan kerüli el - hacsak nem vesz víztisztítót, amely valóban kiszűri a fluort is. Erre talál a cikk végén javaslatot. Vagy marad a gyanús ásványvíz, amiről némely márka esetén már kiderült, hogy nem más, mint csapvíz.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Az Amerikai Fogorvosok Társaságának (ADA) Szaklapjában (Journal of the American Dental Association) megjelent egy új tanulmány, mely ismét rávilágít, hogy annak ellenére, amit évekig elhitettek velünk, a fluor valójában rosszat tesz a fogaknak.

A nagy mennyiségű fluorral való érintkezés egy fluorózis nevű rendellenességet idéz elő, amelyben elszíneződik a fogzománc. Ez fokozatosan komoly fogkárosodáshoz vezethet. Az új tanulmány szerint a gyermekek első éveiben történő fluor bevitel jelentősen összefügg a fluorózissal, és óva int a csecsemő tápszerekben a fluorizált víz használatától.

A Betegség Felügyeleti és Megelőzés Központ (CDC) ugyanennek az álláspontnak ad hangot weboldalán:

"Újabb bizonyítékok szerint a por alakú vagy folyékony csecsemőtápszerek fluorizált vízzel való keverése és ennek rendszeres használata megnövelheti a gyermeknél a fogzománc fluorózis esélyének kialakulását".

Az ADA először 2007-ben figyelmeztette a szülőket arra, hogy az egy évesnél fiatalabb gyerekek számára készített tápszerekhez alacsony fluortartalmú vagy fluormentes vizet használjanak.

Az ADA szaklapjában megjelent egy új tanulmány, mely szerint a fluorizált vizet és fogkrémet használó kisgyermekeknél megnövekedett rizikója van a fluorózis kialakulásának.

A szerzők megjegyezték:

"Az enyhe fogászati fluorózis megelőzhető lenne a nagymennyiségű fluor bevitel elkerülésével. A nyolc évesnél fiatalabb gyerekeknél a különböző forrásokból származó fluor - víz, ételek, fogkrém, szájöblítők és egyéb termékek - hozzájárulnak a fogzománc fluorózishoz."

A CDC-től ennél többet nem is várhatunk. Szerintük a víz fluorizálása biztonságos, és a fogászati fluorózis pedig csak egy "kozmetikai" probléma. Valójában e két kijelentés közül egyik sem igaz.

A fogászati fluorózis a túlzott fluorbevitel jele

A fogászati fluorózis a fogakon megjelenő fehér és barna pöttyökben nyilvánul meg. Kizárólag a fluor okozza, különösen az első nyolc életév alatt. A CDC szerint az amerikai 12-15 évesek egyharmadánál kimutatható az enyhe fogzománc fluorózis.

A fluorizáció népszerűsítői szerint ez csupán kozmetikai probléma, de valójában azt jelzi, hogy a csontok, a belső szervek, és az agy túl sok fluorral találkozott.

Dr. Paul Connett, egy környezeti kémia specialista nemrég egy interjúban elmagyarázta:

"Tudjuk, hogy az amerikai gyerekek 32%-ban túl sok fluor szívódott fel, mert látjuk a fogukon az árulkodó jeleket, az apró fehér pöttyöket. A súlyosabb esetekben a fog teljes felületét érinti, és az elszíneződések sárga, barna és narancsszínű foltokban nyilvánulnak meg. A fogak a csontozat ablakai. Ha a fogak épsége sérül, az azt jelenti, hogy a többi, általunk láthatatlan csont állapota is."

A csont élő szövet, amely a sejtek kicserélődésével folyamatosan megújul. A csontképzés folyamatának érzékeny egyensúlya van. Az 1930-as évek óta tudjuk, hogy a fluor képes megzavarni ezt a folyamatot.

Miért veszélyes lenyelni a fluort:

Az Egyesült Államok egy a közül a nyolc fejlett ország közül, ahol a folyóvíz több mint 50%-a fluorizált. Azért adják hozzá, mert ez állítólag megvédi a fogakat…

Teszik ezt annak ellenére, hogy soha nem mutatták ki, hogy bármi lényegi különbség lenne a lakosság fogazatának állapotában az olyan országokban, ahol fluorizált a víz és az olyanokban, ahol nem.

Még a fluorizáció hívei is elismerik, hogy a fő előnyei felszíniek, tehát a fluor kívülről dolgozik befelé a fogakon és nem a szervezet belsejéből kifelé. Akkor miért kéne lenyelni?

