Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Brimeyer:
Fokozza pajzsmirigyműködését 61 százalékkal egyetlen vitaminnal, 10 másodperc alatt!

Fordította:Váradi Judit

Forrás:Tom Brimeyer: How to Naturally Boost Your Thyroid By 61% with One Vitamin and 10 Seconds per Day

Korábban már beszámoltam arról, hogy az A-vitaminnak kitüntetett szerepe van az agyalapi mirigy és a pajzsmirigy kapcsolatában. Az alábbiakból kiderül, hogy az sem mindegy, milyen formában fogyasztjuk az A-vitamint.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Nincs szükség hozzá pajzsmirigy gyógyszerekre (ha már szed ilyet, akkor ne hagyja abba), csupán egyetlen vitaminra és naponta 10 másodpercre!

Egy fontos tanácsot azonban fogadjon meg! Ez a vitamin különböző formákban található meg. Ha nem a megfelelő változatot alkalmazza, az tovább ronthatja pajzsmirigy működését. Rögtön elmagyarázom, először azonban tudnia kell, melyik vitaminról beszélek, és miben áll annak hatása.

Az A-vitamin és a pajzsmirigy csökkent működése

A pajzsmirigy hormon (T3) és az A-vitamin között fontos kapcsolat van, a legtöbb pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegnek azonban A-vitamin hiánya van. A T3 hormon és az A-vitamin egymást segítve tartják fenn az egészséges pajzsmirigyműködést. Mindkettőre szükségünk van ahhoz, hogy a koleszterin pajzsmirigyvédő fiatalsághormonná alakuljon át. Magyarán, ha A-vitaminhiányosak vagyunk, a pajzsmirigyhormont nem tudjuk hasznosítani. Nem számít, hogy szedünk-e pajzsmirigy gyógyszert, a megfelelő mennyiségű A-vitamin nélkül az sem használ! Minél több pajzsmirigy gyógyszert szedünk, annál nagyobb szükségünk van az A-vitaminra!

Szeretné tudni, mennyire szükséges az A-vitamin pajzsmirigye egészségéhez?

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Olvassa el az alábbi, 2012-ben, a Journal of the American College of Nutrition c. szaklapban megjelent tanulmányt! Az A-vitaminpótlás hatása a pajzsmirigyműködésre menopauza előtti időszakban (The effect of vitamin A supplementation on thyroid function in premenopausal women.)

A tanulmány menopauza előtti nőkön végzett vizsgálat eredményeit mutatja, akik A-vitaminpótlást kaptak. A 4 hónapon át tartó vizsgálat után jelentős javulás volt tapasztalható:

-30-33százalékos TSH csökkenés

-38-61 százalékos T3 pajzsmirigyhormon növekedés

16-23 százalékos T4 pajzsmirigyhormon csökkenés

A fenti eredményekhez semmiféle pajzsmirigy-gyógyszerezést nem alkalmaztak, ami eléggé meglepő.

Fontos azonban megértenünk, mi vezethet ezen eredményekhez!

A T3 pajzsmirigyhormon emelkedése és a T4 hormon csökkenése gyakran azt jelzi, hogy a pajzsmirigyműködés javulása annak köszönhető, hogy a májban a T4 hormon T3 hormonná alakulása tökéletesebb lett.

(Megjegyzés: A májproblémák és a pajzsmirigy alulműködés gyakran együtt járnak)

Emlékezzünk azonban arra, hogy a fenti vizsgálatban alkalmazott A-vitamin nem ugyanaz a fajta, mint az egészségboltokban árult multivitaminokban található A-vitamin.

A jó és a rossz A-vitamin

Amikor az A-vitaminra gondolunk, a sárgarépa jut eszünkbe. A sárgarépa béta-karotinban gazdag, ami az A-vitamin egyik formája. Mivel viszonylag olcsó, a béta-karotint használják fel a legtöbb multivitaminban és más táplálékkiegészítőben. Fontos azonban megértenünk, hogy túl sok béta-karotin valójában akadályozza a pajzsmirigy működését! A béta-karotin önmagában nem a megfelelő formája az A-vitaminnak! A máj alakítja át a béta-karotint hasznosítható A-vitaminná, mielőtt azt a szervezet használni tudná. A máj rendellenes működésekor, ami a pajzsmirigy alulműködéssel együtt fordul elő, a béta-karotin nem alakul át a megfelelő változattá. Dr. Broda Barnes szavaival:

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


"A pajzsmirigynek alapvető hatása van a májra. Bizonyítható, hogy a pajzsmirigy hiányos működése renyhe májműködéssel jár együtt. Száz éve tudjuk, hogy a mixödémában (pajzsmirigy csökkent működése) szenvedő betegek bőrszíne sárgás. Ez annak tudható be, hogy vérükben túl sok karotin van jelen. A máj alakítja át a karotint színtelen A-vitaminná. A pajzsmirigy irányítása alatt a máj aktivizálódik és a karotin eltűnik."

Dr. Broda Barnes arra is rámutat, hogy a pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegeknek gyakran sárgás bőrkeményedéseik, vagy sárgás pigmentjeik vannak, ami a csökkent pajzsmirigyműködés tünete.

Saját magam (mármint Brimeyer) is folytattam kísérleteket évekkel ezelőtt, amikor naponta sárgarépalevet ittam. Ez csak rontotta a pajzsmirigy problémámat, végül is egy karotémia nevű betegség alakult ki, melyben sárgás, narancssárgás színűvé vált a bőröm. Mindezek ellenére, a sárgarépát nem kell teljesen kihagyni az étrendünkből, csupán a béta-karotinban gazdag zöldségek és a sárgarépalé túladagolása kerülendő.

Milyen fajta A-vitamint fogyasszunk tehát?

A rövid válasz: Az A-vitamin hasznosítható formáját. Fenti tanulmányban a kutatók retinyl palmitát-ot, a tiszta A-vitamin (retinol) és palmitinsav (nagy szénatomszámú zsírsav) kombinációját használták. (Megjegyzés: terhesség esetén nem tanácsos nagyobb adag A-vitamint szedni. Beszélje meg orvosával!)

Az A-vitaminkészítmények más alkotóelemeivel sem árt óvatosnak lennünk.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Például számos A-vitamin, ill. retinyl palmitát készítményt többszörösen telítetlen zsírsavakban (PUFA) oldanak fel, amelyek mérgezőek a pajzsmirigyre. Saját vitaminkészítményünkben, a "Pajzsmirigy formula ADK vitaminban" a vitamint biztonságos kókuszolajban oldottuk fel.

Egyes étrend-kiegészítők hasznosak és javítják a pajzsmirigyműködést, de fontos megértenünk, hogy az étrend-kiegészítő arra lett kitalálva, hogy kiegészítse az egyébként egészséges étrendet! A hangsúly tehát az egészséges étrenden van. Amennyiben ezen kívül tovább szeretnénk fokozni pajzsmirigyünk működését, akkor ez a legjobb, legegyszerűbb módja!

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre