Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Michaelsson és mtsi:
A tejfogyasztás és a csonttörés valamint a halálozás kockázata nőknél és férfiaknál.

Fordítás, kivonat: Szendi Gábor

Forrás:Michaëlsson K, Wolk A, Langenskiöld S, Basu S, Warensjö Lemming E, Melhus H, Byberg L. Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. BMJ. 2014 Oct 28;349:g6015.

Közismert, hogy a paleo nem támogatja a tejfogyasztást, de az általam létrehozott irányzat kompromisszumként elfogadja az érett sajtok fogyasztását. A paleokritikusok félreértve a tejjel kapcsolatos eddig felmerült kifogásokat, folyton a laktózon lovagolnak, hogy azt az emberek többsége már meg tudja emészteni. Az alábbi vizsgálatból most kiderül, hogy a laktózzal akkor van igazán baj, ha valaki meg tudja emészteni.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A szerzők bevezetőjükben azt írják, hogy a tejet a csonttörések megelőzésére ajánlják, mivel számos tápanyagot tartalmaz (kalcium, D-vitamin, foszfor). A laktáz enzim a tejben található laktózt D-glükózra és D-galaktózra bontja. Úgy tartják, hogy a nagy tejfogyasztás 20%-kal is csökkentheti a csonttörésekkel kapcsolatos egészségügyi kiadásokat.

A magas tejfogyasztásnak azonban nem kívánatos hatása is lehet, a tej ugyanis a fő forrása a D-galaktóznak. Az állatvizsgálatok több fajon is igazolták, hogy a D-galaktóz ártalmas az egészségre. Az állatkísérletekben, akár injekcióban, akár az ételbe keverve adva, a öregedés gyorsítására használatos. Még a kis mennyiségű D-galaktóz is olyan változásokat idéz elő, amely hasonlatos az öregedésre, így például megrövidíti az élethosszt, növeli az oxidatív károsodást, krónikus gyulladást okoz, neurodegenerációhoz, csökkent immunitáshoz és DNS átírási problémákhoz vezet. Egereknél 100 mg/kg adása felgyorsítja az egerek öregedését. Ez megfelel 6-10 gramm D-galaktóznak az embernél. Ez megfelel 1-2 két decis pohárnyi tejnek (1 pohár tej 5 gramm D-galaktózt tartalmaz). A fokozott oxidációs stressz és a gyulladás nem csak a szív- és érrendszeri betegségekben és a rákban játszik megbetegítő szerepet, de a csontvesztésben is. Ezek az adatok ellentmondásban vannak azon állításokkal, hogy a tej egészséges és védi a csontokat.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Mivel a tejjel kapcsolatos vizsgálatok ellentmondásosak, fontos a kérdés tisztázása. Az eddig vizsgálatok nem különítették el élesen a tejet a sajtoktól és a fermentált tejtermékektől. Utóbbiaknak számos pozitív hatást tulajdonítanak, a sajtokban szintén kevés a laktóz. A tejjel kapcsolatban az eddigi vizsgálatok felvetették a cukor- és szívbetegség fokozott kockázatát (18, 22-24: forrásokat lásd az eredeti vizsgálatban)

A szerzők a vizsgálat ideje alatt lemorzsolódottak nélkül 39 000 svéd nővel (39-74 év közöttiek voltak induláskor) és 49 000 férfivel (induláskor 45-79 évesek voltak) töltettek ki a követés 10 éve alatt három alkalommal ételfogyasztást felmérő kérdőívet. Az egészségügyi adatokat az állami nyilvántartó rendszerből szerezték be. Egy kisebb mintán a vizeletben mérték az oxidatív stressz egy megbízható mutatóját (8-iso-PGF2-alfa). A gyulladást az IL-6 szintjével mérték egy másik almintától vett vérből.

Az eredmények szerint nőknél az összhalálozás és a szívbetegség kockázatát minden további pohár tej 15%-kal növelte, míg a ráknál minden pohár tej 7%-kal növelte a rákhalálozás kockázatát. A legalább három vagy annál több pohár tej fogyasztása az 1 vagy 0 pohár tejfogyasztáshoz képest a bármilyen okból bekövetkező halál kockázatát kétszeresére növelte. A nagy tejfogyasztóknál ezzel megegyező méretű volt a kardiovaszkuláris halálozás kockázata, míg a rákhalál kockázata 44%-kal volt nagyobb. A nagy tejfogyasztó nőknél bármilyen törés 16%-kal volt gyakoribb, míg a medencecsont törés kockázata 60%-kal nőtt meg. Férfiaknál a kockázatnövekedés nem volt jelentős, a nagy tejfogyasztóknak 10%-kal nőtt meg a bármilyen okból bekövetkező halál kockázata, csonttörésnél nem volt kockázatnövekedés, viszont a tejet nem ivókhoz képest kockázatcsökkenés sem volt kimutatható.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Külön vizsgálva a sajtokat és a fermentált tejtermékeket, kis mértékben csökkent a halálozás és 10-15%-kal a csonttörés kockázata.

A tejfogyasztás fokozta az oxidatív stresszt is és a gyulladást is, a fermentált tejtermékek mindkettőt csökkentették, a sajt nem volt hatással ezekre a mutatókra.

A szerzők természetesen további vizsgálatokat javasolnak, de zárszavukban azt írják, hogy a magasabb tejfogyasztás sem nőknél sem férfiaknál nem csökkentette a csonttörés kockázatát, ehelyett magasabb halálozási kockázatot eredményezett. Ez az eredmény kapcsolatban lehet a tej laktóz és galaktóz tartalmával, de az oki kapcsolatot fontos volna tovább vizsgálni. A szerzők szerint eredményük megkérdőjelezi azon ajánlást, hogy sok tejet kell fogyasztani a csonttörések megelőzésére. A szerzők udvarias javaslata szerint mielőtt új étrendi ajánlásokat fogalmaznának meg, fontos a kérdést továbbvizsgálni.
Tegyük hozzá, döntse el mindenki, vár-e további megerősítésre, vagy inkább felhagy a tejfogyasztással és kivárja, megcáfolják-e a következő vizsgálatok ezt az eredményt.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre