Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi G:
Gondolatok a spanyol koronavírus halálozásról

A spanyol koronavírus halálozás adatai meglehet, kontextusból kiragadva súlyosabbnak tűnnek, mint amilyenek

 

A Google adatkezelési elvei

 

Koronavírus ügyben semmi sem biztos, a nyilvánosságra hozott adatok egyfelől informálnak, másfelől manipulálnak. Részben szándékosan, részben akaratlanul, hiszen az adatok maguktól is sugallnak valamit. Mivel a kormányoknak legfőképpen az a célja, hogy a lakosság komolyan vegye a mozgáskorlátozást és szociális távolságtartást, ezért a halálozási és egyéb adatokat igyekszik úgy bemutatni, hogy a helyzetet elég súlyosnak, netán súlyosabbnak állítsa be, mint ami.

Érdemes tehát megpróbálni az adatok mögé látni, ami természetesen magában hordozza a kisebb-nagyobb tévedések kockázatát.

Vizsgáljuk meg tehát egy kicsit szkeptikus szemmel a spanyol adatokat.

Spanyolországban, az egyre idősödő népesség miatt az elmúlt két évtizedben folyamatosan nőtt a halálozási arányszám (meghaltak/100 000 fő/év).

(forrás: https://www.statista.com/statistics/451120/mortality-rate-in-spain/)

Fontos adat az is, amit nem szoktak az egyes országokban elhunytak számával együtt közölni, hogy az adott országban hány ember él. 2020-ban 47 800 000 lakosa volt Spanyolországnak. Ez azért is érdekes, mert akár mit is gondolunk a koronavírusnak tulajdonított áldozatok számáról, azt mégiscsak az ország vagy a régió lélekszámához érdemes viszonyítani. Abszolút értelemben tűnhet soknak a 18 700 halott, de ha a populáció méretéhez, pláne az évente meghaltak számához viszonyítjuk, esetleg máris nem tűnik annyira ijesztőnek a halottak száma.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


De már ezen a ponton szeretnék elnézést kérni mindenkitől, aki veszélyeztetve érzi magát, pláne, ha elvesztette mostanában családtagját, barátját. A számok rideg elemzése nem azt célozza, hogy leértékeljük az egyes emberek életét, vagy az elvesztésük okozta fájdalmat. A hidegfejű elemzéssel csupán a reális veszély nagyságát próbáljuk felmérni.

És már itt leszögezném, hogy a kormányok fő politikája arra kéne irányuljon, hogy a súlyosan veszélyeztetettek egészségét óvják, ne pedig a fertőzést enyhe tünetekkel megúszó munkaképes lakosságét. Ezt nem egyedül gondolom így, és hamarosan sokan fogják ezt követelni. Az igazán veszélyeztetett idős korosztály védelme nem döntené be a gazdaságot, míg a fertőzést könnyedén átvészelők otthonukba való száműzése gazdasági összeomláshoz vezet és több százezer ember megélhetését teszi kockára.

(A hírek szerint számos ország, többek közt Spanyolország is fontolóra vette a részleges könnyítéseket, hogy bizonyos iparágakban újrakezdődhessen a munka!)

De térjünk vissza Spanyolországra!

Spanyolországban a halálozás megoszlása betegségenként:

(forrás: https://6erxg60qvo1qvjha44jrgpan-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2018/11/Mortality_PBR-Graph-1.jpg)

A diabéteszt nem tüntetik fel külön halálozási okként, pedig tudjuk, hogy a koronavírus fertőzésre a cukorbetegek különösen fogékonyak, részben a magas gyulladásszintjük miatt, részben, mert tüdejükben nagy az ACE2 receptorszám.

(forrás: https://www.statista.com/statistics/760987/share-of-individuals-aged-65-and-over-with-diabetes-in-spain/)

Spanyolországban a leggyakoribb halál ok a kardiovaszkuláris betegségek és a rák: előbbiben 122 ezren, utóbbiban 113 ezren haltak meg 2017-ben. Az idős korosztályok 21-26%-a szenved diabéteszben, s valószínűleg kb. ugyanilyen arányban prediabéteszben. De jelentős százalékot tesz ki a tüdőbetegség is, az összhalálozás 11%-a, ami 47 000 személy évente. Sok ország statisztikáiból tudjuk, hogy a koronavírusban elhunytak általában e betegségekben szenvedő idős emberekből kerülnek ki.

A koronavírus halálozási megoszlás életkoronként március végéig:

(forrás: https://www.statista.com/statistics/1105596/covid-19-mortality-rate-by-age-group-in-spain-march/)

A grafikonon látható, hogy a legnagyobb arányban a 60 felettiek haltak meg, és ez nyilván megegyezik a járványmentes évek halálozási arányával is, hisz ez az élet rendje.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az elhunytak száma évről-évre nő, 2018-ban 474 ezer ember halt meg.

Havi bontásban a Spanyolországban elhunytak száma. 2018-ban februárban és márciusban cc. 80 ezer ember halt meg.

Márc 1-ig nem történt haláleset, március 31-ig 8464-en haltak meg koronavírusnak tulajdonítottan.

(forrás: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/spain/)

2018-ban egy év alatt 474 523-an haltak meg, márciusban 40 ezren. Kardiovaszkuláris halálban 122 ezren, rákban 113 ezren. Ez 235 ezer beteg halála, akik koronavírus szempontjából nagykockázatú csoportba tartoztak volna. Hacsak mechanikusan egy hónapra vetítjük ezen betegek halálozását, akkor ez 19 580 halál. Adjuk ehhez hozzá a 4000 tüdőbetegségben elhunytak számát, akkor már 23 580 olyan betegségben szenvedő ember haláláról beszélünk, akik nagy kockázatúak a koronavírus szempontjából.

A kérdés az, mi az esélye annak, hogy az 40 ezer alapbetegsége miatt amúgy is halálra ítélt ember közül 8400 egyben koronavírus fertőzést is kapott. Nem tudjuk, ez csak akkor derülne ki, ha tudnánk, idén márciusban hány ember halt meg összesen. Akkor tudnánk az előző évekhez viszonyítani a halálozást. Mivel tudjuk, hogy a koronavírus fertőzésben az idős, krónikus betegségben szenvedők haltak meg, ezért annyit biztosan mondhatunk, hogy a márciusi "szokásos" 40 ezer halotthoz képest a 8400 koronavírusnak tulajdonított halál nem tűnik kiugróan soknak, különösen nen, ha feltételezzük, hogy nagy átfedés lehet a koronavírus fertőzöttek és a "Nagy könyv" szerint márciusi halálra ítéltek között. Valószínűleg sok "előrehozott" halál is történt, azaz, akiknek a Nagy könyvben csak a következő hónapokban kellett volna elmenniük, azoknál a fertőzés következtében ez előbb történt meg.

De ha igaz az okoskodásom, akkor mindebből az következik, hogy éves szinten nem több halál fog bekövetkezni, hanem csupán az időbeli eloszlás rendeződik át. Ez az időbeli "előrehozott" halálozás természetesen tud riasztó lenni és megterheli az egészségügyet, de összességében ez azt jelenti, hogy a vírus extra halálokat kis mértékben okozhat, inkább csak "átcsoportosítja" a halálozást.

Okosabbak akkor leszünk majd, ha több adat áll a rendelkezésünkre. Mindenesetre nekem ezek az adatok azt sugallják, hogy a gazdaság leállításával és a munkaképes lakosság hazaküldésével nem mentünk életeket, csupán lassítjuk a járvány lefolyását. Kérdés, hogy ez hosszú távon nem kerül-e több emberéletbe?

A megtelt halottasházakkal való riogatásról nekem az jut eszembe, vajon nem arról van-e szó, hogy a járvány miatt késlekednek a temetésekkel. Spanyolországban megtiltották, hogy a temetésen 3 embernél több vegyen részt. Egy haláleset után normálisan is hosszú idő telik el a temetésig, az új helyzetben valószínűleg kevesen siettetik a temetést. Így a korábbi hónapokban elhunytakat még nem temették el, és az új halottaknak kevésnek bizonyult a halottasházakban a férőhely.

Mindezzel nem szeretném a veszélyt lekicsinyelni, csak próbálom az amúgy kegyetlen realitásokat némileg racionális keretbe tölteni.

Koronavírus cikkek a Tenyek-tevhik.hu-n

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre