Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Mike Adams:
130 000 cukorbeteg és a magas fruktóz tartalmú szénsavas üdítők

Forrás: NaturalNews

Fordította: Kicsák Zita

A természetes egészség szószólói éveken keresztül döngették az üzenetet, hogy a szénsavas üdítőitalok cukorbetegséget és elhízást okoznak. Az üdítőipar mindeközben tagadó üzemmódban maradt, követve téve a dohányipar nevetséges érvelését, miszerint "a nikotin nem okoz függőséget". A szénsavas üdítők nem okoznak cukorbetegséget, állítja az üdítőipar, és fogyasztásuk, lényegében korlátlan mennyiségben, tökéletesen biztonságos.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A The Corn Refiners Association (Kukoricafeldolgozó Társaság) is csatlakozott a cáfolathoz saját propaganda mozgalmával, amely arra törekszik, hogy meggyőzze az embereket arról, miszerint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (High-Fructose Corn Syrup-HFCS) teljesen természetes és ártalmatlan. A HFCS természetesen a szénsavas és alkoholmentes üdítőkben használt elsődleges édesítőszer.

A most következő új kutatást az Amerikai Szív Egyesület évenként megrendezésre kerülő Kardiovaszkuláris Betegségek Járványtana és Megelőzése konferenciáján mutatták be San Franciscoban. Ez az új kutatás felfedi, hogy az elmúlt tíz évben a szénsavas üdítők fogyasztása az alábbiakért tehető felelőssé:

  • 130 000 új cukorbeteg
  • 14 000 új szívbeteg
  • 50 000-rel több szívbetegséggel járó 'életév' az elmúlt 10 évben

"A kutatási eredmények azt sugallják, hogy bármilyen módszer, amely csökkentené az üdítők fogyasztását, drámaian jótékony hatással lenne az egészségre." mondta Dr. Kirsten Bibbins-Domingo, rangidős tanulmányszerző (a californiai egyetem társprofesszora).

Az Amerikai Üdítőital Társaság eközben úgy érvel, hogy ezt a tanulmányt még nem publikálták lektorált orvosi folyóiratban, ezért nem is számít. A szénsavas üdítők fogyasztása nem okoz diabéteszt és szívbetegséget, állítják, mert "...a diabétesz és a szívelégtelenség összetett betegségek, nincs egyedüli kiváltó okuk és gyógymódjuk. "

Ez ostoba logika, természetesen. A diabétesznek nyilvánvalóan van kiváltó oka. Ez nem egy semmiből megjelenő spontán betegség. És ha elkezdjük keresgélni az okot, magától értetődően meg kell vizsgálnunk az étrendi tényezőket, mert a diabétesz az étrendünkben szereplő cukrok fogyasztásával és anyagcseréjével hozható összefüggésbe. Amint ezt megtesszük, az üdítőitalok rögtön veszélyesnek minősülnek, mert mindegyikük koncentrált folyékony édesség, amely természetes állapotban nem található meg környezetünkben.

Más szóval, a HFCS nem terem a fákon. A természet oldhatatlan rostokba zárva biztosítja a cukrokat, így emésztésük késleltetett, ami csökkenti az elfogyasztott cukrok tényleges glikémiás indexét. A természetben a cukrok mindig ásványi anyagokkal kombináltan fordulnak elő, amelyek közül sok segít a diabétesz és szívbetegségek megelőzésében. Azonban a HFCS ezektől az ásványi anyagoktól gyakorlatilag teljesen megfosztott. Nem tartalmaz rostokat és gyógyhatású növényi tápanyagokat, amelyekkel a flórában találkozhatunk. Emiatt, a néha "folyékony Sátánnak" is nevezett HFCS-t akár étkezési méregnek is hívhatjuk, amely a betegségek kialakulását felgyorsító elégtelen táplálkozáshoz járul hozzá.

Csontveszteség

Érdekes mód ez az új tanulmány nem vizsgálta a csontsűrűség-csökkenés kockázatát, amely egy másik mellékhatása a szénsavas üdítők fogyasztásának. Az üdítőkben használt, foszforsavval kombinált, rendkívül magas savtartalmú HFCS édesítőnek köszönhetően, az ilyen italokat fogyasztó emberek gyakran veszítenek csontásványaikból és végül csontritkulással diagnosztizálják őket (akár viszonylag fiatal korban is).

Másoknál végül vesekő alakul ki, mindazon ásványoknak köszönhetően, amelyek a veséken áthaladva hozzájárulnak a sólerakódáshoz. A hosszútávú szénsavas üdítőivók akár hasnyálmirigy rákban is szenvedhetnek, a "folyékony cukor" fogyasztását követő, hasnyálmirigyre háruló rendkívüli igénybevétel miatt.

Összességében, a szénsavas üdítők fogyasztása legalább hat komoly betegséggel hozható kapcsolatba:

1) Diabétesz
2) Elhízás
3) Szívelégtelenség
4) Rák
5) Csontritkulás
6) Vesekő

Ezért az üdítőkre kivetett adó több, mint csupán az eladásukból származó pénzszerzési lehetőség; ez egy módszer is, hogy drámaian csökkentsék ezen betegségek kezelési költségét. Nem meglepő, hogy számos USA-beli állam komolyan fontolgatja újabb adóterhek kivetését a szénsavas üdítőkre és egyéb "gyors" italokra.

Valójában én nem ebben látom a megoldást a probléma orvoslására. Véleményem szerint az lenne a jobb opció, ha a vállalatok szólásszabadság jogát ténylegesen elvéve, betiltanánk az üdítők reklámozását. A szólásszabadság az egyén joga, nem pedig a multimilliárdos vállalatoké. Azon vállalatoknak, amelyek termékeikkel a teljes népesség egészségét fizikailag károsítják, nem lenne szabad áruikat a nyilvánosság előtt nyíltan reklámozni és szponzorálni.

Ez a valódi megoldás a problémára: eltávolítani az üdítőreklámokat és a fogyasztói aktivitás azonnal lezuhanna. Pontosan a reklámozás az, ami a vállalati haszon nevében továbbra is működteti a betegségeket és a szenvedést gyártó üdítőeladás-gépezetet. Az üdítővállalatok persze bizonyítani fogják, hogy rendelkeznek a szólásszabadság jogával termékeik reklámozásához, még akkor is, ha azok hozzájárulnak a megbetegedésekhez. Ezt az érvelést természetesen az USA Legfelsőbb Bírósága vezette be. De ne legyünk tévedésben e kérdésben: az üdítőitalok reklámozásával szembeni további tolerancia egy cukorbeteg, szívbeteg, elhízott nemzetet teremt.

Ezen dolgok árát fedeznünk kell majd, és attól tartok, ez az ár messze túlmutat azon, amelyet a társadalom megfizetni képes. Szénsavas üdítőkön és gyorsfagyasztott ételeken felnevelni egy nemzetet, azt jelenti, hogy eleve pusztulásra ítélik azt, mert a tönkrement egészség végül a nemzet tönkremeneteléhez vezet. Nem tudunk egy egészséges nemzetet felépíteni egy beteg népesség hátára, és az üdítőital vállalatoknak, illetve gyorséttermi láncolatoknak köszönhetően az Amerikai Egyesült Államok jelenleg egy beteg, diabéteszes és elhízott fogyasztók nemzete, akik továbbra is minden áldott nap az agyonreklámozott ételekben, italokban és higiéniás termékekben található veszélyes kémiai anyagokkal mérgezik magukat.

Ha én lennék egy ország egészségi tanácsadója, teljesen betiltanám a fogyasztókra ártalmas termékek reklámozását (ételek, italok, tisztálkodási- és tisztítószerek, stb.) és helyettük közszolgálati közleményeket indítanék, hogy az embereket tájékoztassuk a tápanyagokról, betegségek megelőzéséről, D-vitaminról és a tudatos önellátásról. Egy generáción belül ez a nemzet lenne a legegészségesebb a világon, a legalacsonyabb betegség előfordulási aránnyal és mindenki számára megfizethető egészségügyi ellátással.

A gyorsétel és üdítő vállalatok természetesen tönkremennének, a gazdaság átrendeződne, új munkalehetőségek nyílnának meg sokkal egészségesebb és gyümölcsözőbb iparágakban, mint amilyen "kóros iparágak" napjainkban uralják Amerikát.

Láthatjuk, a cukros italok nemcsak azok számára jelentenek bajt, akik rendszeresen fogyasztják őket, hanem maga a nemzet számára is, ami fenyegeti saját gazdaságát és veszélyezteti saját jövőjét.

Kommentár:

Fontos tudni, hogy a fruktóz rendkívül veszélyes cukorfajta, veszélyesebb, mint az összes cukor. Ennek ellenére bioboltokban, élelmiszerboltokban cukorbetegeknek ajánlgatják, mint egészséges cukrot. A fruktóz többféle mechanizmuson keresztül, hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához és súlyosbítja a fennálló cukorbetegséget. Ha valaki át akarja számolni az amerikai adatokat magyar viszonyokra, mindig 30-al el kell osztania az amerikai adatokat. Azaz nálunk tíz év alatt 4300 frissen diagnosztizált cukorbeteg hozható kapcsolatba a cukros üdítők fogyasztásával.

Szendi Gábor

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre