Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi G:
Fogamzásgátlás és termékenység

A hormonális fogamzásgátlók családja nekem mindig is kockázatos gyógyszerosztálynak tűnt, és a most ismertetett kutatások nem az ellenkezőjéről győztek meg.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Pár évvel ezelőtt egy édesanyja írt nekem, hogy lánya fogamzásgátlót szedett, és 18 évesen tüdőembóliában meghalt. Javasolta, írjak egyszer erről is. Azóta is foglalkoztat a gondolat, de ez még azonban várat magára, mert a fogamzásgátlók gyártása és terjesztése akkora üzlet, hogy a bevételből bőven meg lehet rendelni a fogamzásgátlókra nézve pozitív eredményű vizsgálatokat. Ezért elég nehéz a kutatásokban olyat találni, amely a fogamzásgátló veszélyeire mutat rá. Naivul mondhatnánk azt is, hát végülis, ha egyszer így van? Miért kell a kákán is csomót keresni?

Erre a legegyszerűbb válasz az, hogy már annyian haltak meg különféle gyógyszerektől, amelyekről előtte csupa pozitív eredmény jelent meg, hogy ezek utólag egyszerűen fizetett hirdetésnek tekinthetők. Konkrétabban: nehéz elképzelni, hogy éveken át büntetlenül be lehet avatkozni a nők hormonális rendszerébe. De lehet, hogy csak az én fantáziám szegényes.

Persze azért vannak nyugtalanító eredmények, csak ezt nem szokás a páciens orrára kötni. Sőt, a nőgyógyászok orrára sem kötik, minek izgassák őket, nem igaz?

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A 20. század a nők felszabadításához vezetett, s a nőknek is megadatott a tanulás, az értelmes munka és a karrierépítés. A gyermekvállalás elhalasztásának módja a teherbeesés időzítése. Ennek sok természetes módszere is van (volna), de a nők nagy része a fogamzásgátlás hormonális módját választja, mert a tablettagyártók által finanszírozott vizsgálatok rendre azt bizonygatják, hogy ez veszélytelen, sőt nemcsak biztonságos, hanem olyan előnyökkel jár, hogy hülye az, aki nem él vele. Már sokan feltették azt a kérdést, hogy vajon hány férfi volna hajlandó olyan tablettát szedni, ami terméketlenné teszi őt évekre. Szerintem ezt akkor is kevesen vállalnák, ha bizonyitnák nekik, hogy a tabletta szedésének abbahagyása után a termékenységük visszatér. Mert ugye, mi van, ha mégsem?

A nők, úgy tűnik, kevésbé aggódnak emiatt, de ennek oka lehet az is, hogy nem mindenki érti, mi is történik a fogamzásgátlás során. Ennek jó példája az, hogy sok nő, akinek menstruációs problémái vannak (kimarad, megnyúlik), vagy a policisztás ovárium szindróma tüneteitől szenved (szőrösödés, hajhullás, pattanások), boldog, amikor fogamzásgátló tabletta hatására "megjön" a rendszeres menstruációja, és rendeződnek a tünetei. Nem tudja, hogy a világ legnagyobb átverésében vesz részt, hiszen PCO szindrómája nem megoldódott, hanem elfedődött, s dehogy van neki menstruációja; amit annak vél, az álvérzés. Annak idején a fogamzásgátlókat folyamatos szedésre találták ki, de mivel a nők hiányolták a menstruációt, ezért a GYÁR-ban kitalálták, hogy havonta pár napra fel kell függeszteni a tabletta szedését, és ilyenkor az álvérzés megadja a "nő vagyok" illúzióját. A baj akkor kezdődik, amikor a nő teherbe szeretni esni, elhagyja a fogamzásgátló tablettáját, és ugyanott találja magát, mint amikor szedni kezdte: terméketlen, nincs menstruációja, és visszajönnek a PCOSz tünetei is.

Azt írtam volna, hogy "ugyanott találják magukat"? Bocs, visszavonom, valószínűleg rosszabb helyzetben találják magukat.

Kathrine Birch Petersen és munkatársai egy meddőségi klinikán végezték el hervasztó eredményű vizsgálatukat (Birch Petersen és mtsi., 2015). A klinikára meddőségi problémákkal jelentkeztek a nők, ill. közülük sokan az iránt érdeklődtek, meddig tolhatják ki időben a gyermekvállalást. A termékenységet ugyanis években meg lehet adni, ez a petefészek rezerv, azaz meddig képes még megtermékenyülni a nő.

A vizsgálatban 244 fogamzásgátlót szedő nőt hasonlítottak össze 643 fogamzásgátlót nem szedő nővel. A hormonális és ultrahangos vizsgálat eredménye lesújtó volt.

A fogamzásgátló nők petefészke átlagosan felére ment össze, a termékenységet legjobban mutató hormonnak, az anti-Müllerian hormonnak a szintje 19%-al csökkent, továbbá az antrális follikulusok (magyarán a petesejt kezdemények) mérete és száma is jelentősen lecsökkent. Tekintve, hogy az antrális follikulusok termelik a legtöbb anti-Müllerian hormont, számuk és méretük zsugorodása azt jelenti, hogy a nők termékenysége igencsak lecsökkent.

Mivel a fogamzásgátló szedés hatására a termelődő androgének mennyisége is lecsökken, ez érthetővé teszi, miért nem vágynak annyira a nők a fogamzásgátló szedése alatt a szexre.

MI következik mindebből? Röviden: a nő termékenysége jelentősen lecsökken fogamzásgátlók hatására.

Vannak persze bíztató vizsgálatok (ki tudja, kik finanszírozták azokat), amelyek szerint a fogamzásgátló szedésének elhagyása után 3-6 hónappal a nők termékenysége visszaáll. Hát ugye, vagy igen, vagy nem, vagy is-is. Nehéz elhinni, hogy minden "visszanő" eredeti állapotába. Vannak kutatások, amelyek egyenesen azt sugallják, hogy a fogamzásgátló, mivel éveken át nincs petekilökődés, a nő tulajdonképpen "megspóról" egy csomó petét, és ezzel megnyújtja a termékenység időszakát. Hát a rossz hír, hogy a kevésbé finanszírozott vizsgálatok nem ezt mutatják.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


de Vries és munkatársai kutatása szerint a nagyobb hormontartalmú fogamzásgátló szedésének minden éve 1.2 hónappal hozza előbbre a menopauza idejét, és a korai menopauza esélye 12%-kal nagyobb azoknál, akik legalább három évig szedtek életük során fogamzásgátlót.

Bentzen és munkatársai (2012) ugyancsak úgy találták, hogy a petefészek rezerv a fogamzásgátló szedésének idejével arányosan csökken, ez dózisfüggetlennek bizonyult, azaz nem a tabletta hormontartalmától függött, hanem a szedés időtartamától.


A fenti ábrán látható, hogy az anti-Müllerian hormon átlagos szintje a vizsgált életévekben végig alacsonyabb a fogamzásgátlót szedőkben. Ugyanígy a petefészek átlagos tömege is jóval kisebb a fogamzásgátlót szedők esetében, mint a fogamzásgátlót nem szedőknél.


Számos vizsgálat szerint a fogamzásgátlók elhagyása után a termékenység visszatér és a megtermékenyülési arány nem rosszabb azokhoz képest, akik nem szedtek fogamzásgátlót (Barnhart és Schreiber, 2009).Kevésbé optimista Hassan és Killick eredménye, akik 2841 terhes nőt kérdeztek ki arról, a fogamzásgátló elhagyását követően mennyi időbe tellett teherbe esniük. A csak óvszerrel védekezőkhöz képest a fogamzásgátlót szedőknél a megtermékenyülési idő kétszeres volt, a fogamzásgátló elhagyását követő 6 hónapban a megtermékenyülés esélye 34%-os volt, és a csökkent fogamzóképesség kockázata durván kétszerese volt a fogamzásgátlót nem használókhoz képest (Hassan és Killick, 2004).

Túl sok vizsgálatot tovább nem érdemes idézni. A fogamzásgátló úgy tűnik végülis a megtermékenyülést az esetek többségében nem veszélyezteti. A kisebbséget a sikert hangsúlyozó vizsgálatok pedig nem szokták sokat elemezgetni. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy akiknek veleszületett vagy egyéb okok miatt csökkent a petefészek rezervje, jó-e megkockáztatni a fogamzásgátlást. És mivel ilyen szűrést tudtommal nem szoktak végezni a tabletta felírása előtt, ennek a kockázatnak mindenki ki lehet téve, aki hormonális fogamzásgátlást alkalmaz éveken át.

Szóval ne tekintse ezt senki vészmadárkodásnak, de fontos tudnunk olyan kockázatokról, amelyeket ma még esetleg bagatellizálnak, de holnap taláb már komoly problémaként beszélnek róla. Ne legyen igazam!

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

  • Barnhart KT, Schreiber CA. Return to fertility following discontinuation of oral contraceptives. Fertil Steril. 2009 Mar;91(3):659-63.
  • Bentzen JG, Forman JL, Pinborg A, Lidegaard O, Larsen EC, Friis-Hansen L, Johannsen TH, Nyboe Andersen A. Ovarian reserve parameters: a comparison between users and non-users of hormonal contraception. Reprod Biomed Online. 2012 Dec;25(6):612-9.
  • Birch Petersen K, Hvidman HW, Forman JL, Pinborg A, Larsen EC, Macklon KT,Sylvest R, Andersen AN. Ovarian reserve assessment in users of oral contraception seeking fertility advice on their reproductive lifespan. Hum Reprod. 2015 Oct;30(10):2364-75.
  • de Vries E, den Tonkelaar I, van Noord PA, van der Schouw YT, te Velde ER,Peeters PH. Oral contraceptive use in relation to age at menopause in the DOM cohort. Hum Reprod. 2001 Aug;16(8):1657-62.
  • Hassan MA, Killick SR. Is previous use of hormonal contraception associated with a detrimental effect on subsequent fecundity? Hum Reprod. 2004 Feb;19(2):344-51.