Az ivóvízhez adott fluor valójában egy hulladék anyag! NEM szabadna táplálék-kiegészítőként adni az étrendhez.

Számos vizsgálat mutatta ki a fluor különböző káros hatásait, pl.:

 • Megnövekedett ólomfelszívódás
 • A kollagénszintézis megzavarása
 • Hiperaktivitás és/vagy letargia
 • Izomrendellenességek
 • Agykárosodás, alacsonyabb IQ
 • Artritisz
 • Demencia
 • Csonttörések
 • Alacsonyabb pajzsmirigy aktivitás
 • Csontrák
 • 62 enzim inaktiválása
 • Az antitestek termelődésének akadályozása
 • Genetikai károsodás és sejthalál
 • Megnövekedett tumor és rák előfordulás
 • Az immunrendszer zavarai
 • Spermakárosodás és a terméketlenség fokozódása

Ami pedig a fogromlást illeti, azt nem a fluorhiány okozza.

A fogromlást a szájüregben lévő savak okozzák, amit a baktériumok (Streptococcus mutánsok) termelnek a cukor metabolizációja során. És azt már tudjuk, hogy az Egyesült Államokban a legfőbb cukorforrás a magas fruktóztartalmú kukorica szirup.

Ez a sav támadja meg a fogzománcot. A baktériumok később bejutnak a fogállományba, és ekkor megindul a fogromlás. Tehát sokkal hatékonyabb megelőzése is van a fogromlásnak, mint egy felületi vagy felszívott méreg: elsősorban a cukorbevitel minimalizálása és az egészséges étkezés.

A sok cukrot nem fogyasztó primitív népek között sokkalta kevesebb vagy nulla lyukas fog található.

Védjük meg a gyerekeinket a fluortól

Bill Osmunson fogorvost a csecsemők fluorizált vízfogyasztása aggasztja. Az ADA és CDC egybehangzóan ellenjavallja a csecsemők tápszereinek fluorizált ivóvízzel való elkészítését, mivel a fluorizált víz 250-szer több fluort tartalmaz, mint az anyatej.

"Nem szabadna az ivóvizet fluorizálnunk és a legtörékenyebbeknek kárt okoznunk." mondja Dr. Osmunson.

Sajnos az egyetlen módja annak, hogy garantáltan biztosítani tudjuk a megfelelő tisztaságú ivóvizet, egy jó minőségű, pl. reverz ozmózis rendszerű víztisztító berendezés beszerelése, amivel ki tudjuk szűrni a fluor nagy részét és az egyéb veszélyes fertőtlenítőszerek melléktermékeit.

Ne feledjük, hogy a legtöbb palackos ásványvíz ugyancsak tartalmaz fluort, ugyan ezt nem jelzik az összetevők között. A leginkább kerülendő a "speciálisan csecsemőknek ajánlott palackos víz", ami specifikusan csecsemők számára fluorizált víz.

Az ivóvíz fluorizálása eggyel több ok arra, amiért a szoptatás olyan fontos. A természet nem véletlenül alkotta az anyatejet lényegében teljesen fluormentesre!

Ha valaki nem tud szoptatni, kizárólag fluormentes vízzel készítse a csecsemőtápszert! Ha állapotos, akkor is kerülje a fluorizált vizet, mert a fejlődő magzatot károsíthatja a fluor.

A legjobb megoldás a fluor kivétele a csapvízből

Ugyan mind az ADA mind a CDC kiadott egy figyelmeztetést, hogy a csecsemők szülei ne használjanak fluorizált csapvizet a tápszerek elkészítésénél, egyikük sem informálta nyíltan a teljes lakosságot!

Tehát több millió szülő, akik nincsenek tisztában azzal, hogy a csapvíz fluorozilását népszerűsítő szervek egy külön figyelmeztetést adtak ki ez ellen, gyanútlanul használja a csapvizet a csecsemő tápszerek elkészítéséhez.

Az ivóvíz fluorizációja azt jelenti, hogy az alacsonyabb jövedelmű családok, még ha rendelkeznek is a megfelelő információval, nem engedhetik meg maguknak egy reverz ozmózis rendszerű szűrőberendezés beszerelését, és így nem tudják megvédeni gyermekeiket ez ellen a veszélyes az elem ellen.

Az egyetlen valódi megoldás az ivóvíz fluorizációjának megszüntetése. Komoly összefogással próbáljuk elérni, hogy Kanada, ahol az ivóvíz 60%-a már fluormentes, a maradék 40%-ot is tisztítsa meg. Ha ez bekövetkezik, az Egyesült Államok is kénytelen lesz lépni ezügyben.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre