Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
A rosacea sikeres kezelése

A rosaceát a kezelésnek makacsul ellenálló és esztétikailag komolyan zavaró bőrbetegségként tartják számon. A "minden mindennel összefügg" régi igazsága látszik beigazolódni azon eredmények fényében, hogy a rosacea valójában a belekben kezdődik - és ott is lehet véget vetni neki.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A rosaceát kezdeti kivörösödési rohamok, majd tartósan vörös, gyulladt arcbőr jellemzi, amit később csomók, pörsenések, s az orr karfiolszerű eltorzulása követ. A kellemetlen, esztétikailag zavaró tünetek komolyan befolyásolják a beteg életminőségét. Az újabb kutatások egyre nagyobb szerepet tulajdonítanak a bélflóra szerepének bizonyos megbetegedések hátterében. Egy 2004-ben megjelent tanulmányban egy 24 éves rosaceában szenvedő férfi esetét ismertették, akinél a rosacea fellángolása egybeesett gyakori székrekedéseivel. Amikor naponta háromszor nagyobb mennyiségű búzakorpát kezdett fogyasztani, tranzit ideje 70 óráról 28 órára rövidült, és arca 5 hétre teljesen tünetmentessé vált (Kendall, 2004). Később azonban maga a búzakorpa okozta tünetei súlyosbodását, ami felveti a gabona rosacea kiváltó hatását. Szerepet játszhat ebben a glutén vagy a WGA lektin, mindkettő áteresztő bélszindrómát okoz.

Az esetből megszületett a rosacea új teóriája, miszerint a vékonybélben élő, vagy oda bejutó baktériumok túlszaporodása (angol rövidítéssel SIBO) okozhatja. A SIBO kialakulását sok minden elősegítheti: ha gyenge a gyomor sósavtermelése, a gyomron át baktériumok juthatnak le a vékonybélbe, vagy a vastagbélből megnövekedett nyomás hatására visszajutnak a vékonybélbe. Így olyan tápanyagot is emészteni kezdenek a baktériumok, amiknek itt csupán fel kéne szívódnia: ebből hasmenés, gázképződés, hasi feszülés, fájdalom alakul ki, továbbá gyulladáskeltő anyagok és toxinok termelődnek, s a károsodott bélfalon keresztül - ez a szivárgó bél szindróma - olyan anyagok, baktériumok jutnak át, amelyek megzavarják az immunrendszer működését. A SIBO-ra hajlamosítanak az amúgy is fennálló emésztési problémák, gyulladásos bélbetegségek, antibiotikum használat, cukorbetegség, lisztérzékenység, rendszeres alkoholfogyasztás, de még a fogamzásgátlók szedése is.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Régi megfigyelés, hogy a rosacea gyakran jár együtt Crohn betegséggel, colitis ulcerozával és más gasztrointesztinális betegségekkel. E megfigyelésekre alapozva egy 2008-as vizsgálatban 113 különböző súlyosságú rosaceás beteg közül laktulózra adott hidrogén-metán válasz alapján kiszűrték a SIBO-s betegeket és gyógyszert, ill. placebót kapó csoportra osztották őket. A gyógyszert kapó csoportban tíz napon át 8 óránként 400 mg Normix-ot (rifaximin-t) kaptak, ami egy bélből nem felszívódó, csak a bélben ható antibiotikum, amely képes bizonyos kártékony törzseket kiirtani. (Sajnos az orvosok gyakran nem ismerik a rifaximin hatásos adagolását, és kis dózist javasolnak rövid ideig. Pedig még a 10-14 napos kúra után is visszatérhet idővel a SIBO, s ilyenkor érdemes a kúrát megismételni, ill. a kúra után egy ideig borsmenta kapszulát szedni.) Harminckét betegből 28-nál sikerült a SIBO-t megszüntetni, ebből 20-nak (71%) teljesen megszűntek a bőrtünetei, 6-nál (21%) jelentősen csökkentek a panaszok, s csak két beteg nem javult. Második menetben a placebocsoportot is kezelték rifaximinnal, és így összesen 78%-ra javult a teljesen gyógyult betegek aránya.

(forrás: Parodi és mtsi., 2008).

Egy másik vizsgálatban szintén a rosaceás betegek fele bizonyult SIBO-ban szenvedőnek, s közülük 46% majdnem teljesen vagy teljesen, a többi közepesen (25%) vagy kis mértékben (11%) javult (Weinstock és Steinhoff, 2013). Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy a rosacea az esetek egy részében a SIBO-val függ össze.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

  • Kendall SN. Remission of rosacea induced by reduction of gut transit time. Clin Exp Dermatol. 2004 May;29(3):297-9.
  • Lazaridou E, Giannopoulou C, Fotiadou C, Vakirlis E, Trigoni A, Ioannides D. The potential role of microorganisms in the development of rosacea. J Dtsch Dermatol Ges. 2011 Jan;9(1):21-5.
  • Parodi A, Paolino S, Greco A, Drago F, Mansi C, Rebora A, Parodi A, Savarino V. Small intestinal bacterial overgrowth in rosacea: clinical effectiveness of its eradication. Clin Gastroenterol Hepatol. 2008 Jul;6(7):759-64.
  • Weinstock LB, Steinhoff M. Rosacea and small intestinal bacterial overgrowth: prevalence and response to rifaximin. J Am Acad Dermatol. 2013 May;68(5):875-6.