Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Woelk, H; Arnoldt, KH; Kieser, M, Hoerr, R:
Ginkgo biloba szorongás ellen.

Forrás: Woelk, H; Arnoldt, KH; Kieser, M, Hoerr, R:Ginkgo biloba special extract EGb 761 in generalized anxiety disorder and adjustment disorder with anxious mood: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Journal of Psychiatric Research 41 (2007) 472-480

Fordította, kivonatolta: Szendi Gábor

Ginkgo Biloba a vizsgálatok szerint hatékony szorongáscsökkentő. Ugyan sokan ezt nem tapasztalták, de érdemes a vizsgálattal megismerkedni.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Mint a szerzők írják, a szorongásos zavarok az elsődleges ellátásban (pl. a családorvosi ellátásban) 2.5%--19%-os gyakoriságúnak tekintik. Két gyakori típus szoktak diagnosztizálni, generalizált szorongó és alkalmazkodási zavar (ált. élethelyzetek, munka okozta zavarokról van szó) szorongással párosulva. E panaszok jól reagálnak pszichoterápiára is, de az aktuális ajánlások szerint szorongáscsökkentőkkel és antidepresszánsokkal kezelendők. A szerzők szerint a szorongáscsökkentők hosszú távú alkalmazása nem ajánlott, mert hozzászokás és függés alakul ki, valamint gondolkodási zavarok és álmosság jelentkezik mellékhatásként. Az antidepresszánsok esetén is igen sok a mellékhatás.
Az EGb 761 nevű, Ginkgo Biloba kivonatot számos nagy vizsgálat hatásosnak találta a demencia, a korral járó szellemi hanyatlás kezelésére, valamint egészséges idősek szellemi és szociális funkcióinak javítására. Már egy korai vizsgálatban, amelyben a Ginkgo Biloba hatását vizsgálták az agyi érszűkület okozta képességcsökkenésre, azt találták, hogy javítja a szorongásos tüneteket is. Állatvizsgálatokban a Ginkgo Biloba csökkentette a stresszválaszt és a félelmi válaszokat, vagyis a szorongást és a stresszhormonok szintjét. Embervizsgálatokban a Ginkgo Biloba szintén csökkentette a különféle mutatókkal (pl. vérnyomással, alvással) mért stresszválaszt.
A vizsgálatban 16 kezelési centrumban összesen 109 beteg vett részt, akik vagy generalizált szorongásban vagy alkalmazkodási zavarban szenvedtek. A betegek vagy placebót, vagy 240 vagy 480 mg Ginkgo Bilobát kaptak.
A 6 héten át szedett Ginkgo biloba hatására a 480 mg-os csoportban 14.3, a 240 mg-ot szedők csoportjában 12.1 pont csökkenést tapasztaltak a Hamilton szorongás skálán.

Öszehasonlításként a szerzők idéznek egy másik vizsgálatot, ahol az Oxazepam nyugtatóval 11.2 pont, a Lorazepammal 10 pont csökkenést lehetett elérni. Antidepresszánsokkal hasonló vizsgálatban ugyancsak rosszabb eredményt értek el, igy pl. a venlafaxin (Effexor, Efectin, Olwexya,Velaxin) 5 ponttal, a paroxetin (Seroxat, Paroxat) 6.7 ponttal, a sertralin (Zoloft ) 8 ponttal csökkentette a szorongáspontokat.
A Ginkgo bilobát tartósan kell szedni, a jelentős hatás 4 hét után jelenik meg.
Hatásmechanizmusa nem világos, de feltevések szerint gátolja a CRH nevű, agyban termelődő stresszhormon kibocsátódását.
A cikk záró sora:
A kiváló tolerálhatóság, a függés veszélyének hiánya, az éberségre és a gondolkodási folyamatokra gyakorolt negatív hatás hiánya miatt ez a szer nem csupán idősebb személyeknek, de a dolgozó fiatalabbaknak is nagyon megfelelő.

Kommentár:
Fontos megjegyezni, hogy a generalizált szorongás és a depresszió csak a pszichiátria tankönyveiben válik el oly élesen. Pl. a genetikai kutatások azt mutatják, hogy ha van genetikai hajlam, az azonos a két zavarban, csupán a környezeti hatások miatt térnek el a tünetek. Más vizsgálatok meg is erősítik, hogy a Ginkgo hatásos depresszióban is. Világos, hogy a szorongás és depresszió az életnehézségekre és stresszre adott válasz, és a szer a stresszválasz csökkentésén keresztül hat. A Ginkgo szedése ráadásul minden 40 év felettinek ajánlott, aki kezdi megtapasztalni memóriája, figyelme romlását. A Ginkgo ugyanis kifejezetten jótékony hatású a korral járó kognitív deficitek kezelésében is.

Szendi Gábor

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre