Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

JoNel Aleccia:
Virginiai fiúnál Guillain-Barré szindróma alakult ki az oltást követően

Forrás: MSNBC.com

Fordította: Szendi Gábor

Egy 14 éves virginiai fiú gyenge és küzdelem neki a járás, miután alig pár órával a H1N1 oltás után Guillain-Barré szindróma alakult ki nála.

 

 

Jordan McFarland, egy gimnáziumi atléta a virginiai Alexandriában, most kerekes székén elhagyta az Inova Fairfax gyermekkórházat, ahova azután került, hogy egy hete súlyos fejfájása, izomgyengesége, izomgörcsei és a lábaiban gyengeség jelentkezett a sertésinfluenza oltás után. Valószínűleg még négy-hat hétig segítségre lesz szükséges a járáshoz, plusz széles körű fizikai terápiára.
"Az orvos azt mondta, teljesen fel fogok épülni, de ez egy kis időbe telik", mondta a fiú.

Jordan az elsők közt van, akiknél az oltás után beszámoltak a potenciálisan életet is veszélyeztetni képes izombetegségről. Az msnbc.com olvasóit a fiú mostohaanyja értesítette.

A GBS megnövekedett számát tapasztalták azoknál a betegeknél, akik 1976-ban sertés influenza elleni oltást kaptak, de a közegészségügyi hivatalnokok szerint a mostani járványban nincs a GBS számában emelkedés.

Ezidáig a Betegség Felügyeleti és Megelőzési Központok 5 olyan GBS betegről kaptak jelentést, akiknek a H1N1 oltás után alakultak ki a tünetei. Most Jordan a hatodik, mondja Dr. Claudia J. Vellozzi, aki az immunizálás biztonságáért felelős intézmény helyettes igazgatója.

Hat eset a 40 millió H1N1 oltásból, ami napjainkig elérhető volt; ez messze alacsonyabb, mint a szokásos influenza oltás esetén tapasztalható 1 eset/millió oltás gyakoriság.

"Ez jóval kevesebb, mint amennyit vártunk", mondja, hozzászámítva a nem jelentett eseteket is.

1976-ban minden 100 000 emberből alakult ki egynél GBS, ez a ritka izombetegség.

Jordan szülei azt mondták, az orvosok fiúknál a GBS-t diagnosztizálták, azt a betegséget, amely azokban alakul ki, akiknek az immunrendszere megtámadja az idegeket, izomgyengeséget, járási nehézséget, és olykor bénulást és halált okozva.

A kórház hivatalnokai nem vitatták a, hogy a fiúnak GBS-e van, de nem voltak hajlandók kommentálni a fiú állapotát, a kezelést még azután sem, hogy a család engedélyezte.

"Nem akarnak pánikot kelteni a társadalomban", mondta Jordan mostohaanyja.

 

A Google adatkezelési elvei

 

 

A 38 éves szülők úgy vélik, az oltás alakította ki a betegséget, amely a fiú oltást követő 18. órában jelentkezett.

Vellozzi szerint nincs világos kapcsolat az új vakcina és a betegség között.

"Tudjuk, hogy a GBS és más betegségek rendszeresen előfordulnak Amerikában", mondja Velozzi, megjegyezve, hogy 80-120 esetet diagnosztizálnak hetente az amerikai népességben.

Vannak események, amelyek az oltás után következnek be.

A GBS a H1N1 oltás azon súlyos mellékhatások közt szerepel, amelyeket a megújított rendszerrel követ a Betegség Felügyeleti és Megelőzési Központ és a Neurológusok Amerikai Akadémiája.

Eddig Betegség Felügyeleti és Megelőzési Központ 1700 mellékhatás jelentést kapott az új oltással kapcsolatban, mondta Velozzi. Ezek közül 68-at kódoltak súlyosnak. Ez megegyezik a szezonális influenzáéval.

Miközben minden káros mellékhatás kétségbeejtő lehet az egyén számára, ugyanakkor a népesség szempontjából a H1N1 sokkal kockázatosabb, mint az oltás, mondja a szakértő.

"A H1N1 betegség egy csomó gyereket megbetegít", mondta Velozzi. "Egy csomó megbetegedés és egy csomó halál következik be".

Eddig 4000 ember halt meg H1N1 fertőzés következtében az USA-ban.

A H1N1 oltási kampány kezdete óta a Betegség Felügyeleti és Megelőzési Központ ismételten figyelmeztette az embereket arra, hogy vetélés, szívroham, sőt GBS is, előfordul az oltástól függetlenül is, és a hivatalnokok arra ösztönzik a lakosságot, hogy ne az oltást hibáztassák ezekért a betegségekért, de jelentsék rögtön az összes gyanús mellékhatást.

Az oltásbíráló Barbara Lowe Fisher, a Nemzeti Vakcina Információs Központ elnöke azt mondta, hogy minden lehetséges mellékhatást véletlen egybeesésnek tekinteni tévedés. Az ilyen hozzáállás valószínűleg azért van, hogy elejét vegyék annak, hogy az orvosok és más egészségügyi dolgozók jelentsék a mellékhatásokat, s ezzel összezavarják a problémáról alkotott valódi képet.

Fisher azt mondta, a mellékhatásoknak mindössze 1-10%-át jelentik. Egy 1986-os törvény ezt előírja, de semmi szankció nincs, ha valaki elmulasztja. A jelentés ugyanis önkéntes.

Fisher azt mondta, gyanúja szerint sokkal több GBS történt a H1N1 oltás hatására.
Fontos volna, hogy az emberek jelentsék az ilyen eseteket.

Mint sok szülő az országban, Jordan anyja és meg akarta védeni Jordant és bátyját az influenzával szemben. Amikor gyermekgyógyászuknál voltak, az orvos azt mondta, van már H1N1 oltás is.

"Még csak nem is gondoltuk, hogy bármelyik fiúnak lehet valami baja, mondta az anya. De órákon belül, Jordannak súlyos fejfájása alakult ki, hidegrázás és hátizom görcsök. A család a legközelebbi kórházba rohant, ahol az orvosok neurológiai vizsgálatokat végeztek.

A kis kórház nem volt felkészülve hogy diagnosztizálja és kezelje Jordan betegségét, így átszállították a Inova Fairfax kórházba, ahol Jordan intravénásan immunglobulinokat kapott, ami a GBS standard kezelése.

A kórház megtagadta a tájékoztatást és a fotó készítését. Az orvosok nem hajlandók beszélni a GBS és a vakcina kapcsolatáról, mondta az anya. A vakcina ellenes csoportok gyakran idézik ezt a betegséget, mint az oltás veszélyességének bizonyítékát, amely a közegészségügy hivatalnokai félelme szerint elbátortalanítják a lakosságot az életmentő oltás, jelen esetben a H1N1 oltás beadatásától.

Jordan élményei ara késztették szüleit, hogy alaposan gondolkodjanak el az oltásokról, bár korábban minden évben ragaszkodtak az influenzaoltáshoz. A protokoll szerint a fiúknak még hátra volna egy-egy oltás, hogy teljesen védettek legyenek a H1N1 ellen.

"Vegyes érzelmeink vannak ezzel kapcsolatban", mondta az apa. "Nem vagyunk biztosak benne, hogy beadatjuk a következő oltást."

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre