Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Wiley Long:
A paleo diéta gyulladáscsökkentő hatású

Fordította: Mezei Elmira

Forrás: The Paleo diet update. Issue: 2009 - 42 October 16, 2009

A civilizációs betegségek egyik fő oka a gyulladás, a gyulladás egyik fő oka pedig a táplálkozásban rejlik. A paleolit hírlevélből átvett rövid levél és összefoglaló a gyulladások némely okát veszi szemügyre.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Minden egyes szerv, még a véráram is tartalmazza immunrendszerünk egy részét. Ezek a szervek gyulladást létrehozva védenek bennünket a baktériumok, vírusok, paraziták, penészgombák, és idegen fehérjék ellen, valamint így segítik a sebgyógyulást is. Ideális esetben semlegesítik a kívülről jövő fenyegetéseket, és a válaszként létrejött gyulladás elmúlik.

Egy állandósult gyulladásos válasz (krónikus gyulladás) azonban az egész szervezetben képes károkat okozni. Az orvostudomány különböző területein dolgozó kutatók egymástól függetlenül, többszörösen arra a következtetésre jutottak, hogy a gyulladás többféle betegségben is kulcsszerepet játszik.

"Több terület specialistájával (fizikoterapeuta, ortopéd sebész, gerinc idegsebész, belgyógyász, fájdalom menedzsment szakember, akupunktőr) együtt dolgozó kiropraktőr orvos vagyok. 1982 óta praktizálok. Elolvastam a "The Paleo Diet" és a "The Paleo Diet for Athletes" c. könyvet, valamint egyéb publikációkat olyan szerzőktől, akik lényegében egyetértenek azzal, amit paleo elveknek nevezhetünk. A paleo diéta szerint étkezem.

Olyan pácienseknél, akik állításuk szerint már mindent kipróbáltak, hogy a krónikus fájdalomtól megszabaduljanak, a gyógyulás záloga lehet, ha felhívjuk a figyelmet a mögöttes gyulladásfokozó étkezési szokásokra. A paleo diéta lehet az a kulcs, ami kinyitja a tartós fájdalommentesség felé vezető ajtót.

Sok páciensem szenved krónikus fájdalomtól. A paleo diéta alapelvei ebből a szempontból is értékesek, mivel lényegében egy gyulladáscsökkentő diétáról van szó. Például olyan krónikus fájdalomtól szenvedő páciensek, akik anélkül próbálják legyőzni a tüneteiket, hogy a mögöttes, a túlzott gabona fogyasztás és az állati eredetű DHA és EPA hiánya miatt kialakult omega-3 omega-6 felborult egyensúlyát helyreállítanák, nagyon megnehezítik saját gyógyulásukat. Ugyanez mondható el a magas glikémiás indexű ételekről, amelyeknek ugyancsak gyulladást fokozó hatásuk van.

Üdvözlettel: Robb Russell

A paleo diéta megszüntette a krónikus fájdalmat

A paleo étkezés fájdalommentességet és jobb sportteljesítményt eredményezett Dr. Russell egyik páciensénél. Egy 50-es évei közepén járó triatlon atléta makacs hátfájdalomtól szenvedett részben két kopott ágyéki porckorong miatt. A gerincfájdalma specifikus flexió-distractiós mobilizáció (kiropraktikai kezelés) és gyakorlatok hatására javulni kezdett. A páciens atlétikai törekvéseire és pszoriázisának gyulladásos természetére való tekintettel, Dr. Russell a "The Paleo Diet for Athletes" c. könyvet is ajánlotta, mint gyulladás csökkentő diétát.

A páciens fájdalmai a vártnál gyorsabban javultak, regenerálódási ideje gyorsult és sokkal kevesebb fizikai kellemetlenséggel járt, mint amit addig tapasztalt. Ráadásul a páciens úgy ítélte, hogy atlétikai teljesítménye is javult.

Felismerték a gyulladás és az Alzheimer kór közötti kapcsolatot

A gyulladások majd minden betegség folyamatban szerepet játszanak, és a krónikus gyulladás csökkentése gyakran terápiás hatású. Neurológusok a gyulladáscsökkentő gyógyszerek és az Alzheimer kór közötti inverz kapcsolatról is beszámoltak. 1997-ben a Neurology c. folyóiratban megjelent adatok szerint a rendszeresen gyulladáscsökkentő gyógyszereket szedő emberek között sokkal alacsonyabb az Alzheimer kór előfordulása (1).

2009 szeptemberében a Gerontology c. folyóiratban megjelent egy tanulmány, amely összefüggést mutat az ideggyulladások és számos központi idegrendszeri betegség kialakulása között, beleértve az időskori Alzheimer kórt (2).

Megtalálták a krónikus gyulladás és a rák közötti kapcsolatot

Más kutatók a gyulladás és a rák közötti kapcsolatot mutatták ki. A Cell c. folyóiratban megjelent egy tanulmány, ami egy alapvető sejtszintű mechanizmust azonosít, amely összefüggésbe hozhatja a krónikus gyulladást a rákkal.

A kutatók egy p100 nevű fehérjét azonosítottak, amely lehetővé teszi a gyulladás és a rák kialakulási folyamatai közötti kommunikációt (3). A krónikus gyulladás korlátozatlan rákos folyamatok kialakulásához vezethet (3).

A krónikus gyulladás összefügg a szívinfarktussal és a stroke-kal

2003-ban, az American Heart Association (Amerikai Szívtársaság) és a Centers for Disease Control and Prevention (Betegségfelügyelő és Megelőző Központ) közös állásfoglalást jelentetett meg, amelyben a gyulladás markereket (mint pl. a C-reaktív fehérje vagy CRP) összefüggésbe hozzák a szív és érrendszeri betegségekkel és a stroke-kal. A CRP egy protein, amely szisztémás gyulladásoknál emelkedett értéket mutat.

Az állásfoglalás olyan bizonyítékokon alapult, amelyek a gyulladást kulcs faktorként határozzák meg az ateroszklerosisban (az artériákban a kóros zsírlerakódás folyamata) (4). A magas hs-CRP (nagy érzékenységű CRP) értékek következetesen előrejelzik a visszatérő szív és érrendszeri problémákat szívinfarktus és instabil angina esetében (4). Az emelkedett hs-CRP értékek ugyancsak összefüggésbe hozhatók a koszorúér tágítás után az artéria újrazáródásának esélyével és az alacsonyabb túlélési indexszel (4). A magas hs-CRP értékek a stroke és a perifériás artéria betegségek prognózisát és ismétlődő előfordulását is előre jelzik (4).

A szivárgó bél szindróma összefüggése a krónikus gyulladással

A fokozott bélfali áteresztés, vagy szivárgó bél szindróma hatással lehet az általános egészségre azáltal, hogy a bél lumenből (belső átmérő) átengedi a lipopoliszaharidokat (LPS) a perifériás keringésbe.

Az LPS a rezidens Gram negatív bélbaktériumok sejtfalából ered, és az egyik leghatásosabb ismert gyulladáskeltő antigén (5). A keringésbe jutó emelt LPS áteresztés gyulladáskeltő citokineket (az immunrendszer jelző proteinjei) idéz elő, ami enyhe krónikus gyulladáshoz vezet.

A burgonya, a bab és egyéb hüvelyesek étkezési szaponinjai áteresztő beleket okoznak (6, 7), csakúgy, mint az étkezési lektinek, az alkohol, és a NSAIDS (nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek). A lektinek egyrészt túlélik a főzést és a feldolgozás egyéb formáit, másrészt az emésztő enzimek lebontó hatását, tehát egy teljesen intakt fiziológiai koncentráltság állapotában érkeznek meg a keringésbe és aktivizálják az immunrendszert. A lektinek ugyancsak képesek emelni a bélhuzamban az E-coli és a Gram-negatív baktériumok túlszaporodását (8).

Miért gyulladáscsökkentő a paleo diéta?

Az emberi fejlődés során kialakult táplálkozáshoz való visszatérés számos mögöttes, gyulladást kiváltó modern táplálkozási gyakorlatra rávilágít. A paleo diéta korrigálja a növényi olajok, gabonatermékek túlzott, és az állati eredetű DHA és EPA fogyasztás hiányából fakadó omega 6/omega 3 zsírsav felborult egyensúlyát, ami gyulladást elősegítő hatású. A diéta ugyancsak kizár egyéb olyan modern élelmiszereket, amelyek összefüggésbe hozhatók a betegségek gyulladásos hátterével, mint pl. a tejtermékek, a finomított cukor, és a lektinek. Lektinek találhatók a babfélékben, gabonákban és hüvelyesekben, ezért ezek nem szerepelnek a paleo étkezésben.

Miközben a diéta az erősen feldolgozott élelmiszereket is kizárja (mint pl. a margarinokban található finomított vagy hidrogénezett növényi olajok, burgonya chipsek, és a sütőipari termékek), az olíva olajat megengedi. Ez az egyszeresen telítetlen olaj képes redukálni a gyulladást, míg a diéta magas rosttartalma ugyancsak ebben segít.

Ezen kívül a magas glikémiás indexű élelmiszereknek ugyancsak gyulladás keltő hatása van. A paleo diéta alacsony glikémiás terhelésű ételei kiküszöbölik a magas glikémiás indexű ételeket, ezáltal segítik az inzulin szint csökkenését, és az optimális testsúly megtartását.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Referenciák:

1. Aisen PS, Davis KL. (1997). The search for disease-modifying treatment for Alzheimer's disease. Neurology 1997 May;48(5 Suppl 6):S35-41.
2. McNaull BB, Todd S, McGuinness B, Passmore AP. (2009) Inflammation and Anti-Inflammatory Strategies for Alzheimer's Disease - A Mini-Review. Gerontology, 2009 Sep 10. [Epub ahead of print].
3. Basak S, Kim H, Kearns JD, Tergaonkar V, O'Dea E, Werner SL, Benedict CA, Ware CF, Ghosh G, Verma IM, Hoffmann A. (2007). A fourth IkappaB protein within the NF-kappaB signaling module. Cell 2007 Jan 26;128(2):369-81.
4. Inflammation, Heart Disease and Stroke: The Role of C-Reactive Protein. Retrieved September 22, 2009, from American Heart Association Web site: http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=4648.
5. Maes M, Coucke F, Leunis JC. Normalization of the increased translocation of endotoxin from gram negative enterobacteria (leaky gut) is accompanied by a remission of chronic fatigue syndrome. Neuro endocrinology letters 2007;28(6):739-44.
6. Gee JM, Wal JM, Miller K, et al. Effect of saponin on the transmucosal passage of beta-lactoglobulin across the proximal small intestine of normal and beta-lactoglobulin-sensitised rats. Toxicology 1997;117(2-3):219-28.
7. Keukens EA, de Vrije T, van den Boom C, et al. Molecular basis of glycoalkaloid induced membrane disruption. Biochimica et biophysica acta 1995;1240(2):216-28.
8. Cordain L, Toohey L, Smith MJ, Hickey MS. Modulation of immune function by dietary lectins in rheumatoid arthritis. The British Journal of Nutrition 2000;83(3):207-17.